Információk, érdekességek

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!


Ha nincs eszed, legyen noteszed! 6 hatékony memóriajavító tipp

2024. szeptember 07.

Mindegy hány éves vagy, a memóriád egész biztos, hogy frissítésre szorul! Érezted már, hogy a hitelkártyáid, telefonod kapubeléptetőd, biztonsági rendszered és más kütyüid PIN kódjait, a különféle számítógépes és egyéb jelszavakat egyszerűen képtelen vagy megjegyezni? Ne csüggedj, itt a segítség!  

Korral jár? – Nem igaz! Tegyük magunkat próbára!

A korral az égadta világon semmiféle memóriavesztés nem jár, csupán azt tanuljuk meg, hogyan lehet sémákat gyártani, és a sémákon egyre nehezebben változtatunk. A memóriagyakorlatok a gondolkodási sémák javítását szolgálják.
Az agyunk szerencsére képes arra, hogy egy csomó kiesett idegsejtet pótoljon, illetve egyes agyi területek működését más területek vegyék át.

Nézzük, mit tehetünk, hogy javítsuk memóriánkat!

1. Együnk – hogy okosabbak legyünk! A memória fejlesztésének alappillére a megfelelő étkezés. Ebből a típusú étrendből viszont nem hiányozhatnak az édes étkek, bár ez nem jogosít senkit a mérték nélkül való csokoládé zabálásra. Kifejezetten szuper agyműködést javító ételek:

  • Brokkoli;
  • Kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, pagoda,
  • Céklafélék
  • Fokhagyma
  • Avokádó, 
  • Dió 
  • Búzacsíra
  • Halolaj

Ezek az ételek általában antioxidánsokat, vitaminokat, folsavat, esszenciális zsírsavakat, lecitint, koalint és egyéb fontos tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak nagy számban. Ezek magukban is javítják az agyműködést és az agy vérellátását.


Miért dorombol a cicánk?

2024. szeptember 06.

Fotó: Rózsa Melinda / RoseA macskákat mi akkor halljuk dorombolni, ha nyugodtak, elégedettek, de a dorombolás elsődleges célja, hogy a szoptató anyamacska megnyugtassa a kölykeit.  

A néhány napos kismacskák már hallhatóan dorombolnak, még szopizás közben sem hagyják abba. A már elválasztott kölykök dorombolással fogadják anyjukat, ezzel a régi bizalmas kapcsolatot idézi fel. A cica doromboláskor hangszalagjai a levegő hatására rezegni kezd. Eközben a gégefő izomzata másodpercenként hússzor-harmincszor húzódik össze.

A macska minden testhelyzetben képes dorombolni, akár nyitott, akár csukott szájjal. A dorombolás és a légzés ritmusa megegyezik. A régi időkben a rokka kerekének egyenletes surrogásához való hasonlóság miatt a doromboló macskára azt mondták, hogy "fon".

Mások véleménye szerint  a dorombolást nem a hangszálak rezegtetése idézi elő. Megfigyelték, hogy az a macska is vígan tovább dorombolt, akin egészségügyi okokból gégemetszést hajtottak végre. Valójában a mai napig sem tudtak megállapodni abban a tudósok, hogy tulajdonképpen hogyan dorombol a macska...

Ami biztos, hogy a teljesen csonttá keményedett nyelvcsontú macskák képesek dorombolásra. A porcos nyelvcsontú felidák gégefője mozgékony: ezek az állatok a bömbölésre képesek. A felidák közül csak a kisebb fajták és a cibetmacskafélék egyes képviselői tudnak dorombolni. Ebbe a csoportba tartozik a házi macska, a jaguár, a puma, az ocelot, a szervál, a gepárd és a vörös hiúz.

A dorombolás a jó közérzet jele, ezzel is kommunikál az emberekkel, a gazdival, örülök neked, szeretlek.


Hogy lehet környezetbarát konyhád?

2024. szeptember 04.

Fotó: pixabay.com

Az ökológiai átmenet megvalósítása a konyhában mindenki számára elérhető. Az ott használatos anyagok helyes megválasztása, természetes tisztítószerek, csomagolóanyagok használata, a műanyag alternatíváinak alkalmazása mind-mind ideértendő. Jó tanácsok a környezettudatos „öko-konyha” megvalósításához.

Sütés-főzés 

Környezeti szempontból semleges és tartós anyagok választása

A mindennapokban jól tesszük, ha előnyben részesítjük az egészségünket nem veszélyeztető anyagból készült konyhai eszközöket. Így lehetőleg válasszunk pl. rozsdamentes acél-, kerámia-, üveg- vagy öntöttvas termékeket. Ezek közt nem találunk ugyanis olyan káros, elsősorban az endokrin rendszert károsító anyagokat. Amellett hosszú évekig, olykor évtizedekig eltartanak a belőlük készült különféle háztartási eszközök.

A sütőben való sütéshez pl. használjunk hőálló üvegtepsiket, melyek semleges hatású anyagból készültek, és újrahasznosíthatók. Ahhoz, hogy ne ragadjon le rajtuk az étel, természetes módon érjük el, ne bevonatokkal, pl. zsiradék, liszt használatával. Egyéb konyhai eszközök készüljenek fából vagy ajánlottan inox anyagból (lapátok, keverő kanalak, evőeszközök stb.)

Egy tipp: ha környezetbarát konyhát akarunk megvalósítani, őrizzük meg régi eszközeinket – az újak, bár mutatósak, gyártásuk révén gyakran nem kívánatos hatást gyakorolnak környezetünkre.


Az auralátás iskolája

2024. augusztus 25.

Mindenki vágyik arra, hogy legyen valamilyen "természetfeletti" képessége. Legtöbben szeretnénk egy olyan képesség birtokában lenni, amivel lehet látni a többi ember energetikai állapotát. Az auralátás képessége bárki által megtanulható. Most közreadunk néhány módszert!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mi jellemzi az emberi aurát?

  • Folyamatos mozgásban, átalakulásban van.
  • Mérete, sűrűsége és színe energiaállapotunktól függően változik.
  • Színéből érzelmi-indulati állapotunkra lehet következtetni.
  • Információkat tárol, például hajlamainkról és betegségeinkről.
  • Egymásba áthatoló rétegekből áll, amelyeknek speciális jelentése van.

Az auralátás gyakorlatai

Ez a gyakorlat saját energiaterünk megpillantását segíti. Félhomályos szobában nyújtsa előre karjait és tartsa kezét körülbelül ötven centiméterre arcától! Az ujjak egymás felé nézzenek, a háttér egy fehér fal legyen! Laza tekintettel, fókuszálatlan nézéssel "bámuljon, vagy bambuljon" szétterpesztett ujjai közé, figyelje az ujjai közötti teret! Lassan közelítse-távolítsa ujjait, mozgassa kezeit fel-le. Mit lát az ujjak közötti térben, az ujjak között?

Rajzolja le, amit megpillantott! (A legtöbb ember világos szálacskák felvillanását, egyfajta fényszövedéket lát az ujjak között.)

Dörzsölje össze a tenyereit, majd fordítsa egymás felé, úgy, hogy a két tenyér körülbelül fél méterre legyen egymástól! Majd csukja be a szemét, és lassan, nagyon lassan közelítse a két tenyerét egymáshoz! Figyeljen a tenyerei között észlelt vonzási és taszítási érzetekre!

Mindenki képes aurát látni?

Az emberek többsége képes rá, de ha nem is sikerül megpillantania, tudja használni a többi finom érzékszervét: a tapintását! Ezt például úgy lehet edzeni, hogy a kikapcsolt televízókészülék, vagy a hirtelen kikapcsolt monitor képernyője elé rakjuk a kezünket és megérezzük az általa generált erőteret, anélkül, hogy hozzáérnénk a képernyőhöz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...462