Információk, érdekességek

Éjjel-nappal bevetésen

2007. november 16.

A lakosság gyógyszerellátása a gyógyszerészek feladata

A gyógyszerellátás egy bonyolult, sokszereplõs, komplex folyamat, valójában ez sokkal többrõl szól, mint a gyógyszerek kiadása. A gyógyszerészek az egészség követei. Tanácsokat adnak a betegeknek, javaslatokat tesznek a készítményekre és ha szükséges ellátják õket gyógyszerekkel, amiket az orvos írt fel, sõt a megelõzés és a szûrések fontosságát is hangsúlyozzák. Ilyen mélységben mindenki ismeri a patikák szolgáltatását és a gyógyszerészek munkáját. De számos egyéb feladatról, ami a "kulisszák" mögött történik, csak keveseknek van elképzelése, hogy az valójában miképp is zajlik.


Ne hanyagolja el fejfájását!

2007. november 13.

Van mód a kezelésre


A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, hisz alig akad olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egy millió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérõ fejfájás egyéb formáiban szenvednek.


Milyen lehetõségeket lát az új biztosítási modellben?

2007. november 09.

A parlament most tárgyal az egészségbiztosítási modellváltással kapcsolatos új törvényekrõl. Körkérdésünkben önkéntes egészségpénztárak, illetve biztosítók véleményét kérdeztük, milyen lehetõséget látnak a körvonalazódó új rendszerben.

 

Lehoczky László. Az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. Változatlan célok. "A kötelezõ és az önkéntes egészségbiztosítási pénztár együttmûködésének célja változatlan marad a több-biztosítós modellben is: az önkéntes kasszák finanszírozási oldalról egészítsék ki a kötelezõ tb rendszerét. Az önkéntesek különösen a megelõzés, a szûrések, a helyes életmód, a tágabb értelmû egészségmegõrzés területén segíthetik elõ, hogy a tb ráfordításai kordában maradhassanak. Ehhez azonban szükségesnek tûnik, hogy legalább a 2006 végén fennálló kedvezményeket visszaállítsák, továbbá az önkéntes pénztárak szolgáltatásnyújtási adminisztratív feltételei racionálisan egyszerûsödjenek. Pénztárunk a kötelezõ egészségpénztárakkal hasonló szerves együttmûködést kíván kialakítani, mint amely ez a nyugdíjpénztári területen már megvalósult."


Mekkora egy törpe?

2007. november 04.

A törpenövés okairól és a lehetséges kezeléseirõl 

Törpének nevezhetõ az a felnõtt, aki nem éri el a 120-130 centiméteres testhosszúságot. Gyermekkorban nehezebb meghatározni: ezért kortársaikhoz kell hasonlítani a kicsit. Ha az egykorúak között a kis növésû gyerek magassága 10 percentil alatt van - azaz 100 gyerekbõl 90 magasabb, 10 alacsonyabb - törpenövésrõl beszélünk.


Fakó, töredezett, zsíros, korpás, csomókban hulló...

2007. november 01.

Mit kell tennünk, hogy újra egészséges és szép legyen a hajunk? 

Ápolatlan hajjal, elõnytelen frizurával nem várhatjuk el, hogy jó benyomást keltsünk, bárkiben is. Nem mindenki örököl dús, lágyan omló hajzuhatagot, megfelelõ táplálkozással és hajápolással azonban a vékony szálú, fakó hajzatba is élet költöztethetõ. A túl gyakori fejmosástól, a forró hajszárítóktól, a tûzõ napsugaraktól, a drasztikus fogyókúráktól viszont az egykor erõs, rugalmas hajszálak is elõbb-utóbb tönkremennek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...412413414...451