Információk, érdekességek

Testi mesék

2007. június 10.

A nõiség tiszta szimbóluma az illatozó virág. Az intim zóna – ha meg tudjuk óvni tisztaságának belsõ egyensúlyát – méltó marad az üde jelképhez.

 

Nyáron különösen fontos a gondos ápolás, hiszen a nagy kiruccanások alatt többször is kerülhetünk olyan helyzetbe, amely felboríthatja az intim testtájak természetes védelmét – mondta szakértõnk, dr. Cseh Erika szülész-nõgyógyász.

 

Védelmezõ pH-páncél


A kényes egyensúly megteremtésérõl egy jótékony baktérium gondoskodik, mely tejsavat termel. A tejsav finom savköpenyként védelmezi a kórokozókkal szemben a hüvely


falát és a méhszájat. A baktérium azonban rendkívül érzékenyen reagál minden változásra. Ha a tejsavtermelõ baktériumok száma csökken, akkor a hüvely pH-értéke megváltozik, s a megváltozott savas közegben elszaporodhatnak azok a kórokozók, melyek egyébként nem jelentenének veszélyt.


A szex veszélyei

2007. június 10.

A nyár nemcsak a lazább ruhákat hozza magával. A nyaralás, a felszabadultabb kikapcsolódás sokszor együtt jár a könnyedebb kapcsolatteremtéssel is. Az elõvigyázatosság nagyon fontos, hiszen a veszély nem elhanyagolható: a szexuális úton terjedõ betegségek leginkább a huszonéves korosztályt veszélyeztetik. A Világbank felmérése szerint a 15–44 éves korosztálynál a második legköltségesebb egészségügyi tényezõ a nemi betegségek kezelése. A fiatalok körében végzett kutatások arra mutatnak rá, hogy a legtöbben az AIDS-tõl és a teherbeeséstõl tartanak, a különféle fertõzéseket ugyanakkor nem tartják igazán fenyegetõnek, és az ismereteik is elég szegényesek e témában. Az alábbiakban a legjellemzõbb, hazánkban elõforduló, szexuális úton terjedõ betegségeket mutatjuk be.

A valóban hatékony megoldások izzadás ellen!

2007. május 29.

Kendõzzük el a testszagot? Vagy legyünk csak természeresek? Milyen illatosítót használjunk? Hogyan legyünk egész nap frissek?

 

Egyáltalán miért izzad az ember? Különbözõ okokból.

 

Melegben, amikor nyáron magas a külsõ hõmérséklet, vagy sportolás, testmozgás közben, az izzadás egészséges. 


„Holtágak” a bõr alatt

2007. április 28.

Az ember felegyenesedett, felállt, aztán feltalálta a széket és leült. Állni és ülni hétköznapi dolog. Mindkét testtartás a civilizáció velejárója, de idegen a test anatómiai szerkezetétõl. Errõl legszemléletesebben a vénák vallanak. Hosszuk és szerkezetük ugyanis egy állandóan mozgó, gyakran menekülõ, pihenésben leginkább négykézlábra ereszkedõ élõlény szükségletei szerint fejlõdnek ki.

 

A mozgásszegény életmód sokszor olyan vénákba is vért présel, amelyek egyébként használaton kívül maradnának. Ha ez a vér nem távozik mozgással, akkor elõbb-utóbb kialakul a visszér valamilyen formája. A jólétérõl ismert Svájcban tíz felnõtt közül hatnak visszeres a lába. Ott viszont, ahol szék híján még a földön ülnek, egyet is alig lehet találni.


Lábápolás felsõfokon

2007. április 24.

Tyúkszem, bõrkeményedés, gomba, kérges bõr: az elhanyagolt és fáradt láb jellemzõje. Pedig az alsó végtagokat – csakúgy, mint a test bármely más részét – gondozni, ápolni kell, hiszen az állandó megterhelés rontja, deformálja azokat.

 

Az embernek a lába viseli a legnagyobb terhelést, ezért legalább annyira kell gondozni és ápolni, mint a test többi részét. A gondok már a rosszul választott cipõnél és a csizmánál kezdõdhetnek, ezek ugyanis, például muszálas harisnyával, zoknival együtt, hátráltatják az alsó végtagok normális élettani muködését, a mirigyelválasztást, a bõr lélegzését. E ruhadarabok megakadályozzák a lábfejen, pontosabban az ujjakon a bõr felszínére ömlesztett anyagcseretermékek elpárolgását, amelyek – felhalmozódva – jó táptalajt teremtenek a gyulladásos folyamatoknak. A már kialakult problémákkal szakemberhez kell fordulni. A megelõzéshez érdemes pedikurös tanácsát és rendszeres kezelését kérni. A lábápoló szakember csak egészséges testen végezhet kezelést. Az ápolás célja a láb állagának, állapotának megtartása, javítása, valamint az öregedési folyamatok késleltetése.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...142143144...156