Információk, érdekességek

Az óvatosság nem árt

2007. január 15.

Magyarországon jelenleg biztonságos a tuberkulózis járványügyi helyzete, viszont fontos a tüdõszûréseken való részvétel, és felülvizsgálandók lennének az idegenrendészeti jogszabályok. 
Magyarországon az elmúlt évtizedekben - eltekintve a kilencvenes évek elsõ felétõl - folyamatosan csökkent a tuberkulózisban megbetegedettek száma. 2005-ben már csak 2024 új beteget fedeztünk fel. Ez a szám (20/100 000 lakos) azt jelenti, hogy elértük a fejlettebb nyugat-európai országok alacsony megbetegedési mutatóinak felsõ határát. Köszönhetõ mindez a tüdõszûrések mellett a tüdõgyógyászati osztályok és a tüdõgondozók, illetve újabban a támogató civil szervezetek tevékenységének a felkutatás, a diagnosztika, a kezelés és a gondozás terén.

Hatásos fogínyvédelem

2007. január 10.

Sok embernek keserítik életét a fogínnyel kapcsolatos problémák és az ennek következtében tönkremenõ fogak. Pedig vannak módszerek, amelyek segítenek egészségesen tartani a fogínyt. 
Mindenki tudja, hogy a fogak ápolása milyen fontos. Kevésbé közismert, hogy az íny és a fogak folyamatos kölcsönhatásban vannak, így az íny rossz állapota negatív hatással van a fogakra. Megdöbbentõ tény, hogy több fogat veszítünk el ínyproblémák miatt, mint fogszuvasodás következtében.


Akinek volt már gondja az ínyével, tudja, hogy ez mennyire kellemetlen panaszokat okozhat, pl.: fájdalom, érzékenység, duzzadtság, ínyvérzés, rossz lehelet, kellemetlen szájíz stb. Az íny érzékenysége zavarja az ízek érzékelését, az evést és rossz közérzetet eredményez.


Folsavval a halláskárosodás ellen?

2007. január 06.

Egy holland tanulmány kimutatta, hogy a folsav-pótlás idõs embereknél csökkenti az idõskori halláskárosodás kialakulását.


A holland Wageningen-i Egyetemen végzett tanulmány 728, 50 és 70 év közötti férfit és nõt vizsgált. A vizsgálat résztvevõinél magas vér homocisztein szintet mértek. A folsav - sok egyéb hatása mellett - csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezért a kutatók így következtettek arra, hogy a vizsgált alanyoknak kevés a folsav bevitelük.


Ellenszere nincs, a megelõzés a fontos

2006. november 28.

A fertõzõ májgyulladás - hepatitis A - nem csak a fejlõdõ világ egészségügyi problémája. Annak ellenére, hogy világviszonylatban Magyarország hepatitis A-val (és B-vel is) az alacsonyan fertõzött országok közé sorolható, évrõl évre elõfordul járványos formában, bár inkább az egyedi, külföldrõl behurcolt megbetegedések a jellemzõk. Az elmúlt évtizedben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Heves megyékben okozott jelentõs esetszámú megbetegedéseket. 
2006. július végétõl kezdõdõen, augusztus és szeptember hónapokban a Somogy megyei kisfaluban, Istvándiban a hepatitis A-vírus több mint 50 kisgyermek és fiatal felnõtt megbetegedését okozta.

Náthától a tüdõgyulladásig

2006. november 21.

Egy tüsszentéssel vagy egy köhintéssel kezdõdik. Azután sokan úgy gondolják, kis hõemelkedésért még nem éri meg lemondani a délutáni találkozót vagy az esti programot. Késõbb egy lázas nap miatt nem akarnak kimaradni a munkahelyrõl. Ilyenkor esik meg, hogy a fontosnak tartott találkozó miatt néhány nap múlva hetekre kényszerül betegágyba valaki. Összeállításunk segít felismerni azokat a pontokat, ahol már nemet kell mondani az egészség érdekében.

 

A téli hónapok megviselik a szervezetet. Ilyenkor szinte minden második ember tüsszög és köhög. Nem mindegy azonban, mi miatt! Az enyhe nátha könnyen megkülönböztethetõ a torokgyulladástól, de a nátha, a megfázás és az enyhe lefolyású influenza között már nem ennyire éles a különbség.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...143144145...155