Információk, érdekességek

Keserû, mint az epe...

2005. november 30.

Aki már átélt epeköves rohamot, az bizony tudja, hogy milyen keserves dolog, mekkora fájdalommal jár. Fõleg nõk betegsége ez. Az epekövek kialakulásának kockázatát növeli az elhízás, a nyugat-európai országokra jellemzõ étkezési szokások, valamint az, ha a családban már volt valakinek epeköve.
Vajon miért van az, hogy egyes emberekben az epekõ kialakul, míg másokban nem?

Érezzük jól magunkat télen is!

2005. november 30.

A nyár idén is gyorsan elszállt. A forró napsütés már a múlté, ismét a tél küszöbén állunk. A hideg idõ, a karácsonyt megelõzõ stressz és az ünnepekre jellemzõ nagy eszem-iszom szervezetünk számára is komoly megterhelést jelentenek. Különösen nehéz idõszak ez a diabéteszes emberek számára, akiknek fokozottan vigyázni kell táplálkozásukra és egészségükre. Összegyûjtöttünk 10 hasznos tanácsot, amelyeket betartva könnyebben átvészelheti a nehéz téli hónapokat. 

Az elsõ képek a pszichológiai stressz hatásáról az agyban

2005. november 30.

Amerikai kutatóknak elsõ alkalommal sikerült olyan felvételeket készíteniük, amelyen jól látható az embereket érõ mindennapos, pszichológiai jellegû stressz egészséges agyra gyakorolt hatása.

A Pennsylvania Egyetem orvosi karának kutatói az úgynevezett funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárást (fMRI) használták vizsgálataikhoz. Ezzel a mûködõ agy aktivitását lehet megfigyelni a véráramlás nyomon követésével (az aktív agyterületek vérellátása megnõ). Az új vizualizációs eljárás a jövõben lehetõvé teheti, hogy a mainál hatékonyabb módszereket fejlesszenek ki a krónikus stressz hosszú távú, káros egészségügyi hatásainak megelõzésére, illetve enyhítésére. A kutatásról szóló eredeti beszámolót a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) c. folyóirat online változata közölte.


Egyszerûbb lesz a gyógyszer-engedélyeztetés?

2005. november 29.

Új uniós testületet dolgozik az adminisztratív akadályok lebontásán.
 
A gyógyszeripar elégedetten vette tudomásul annak a csoportnak felállítását, amelynek feladata, hogy feltárja az új gyógyszerek unió-béli engedélyeztetésének különbözõ nehézségeit – az ágazat képviselõi ugyanakkor siettek hangsúlyozni, hogy a testület közvetlen beavatkozását csak rendkívül fontos ügyekben tartják elképzelhetõnek, illetve, hogy a rendszer hatékony mûködéséhez elengedhetetlenül szükséges a meglévõ szabályokhoz való szigorú ragaszkodás.

Fejtetû - a hívatlan vendég

2005. november 29.

A fejtetvesség elõfordulása évrõl évre visszatérõ jelenség, elsõsorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsõdékben is. Mostanában a gyermekközösségekben gyakrabban fordul elõ, mint korábban, ezért fontos áttekinteni, miként lehet felismerni, kezelni, illetve megelõzni ezt a sajnos majdnem minden gyerekközösségben elõforduló fertõzést.
A fejtetû (Pediculus humanus capitis) szabad szemmel alig látható, körülbelül 3-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárny nélküli élõsködõ rovar, amely a test azon részein helyezkedik el, ahol szõrzet van (hónalj, szeméremtájék és a mellkas), azonban leggyakoribb megtelepedési helye a fejbõr.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...163