Információk, érdekességek

Fogmosás - hatékonyan

2007. április 17.

Mindnyájan tudjuk, hogy a napi többszöri fogmosás döntõ szerepet játszik a száj és a fogak higiéniájának biztosításában, egészséges állapotának fenntartásában és a fog(íny)betegségek megelõzésében.

De vajon azzal is tisztában vagyunk-e, hogyan válasszuk meg a fogápolási eszközöket, és tudjuk-e azokat a helyes idõtartammal, megfelelõ módon és idõben használni? Ha nem teljesen egyértelmû a válaszunk, jobban tesszük, ha tájékozódunk e téren, és megfogadjuk az alábbi jó tanácsokat is!


Minden étkezés után mosson fogat!


Ideális esetben ezt a jól ismert szlogent mindennap követnünk kellene, és kitartóan, három hosszú percig kellene fogat mosnunk. Emellett természetesen nem lenne szabad semmit ennünk a fõétkezések között, mellõzve a munkahelyen és otthon egyaránt oly gyakori nassolást (a jó alak megtartása érdekében is), de persze kivétel lehet ez alól a zöldség-gyümölcs fogyasztása uzsonnára. Ezt a szabályt azonban sokan és sokszor nem tartjuk be. Amikor például a menzán ebédelünk vagy az iroda konyhájában megmelegítve, sietve elfogyasztjuk a rendelt vagy otthonról hozott ételt, gyakran nincs módunk az étkezés utáni fogmosásra. De ha mégis, arra végképp nem érünk rá, hogy három teljes percet szenteljünk erre a tevékenységre. Így elõfordul, hogy épp csak végigsiklunk a fogainkon, és átöblítjük a szánkat fogkrémes vízzel - az is hasznosabb, mintha teljesen elhagynánk az ebéd utáni fogápolást. Van úgy azonban, hogy tényleg lehetetlen a napnak ebben az idõszakában fogat mosnunk. Ez esetben rágjunk el egy cukormentes rágógumit vagy együnk meg egy almát. Mindkettõ segít megtisztítani a fogakat anélkül, hogy maradékot hagyna a fogak közötti résekben.


Kullancskaland erdõn-mezõn

2007. március 14.

A téli hónapok után, amikor végre az idõjárás nem zár be minket a négy fal közé, sokunkat kötéllel sem lehetne visszatartani egy jó kis kanyargós erdei túrától. De vajon a túrázni szeretõk hány százalékának jut eszébe indulás elõtt a túratérkép mellé a kullancstérképet is kiteríteni? Pedig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a felfedezésre, bejárásra váró terület milyen mértékben veszélyes számunkra.


Szerencsére nem foglalunk el elõkelõ helyezést a közép-európai kullancstérképen, de azért hazánkban is akadnak kifejezetten veszélyes területek. Például Magyarország nyugati része számít veszélyesnek, fõként az, ahol bokros aljnövényzettel felnõtt erdõk vannak. Ilyen Zala és Somogy megye, de a bakonyi és mecseki erdõk is veszélyesek, ugyanakkor Nógrádban, Hevesben és Borsodban is nagyszámban fordulnak elõ fertõzések. A kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem a magasból vetik ránk magukat, hanem az aljnövényzetben a bokrok közt várnak táplálékukra, a kisebb-nagyobb emlõsállatokra, no meg ránk.


Hatásos védelem a felsõ légúti betegségek ellen

2007. február 08.

Egy új módszer segítségével hatékonyabban védhetjük családunk egészségét számos felsõ légúti betegség (pl. influenza, nátha, torokgyulladás) ellen, vagy betegség esetén gyorsíthatjuk a felépülést.
 

Az 1900-as évek elején egy Mecsnyikov nevû orosz tudós megfigyelte, hogy a kaukázusi emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek. Ezt azzal magyarázta, hogy arrafelé sok Lactobacillus-tartalmú erjesztett tejterméket (pl. savanyított juhtejet) fogyasztanak, mely csökkenti a méreganyagokat termelõ kóros baktériumok számát. Mecsnyikov az immunitás megismeréséért végzett vizsgálataiért 1908-ban Nobeldíjat kapott. Újabb mérföldkövet jelentett a betegségek elleni kutatásban, amikor a közelmúltban két amerikai kutató felfedezte a Lactobacillusok egy különösen jótékony fajtáját, az LGG-t (Lactobacillus GG). Az LGG kiemelkedõ immunrendszer- támogató és egészségmegõrzõ hatását klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották.


Az influenza megelõzése - Ne féljünk az oltástól

2007. január 22.

A téli idõszakot szinte sohasem kerüli el ez a járvány, de megfelelõ elõvigyázatossággal csökkenthetõ a veszély. Az influenza számtalan tünete megegyezik a felsõ légúti hurutéval, de általában magas lázzal és végtagfájdalommal is jár. Sajnos a szövõdményei halálosak is lehetnek. 


A legjobban az idejében adott védõoltás nyújt igazi védelmet. Több betegség és haláleset is megelõzhetõ lenne az idõben beadott védõoltással.


Az óvatosság nem árt

2007. január 15.

Magyarországon jelenleg biztonságos a tuberkulózis járványügyi helyzete, viszont fontos a tüdõszûréseken való részvétel, és felülvizsgálandók lennének az idegenrendészeti jogszabályok. 
Magyarországon az elmúlt évtizedekben - eltekintve a kilencvenes évek elsõ felétõl - folyamatosan csökkent a tuberkulózisban megbetegedettek száma. 2005-ben már csak 2024 új beteget fedeztünk fel. Ez a szám (20/100 000 lakos) azt jelenti, hogy elértük a fejlettebb nyugat-európai országok alacsony megbetegedési mutatóinak felsõ határát. Köszönhetõ mindez a tüdõszûrések mellett a tüdõgyógyászati osztályok és a tüdõgondozók, illetve újabban a támogató civil szervezetek tevékenységének a felkutatás, a diagnosztika, a kezelés és a gondozás terén.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...153