Információk, érdekességek

A klónozás - Hogyan történik és milyen kérdéseket vet fel ez az eljárás?

2007. október 17.

KlónozásA klónozás az az eljárás, amikor ugyanazon egyed sejtjeibõl létrehozunk egy új egyedet. Napjainkban ez egy teljes kromoszómaállománnyal rendelkezõ szöveti sejtbõl történhet.

 

Emberek esetében egy sejt 46 kromoszómát tartalmaz, ebbõl 44 a sejti-szöveti, azaz szomatikus, 2 kromoszóma pedig a nemet hordozza (X a nõi, Y a férfi). A kromoszómák kettõs spirál alakú, életfontosságú fehérjeláncok. Több százezer gént tartalmaznak. A gének az örökítõ tulajdonságok hordozói.


Amit a gyomorsavról tudni kell - savhiány és savtúltengés

2007. október 16.

GyomorA gyomornedv sósavból és emésztõenzimekbõl tevõdik össze. A sósav az emésztés nélkülözhetetlen eleme, de ezen kívül fontos szerepet játszik a szájon keresztül a tápcsatornába kerülõ kórokozók elleni védekezésben is. Talán még ennél is fontosabb, hogy a sósav részt vesz az egész gyomor-bél rendszer mûködésének a szabályozásában. Többek között a hasnyálmirigy, az epeelválasztás és a vékonybél mûködését befolyásolja közvetett módon.

A mûvészetterápia jótékony hatása beteg gyermekek rehabilitációjában

2007. október 15.

2006. õszétõl két csoportban közel húsz, kórházi kezelésen átesett, krónikus betegséggel élõ 8-12 éves kiskamasz vehetett részt a Mosoly Alapítvány gyermek pszichodrámára épülõ élmény- és mûvészetterápiás foglalkozásain, a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító Program támogatásának jóvoltából.

Mire jó a befõttlé?

2007. október 11.

Magas lázzal járó, hosszabb betegség, vagy a hányással kísért bélfertõzés után a lábadozás hetében gyengék, levertek vagyunk, ólmos fáradtságot érzünk. A tüneteket a szervezet ionegyensúlyának a felbillenése váltja ki. A láz csillapodását szolgáló verejtékezés, a hányás és a hasmenés Na- és K-ion veszteséget okoz. A betegségek számtalan sejt pusztulásával járnak együtt. Az elpusztult sejtek anyaga a K-ionokkal együtt kiürül a szervezetbõl.


Ki mit tud a fogról?

2007. október 10.

Ki mit tud a fogról?Tudja-e...


... hogy a csokoládé, illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb, mint a cukorkáké? Ennek oka valószínûleg a kakaó zsírtartalmának tulajdonítható. A zsírok ugyanis bevonó hatásuk folytán fejtik ki védõ hatásukat.


... hogy aki sok savanyúságot eszik, ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, kisebb eséllyel képzõdik nála fogkõ?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...413414415...450