Információk, érdekességek

Gének sodrásában - 1. rész - mutációk és géntechnológia az új évezredben

2007. november 30.

Bár egyéni életünk során keveset érzékelünk belõle, az emberiség történetét befolyásoló biológiai változások folyamatosan zajlanak.

 

Az emberi faj sorsát számos mutáció alakította. Ezek a természetes mutációk az evolúció szempontjából nemzedékrõl nemzedékre tovább vitt elõnyökkel vagy éppen hátrányokkal járhatnak.

 

Hiányzó C-vitamin


Míg a legtöbb állatfaj egyedei képesek a C-vitamin (aszkorbinsav) elõállítására, az ember, a fõemlõsök és néhány egyéb állatfaj (tengerimalac, gyümölcsevõ denevér) kizárólag növényi táplálékkal juthatnak hozzá ehhez a számukra nélkülözhetetlen anyaghoz.


Régiós gyógyszermogul

2007. november 19.

Két olyan nagy, a vállalatot érintõ tranzakcióról számolt be tegnap a Richter Gedeon Nyrt., amelynek megvalósulása esetén a társaság Kelet-Közép-Európa vezetõ gyógyszergyártójává válhat. A cég bejelentette egyesülési szándékát a lengyel piac második legnagyobb szereplõjének számító Polpharmával, továbbá nyilvánosságra hozta, hogy 80 százalék feletti részesedést szerez az orosz Akrihin cégben.

Sötétben tapogatózás

2007. november 17.

Mi az, amit a több-biztosítós rendszerrõl már tudni lehet? 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai bizottsága hosszas elõkészítés után kialakította álláspontját a több-biztosítós modell gyógyszerészeti vonatkozásairól, ennek vélhetõ problémáiról és a betegeket érintõ következményeirõl. A kamara fontosnak tartja, hogy még a parlamenti törvény elõkészítése elõtt a döntéshozók és a közvélemény tudomására hozza azokat a szakmai érveket, amelyeket figyelembe kell venni a végleges döntés elõtt. Horváth Tamás elnök és a munkában részt vevõ szakemberek sajtótájékoztató keretén belül ismertették véleményüket.

 

Mivel a több-biztosítós modell hazai bevezetésének konkrétumairól az egészségügyi kormányzattal szakmai egyeztetés még nem történt, ezért most még csak az egyes elképzelések lehetséges változatait lehet elemezni, a felmerülõ aggályokat megfogalmazni és a bizonytalanság kérdéseit feltenni.


Éjjel-nappal bevetésen

2007. november 16.

A lakosság gyógyszerellátása a gyógyszerészek feladata

A gyógyszerellátás egy bonyolult, sokszereplõs, komplex folyamat, valójában ez sokkal többrõl szól, mint a gyógyszerek kiadása. A gyógyszerészek az egészség követei. Tanácsokat adnak a betegeknek, javaslatokat tesznek a készítményekre és ha szükséges ellátják õket gyógyszerekkel, amiket az orvos írt fel, sõt a megelõzés és a szûrések fontosságát is hangsúlyozzák. Ilyen mélységben mindenki ismeri a patikák szolgáltatását és a gyógyszerészek munkáját. De számos egyéb feladatról, ami a "kulisszák" mögött történik, csak keveseknek van elképzelése, hogy az valójában miképp is zajlik.


Ne hanyagolja el fejfájását!

2007. november 13.

Van mód a kezelésre


A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, hisz alig akad olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egy millió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérõ fejfájás egyéb formáiban szenvednek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...411412413...450