Információk, érdekességek

Egy újabb strandbaj - A külsõ hallójárat gyulladása

2009. július 13.

A külsõ hallójárat gyulladása az egyik leggyakoribb nyári fül-orr-gégészeti megbetegedés.

 

Ez az egyik leggyakoribb nyári fül-orr-gégészeti megbetegedés. A betegeket kérdezve hamar kiderül, hogy elõzõ nap, vagy elõzõ napokon strandoltak. A szabad vízben fürdõzõknél ritkábban fordul elõ, a tengerparton nyaralóknál pedig ritkaságszámba megy.


Aranyér: megelõzés már gyermekkortól

2009. július 11.

Az aranyér betegség jó példa arra, hogy a megelõzés milyen fontos szerepet játszhat egy betegég elkerülésében.

 

 

Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezõk mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezõk is. A panaszok elsõsorban felnõttkorban jelentkeznek, de a megelõzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.


Kávékivonattal a rossz lehelet ellen

2009. július 01.

Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok szaporodását.

 

 

Az izraeli kutatók eredményét közölte a LiveScience címû amerikai tudományos portál (www.livescience.com). "Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, és különösen tejjel együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet" - mondta el Mel Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa.


Utazási trombózis: Ön veszélyeztetett?

2009. június 29.

Teendõk az akár életveszélyes állapot, a tüdõembólia megelõzése érdekében.

 

 

A téli-nyári idõszakban egyaránt népszerûek az egzotikus nyaralóhelyek, sokan pedig munkájuk miatt utaznak távoli országokba. Az úticél elérését sok esetben akár 10-12 órás, repülõút elõzheti meg. A hosszú ideig egy helyben történõ ülés és a csökkent mozgás hatására, az erre hajlamos egyénekben az alsó végtagok vénáiban vérrög képzõdhet, mely a tüdõbe jutva létfontosságú ereket zárhat el és ezzel egy életveszélyes állapothoz, tüdõembóliához vezethet.


Veszélyes baktériumot

2009. június 24.

Egyre növekvõ gondot jelent, hogy antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjednek át kutyáról és macskáról emberre, valamint vissza.

 

 

A többféle antibiotikummal szemben is ellenállást mutató, idõnként szuperbaktériumnak is nevezett MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) megjelenése évek óta gondot okoz a kórházakban, az utóbbi években azonban megjelent a fekvõbeteg-intézményeken kívül az otthonokban is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...123124125...154