Információk, érdekességek

Utazási trombózis: Ön veszélyeztetett?

2009. június 29.

Teendõk az akár életveszélyes állapot, a tüdõembólia megelõzése érdekében.

 

 

A téli-nyári idõszakban egyaránt népszerûek az egzotikus nyaralóhelyek, sokan pedig munkájuk miatt utaznak távoli országokba. Az úticél elérését sok esetben akár 10-12 órás, repülõút elõzheti meg. A hosszú ideig egy helyben történõ ülés és a csökkent mozgás hatására, az erre hajlamos egyénekben az alsó végtagok vénáiban vérrög képzõdhet, mely a tüdõbe jutva létfontosságú ereket zárhat el és ezzel egy életveszélyes állapothoz, tüdõembóliához vezethet.


Veszélyes baktériumot

2009. június 24.

Egyre növekvõ gondot jelent, hogy antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjednek át kutyáról és macskáról emberre, valamint vissza.

 

 

A többféle antibiotikummal szemben is ellenállást mutató, idõnként szuperbaktériumnak is nevezett MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) megjelenése évek óta gondot okoz a kórházakban, az utóbbi években azonban megjelent a fekvõbeteg-intézményeken kívül az otthonokban is.


Veszélyes vérszívók Magyarországon

2009. június 20.

A kullancsok és szúnyogok növekvõ egyedszámuk miatt olyan régiókban és területeken is felbukkannak, ahol korábban csak hírbõl ismerték õket.

 

Nõ a kullancs- és szúnyogveszély Magyarországon

 

A globális felmelegedés nemcsak elõsegíti a különbözõ vérszívók szaporodását, hanem egyes példányaik ma már olyan helyeken és kontinenseken is elõfordulnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. A kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek. A Kullancsszövetség az egyéni felelõsségvállalásra és a felelõs szülõi magatartás fontosságára hívja fel a figyelmet.


Stroke: hatott a figyelmeztetés

2009. június 11.

A kampánynak köszönhetõen megnõtt a vérrögoldások száma, a betegek sokkal hamarabb hívnak segítséget.

 

 

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Stroke Társaság április elsejétõl országos kampányt indított, ezzel is felhívva a társadalom figyelmét a stroke veszélyére, az idõablak jelentõségére. Az idõfaktor fontosságát jelképezte a kampány jelmondata is „Stroke - Ne késlekedj" -" Minden perc számít". Mint a felmérések mutatják, még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában a Stroke tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák a rosszullétet, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is.


Nyáron a kullancsok ellen

2009. június 03.

Itt a nyaralások, táborozások ideje... Védekezzünk a vérszívó kullancsok ellen!

 

 

Ilyen gyönyörû tavaszunk régen volt már, szinte fáj, hogy búcsúznunk kell kedvenc évszakunktól. A gyerekeink kevésbé bánkódnak az idõ múlásán, nekik örökkévalóságnak tûnik minden májusi nap. Alig várják, hogy végre a táblára írhassák csupa nagybetûvel: VAKÁCIÓ!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...124125126...155