Információk, érdekességek

A legegészségesebb a szűrt kávé

2020. május 26.

A kávé elkészítésének legegészségesebb módját kutatták fel a tudósok: a különböző módszerek és a szívroham, valamint halálozás közti kapcsolat vizsgálata során megállapították, hogy a szűrt kávé a legjobb az egészségnek.

Fotó: pixabay.comEredményeikről a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) lapjában számoltak be. “Tanulmányunk erős és meggyőző bizonyítékokkal szolgál a kávékészítési módok és a szívrohamok, az élethossz közötti összefüggésekre” – mondta Dag S. Thelle, a svédországi Göteborgi Egyetem tudósa.

A szűretlen – például a török – kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, melyek megnövelik a vér koleszterinszintjét. A filter eltávolítja ezeket és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát”.

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital és a leggyakrabban használt stimulálószer. Thelle 30 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a kávéivás összeköthető összességében a koleszterin és a “rossz”, LDL-koleszterin szintjének emelkedésével olyan mértékben, hogy annak már negatív következményei vannak az egészségre.

Kísérletekkel azonosították a kávé ezért felelős alkotórészeit és megállapították, hogy ezek szűrő segítségével eltávolíthatók. Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban – írja a MedicalXpress.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A szakértő kifejtette: kíváncsiak voltak arra, hogy ez a koleszterinre gyakorolt hatás növeli-e a szívrohamok és a szívbetegségekből eredő halálozások számát. Etikátlan lett volna azonban olyan randomizált vizsgálatot végezni, melyben az emberek kávézását szorítják keretek közé, ehelyett nagy populációt tanulmányoztak és több évtizedes adatgyűjtés után mutatták be most az eredményeket.

Az 1985 és 2003 között végzett kutatásban 508 747, 20 és 79 év közötti egészséges norvég nő és férfi vett részt. Kitöltöttek egy kérdőívet a kávézási szokásaikról. A tudósok adatokat gyűjtöttek azokról a változókról is, melyek befolyásolhatták a kávéfogyasztást és a szívbetegségeket is, ezeket figyelembe vették az elemzés során. Ilyenek voltak a dohányzás, az iskolai végzettség, a testmozgás, a magasság, a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint.


5 tipp, hogyan szabadulj meg függőségeidtől

2020. május 01.

Egy válság közepén semmi sem jöhet rosszabbul, mint a folyamatos függés, ami lebilincsel, amire költeni kell, ami elrabolja idődet. A viszonylag enyhébb függőségek legyőzése - dohányzás, túlzásba vitt táplálkozás, vagy függő kapcsolatok - is meglehetősen nehéz küzdelem. Íme néhány tanács, melyek segítségével megszabadulhatunk a nem kívánt szokásoktól, viselkedéstől, kapcsolattól.  

 

„A dohányzásról könnyű leszokni. Már legalább százszor megtettem.” - Mark Twain

Vegyük a dohányzásról való leszokás példáját, mely elvek alkalmazhatóak más függőség esetében is. (Lehet pasi, szerelem, evés, vagy egyéb kényszer.).


A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van

2020. március 08.

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okoz – közölte a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa .

Losonczy György azt mondta, hogy minél több mutáció alakul ki egy sejtben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy daganatossá válik.

A dohányzásról való leszokás után ezek a károsodások mindhalálig megmaradnak, ennek ellenére látható, pozitív változás következik be a leszokók állapotában – tette hozzá.

Példaként azt említette, hogy pár héten belül megszűnik a köhögés, mert a tüdőben megmaradt egészséges sejtpopulációk terjedni kezdenek. Ezáltal egyre nagyobb arányban lesznek az egészséges sejtek a betegekhez képest, mint a dohányzás ideje alatt.


A másnaposság ellenszere a folyadékpótlás

2020. január 18.

Fotó: 123rf.comElőfordul néha, különösen az év végi bulik és szilveszter idején, hogy az ember kirúg a hámból, és a kelleténél több alkoholt iszik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor milyen élettani folyamatok zajlanak le a szervezetben, és hogyan segítheti a folyadékpótlás, hogy gyorsabban túljussunk a másnaposságon.

A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő, akkut tünetegyüttes, amelynek súlyossága több mindentől függ, az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől kezdve az egyéni tűrőképességen át a szervezet folyadék-ellátottsági szintjéig. Tipikus tünetei a fejfájás, hányinger, hányás, a felgyorsult szívverés, szédülés, levertség, ingerlékenység, szomjúság és a koncentrációs zavarok.

De miért okoz másnaposságot az alkohol?

Azért, mert az alkohol nem alapvető tápanyag, a belőle származó energiát nem tárolja a szervezet, hanem azonnal elkezdi lebontani a májban. Ráadásul a lebomlás közben felszabaduló vegyületek, amelyek főként az alkoholos italok ízét és aromáját adják, még csak fokozzák a rosszullétet okozó tüneteket.


Könnyedén veszik a dohányzást a fiatalok

2019. december 13.

Fotó: 123rf.com

Egy közel 100, dohányos fiatal megkérdezésével végzett kutatás eredményei szerint majdnem 70%-os azok aránya, akik naponta gyújtanak cigarettára, és közel 30%-uk több mint 10 szálat szív el ennyi idő alatt – derül ki a Szinapszis Kft. felméréséből, amelyet a cég a KamaszPanasz.hu weboldal látogatóinak körében készített.

A fiatalok nincsenek tisztában a dohányzás egészségkárosító hatásaival

A legfeljebb 20 éves válaszadók napi gyakorisággal átlagosan 8 szál cigarettára gyújtanak rá, és az elszívott cigaretta mennyiségét többségük átlagosnak vagy kevésének gondolja.

Ennek megfelelően az sem meglepő, hogy 25%-uk ezt a mennyiségét az egészségre még egyáltalán nem, további közel 60%-uk csak csekély mértékben véli károsnak. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a kutatásban résztvevők 42%-a egyáltalán nem tudott a cigarettához köthető egészségkárosító hatást említeni.
A dohányzás helyét tekintve szinte kivétel nélkül mindenki megjelölte az iskolát, de sokan gyújtanak rá utcán, szabadtéren (76%) is. A 18 év alattiak „mindössze” 35, ezzel szemben a nagykorúak 58%-a teszi ezt bárhol.

A megkérdezettek családi hátterét tekintve 10-ből 7 fiatal esetében valamelyik családtag is él e káros szenvedéllyel, jelentős többségüknek szüleje dohányzik. (A fiatalok 60%-a egyébként állítja, dohányzási szokásairól otthon az édesapa és/vagy édesanya is tud.)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...678...45