Információk, érdekességek

Az örökös nassolás - 3 hatékony tipp, hogy leszokj róla!

2021. január 09.

Életünk legnagyobb megédesítői, és egyben megkeserítői a finom apró falatkák, csokoládék, kekszek stb. A nassolás az egyik legrosszabb szokásunkká válhat, hacsak nem vált már eddig azzá. Ha igen, a leszokás sem lesz egyszerű, de van rá 3 bevált tippünk, hogy tényleg leszokj!  

https://pixabay.com/images/id-1555541/Az állandó nasizás komoly egészségügyi károkat is okozhat, és ez nem csak a kilók túlszaporodásában, de az egész emésztőrendszer tönktemenetelében, különféle táplálék allergiákban is megmutatkozhat. A nassolás ezért korántsem játék!

Már babáknál kialakulhat! 

Nagyon sokszor látni, hogy édesanyák úgy hallgattatják el a gyereküket, hogy a kezébe nyomnak valamilyen édességet. Egy babapiskótát, vagy kekszeket, a gyerek pedig unalmában majszolgat. Ez később könnyen kialakítja azt a rossz szokást, hogy ha a gyerek éppen unatkozik, akkor eszébe jut, hogy akár ehetne is valami finomat, és máris nyúl a nassolnivalókért. A legjobb, ha tehát édesanyaként nem szoktatjuk rá a gyereket arra, hogy folyamatosan egyen. Az evésnek legyen egy kialakult napirendje, és ehhez amennyira csak lehet, tartsuk magunkat. (A pici gyerekek esetében a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora étkezések, felnőttek esetében legalább napi 2-3 étkezés az, ami ideális!)

Mintha folyamatosan két pár zoknival menne a mosógéped ... 

Amikor a szervezet folyamatosan kapja az ingereket a szád felől, és folyamatosan rágicsál valamit, az olyan, mint amikor a mosógépedet folyamatosan járatod, két pár zoknival. Egyszerűen az állandó használattól képtelen az emésztési ciklusokat betartani, folyamatosan készültségben van. Ha a mosógépedet így használnád, biztosan tönkre is menne igen hamar. A szervezeteddel sincs ez máshogy. Érdemes tehát az étkezések számát lecsökkenteni!


Alkohol, drog vagy józanság? Hogyan partizz szilveszterkor?

2020. december 31.

Szeretjük méltón búcsúztatni az óévet és megünnepelni az új kezdetet. Sokan valamilyen parti vagy házibuli formájában, kisebb-nagyobb társaságban ünnepelnek. Erre az alkalomra azonban nem csak szép új ruhával és kiegészítőkkel készülhetünk fel, hanem némi tudatossággal is az alkohol- és drogfogyasztást illetően. A legtöbben fogyasztanak valamilyen alkoholt vagy szert, de ne feledjük: szórakozni józanul is lehet! 

Íme három lehetőség a szilveszter éjszakához:

1. Józannak maradni. Valójában ez volna a legideálisabb döntés, de sajnos ezt nagyon kevesen választják. Zömmel a gyerekeikkel otthon maradt kismamák és kispapák, illetve a már leszokott vagy eleve absztinens embereknek egyértelmű ez a fajta óévbúcsúztatás. Keress olyan társaságot, ahol mindenki a józanságot választotta – például a Megálló Csoport Józan szilveszteri bulija. Ha azonban mégis, úgy döntesz, hogy képes vagy végigcsinálni egy házibulit vagy bármilyen más szórakozóhelyen lévő szilveszteri bulit józanul, néhány hasznos segítség neked:

  • Ragaszkodj ahhoz, hogy ha kocsival mentek, te fogsz végig vezetni, így nálad lesz  a kontroll és elkerülhető lesz az úgynevezett „diszkóbaleset”. Ha nem a tiéd az autó és a tulajdonos ivott, akkor is legyél asszertív vagy előre egyeztessétek, hogy te vezetheted az autót.
  • Legyél te a biztonsági ember, azaz legyen nálad a többiek telefonszáma, vagy akár a rokonaiké, hogy ha baj van, tudd, kit kell értesíteni. Figyeld őket, hogy mit isznak és milyen drogot vesznek be, szintén azért,  hogy ha baj van, gyorsan információt tudj adni.
  • Próbáld meg humorral kezelni az estét és a körülötted lévő részeg vagy bedrogozott embereket, amíg valóban partihangulat uralkodik és nem fajulnak el a dolgok. A viselkedésed egyúttal példát is mutat: józanul is lehet jól szórakozni – ki tudja, lehet, hogy valaki a te hatásodra áll majd le a szerek használatával.
  • Ezzel együtt szórakozz te magad is, és ne csak a részeg barátaid bébiszittere legyél. Élvezd, hogy józanul is szeretsz táncolni, hogy jön a ritmus így is, hogy ismerkedni is sokkal jobb így, mert minden részletre fogsz emlékezni, és persze, hogy nincs másnap!

Alkohol- és drogfüggőség: 4 kifogás, + 4 tiltás, amivel nem érsz el semmit!

2020. december 08.

Sokan úgy gondolják, tudják kezelni az italozásukat vagy éppen a füvezést. Valóban? És ha mégsem, mit tehetnek a barátok, hozzátartozók? 4 tipikus kifogás és 4 tiltás, amivel biztosan nem érsz el eredményeket.  

„Tudom kezelni, akkor hagyom abba, amikor akarom!”  - Bizonyára ismerősen hangzik sokak számára ez a kijelentés, főleg, ha valamelyik hozzátartozónk mondja ezt, a számunkra szemmel látható függőségéről.

Még fiatal kezdő konzultánsként és talán egészen pár évig én is azt gondoltam, ha valaki használ valamilyen szert és még ott tart, hogy az számára vonzó és még aranynak látja azt, ami valójában rozsda, azzal nem lehet mit kezdeni. Maximum felgyorsítani lehet a folyamatát, de hagyni kell még anyagozni. Ami az ő szempontjából megerősítése annak, hogy ezzel a mennyiségű és gyakoriságú fogyasztásával nincs is gond és ez még nem függőség.

Azonban a hozzátartozó szemszögéből ez a hozzáállás szinte elvárhatatlan és mentálisan nagyon is emésztő. Én annak idején ilyenkor szakemberként feltettem a kezem és azt mondtam, hogy sajnos várni kell, nincs mit tenni, hiszen egyelőre nem tudom az anyag adta érzést semmi más alternatívával überelni.

Mivel szakemberként is fontos, hogy folyamatosan képezzem magam, ma már tudom, van ezekben a helyzetekben is megoldás, lehet mit tenni, de ahhoz sok türelem, megértés és idő kell.

A felsorolás előtt azonban még szeretnék arra is kitérni, hogy valójában mi játszódik le ilyenkor azok fejében és szívében, akik még nem szembesültek a függőségükkel. Hogyan jutnak el odáig, hogy ezt problémaként kezeljék? Mit tehetnek a kívülálló segítők, hozzátartozók azért, hogy jobban megértsék őket és hitelesebben tudjanak hozzájuk viszonyulni?

Ezt a szakaszt a szakirodalom (Prochaska, Norcross, DiClemente) a fontolgatás előtti szakasznak mondja. Ami azt jelenti, hogy az itt lévő lévő emberek megrekedtek ebben a szakaszban a tagadásuk miatt. Például ha azzal vádolnak minket, hogy valami rosszat teszünk vagy tettünk, akkor a büntetést szeretjük elkerülni, ennek pedig a legegyszerűbb módja, ha letagadjuk azt, azaz a felelősség letagadása. Ez különösen igaz, ha még élvezzük is azt, amit teszünk.


IQOS: módosított kockázatú dohánytermék

2020. augusztus 21.

Az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta, véget érhet egy lényegében ideológiai töltetű vita és lezárulhat a kizárólag a korlátozásra, valamint tiltásra épülő ártalomcsökkentési politika korszaka.

 

AFotó: gettyimages.com „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés minden olyan dohányterméket jelent, amelyet a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmazott dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából értékesítenek, vagy forgalmaznak.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) lehetővé tette a Philip Morris International (PMI) elektronikus dohányhevítéses rendszerének, az IQOS-nak módosított kockázatú dohánytermékként (modified risk tobacco product – MRTP) történő értékesítését. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés – mint amilyen az IQOS módosított kitettségére vonatkozó – kiadása alkalmas a közegészség előmozdítására.

A „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés alatt olyan dohányterméket értünk, amelyeket a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmaznak és alkalmasak lehetnek a dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentésére.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) lehetővé tette a Philip Morris International (PMI) elektronikus dohányhevítéses rendszerének, az IQOS-nak módosított kockázatú dohánytermékként (modifiedrisktobaccoproduct – MRTP) történő értékesítésétaz USA-ban. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés – mint amilyen az IQOS módosított kitettségére vonatkozik– kiadása alkalmas a közegészség ügyének előmozdítására.

Megerősítette továbbá a PMI azon álláspontját, amely szerint a kizárólag a dohányzás visszaszorítására alkalmazott tiltás és korlátozás nem elég hatékony eszköz, és nem is áll összhangban azzal, ahogyan más területeken a kormányok az ártalomcsökkentést megközelítik.

A döntés azt bizonyítja, hogy az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta, és jobb választás azon felnőttek számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem hagyják abba a dohányzást.


A természetes koffeinnek hosszabban tartó hatása van

2020. augusztus 14.

Fotó: pixabay.com

A természetes koffeinnek hosszabban tartó és egyenletesebb hatása van a gondolkodási folyamatra és a hangulatra, mint a mesterséges koffeinnek – állapították meg a New York állambeli Clarkson Egyetem kutatói.

A Nutrients című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői a természetes és a szintetikus koffein hatását vetették össze – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

“Azt akartuk kideríteni, hogy van-e különbség aközött, ahogy az adaptogénekkel dúsított természetes koffein hatással van a kognitív folyamatokra, a kedélyállapotra és a fiziológiai funkciókra (pulzusszám, vérnyomás és szem-kéz koordináció) és aközött, ahogy a mesterséges koffein teszi ugyanezt” – magyarázta Ali Boolani, az egyetem professzora.

A szintetikus koffein az, amelyik az energiaitalok többségében található, míg természetes koffein például a kávéban fordul elő” – tette hozzá a szakember.

A tanulmány legfőbb megállapítása, hogy az adaptogénekkel dúsított természetes koffein hatása egyenletesebben, míg a mesterséges koffeiné hirtelen jelentkezik.

Boolani szerint mindkettő javítja a gondolkodási folyamatot és a kedélyállapotot, ám míg a szintetikus változatnak 30 perc elteltével kiugró hatása van, amely azután csökkenni kezd, addig a természetes koffein fokozatosan fejti ki jótékony hatását.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...567...45