Információk, érdekességek

Jácint, nárcisz, tulipán: a tavaszhírnök virágok gondozása

2021. április 05.

A jácint továbbra is a húsvéti virágok egyik legjellegzetesebb növénye, illatos, rengeteg színben elérhető, és locsolkodásnál is elengedhetetlen ajándék. Hogyan gondozzuk, hogy sokáig megmaradjon?  

Barkával, ágakkal, pillangós és tündéres dekorációval szemrevaló asztali dekorációt készíthetünk az ünnep előtt. A természetes alapok, fonott kosarak igazán trendiek 2010 tavaszán. Ugyanakkor az antikolt hatású alapok, mint például a díszített csészék is jól mutatnak a húsvéti reggeli mellett.

Tavaszváró tippek a virágok szerelmeseinek
A vágott virág hosszabb ideig marad szép, ha…

  1. vázába helyezés előtt 1-2 centiméternyire, enyhén ferdén visszametsszük és lemossuk minden virág szárát. 
  2. a virágokat kimosott, tiszta vázába helyezzük.
  3. kioldjuk a csokrot összefogó drótot, madzagot. 
  4. a virág száráról a vízbe kerülő leveleket, bimbókat letörjük 
  5. a virággal telt vázát nem állítjuk kályha vagy fűtőtest, napos vagy huzatos ablak közelébe. 
  6. a hervadó virágok „újjáéleszthetőek”, ha pár órára vízfürdőbe helyezzük őket.

  +1 A virágok élettartama növelhető, ha vizükbe egy kanál cukrot helyezünk. Ez azonban fajtafüggő – érdeklődj a virágostól!


A migrén és a tanulási képességek összefüggéseit vizsgálták

2021. március 30.

Fotó: gettyimages.com

A migrénben szenvedő felnőtt és gyermek betegek vizuálisan irányított, asszociatív tanulási képességeit vizsgálták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, erről szóló tanulmányuk a fejfájással foglalkozó egyik vezető folyóiratban, a Cephalalgiában jelent meg, a cikk egyik ábrája pedig címlapra is került – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A kutatásban Nagy Attila és munkatársai egy eredetileg amerikai teszt (Rutgers Acquired Equivalence Test) saját maguk által továbbfejlesztett változatával vizsgálták a migrénben szenvedő pácienseket.

A kutatás eredményei szerint a migrénes felnőttekben a vizuálisan irányított asszociatív tanulás teljes egészében – a betanulási és tesztfázisban is – jelentősen leromlott tanulási teljesítményt találtak. A tanulmány fő újdonsága és eredménye, hogy a tanulási funkciók felnőtteknél tapasztalt romlása a gyermek migrénes betegek esetében még nem jelenik meg.

Ez új aspektusba helyezheti a migrént, mint betegséget, ugyanis eredményeik szerint a kognitív funkciók romlása nem a betegség szerves, velejáró következménye, hanem, mint ahogy a kutatócsoport vezetője, a közlemény levelező szerzője, Nagy Attila gondolja, a betegség előrehaladtával fejlődhet ki.

A vizsgálat teljes egészében a SZTE Szenzomotoros Kutató Laboratóriumában zajlott. A felnőtt migrénes betegeket a Bács-Kiskun Megyei Kórházból, a gyermek páciensek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájáról érkeztek.


Mutálódó vírusok - természeti programok

2021. március 29.

Mik azok a betegségek? 

Nos, a logikából az következik, hogy a baktériumok vagy vírusok mindig egy adott probléma kapcsán jelennek meg, de mint segítők és nem mint kórokozók. Mivel azonban egy bizonyos betegség kapcsán mutathatóak ki, ezért tekintjük őket kórokozónak, de figyelembe kell venni néhány tényt, mely ugyan nem szül antagonisztikus ellentéteket a vázolt elmélet és a hagyományos felfogás között, de mindenképpen figyelemre méltóak:

• Télen pont ugyanannyi náthát „okozó” baktérium van a levegőben, mint nyáron, mégis télen betegszenek meg inkább az emberek
• A kézmosással nem lesz lényegesen kevesebb organizmus a kezünkön
 

A lehető legjobb fogkefével és a leghatékonyabb fogkrémmel együtt is csak 25%-os a fogaink védettsége( és az is csak rövid ideig tart ) mégis valakinek kiválóak a fogai másnak pedig könnyen romlik, holott ugyanazok a feltételek

• A pszichoszomatikus és az autóimmun (mikor a szervezet immunrendszere a szervezet ellen fordul) megbetegedések puszta ténye is elkedvetlenítheti a bakteriológusokat.
 
Ez utóbbi azért is különösen érdekes, mert a betegségeket lehet pszichoterápiával gyógyítani. Ebben az esetben a terapeuta és a kliens háttérben futó algoritmust, vagy programot változtatják meg úgy, hogy az többé ne okozzon problémát. Ezt hívják a parapszichológiában programozásnak, a pszichológiában szuggesztiónak.

Tudattalanunk programjai 

Vagyis a pszichoszomatikus betegség nem más, mint egy háttérben (a tudattalanban) „futó program”, melynek megnyilvánulása testi szinten maga a betegség. Egy ilyen program lehet berögződés, de lehet veleszületett is. Berögződés, vagy szülői, társadalmi programozás tipikus példája, hogy a hidegben megfázhatunk, ne egyél mosatlan gyümölcsöt, mossál kezet evés előtt, vagy mossál fogat. Ezek a programok hatnak ránk és, ha olyan helyzetbe kerülünk, aktivizálódhatnak. Ha nem mosunk kezet evés előtt könnyen „megfertőződhetünk”, vagy a hidegben tényleg náthásak lehetünk, de ez inkább tulajdonítható a belénkszuggesztált programoknak, mint a környezeti tényezőknek. 
A nátha kapcsán fellépő baktériumok csak a lehetőséget adják meg a gyógyulásra, a bevett gyógyszerek csillapítják a tüneteket (oki kezelést értelemszerűen képtelenek adni, mivel csak a megjelenő baktériumokra hatnak). A helyzet az, hogy ezek a belénk nevelt programok olyan erősek, hogy észre sem vesszük a működésüket. Az ember veleszületett programjairól külön cikket lehetne írni, elöljáróban csak annyit, hogy ezek aktivizálódnak a beavatások révén.

A századik majom hatás és a szinkronicitás 

A századik majom hatás egy kutatásból született legendás csak egy tanmese, (Bővebbe IDE kattintva tudsz a kutatókról és a szigeteken édesburgonyát mosó majmokról olvasni >> https://hu.wikipedia.org/wiki/A_sz%C3%A1zadik_majom_hat%C3%A1s) de ilyen események vannak a való életben is. Ilyen mikor egy rég nem látott ismerős eszünkbe jut, mire kapunk tőle egy telefont (ez ebben az esetben nem prekogníció), vagy mikor tudósok egymástól függetlenül fedezik fel ugyanazt. Ezek az úgynevezett szinkron esetek, az esemény pedig a szinkronicitás nevet kapta (C.G. Jung, W. Pauli után), mely a definíció szerint két esemény közötti összefüggés vagy elv. 
 
Ennek a jelenségnek a magyarázata nem a cikk témája, de van jelentősége, ha a természeti programokról beszélünk. A vírusok vagy baktériumok például a szinkronicitás elvének megfelelően működnek. Vagyis, ha valamely oknál fogva felüti fejét a világon bárhol egy „kórokozó”, akkor szinte valószínű, hogy az megjelenik máshol is, még akkor is, ha a két pont között igen nagy távolságok vannak és nem történt érintkezés. Egy ilyen szinkron eseményben megjelenő vírust az is aktiválhat, ha egyszerűen beszélünk róla. Ez persze nem úgy értendő, hogy homokba kéne dugni a fejünket, de a félelemkeltő beszámolók semmiképpen nem célravezetők, mert a folyamatosan stresszelő tömeg immunrendszere kevésbé lesz hatékony, amennyiben tényleg kitör a járvány.   
 

Szinronicitás és vírus-aktivitás 

Erre igen jó példa a madárinfluenza- járvány, amely napjainkban ütötte fel a fejét. Magyarországon a lakosság nagyobb hányada fél egy lehetséges járványtól és ez a szinkronicitás hatására éppen aktiválhatja azt. Ez a világ népességének nagy százalékára nézve is igaz. 
 
Tehát aktuális, háttérben futó programjaink hatással vannak egy járvány hatékonyságára, így (is) illeszkedik az ember a természet rendjébe. Egy vírus mutálódása nem megmagyarázható, hacsak nem illesztjük bele a világot leíró algoritmusok közé. Egy „kórokozó” mindig akkor jelenik meg, mikor szükséges, mikor helyre kell állítania bizonyos egyensúlyokat. Úgy és akkor mutálódik ahogyan programja „előírja” számára, hogy képes legyen az egyensúlyfenntartó szerepét elvégezni. Ezekbe az egyensúlyokba nem mindig látunk bele. 
 

Ha embert leíró programok hatással vannak szervezetünk működésére akkor, ezek manipulálásával, képesek vagyunk-e felülkerekedni a leggyilkosabb vírusokon, mint a természet egyik egyensúlyfenntartó rendszerén? Ez a téma számos vitát váltott már ki orvosok, parapszichológusok, pszichológusok és egyéb tudományok képviselői között. Az tűnik csak bizonyosnak, hogy léteznek olyan programok, melyek meghatározzák a természet rendjét, szabályozzák azt és ha megbomlani látszik valahol az egyensúly, akkor aktiválódnak a „védelmi szervek”. 


Rondán írok - ez mit jelent?

2021. március 23.

írás kézírás grafológiaGyakori kérdés a grafológusnál: Rondán írok, ez mit jelent? Biztos tömeggyilkos vagyok, esetleg pszichopata, skizoid, vagy legalább kissé hanyag és pocsék alak. Jobb, ha meg sem mutatom! Ez bizony tévedés. A grafológus számára egyáltalán nem jelent semmit, hogy mennyire "szép" az írásképed. Sőt! A "túl szép" vagy túl szabályos írás adott esetben rosszabb megítélést kap, mint egy laikus szemmel csúnya kézírás. Az ok egyszerű: az eredeti megoldások számítanak!  

Csúnya – de mitől az?

Teljesen egyértelmű: nem minden ember grafológus. Ezért az első, amit mindenki néz, hogy mennyire szép az íráskép. Pedig hát ez a szépség nagyon szubjektív dolog. Szép lehet egy iskolai tanító néni kézírása, amely egyáltalán nem távolodhat el az iskolai standard írásképtől. De szép lehet egy idős ember egyenletes, akár kissé barokkos kézírása is, mely abszolút távol áll az iskolai tanult formától. Az írást tehát akkor tartjuk szépnek, vagy csúnyának, ha az nem mutat szabályos írásképet. Ha az egyes betűk nagyon máshogy alakulnak a szó elején, közepén. végén, a sorok nem tartják irányokat, a sorközök össze-vissza alakulnak. Az íráskép olyankor rendezetlen.

Kinek írtad? Nem mindegy!

Milyen céllal készült a kézírás? Ha magadnak írtad, akkor az azt a képet mutatja meg rólad, amilyen odahaza vagy pizsamában, a tévé előtt. Ha úgy írtad, hogy azt más is elolvashassa (például kölcsön kell adni néha a jegyeztet a haveroknak) de ez nem a legfontosabb szempont, akkor azt az énedet mutatod meg vele, amilyen a hétköznapok során vagy. Ha úgy írtad, hogy valaki azt bizonyára olvasni fogja, akkor az öltönyös - nyakkendős - kiskosztümös, vagyis a kirakatba tett, a „jól viselkedős” énedet mutatod meg. Mindegyik ruha alatt TE rejtőzöl, tehát a grafológus nagyon jól meg tudja majd mondani az alap karakteredet, valamint azt is, hogyan viselkedsz adott helyzetekben, mennyire vagy modoros, merev, vagy éppen laza, természetes.

Sorok a vonaton

Fontos tudni, ha egy rondának kikiáltott írást vizsgálunk, vajon az írás körülményei megfeleltek-e az alapvető normáknak. Ha a vonaton írtál, ha majdnem megfagytál, vagy éppen egy sokk után kell leírnod pár mondatot, nos akkor egész biztos, hogy írásképed nem lesz túl harmonikus. A rücskös felületen, vagy a rossz tollal, rossz papírra, nagy zajban született kézírás szintén teli lehet hibákkl, vagy csúnyább lehet a szokásosnál.

Van csúnya írás egyáltalán?

Persze! Csak nem a grafológus szemében. Az iskolai tanító néni szerint lehet, hogy rondán írsz, azonban ez nem oszt és nem szoroz, ha mondjuk egy álláspályázatra készülsz. Szerencsére nem a tanító néni fog felvenni. Nagy baj volna ugyanis, ha egy mozgalmas, pergő elmét igénylő munkára egy nagyon statikus írásképű „szépírót” választanának. Ha az írásodat csúnyának találod, lehet, hogy gyorsan írsz. Ez a sebes gondolkodásra, gyors cselekvésre utal. Lehet, hogy sok egyszerűsítést használsz, ami éppen a logikus gondolkodás egyik ismérve, s az is esélyes, hogy laza, oldott ember vagy.


5 dolog, amit a csajok utálnak az első randin

2021. március 20.

Mindig az első randi a legizgalmasabb az összes közül. Az emléke sokáig megmarad, pláne, ha egy komoly kapcsolat kialakulásának volt a kezdete. Érdemes tehát odafigyelni minden apró részletre, nehogy már az elején elpuskázd!  

Egy nő már akkor tudja, hogy mit szeretne a férfitól, mikor az első pillanatban megpillantja. Lehet, hogy már az első kontaktus alkalmával azt érzi, hogy megtalálta élete nagy szerelmét, aki mellett el tudja képzelni az életét. Elég ciki, ha az első randi alkalmával a pasi külleme, viselkedése, mint egy hideg zuhany éri a nőt. Egy szempillantás alatt szertefoszlik egy álomkép, ha a durva realitás rányomja bélyegét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...392