Információk, érdekességek

Náthától a tüdõgyulladásig

2006. november 21.

Egy tüsszentéssel vagy egy köhintéssel kezdõdik. Azután sokan úgy gondolják, kis hõemelkedésért még nem éri meg lemondani a délutáni találkozót vagy az esti programot. Késõbb egy lázas nap miatt nem akarnak kimaradni a munkahelyrõl. Ilyenkor esik meg, hogy a fontosnak tartott találkozó miatt néhány nap múlva hetekre kényszerül betegágyba valaki. Összeállításunk segít felismerni azokat a pontokat, ahol már nemet kell mondani az egészség érdekében.

 

A téli hónapok megviselik a szervezetet. Ilyenkor szinte minden második ember tüsszög és köhög. Nem mindegy azonban, mi miatt! Az enyhe nátha könnyen megkülönböztethetõ a torokgyulladástól, de a nátha, a megfázás és az enyhe lefolyású influenza között már nem ennyire éles a különbség.


Veszélyes is lehet az influenza-oltás?

2006. november 16.

A tél közeledtével a szakemberek sokak számára javasolják, hogy oltassák be magukat influenza ellen. Egy amerikai kutatás felvetette, hogy elképzelhetõ, hogy igen ritka esetekben az oltás egy idegrendszeri betegséget okoz.


A Guillan-Barré szindrómát (GBS) francia orvosok után nevezték el, akik a múlt század elején írták le a betegség tüneteit. A szindróma fokozódó petyhüdt izomgyengeséggel, az ínreflexek kiesésével és a végtagok zsibbadásával jár, leggyakrabban valamilyen enyhe fertõzés (pl. hasmenés) követõen két-három héttel kezdõdik.


Az õszi megfázásokról

2006. november 16.

Az õszi iskola-, óvodakezdéssel a közösségbe kerülõ gyermekek gyakrabban betegednek meg az új kórokozókkal való elsõ találkozás következtében. A fertõzés azután bekerül a családba, újabb megbetegedéseket okozva a felnõttek körében is.
 

Igazán szép, napfényes napokkal köszöntött be idén az õsz, de a reggelek és az esték már nagyon hûvösek. A nyári laza öltözetet megszokva nehezen kezdjük el elõvenni a melegebb ruhadarabokat. A napi nagy hõmérsékletingadozás miatt csökken az orrnyálkahártya védekezõképessége, így a vírusok, baktériumok könnyebben tudnak megtelepedni és elszaporodni a felsõ légutakban.


Gyanújelek, tünetek, vizsgálatok - A csontritkulás megelõzése és keze

2006. november 13.

Mi az oszteoporózis?


A csontritkulás a csonttömeg egyenletes és fokozódó megfogyatkozása. A csontszövet mikroszerkezete károsodik, a csontminõség romlik, ami a csontok fokozott törékenységéhez vezet.

 

Az emberi csontokban az élet folyamán párhuzamosan zajlik a csontbontás és csontépítés folyamata. 25-30 éves korra kialakul a végleges testmagasság. Ezt követõen a csontbontás meghaladja az építés ütemét és lassan, fokozatosan veszítünk a csonttömegünkbõl. Nõknél a változás korában átmenetileg mind a csontbontás, mind a csontépítés felgyorsul, de a bontás kifejezettebb. Férfiaknál késõbb, fokozatosan csökken a csonttömeg. Ha a csonttömeg kritikusan alacsony szintre csökken (törési küszöb), a csont minimális erõhatásra eltörik.


A szûrõvizsgálat fontos!

2006. november 13.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) idült anyagcsere-betegség. Nem csak a cukor, de a zsírok és fehérjék lebontása, átalakulása is szerepet játszik benne. A betegségre leginkább mégis a vércukorszint megemelkedése jellemzõ. 


A szõlõcukor (glükóz) sejtjeink legfontosabb energiaforrása. Cukorbetegség esetén nem az a legfõbb probléma, hogy túl sok a vérben a cukor, hanem ellenkezõleg - túl kevés! Pontosabban a glükóz nem tud belépni a sejtekbe, s így a magas vércukorszint ellenére a sejtek éheznek. A cukornak a sejtbe jutásához egy hormonra, inzulinra van szükség, amelyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek úgynevezett béta-sejtjei termelnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...155