Információk, érdekességek

Jótékony öngyilkosság

2007. január 17.

A Max Planck Intézet kutatói felfedezték, hogy az immunrendszer speciális sejtjei, a neutrofil granulocyták miként képesek saját öngyilkosságuk szabályozása révén védelmet biztosítani a fertõzésekkel szemben.


A vérben található fehérvérsejtek közül a legnagyobb arányban a neutrofil granulocyták fordulnak elõ, õk képezik az immunrendszer elsõ védelmi vonalát. Feladatuk, hogy nukleinsavból és sejtek számára igen agresszív enzimekbõl felépülõ, extracelluláris neutrofil csapdának keresztelt képzõdményeik segítségével elpusztítsák az idegen mikroorganizmusokat. Az intézet egyik kutatócsoportja Dr. Arturo Zychlinsky vezetésével felfedezte, hogyan is alakul ki ez a pusztító csapdarendszer.


Fogorvosi röntgen is utalhat csontritkulásra

2007. január 14.

Angol kutatók megállapították, hogy a fogászaton készített röntgen-felvételek számítógépes elemzése segít megítélni a test egyéb csontjainak ásványianyag-tartalmát.


A Manchester Egyetem kutatói Dr. Keith Horner szájsebész professzor vezetésével olyan szoftvert dolgoztak ki, melynek segítségével egyszerû fogászati röntgen (rtg.) is szolgálhat például a csontritkulás megítélésére vagy az alkalmazott kezelés hatékonyságára.


A csapat az új programot 652, 45 és 70 év közötti nõ esetében próbálta ki Belgiumban, Görögországban, Svédországban valamint Angliában. Minden hölgy esetében a csontsûrûséget a csípõlapátról készített speciális röntgenfelvétel (DEXA) alapján megmérték, valamint a készített fogászati röntgent alávetették a saját programjuknak.


Horkolás

2007. január 10.

A horkolás nem rossz szokás és nem a szándékon múlik, hanem biológiai okai vannak. A horkolási zaj 300 Hz rezgésszámmal áramlik ki a tüdõbõl, megrezegteti a hangszalagokat és az ún. gégefõ alatti teret, a garat-, orr- és szájüregeket, amelyek együttvéve alkotják a felsõ rezonátort. Az alsó rezonátor a hörgõk és a tüdõ. 

 

A horkolás a légzõrendszer felsõ része idõleges elzáródásának következménye, elsõsorban a gátolt orrlégzés kísérõjelensége és a levegõ útjának akadályoztatásával hozható összefüggésbe. Hanyatt fekve a lágyszájpad alsó része lebeg a garat hátsó fala és a nyelvgyök között. Ha a száj zárva van, a kilélegzett levegõ a lágyszájpad mögül az orr felé áramlik, nyitott szájnál azonban a levegõmennyiség egy része a szájüregbe, a többi része pedig az orrgaratba tódul, s eközben a lágyszájpad rezgésbe jön. A súlyos horkolás vagy apnoe (légzésszünet) elvágja az oxigénszintet a véráramlatban, így megakadályozza a felébredést. Ez az állapot elernyeszti a száj izmait és blokkolja a levegõ áramlását.


Oldódni látszik az alkohol és a másnaposság körüli rejtély

2007. január 07.

Ha szilveszter éjfélkor a szokásos pohárkoccintást kongásként hallasz, nagyon valószínû, hogy túl sok alkoholt fogyasztottál, és sajnos az is biztos, hogy egyáltalán nem vagy egyedül. A másnaposság ellen azonban nem mindenfajta 'gyógyszer' hatékony.


Az amerikai Nemzeti Alkohol-abúzus és Alkoholizmus elleni Intézet igazgatója, Dennis Twombly munkatársaival megállapította: 'A másnaposság súlyossága függ attól, hogy mekkora véralkohol-szintet ért el, milyen gyorsan és mennyi alkoholt fogyasztott. Az alkohol szervezetbõl történõ eltávolításához (eliminációhoz) a fogyasztott mennyiségtõl függõen 8-24 óra is szükséges lehet.' A kutatók vizsgálták az ilyenkor használt módszerek hatékonyságát is:


Az ülõmunka csodálatos hatásai, avagy egyenes út a trombózis felé!

2007. január 06.

Te is ülõmunkát végzel? Tudod, hogy mozogni kéne, de mindig eszedbe jut egy "de", ami a mozgás útjába áll? A gyakorló természetgyógyász masszõr, Balobás Ferenc segítségével képet alkothatunk arról, hogy milyen összetett problémával állunk szemben, és kapunk néhány tanácsot, mit is tehetünk a megelõzésért. 

 
Tekintsük át, mi mindenre van hatással bennünk az, hogy munkánk révén, képletesen egy székhez vagyunk szegezve.
Elõször is az ülõmunka csontok, izületek, szalagok, és az izomszövetre gyakorolt hatásairól szólunk. Majd a vérérhálózat, nyirokrendszer és idegrendszerünkre ható folyamatokra térünk ki. Végül a meridiánok, csakrák szintjén feltételezhetõ változásokra hívom fel a figyelmet.
Jutalomként, feloldozásként, a cikksorozat túlélõi, kitartó követõi, megismerhetnek néhány technikát, életmódbeli tanácsot, amelyekkel az egyhangú, passzív munkavégzés káros hatásait csökkenthetik. Most álljunk fel és menjünk el sétálni!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...431432433...451