Információk, érdekességek

Rekedtség - a gége segélykiáltása

2007. december 04.

RekedtségTalán meglepõ, de a gége az egyik legérzékenyebb szervünk. Zavartalan mûködésére pedig nagyon is szükségünk van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy milyen gyorsan munkaképtelenné tud válni az, akinek munka közben sokat kell beszélnie - még ha csak egy banális vírusfertõzéstõl is reked be.


A gége érzékenységének okai


A gégének ez az érzékenysége több okra vezethetõ vissza. Egyrészt a bõr alatt felületesen helyezkedik el, másrészt percenként 6-8 liter levegõ áramlik át rajta. Sõt fizikai megerõltetésnél ennek többszöröse is. Ráadásul a levegõ száraz, hidegebb szervezetünk hõmérsékleténél és a külvilág megannyi kémiai ártalmát (füstök, gázok, por nemû szennyezõdések) is tartalmazhatja. És akkor még nem beszéltünk a fertõzésekrõl!


Az ízületi gyulladás legyõzhetõ - íme néhány jó tanács

2007. december 04.

Az ízületi megbetegedéseket gyakran erõs fájdalmak kísérik, amelyek ellen a szokásos fájdalomcsillapítók nem minden esetben nyújtanak ideális megoldást.


A tudósok azt állítják, hogy a szelén, táplálékunkban is megtalálható természetes nyomelem segíti a szervezet védekezõ mechanizmusát az ízületekben kialakult gyulladás leküzdésében.


Egyik kincsünk: a hallás

2007. december 03.

A hangok érzékelése életfontosságú volt õseinknek, hisz minden nesz fontos információt hordozott: menekülésre, rejtekhely keresésére vagy harcra késztetett. De a hangok a társas érintkezésben is szerepet játszottak és játszanak mind a mai napig, hisz a nyelv a hangok útján született.
 

És persze a hangoknak szerepe volt és van a szerelemben, kifejezõ eszköze az egyik legmagasabb szintû mûvészetnek, a zenének is.


A hangok által varázsolt zene harmóniát teremt, ahogy a túl hangos zaj, a zörej, lerombolja azt. Mi több: beteggé tesz.


Nagyobb intézménnyé gyúrnák az OEP-et

2007. december 01.

A legnagyobb ellenzéki párt tegnap benyújtotta a parlamentnek a nemzeti egészségügyi kerekasztal (NEK) szakértõi csoportja által kidolgozott, a társadalombiztosítás átalakítását célzó javaslatot. A szaktárca szerint a civilek indítványa nem kínál valódi alternatívát a koalíciós törvényjavaslattal szemben.

Gének sodrásában - 2. rész - mesterséges út: a géntechnológia

2007. december 01.

Sir Francis Galton (1822-1911), Charles Darwin unokaöccse, a humán genetika egyik megalapítója szerint az ember képessé vált a növények nemesítésére, az állatok tenyésztése kapcsán csodálatos fajok és példányok elõállítására, de önmagán semmit sem tudott javítani. Lehet, hogy ez mára már megváltozott?


Géntechnológiai ismeretek birtokában az emberiségnek a jövõben talán kevésbé kell tartani a káros mutációktól. Sor kerülhet arra, hogy nem kell a természetes vagy mesterséges szelekció következtében kialakuló változásokra várni, hanem a természetes folyamatoknál eredményesebben lehet - legalábbis néhány területen - a genetikai ismereteket felhasználni az emberiség javára.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...410411412...450