Információk, érdekességek

Azt csinálod, amit szeretsz?

2021. szeptember 07.

Egyetlen módja a tartós sikernek, boldogságnak és belső békének: ha azt csinálod, amit szeretsz. Azt, amire születtél, amihez tehetséged van, amit mindenki másnál jobban csinálsz. És tudod, hogy miért? Mert úgy belefeledkezel, hogy észre sem veszed, de már nem is vagy képes munkának nevezni a napi tevékenységed. Olyan, mintha folyamatosan szabadságon lennél. Vagyis: megtalálod a szenvedélyed.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az időnk nagy részét munkával töltjük, rendszerint eljárunk valahova dolgozni, mert muszáj, mert meg kell élni valamiből. Ez a tevékenység ritkán tesz bennünket elégedetté, boldoggá, lelkessé. Úgy tanultuk, hogy vannak dolgok, amikből nem lehet megélni, mert komolytalanok, szükségtelenek, és hobbinak lehetnek jók, de arra nem, hogy építsünk rájuk és a velük keresett pénzből még félre is tegyünk…

A sikert gyakran azonosítjuk a jó keresettel vagy a gazdagsággal, a megszerzett nagy haszonnal – és persze hajlamosak vagyunk mindent, még a sikert is az anyagiakban mérni. Nem vesszük észre, mert nincs is rá alkalmunk, hogy a folyamat éppen ellenkezőleg működik. Ha azt csináljuk, amire valóban születtünk, minden elkezd áramlani: bevonzzuk a megfelelő embereket az életünkbe, akikkel szívesen és jól dolgozhatunk, megtaláljuk a megfelelő időpontot és a tökéletes helyszínt a munkánk végzésére. Hiába tagadjuk (mert sokszor az a kényelmesebb), a vonzás törvénye működik.

Ha elégedettek vagyunk, szívesen kelünk, mert azzal töltjük a napunkat, amit igazán szeretünk, nyugodtan is fekszünk le. A szívvel-lélekkel végzett munka az, amire szükség van a mai világban. Ezért nincsenek munkahelyek. A munkahelyek nem teremnek. Nekünk kell megteremtenünk a saját helyünket a világban, az egyedi tehetségünkkel, a senki máséhoz nem hasonlítható képességeinkkel, olyan tevékenységgel, amivel saját magunkon kívül másokat is szolgálunk. Lehet, hogy vállalkozást kell indítanunk, lehet, hogy el kell kezdenünk egy hiánypótló terméket gyártani, és még ki tudja, hányféle módja lehet annak, hogy valami olyat csináljunk, amit eddig szerettünk volna, de nem mertünk…

Sokan veszítik el munkahelyüket – másképp soha nem adnák fel az ún. biztonságot, és jó tudni, hogy senki másnak sincs garantálva semmi az életben. Felelősséget vállalva a saját életünkért, hálát adva az újrakezdés, a változás lehetőségéért, megváltozik a hozzáállásunk. Az áldozat szerepéből kiléphetünk végre, hiszen nem más fogja megtenni helyettünk a szükséges lépéseket. Ha másképp látjuk a világot, a világ is másnak lát minket!

Szakítanunk kell azzal a hiedelemmel, hogy a családunk, a körülményeink, az iskoláink határozzák meg a boldogságunkat. Ha valami nem működik jól az életünkben, azt nekünk kell megváltoztatnunk. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy megváltozunk. Szemléletet váltunk, nem másokra mutogatunk, hanem minden nehézségre, problémára, kihívásra lehetőségként nézünk. Nem is tudjuk, hogy milyen adottságaink vannak, micsoda teremtő erő van bennünk, mert nincs rá alkalmunk, hogy éljünk velük. Versenyre születtünk, versenyzésre edzettek minket, versenypályaként működik az óvoda, az iskola és a munkahely. És ha az a versenyszám nem is létezik, amiben mi a legjobbak vagyunk?!

Ideje változtatnunk, megérteni, hogy ami eddig nem működött, az ezután még kevésbé fog működni. Ahelyett, hogy unottan vagy utálattal járunk be a munkahelyünkre, fel kell fedeznünk a valódi képességeinket. Segíthet például az, ha visszagondolunk, hogy gyermekkorunkban milyen pályáról álmodtunk, mi az, amit folyton emlegettünk, ha megkérdezték: mi leszel, ha nagy leszel? Nem véletlenül álmodtunk akkor arról. Ha most jött el az ideje, hogy valóra váltsuk, hát semmi akadálya, hacsak nem a kishitűségünk, az önbizalmunk hiánya.


Iskolakezdő horoszkóp - Mire készülj fel, anyuka, apuka?

2021. szeptember 03.

Alig ért véget a nyár, éppen, hogy lecsengett a jól megszervezett nyári élményprogram, máris egy újabb turnus következik, az iskola, vagy éppen az óvoda megkezdésének időszakához érkeztünk. Újabb kihívásokkal kell megküzdeni. Bevásárlás, informálódás. Mire számíthatsz, és mire kell nagyon figyelned? Iskolakezdés könnyedén az asztrológia segítségével!  

KOS (Március 21. – Április 20.)

A Kos szülőknek sok teherrel kell megküzdeniük, így az iskolakezdést plusz feladatként élik meg. Lehet, hogy elmarad néhány fontos felszerelés beszerzése, s ezeket az utolsó pillanatban kell elintézniük. Mivel türelmetlenebb hangulatban vannak, a gyermekkel is lehet néhány vitájuk.

A Kos gyermek most „nyűgnek” éli meg az iskolakezdést, nehezebben rázódik bele a kötelességekkel teli hétköznapokba. Segíthet, ha megpróbálunk neki kedvet csinálni az iskolához. Dicsérjük meg többször is, ha különösen nagy tehetséget mutat valamelyik tantárgyban!

BIKA (Április 21. – Május 20.)

A Bika szülők úgy érzik, hogy túl sok elintéznivalóval jár az iskolakezdés. Mivel időhiányban szenvednek, a beszerzések, és az ebédbefizetés az utolsó pillanatra maradhat. Célszerű listát készíteniük a vásárolnivalókról, mérjék fel pontosan, hogy milyen eszközökre, vagy új ruhadarabokra van szüksége a gyereknek!

A Bika gyermeknek nincs sok kedve az iskolakezdéshez, hiszen a nyári pihenés boldog időszakot jelentett számára. Kissé szégyenlősebb hangulatban van, így az iskolatársakkal is nehezebb barátságot kötnie. Mondjuk el neki, hogy új kapcsolatokat kötni mindig érdemes!
 
IKREK (Május 21. – Június 21.)

Az Ikrek szülők örülnek az iskolakezdésnek, hiszen hasznosnak és értékesnek tartják a tudást, amellyel gyermekük gazdagodik. Hiányozhatnak már a szülőtársak is, akikkel mindig lehet tapasztalatokat cserélni. Az iskolai élet több új barátságot tartogathat számukra.

Az Ikrek gyermek szeretne aktívan részt venni az iskolai életben. Ne lepődjünk meg, ha új szakkört, vagy sportot választ magának, hagyjuk, hogy önállóan eldöntse, hogy mi érdekli igazán. Óriási benne a tudásszomj, ha tehetjük, akkor foglalkozzunk vele sokat!

RÁK (Június 22. – Július 22.

A Rák szülők örültek a nyugis nyári szünetnek. Semmi kedvük emberek közé menni, így nincs nagy kedvük az évnyitóhoz, és a szülői értekezletekhez sem. Alapvetően visszahúzódó hangulatban vannak, így az iskolával együtt járó kötelező társasági élet teher lehet számukra.

A Rák gyermek nagyon magabiztosnak tűnhet, de belül önbizalomhiánytól szenvedhet. Ne tévesszen meg minket, ha hangosnak, vagy nagyon vidámnak látjuk. Elképzelhető, hogy ezzel a szorongását próbálja leplezni. Segíthet, ha beszélünk neki a saját iskolai élményeinkről.

Tipikus szülők tanévkezdés előtt

2021. szeptember 02.

Ilyenkor, szeptember elseje előtt minden gyerek bugyra tele vele, hogy a média másról se szól, csak az iskolakezdésről. A legtöbben még szeretnének néhány önfeledt napot. Kiélveznék az utolsó perceket, ám a szülők nyúzása ott a háttérben. Kell ez?  

Kép: Виктория Бородинова / PixabayPiroslik a berkenye

Mikor kicsi voltam, a madárberkenye narancs-piros bogyója mérte nekünk, mennyi idő van még hátra az iskolakezdéshez, kies Baranyai utca ugyanis ezzel a fával volt teleültetve. A berkenye bogyója szeptember elejére egészen sötét narancsszínűre változik, s az iskolába topogó kisdiák jókat szakíthat róla, dobálózhat vele, vagy rátaposhat, esetleg mintákat rakhat belőle a porba, vagy gyöngysorrá fűzheti. A mai kisdiáknak az óriás plakátok hirdetik a s(z)ünidő végét, a televízió minden percben a nyakukra jár a hírrel, iskolatáska reklámokkal van kitapétázva a fél ország. A gyerekek minden percben szembesülnek a szünet végével.

Az okos, a buta és a szerető szülő

Az okos szülő augusztus végén már a gyerek nyakára jár, hogy olvasson/írjon/számoljon. Ha a kicsi most megy elsőbe, akkor feladatlapokkal halmozza el és begyakoroltatja vele a helyes ceruzafogást. Kizárólag praktikus dolgokat vásárol, a trendi dolgokat pénzkidobásnak tartja.

A buta szülő ráhagyja a gyerekre az egészet. Nem gyakorolnak, hiszen a tanítás az iskola dolga. Trendi iskolacuccokat és legolcsóbb kategóriás termékeket zsúfol össze, és dühöng az iskolakezdés miatt. Így a gyerek készületlenül és rossz kedvvel megy első nap az iskolába.

A szerető szülő egész nyáron a gyerek képességeinek megfelelő játékokat játszott a gyerekével. Persze, hogy olvastak, feladatlapoztak, vagy számolták a csigákat, békákat, kamionokat! Csakhogy ez játék volt. A vásárlásoknál a praktikus dolgok mellé néhány látványos darab is kerülhet.

Gyakorlás iskola előtt – kell ez?

Fodor Kata gyereknevelési tanácsadó szerint a célzatos gyakoroltatás a gyerekek rémálma. Vagy folyamatosan jelen van az életükben, persze játékos formában az olvasás, az írás, a számolás, vagy nem érdemes erre külön menetrend szerinti időt szánni a szünidőben. Az első osztály megkezdése előtt SEMMI feladattal ne terheljük a gyereket. A nagyobbaknál is az első hét általában a beszokással, asszimilálódással, közös városnézéssel, kisebb kirándulással telik. Átnézik a könyveket, kiosztják az órarendeket, egyszóval „szokták az iskolát.” Ezek a lazább napok alkalmasak a gyakorlásra, rákészülésre. Nem fontos előre nyaggatni a gyereket. Legyen a szünet az ő ideje!

Trendi - drága – olcsó?

A bevásárlóközpontok tele vannak ilyenkor akciós holmikkal. A füzeteket, könyveket, vignettákat és írószereket meg lehet vásárolni itt, ám a komolyabb taneszközöket inkább vásároljuk szakboltban. Sem a gyereknek, sem a szülőnek, sem a tanárnak nem jó, ha az osztály felének egyforma – és így totál összekeverhető – iskolatáskája és tolltartója van. A tartós darabokból ne vegyünk trend-mintás példányokat. (Például Hello Kitty iskolatáskát ne vegyünk, de egy zsírkréta beleférhet.) Ugyanis ez jövőre már nem biztos, hogy szívesen hordott darab lesz. A táska a tolltartó, a tornazsák pedig jó esetben évekre szóló beruházások. Keressük a jobb minőséget, ami még a pénztárcánknak megfelelő áron van.


Női pénztárca: mi alapján válasszunk?

2021. augusztus 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Amikor az ideális női pénztárca kiválasztása a cél, akkor rendszerint többféle szempontot is figyelembe szoktunk venni. Korántsem mindegy, milyen fizetési szokásokat részesítünk előnyben, mit szeretnénk magunkkal vinni a pénztárcában, és persze mely stílust részesítjük előnyben. Míg a legtöbb férfi beéri egy fekete bőr pénztárcával, addig a nők már válogatósabbak mind a színek, mind a stílus tekintetében.  

Klasszikus színekkel nem lőhetsz mellé!

Az aktuális trendek a színes megoldások irányába mutatnak, de vannak olyan alapszínek, amelyek soha nem mennek ki a divatból. A fekete és a piros egyaránt népszerűek a nők körében, de a lila, a fehér és a bézs színek is nagyon menők.

Praktikum és belső kialakítás

A kettő tulajdonképpen ugyanazt jelenti. Biztosan találkoztál már olyan pénztárcával, ami külsőre kifejezetten tetszett, de a belső kialakítás miatt mégsem mellette döntöttél. A női pénztárca tipikusan olyan kiegészítő, melynél nem elegendő a divatos, stílusos megjelenés, hanem a praktikus használhatóság is lényeges. Az aprópénz tárolásához zárható rekeszre van szükség, míg a papírpénzt is sokan szeretik kényelmesen, elegendő rendelkezésre álló helyen tárolni. Ez akkor is így van, ha napjaink egyértelműen a bankkártyás fizetés irányába mozdul. Apropó, bankkártyák! A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több kártya elhelyezésére van szüksége a mai kor emberének, így a pénztárcaválasztás alkalmával ezt is megéri szem előtt tartani.

Magabiztos megjelenés minden alkalommal

A vonzó külső nem csak a sminken vagy a választott ruhadarabokon múlik. A stílusteremtés a kiegészítőkkel, és azok között a megfelelő pénztárca használatával válik teljessé. Vannak, akik a fekete és a piros színek klasszikus jellegét részesítik előnyben, mások viszont a különleges női pénztárca típusokat keresik. A minőség tekintetében az ár nem elhanyagolható, és akár Swarovski köves valódi bőr megoldásra is eshet a választás. A kevésbé feltűnő darabokat keresők a bőr pénztárcával is beérik, fókuszba helyezve azt az örökérvényű igazságot, mely szerint a kevesebb néha több. 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Nehezen viselik házi kedvenceink a tikkasztó hőséget

2021. augusztus 19.

 Képforrás: Canva Pro adatbázis.Van, aki jobban bírja, van, aki kevésbé, de a legtöbb állat nehezen viseli a nagy meleget. Az állattartónak, ha gondos gazdaként akar eljárni, oda kell figyelnie állatai megóvására.  

A hőségtől állataink is szenvednek, gondatlan tartásuk következtében a nagy melegben az állatok el is pusztulhatnak. Ezek a melegben alkalmazható javaslatok segítenek a problémák elkerülésében.

Nyáron a hűvös levegő fontosabb lehet négylábú barátaink számára, mint egy védelmet nyújtó kuckó.

Gondoskodni kell arról, hogy állatunk napszaktól függetlenül bármikor be tudjon húzódni az árnyékba. Udvaron ez lehet egy füves talajon lévő fa árnyéka vagy egy zöld sövény, lakásban tartott állat számára árnyékot adhat egy sötétítő függöny is.

Télen az itató befagyására kell ügyelnünk, nyáron meg arra, hogy az sose fogyjon ki, mindig legyen benne friss víz. Az életet adó nedvesség hamar elpárolog, ezért kell a nagy itató, és annak rendszeres töltése.

A sétáltatás fontos a házi kedvencek számára. Ezt érdemes kora reggel és késő este elvégezni. A hűvösebb időpontra beütemezett séták a gazdák számára is jobban elviselhetőek. A legtöbb kutya szeret úszni. Érdemes egy-egy nagyobb séta alkalmával felkeresni a kijelölt kutyaúsztatókat, hogy négylábú barátaink is élvezhessék a nyarat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...398