Információk, érdekességek

Az álom - 3. rész

2007. március 05.

Álmainkat nagyban befolyásolják lefekvés elõtt olvasott könyveink. Ezt a megállapítást erõsíti meg egy nemrégiben készült, angol tanulmány. Milyen regények okozzák a rémálmokat, és melyek válthatnak ki egyszerû nyugtalanságot az éjszaka folyamán? 

 

Egy jó könyv... a szép álmokért

 

A felmérés eredménye segít kiválasztani, milyen könyv kerüljön az éjjeliszekrényünkre, miközben különbséget tesz a felnõtt- és gyermekkorú olvasó között.


A bütyök

2007. március 04.

Elsõsorban idõsebbeknek, de olykor fiataloknak is jelentõs problémát okoz a lábukon jelentkezõ bütyök. Esztétikai gond, ám ami ennél is fontosabb: gyakran fáj és cipõviselési problémát okoz.

Az álom - 2. rész

2007. március 01.

Különös, magányos utazások, éjszakai kalandok, kiruccanások anélkül, hogy kiszállnánk az ágyból... Álmaink szárnyán minden megtörténhet velünk! Igaz, alvás közben rendszerint kusza, zavaros álomképek tárulnak elénk. Eközben csak találgatni tudjuk, hogy egy-egy álmunknak mi is lehet az értelme. 
Ne feledjük álmainkat!


Vajon mire szolgálnak hát az álmok, és miért felejtjük el olyan hamar õket? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ...


Fontos tudni, hogy éjszakáink ezen "pszichikus termékének" funkciója nem világos még napjaink szakemberei elõtt sem. Bizonyos ismeretek és sejtések azért vannak...


Az álom - 1. rész

2007. március 01.

Álmaink kíváncsivá tesznek, olykor pedig nyugtalanítanak minket. Megzavar furcsaságuk, zavarosságuk... Egyesek csak az alvó agy szabálytalan mûködését látják benne, míg mások - fõként a pszichológusok - sokkal több érdeklõdést mutatnak iránta. 
Az álom: barát vagy ellenség?


A legtöbben azonban nem tudjuk, milyen jelentõséget tulajdonítsunk neki, hogyan kezeljük maradandó vagy elröppenõ álomképeinket. Mi hát az álom? Nevetséges amulett? Agyunk "mellékterméke"? Vagy - ahogy a pszichológusok tartják - egy megközelítési út belsõ világunkhoz?


A városi élet karcsúsít?

2007. február 27.

Azok az emberek, akik New York sûrûn lakott, gyalogos közlekedést elõnyben részesítõ részén laknak, jelentõsen alacsonyabb testtömeg-indexszel (BMI) rendelkeznek más kerületek lakóihoz képest - derül ki egy új tanulmányból. Az alacsonyabb BMI kevesebb testzsírt, azaz alacsonyabb fokú elhízást jelent.


A szakemberek szerint a lakóhelyekhez közel esõ boltok, éttermek és tömegközlekedési megállók erõsítik a gyalogos közlekedést és csökkentik a függést a gépkocsiktól. Meglehetõsen erõs kapcsolat van egy város elrendezése és a BMI között, még a zsúfolt New Yorkban is - mondta a kutatás vezetõje, Andrew Rundle, a Mailman Közegészségügyi Iskola munkatársa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...428429430...450