Információk, érdekességek

Ki milyen édességet eszik karácsonykor

2007. december 27.

ÉdességMagyarországon, de szinte minden nemzetnél vannak olyan jellegzetes édességek, sütemények, desszertek, amelyeket karácsonykor fogyasztanak.


Mint sok egyéb dologban, a karácsonyi desszertek választékában is igaz a mondás, hogy ahány nemzet, annyi szokás.


Ez az egyediség megmutatkozhat a sütemény jellegében, a felhasznált alapanyagban, illetve a fûszerezésben. Számos országban szokásos karácsonyi desszert-alapanyag az aszalt vagy kandírozott gyümölcs, a méz, a mák, a dió, a mandula és az elmaradhatatlan csokoládé. A fûszerezés szintén változó, több nemzetnél is kedvelt pl. a fahéj, a vanília, a gyömbér, a szegfûszeg és a sáfrány.


Ünnepi hiedelmek - karácsonyi ételek

2007. december 26.

HalAz ilyenkor elfogyasztott ételek többségének varázserõt tulajdonítottak, jóslásokra találták alkalmasnak õket.
 

A karácsonyi asztalra kerülõ ételek, mint az ünnep egésze, sok õsi, az évforduló ünnepéhez kötõdõ szokást, hiedelmet õriz. A hiedelmek lassan a múlt homályába vesznek - ám az mindenképp figyelemre méltó, hogy eleink igen egészséges ételekbõl állították össze a karácsonyi menüt.


Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett. A szárazhüvelyesek (bab, borsó) azért kerültek fogyasztásra, mert gazdagságot, jó termést ígértek. A családdal közösen elfogyasztott alma az összetartozást, együtt maradást biztosította. A dióból jósoltak: meg tudták mondani ki lesz beteg a következõ esztendõben?


A karácsony ízei és illatai - 1. rész - Fenyõ, narancs, vanília, ánizs

2007. december 21.

KarácsonyFenyõ illat, narancshéj, vanília, ánizs, kardamom, fahéj és szegfûszeg... az illatok és ízek említése a karácsony meghitt pillanatait idézi fel mindenkiben. Ezek a fûszerek azonban nemcsak a karácsonyi süteményeket teszik finommá és a hangulatunkat ünnepivé, hanem számos gyógyhatással is rendelkeznek, amik az év bármely napján hasznosak lehetnek.


Fenyõ


Fenyõfa nélkül nincs igazi karácsony. A szépen feldíszített, ünnepivé varázsolt fa üde illata a friss ágvégekben és tûlevelekben található olajos komponenseknek köszönhetõ. A fenyõ olaja többek között kámfort tartalmaz: ismerõ s lehet az illata a légúti megbetegedésekben használt inhalálószerekbõ l. Külsõleg a fenyõ olajat bedörzsölõ kben és tapaszokban használják reuma és ízületi gyulladások gyógyítására, de fürdõ adalékok, dezodoráló készítmények kedvelt komponense is egyben.


50 éves az elsõ pacemaker

2007. december 10.

PacemakerA pacemaker készülékek története kényszerûségbõl, egy könyv nagyságú, állatkísérletekre kifejlesztett prototípussal kezdõdött, mellyel gyermekek életét próbálták meghosszabbítani - szerencsénkre a készülék bevált!


A XXI. század pacemakerei


Napjaink pacemakerei mindössze gyufásdoboz méretûek, és az egyszerû ritmusgeneráláson túl képesek érzékelni a szív saját aktivitását, ahhoz alkalmazkodnak. A kezelõorvost manapság már az Interneten keresztül tájékoztatják a beteg aktuális állapotáról. De nem volt ez mindig így.


Ünnepi smink

2007. december 05.

SminkKarácsony, szilveszter, farsang idején még azok a lányok, asszonyok is "ünneplõbe öltöztetik" arcukat, akik egyébként a természetes arcfestést kedvelik. A hangsúlyosabb smink azonban közel sem jelenti az arc múmiaszerûvé vakolását!
 

Néhány alapigazság még az ünnepi sminkre is érvényes:


1. A smink akkor igazán hatásos, ha összhangban van a személyiségünkkel, kiemeli az arc elõnyös vonásait, a szépséghibákat (túl nagy orr, széles arccsont, keskeny száj…) pedig, amennyire lehet, elfedi.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...535455...59