Információk, érdekességek

Fröccs-lexikon- minden, amit a nagy melegben a borral tehetsz

2022. június 17.

A fröccsnek ezeregy válfaja létezik, fehér borral, rozéval, és igen egészséges dolog, ha ilyen nagy melegben megiszunk egy pohárkával. Mindenki ismeri hallomásból, de nem mindenki tudja mit jelent a kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, és a többi ... Most segítünk!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Fröccsnek nem a minőségi borokat, inkább az úgynevezett főzőborokat használták, amiket "nem kár felvizezni". A homoki borok, rosszabb évjáratok a fröccsborok, ami nem jelenti azt, hogy fröccsöt csak rossz borból készítsünk sőt! A fröccshöz is használjunk elég jó bort! 

Milyen szódával? A buburékszám a kulcssszó! 

A szóda sem mindegy! A bolti ásványvízben túl kevés a buborék! A szikvízben, szódában van elegendő ahhoz, hogy egy fröccsöt tényleg fröccsnek is nevezhessünk, ha tehát csak ásványvízzel öntjük fel a borunkat, azt nem is nevezhetjük fröccsnek, csak vizes bornak. (Arról nem is beszélge, hogy a szóda sokkal környezettudatosabb, mint a palackos víz!)

Fröccsök fajtái - Mennyi bor, mennyi szóda? 

A klasszikus fröccs csak fehérborból készülhet! 

A klasszikus fröccs, vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával

Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával "felspriccelve" (helyenként: rövidlépés, vagy fütty)

Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda (helyenként "fordított" néven fut)

Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda

Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda

Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda

Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán "megvicceli" a bort.


Csók csaták történelme

2022. június 09.

A csók az intimtás egyik első lépcsője, első jele, mégis rengeteg kultúrában nem alkalmazzák. Akkor mi miért várjuk a kedvessel úgy az elsőt, s akarjuk újra és újra? Ma rengeteg szülő csókot hint gyermeke szájára, amerikai szokás, vajon elvész ettől a varázs felnőttkorban? Kis csóktörtémelem.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Dicső múlt
A csókolózás történetét és annak kulturális indokait kutatja két amerikai professzor. Egyikük, Vaughn Bryant antropológia professzor, a Texas A&M University tanára szerint a csók egyáltalán nem természetesebb dolog, mint az öltözködés. Annak ellenére, hogy őseink is éltek ezzel a szokással, az ajkak ilyen formájú érintkezése nem tartozik genetikailag meghatározott szokásaink közé.

Több népcsoport is van, ahol nem volt szokás a csók. A déli csendes-óceáni területeken lévő Mangia-szigeten élő emberek, annak ellenére, hogy szenvedélyes szeretők voltak, nem ismerték a csókot az európaiak 1700-as évekbeli megjelenéséig. Néhány ázsiai kultúra viszont még most is ódzkodik ettől a szokástól. (Vélhetőleg főként egészségügyi és higiéniai okai miatt. De az energiaáramlásos magyarázattól kezdve az átvett karmáig sok opciót találhatunk.)Kínában és Japánban tabunak számít a nyilvánosság előtti csókolózás, sőt Kínában egy évtizede egy újságcikkben még megdorgálták azokat a fiatalokat, akik átvették a nyugati szokásokat, és káros viselkedésformának nevezték azokat. Amennyiben a csókolózás valóban tanult szokás, már csak az a kérdés, hogy ki volt az első, aki száján puszilta meg azt, akit a legjobban szeretett.

Sokan úgy gondolják, hogy a csók története több millió évvel ezelőttre nyúlik vissza, vélhetően arra az időre, amikor az anyák a megrágott ételt egyenesen csecsemőjük szájába helyezték. Elképzelhető, hogy azért alakult ki ez a szokás, mert így mutatták ki érzelmeiket őseink a legjobban szeretett személy iránt. Az érvelés azonban hibásnak tűnik, mivel az Új-Guineában élő pápua anyák még mindig élnek ezzel a szokással, ám addig ők sem csókolóztak, míg az európaiaktól el nem tanulták.

Az első

Az első csókra vonatkozó utalás az írott forrásokban egyébként Kr. e. 1500 környékéről való, és a védikus szanszkrit nyelven íródott szövegekben található. Ez egészen pontosan az orr összedörzsöléséről és érintkezéséről szól. A Kr. u. 6. századi Káma Szútra viszont már az általunk jól ismert csók három típusáról beszél, annak alapján, hogy milyen viszonzásra talál az aktus.

Ezt a három csók-fajtát ismerték az ókori görögök és a rómaiak is. ( Ne tévesszük ezt össze háromszoros, ötszörös, vagy kilencszeres csók beavatási formájával, mely a természetet tisztelő kultúrkörökben fordul elő). A Római Birodalomban külön elnevezéssel illették őket érzelmi töltetük szerint: osculum, basium és saviolum. A középkorban a katolikus egyház elítélte a csókolózást, csupán az Isten tisztelete jeléül tartották elfogadhatónak.


Miért keres másik nőt? 7 ok, amiért megcsal! - A hűtlenségről őszintén

2022. június 02.

Nők ezrei talán el sem tudnák képzelni, milyen profán okai lehetnek annak, amiért a férfi megcsal egy nőt. Mindent megteszel neki, szereted, imádod, de mégis megteszi. Hálátlan-e a hűtlen? A mellékvágányokról őszintén.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Szinte nincs olyan 30 évesnél idősebb nő, akivel ne történt volna meg egyszer, legalább...

Sajnos akkor is igaz lehet, ha nem tudsz róla, mert bizony a férfiak hajlamosak rá. Ne söpörjük a szőnyeg alá a kérdést, a probléma ugyanis kivédhető.

1. Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a férfinak valóban szüksége van változatosságra. Ha rád un, és másik nőt keres, akkor nem hálátlan szemét, hűtlen fajankó, hanem egyszerűen megun, nem tehetsz róla, de másik ízre, illatra, barátnőre vágyik. Sok nő azt gondolja, hogy ha naponta és mindent megad párjának, akkor az majd nem hagyja el. Ez csak azokra a férfiakra igaz, akik a szexet az önnön kielégülésükért végzik, nekik ez valóban elegendő. Akik viszont inkább teljesíteni, vadászni, hódítani szeretnek, akiknél fontosabb a mit, mint a milyen gyakran, és a rendszeresség kérdése, azok bizony naponta még gyorsabban rád unnak. Néha kell egy kis szünet. Utazz el a barátnőddel, haverjaiddal valahová, menj el egy kurzusra, vagy csak tarts szünetet, foglald le magad és párodat más tennivalóval és programmal!

2. A férfi a változatosságot keresi, tehát nem árt tudni, hogy hiába áll neked egy festett hajszín marha jól, egyszerűen 10 év után, unalmas. Ez alól érdekes módon kivétel lehet a természetes hajszín, ami ugyanis természetesen a tiéd az nem szín, hanem a részed, és nem olyan, mint egy ruhadarab, hanem megunhatatlan. Ezért vagy változtass gyakran frizurádon, ruháidon, stb., vagy viselkedj borzasztó természetesen, aminek megvan a maga kis romantikája. Apró kis trükkökkel változtass, lehet ez a szőr vicces mintázatban való leborotválása, egy henna tetoválás, egy ruhaköltemény, stb., lényeg, hogy új designt válassz. Ide tarozik a személyiséged is. Ha mindig és mindenre ugyanaz a reakciód, ha a párod állandóan ugyan azt a tónusú, jó rendben szívemet hallja tőled, egyszerűen egy idő után meg sem fogja hallani - és nem bunkóságból. A stílusod legyen figyelemfelkeltő. Minden egyes új napon meg kell hódítanod a másikat, ha más nem azzal, hogy kedvesen hozzábújva, közlöd, fáradt vagy.

3. A férfi e mellett gyakran azért is félrelép, mert nem bírja a kötöttségeket, és tudattalan reakció ez a menekülésre. Ezért már azzal megelőzheted a problémát, hogy nem mindenáron házasságra kényszeríted kedvesed, és azonnal az együttélést követeled tőle, hanem csak akkor cihelődsz vele össze, ha már érett erre a feladatra, és maga választja. 

4. Meg kell említeni az újdonság varázsát is, amely valóban minden ember életében előfordul párszor. Egy olyan személy jelenik meg a páros életében - és így sajátodban is - aki üde színfolt, aki leveszi a lábáról. A férfiak ennek a csábításnak általában gyakrabban engednek, viszont nem igaz hogy könnyebben. Azok az egyébként 60-40% alapon szerveződő nők, akik végül beleugranak ebbe a lehetőségbe, könnyebben, sokszor, gondolkodás nélkül engednek a csábításnak.


Kinek való a puzzle?

2022. május 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokan hiszik azt, hogy a kirakó csak a türelmes típusú emberek egyik kedvenc játéka. Viszont a puzzle sokkal több, mint egy türelemjáték, hiszen rengetegen vannak azok is, akik a mindennapok során türelmetlenek, viszont imádnak kirakózni. Hogy lehet ez?  

Puzzle, mint terápia

Sokan frusztráltak, idegesek vagy stresszesek a munkájuk miatt, és nehezen tudnak nap végén megnyugodni, kikapcsolódni egy kicsit, hogy másnap újult erővel tudják nyakukba venni a világ gondjait.

A puzzle egyfajta terápia, hiszen ha egy 1000 darabos kirakót szeretnénk kirakni, akkor első ránézésre nagyon soknak tűnik majd 1000 darab apró kirakó. De észre sem vesszük, s máris elkezdtük kiválogatni a hasonló színű darabokat, félretettük a szélét, esetleg a közepén lévő kirívó formához tartozó kirakókat is sikerült kiválogatnunk, s el is telt vagy két óra.

A puzzle-ozás közben nyugodtabbak leszünk - vagy inkább idegesek?

Az elején - pláne ha gyorsan találjuk meg a megfelelő darabokat - nyugodtan próbálgatjuk a hasonló színű és formájú kirakókat behelyezni a megfelelő helyre. Ha elakadunk, szortírozgatunk egy kicsit, ide-oda pakolgatjuk az összeillő darabokat.

Aztán van egy olyan fázis, amikor már vagy a huszadik próbálkozás is csődöt mond, és a nyugodt lelkiállapotról átváltunk egy frusztrált, ideges frekvenciára. Nos: ilyenkor kell felkelni, hagyni egy kicsit néhány órát, vagy akár egy vagy több napot is, majd újra nekiállni. Szinte garantált, hogy a következő alkalommal sikerrel járunk majd.


100 éves a Reiki - a titokzatos energetikai módszer nyomában

2022. május 28.

A reiki szó sokak fülében cseng ismerősen, azonban csak kevesen tudják, hogy 2022-ben épp 100 éves ez a spirituális módszer, melynek gyökerei a messzi Japánban erednek. A technika megalkotója, Mikao Usui sensei 21 napon át böjtölve és meditálva a Kiotó közeli Kurama-hegyen megtapasztalta a megvilágosodás állapotát, mely spontán felébresztette a spirituális gyógyítás képességét. Szokás azt mondani, hogy minden, ami ez után történt, az már történelem…  

A reiki gyökerei, kezdeti fejlődése

A reiki eredetét nagyon sokáig egy kiszínezett történeten keresztül ismerte a széles publikum, melynek része volt, hogy Mikao Usui egy kis keresztény egyetem dékánjaként Jézus gyógyítását kutatta és melynek nyomait Tibetben fedezte fel… nos, napjainkban már tisztább képünk van e módszer gyökereit illetően.

Az 1990-es évek közepétől egyre több nyilvánosan hozzáférhető információ vált elérhetővé köszönhetően annak a kutató munkának, melyet nyugati reiki mesterek végeztek Japánban. Miután sikerült kapcsolatba lépni még élő japán reiki mesterekkel, elérhetővé vált számos forrás dokumentum, ami alapján pontosítani lehetett e japán módszer történetét és tanításait.

Usui mester 1922-es megvilágosodását követően egy olyan elmét és testet harmonizáló technikát dolgozott ki, melyek hangsúlyos része az energiával történő spirituális gyógyítás. De ugyanilyen lényeges az elme elcsendesítésén, a belső egyensúlyon való munkálkodás is, melynek fő eszköze a meditáció és a megfogalmazott életszabályok követése.

Ezt Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztése néven nevezte.

Az általa megalapított Gakkai szervezet keretében kezdte el gyógyítani az embereket és átadni a tanítást, mely nem a ma megszokott néhány napos tanfolyami keretek közt történt. A tanítványok közeli kapcsolatot ápoltak a mesterükkel és a rendszeres találkozókon kapták meg a korabeli tanításokat tradicionális mód szerint, ahogy a fokozatokban való haladás a fejlődésükkel összhangban történt.

A reiki tanítása az 1920-as évek közepére nyerte el kiforrott formáját. A reiki, mint módszer, fő jellemző ismertető jegyei:

·         A reiki kezelés / önkezelés révén elősegíteni a test, az elme és a lélek gyógyulását.

·         A gyógyító képességet a reiki tanár ébreszti fel a tanítványban a reiki beavatás szertartással, mely tovább fejleszthető a gyakorlással.

·     A reiki egy élő hagyomány és gyakorlat, melynek az átadása mindig személyesen történik, és mestertől tanítványra száll ez a tradíció, az átadási vonal mindig visszavezethető az alapítóig.

·         A tanítás fokozatokon keresztül sajátítható el, mely különböző kezelés technikákat, szakrális szimbólumok átadását tartalmazza és azok elméleti hátterét.

·         A reiki egyfajta szellemi út is, melynek fontos része a lelki egyensúlyon munkálkodás.

Usui sensei 1926-os haláláig több mint 2000 embert avatott be a reikibe és 20 tanár tanítványt képzett ki, akik továbbvitték örökségét. A reiki, amit manapság gyakorlunk, főként ezen mesterek, Hayashi, Takata mesterek és tanítványaik által továbbfejlesztett tanítások.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...414