Információk, érdekességek

Cukorbetegek világnapja

2008. november 14.

Világszerte 30 másodpercenként kerül sor végtag-amputációra cukorbetegség miatt.

 

 

November 14. a Cukorbetegek világnapja (Diabétesz világnap), amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség együttmûködésével tartanak 1991 óta az inzulin felfedezõjének, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvosnak a születésnapján. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította e napot világnapnak.


Babonák, hiedelmek január 1-jén

2008. január 02.

A Gergely-naptár és érdekes újévi szokások. A január 1-i évkezdés a Gergely-féle naptárreform után vált általánossá. Az új év elsõ napjához számos hiedelem, babona kötõdik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre.


Így pédául semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstõl, házi viszálykodástól. Nõi munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor.


Itt az Újév és a nagy fogadkozások ideje

2008. január 01.

ÚjévKevesebb cigaretta, alkohol és szigorú diéta - legtöbbször ezt fogadják meg az emberek újév alkalmából. Csakhogy általában a szilveszteri buli után néhány nappal már el is párolog a sok szent elhatározás. Ennek szakértõk szerint a "beépített kudarc"-jelenség az oka, mely akár a sürgõsen idõszerû változásokat is blokkolhatja.


Birgit Mauler, a münsteri Christoph Dornier Pszichoterápiai Klinika vezetõ pszichológusa szerint sokan túl nagy fába vágják a fejszéjüket újévkor, amikor kemény fogadalmakat tesznek anélkül, hogy megterveznék a változás pontos menetét.


Így hát rövid idõ elteltével kénytelenek szembesülni azzal, hogy túl sokat követeltek maguktól, és inkább feladják az egészet.


A tartós ajándék - 2. rész - apró figyelmességek, melyek sokat számítanak

2007. december 29.

A fentiekbõl következik, hogy egy párkapcsolat mindkét szereplõjének tisztában kell lennie azzal, hogy a rendszeres elõzékenység, figyelmesség legkisebb jelei is a kellõ szinten tarthatják a viszonyt. Azt sem árt tudni, hogy a másikra figyelés elengedhetetlen eszközei még: meghallgatni õt, elébe menni óhajainak, teljesíteni kisebb-nagyobb kívánságait - magyarázzák a pszichológusok. Így, visszatérve kiindulópontunkhoz a karácsonyi ajándékozás apropóján, egy apró figyelmesség felérhet egy drága ajándékkal - noha semmi közös nincs bennük -, és nevetségesen kicsi is lehet: egy gyengéd gesztus, jelentéktelen a kedves szó, apró a pozitív kinyilatkoztatás, mégis rengeteget számíthat... Sõt, egyszerûen a tekintetünk is sok mindent elárulhat, akárcsak egy sokat mondó csend...

A tartós ajándék - 1. rész - A figyelmesség

2007. december 28.

Ha a karácsony napjainkban sokak számára az ajándékozás szinonimájává is vált, mindenképp alkalmat ad az elmélkedésre: vajon elég figyelmesek vagyunk-e egész éven át a párkapcsolatban? Hiszen a tartós, nem lankadó figyelem, gondoskodás minden ajándéknál ékesebb bizonyítéka a szerelemnek, szeretetnek, gyengédségnek a párunk iránt.


Az udvarlás idõszakában vagy a párkapcsolat kezdetén a férfi "mindenre képes": virággal érkezik a randevúra, gyertyafényes vacsorát szervez, megmasszírozza párja elfáradt hátát, áthozza a kényelmesebb széket a másik szobából, mindenben rendkívül elõzékeny... Sajnos késõbb, néhány év multán sok nõ szemére veti az élettársának, férjének, hogy mennyire gyorsan elfelejtette azokat az apró figyelmességeket, melyek pedig megédesíthetnék kettejük életét a mindennapokban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...525354...59