Információk, érdekességek

Hínárkapszulába rejtett inzulintermelő-sejtek

2006. március 10.

Tengeri hínárból készített mikrokapszulákkal a diabétesz ellen.
Ha inzulintermelő sejteket apró hínárbuborékokba csomagolva juttatják a beteg szervezetébe, a kezelés az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél valamikor a jövőben alkalmas lehet a napi inzulininjekció kiváltására – erre jöttek rá ausztráliai tudósok.

Romló sejtjeink nyomában

2006. február 23.

A hematológiában is jelentős fordulatot előidéző molekulárisan célzott diagnosztikáról és terápiáról rendeztek országos konferenciát Kaposváron.
A Magyar Hematológiai Társaság és a Kaposi Mór Oktató Kórház szervezésében megtartott két napos hétvégi rendezvényen 120 hematológus, belgyógyász szakember cserélte ki tapasztalatait a betegek sejtszintű diagnosztikáját és terápiáját meghatározó legújabb kutatási eredményekről.

Hátfájás, derékfájás

2006. február 21.

Minden második felnőtt krónikus hát- és derékfájással küzd; a probléma leggyakrabban a negyvenes éveiben járó korosztályt – különösen a nőket – érinti. Oka főként a terhelés és a lazítás ritmusos váltakozásának teljes hiánya és a passzív testtartás, melyhez még a fiatalkorban kialakuló tartáshiba is társul.

Rákbetegséget szimatoló kutyák hihetetlen képességei

2006. február 08.

A kutyák képesek a lehelet alapján felismerni az emberek szervezetében lappangó rosszindulatú daganatot, méghozzá igen korai stádiumban - állítják amerikai és lengyel tudósok.

 

A tüdőrák a legalattomosabb és legagresszívabb karcinómák közé tartozik. Korai felismerése klinikai módszerekkel ma is megoldatlan; mire a tünetek jelentkeznek, és a panaszos orvoshoz fordul, többnyire már késő. Jól jellemzi a helyzetet a túlélési arány: az utóbbi 20 év alatt ezt 7,4-ről alig 8,6 hónapra sikerült növelni.


Import erõsítette a rossz szokásokat

2006. február 04.

Európa két felén eltérõ halálozási görbét mutatnak a szív- és érrendszeri betegségek 1970 és 2000 közötti statisztikái. 

Elemzések szerint 1970 óta Nyugat-Európában a kardiovaszkuláris halálozás folyamatos és jelentõs csökkenése következett be, míg Kelet-Európában és Magyarországon is e halálozás az 1970-es évektõl egészen az 1990-es évek elejéig növekedett, és csökkenés csak ez után volt megfigyelhetõ. Európa két fele tehát a múlt század utolsó évtizedeiben eltérõ halálozási görbét mutat!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...429430...431