Információk, érdekességek

Fogorvosi röntgen is utalhat csontritkulásra

2007. január 14.

Angol kutatók megállapították, hogy a fogászaton készített röntgen-felvételek számítógépes elemzése segít megítélni a test egyéb csontjainak ásványianyag-tartalmát.


A Manchester Egyetem kutatói Dr. Keith Horner szájsebész professzor vezetésével olyan szoftvert dolgoztak ki, melynek segítségével egyszerû fogászati röntgen (rtg.) is szolgálhat például a csontritkulás megítélésére vagy az alkalmazott kezelés hatékonyságára.


A csapat az új programot 652, 45 és 70 év közötti nõ esetében próbálta ki Belgiumban, Görögországban, Svédországban valamint Angliában. Minden hölgy esetében a csontsûrûséget a csípõlapátról készített speciális röntgenfelvétel (DEXA) alapján megmérték, valamint a készített fogászati röntgent alávetették a saját programjuknak.


Horkolás

2007. január 10.

A horkolás nem rossz szokás és nem a szándékon múlik, hanem biológiai okai vannak. A horkolási zaj 300 Hz rezgésszámmal áramlik ki a tüdõbõl, megrezegteti a hangszalagokat és az ún. gégefõ alatti teret, a garat-, orr- és szájüregeket, amelyek együttvéve alkotják a felsõ rezonátort. Az alsó rezonátor a hörgõk és a tüdõ. 

 

A horkolás a légzõrendszer felsõ része idõleges elzáródásának következménye, elsõsorban a gátolt orrlégzés kísérõjelensége és a levegõ útjának akadályoztatásával hozható összefüggésbe. Hanyatt fekve a lágyszájpad alsó része lebeg a garat hátsó fala és a nyelvgyök között. Ha a száj zárva van, a kilélegzett levegõ a lágyszájpad mögül az orr felé áramlik, nyitott szájnál azonban a levegõmennyiség egy része a szájüregbe, a többi része pedig az orrgaratba tódul, s eközben a lágyszájpad rezgésbe jön. A súlyos horkolás vagy apnoe (légzésszünet) elvágja az oxigénszintet a véráramlatban, így megakadályozza a felébredést. Ez az állapot elernyeszti a száj izmait és blokkolja a levegõ áramlását.


Oldódni látszik az alkohol és a másnaposság körüli rejtély

2007. január 07.

Ha szilveszter éjfélkor a szokásos pohárkoccintást kongásként hallasz, nagyon valószínû, hogy túl sok alkoholt fogyasztottál, és sajnos az is biztos, hogy egyáltalán nem vagy egyedül. A másnaposság ellen azonban nem mindenfajta 'gyógyszer' hatékony.


Az amerikai Nemzeti Alkohol-abúzus és Alkoholizmus elleni Intézet igazgatója, Dennis Twombly munkatársaival megállapította: 'A másnaposság súlyossága függ attól, hogy mekkora véralkohol-szintet ért el, milyen gyorsan és mennyi alkoholt fogyasztott. Az alkohol szervezetbõl történõ eltávolításához (eliminációhoz) a fogyasztott mennyiségtõl függõen 8-24 óra is szükséges lehet.' A kutatók vizsgálták az ilyenkor használt módszerek hatékonyságát is:


Az ülõmunka csodálatos hatásai, avagy egyenes út a trombózis felé!

2007. január 06.

Te is ülõmunkát végzel? Tudod, hogy mozogni kéne, de mindig eszedbe jut egy "de", ami a mozgás útjába áll? A gyakorló természetgyógyász masszõr, Balobás Ferenc segítségével képet alkothatunk arról, hogy milyen összetett problémával állunk szemben, és kapunk néhány tanácsot, mit is tehetünk a megelõzésért. 

 
Tekintsük át, mi mindenre van hatással bennünk az, hogy munkánk révén, képletesen egy székhez vagyunk szegezve.
Elõször is az ülõmunka csontok, izületek, szalagok, és az izomszövetre gyakorolt hatásairól szólunk. Majd a vérérhálózat, nyirokrendszer és idegrendszerünkre ható folyamatokra térünk ki. Végül a meridiánok, csakrák szintjén feltételezhetõ változásokra hívom fel a figyelmet.
Jutalomként, feloldozásként, a cikksorozat túlélõi, kitartó követõi, megismerhetnek néhány technikát, életmódbeli tanácsot, amelyekkel az egyhangú, passzív munkavégzés káros hatásait csökkenthetik. Most álljunk fel és menjünk el sétálni!


Lehetõségek és kétségek éve - 2007 a számmisztikus szerint

2006. december 31.

Kétségekkel teli de küzdelem árán elérhetõ leHÉTõségek várnak ránk ebben az évben.


Kettes: A polaritás száma, a kettõsség (férfi és nõ, jin és jang, jó és rossz, forró és hideg, stb ...) ezer esztendõre szóló alapjait az elsõ években megsokszorozzák a nullák.


Nullák: A nulla -elsõre azt gondolnánk - semmi. Ám ha ezt a két nullát mondjuk a fizetéspapírod végére írjuk rá, bizony nem fogsz tiltakozni. A nulla tehát megsokszorozó, erõsítõ, a "tömeg erejét" kifejezõ szám, mely magában nem rendelkezik akarattal, de ha vezetõre talál, annak erejét megsokszorozza, legyen szó politikáról, pénzrõl, egészségrõl, vagy sikerrõl. Ezeket a nullákat egészen 2010-ig a kettes mellett vonultatjuk fel, így az  elsõ 10 év igazán sorsfordító idõszak, az új évezredben, melynek 2007-ben már a végén járunk.
A nullákat naponta többtízezerszer írják le, szerte a világon, Kuala Lumpurtól Bangladesen át Kazincbarcikáig az egész Földön, tehát ez a rezgés megsokszorozza a nullák erejét, és a nullák megsokszorozzák a kétségeket és lehetõségeket. Komoly üzenettel bír ez a hétköznapi ember számára.


Hetes: Minden leHET, ezt üzeni nekünk. Mágikus, mesteri szám, melyben a lehetõségeink és kétségeink is ránk vannak bízva, döntéseink hosszú távra meghatározzák életünket, ilyenkor nem számíthatunk a szerencsére, csak arra, amit megteremtünk, ami a fejünkben, tudásunkban, "kezünkben" van.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...430431432...450