Információk, érdekességek

Emlõrák - A kór túlélhetõ

2007. november 11.

EmlõrákMai rohanó világunkban sokféle élethelyzetnek vagyunk kitéve. Ami a tõlünk, dolgozó nõktõl elvárt kötelezettségeket illeti, tele vagyunk sztereotípiákkal. Mindez egészen addig tart, amíg hirtelen át nem kerülünk a "másik oldalra", a betegek oldalára, ahova pillanatok alatt átröpít bennünket egy lelet, egy sor, amely a bajt leírja...


Emlõrák


A bölcsességet a betegeimtõl tanultam meg: "A betegség a legnagyobb tanítómester. A legjobb önfejlesztõ módszer: megtanulni együtt élni a krónikus kórral, a rákkal." Mert a kór túlélhetõ. Az emlõrák a nõk leggyakoribb daganatos megbetegedése. A Magyarországon évenként felfedezett új esetek száma csökkenõ tendenciát mutat. Becslések szerint élete során hét nõbõl egynél nagy valószínûséggel kifejlõdik az emlõrák.


A nõk egyik rémálma: a hüvelygyulladás

2007. október 29.

A hüvely gyulladása a nõi szervezet egyik leggyakoribb betegsége. Egy életen át a nõknek több alkalommal kell számolniuk a hüvely gyulladásával, folyásos panaszokkal, érzékenységgel, esetleg különbözõ fájdalmakkal.

A rettegett pikkelysömörrõl - 2 .rész

2007. október 29.

Egyedülálló kezelési lehetõség Szegeden


A psoriasis tünetei annyira jellegzetesek, hogy bõrgyógyászati vizsgálattal felállítható a diagnózis. Ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra.


A 20. század elõtt a pikkelysömörben szenvedõ emberek számára nem álltak rendelkezésre hatékony kezelések. Mivel keveset tudtak errõl a bõrbetegségrõl, és úgy vélték, hogy az fertõzõ, a pikkelysömör betegeket megvetették, és voltak esetek, amikor lepratelepekre számûzték õket. Bár a betegség még mindig nem gyógyítható, de tünetmentesíthetõ. A tünetmentes idõszak változó, esetenként több év is lehet.


A rettegett pikkelysömörrõl - 1.rész

2007. október 28.

A rettegett pikkelysömörA betegség kialakulása és a tünetek


Bár ugyanannyian vannak, mint a cukorbetegek, és betegségük szintén nem gyógyítható, mégsem kapnak kellõ figyelmet és segítséget a pikkelysömörben szenvedõk. Pedig ma már õk is élhetnének teljes életet, mert van néhány olyan korszerû eljárás, amely hatékonyan segít e betegség tüneteinek enyhítésében...


Mi az a psoriasis, vagyis a pikkelysömör?


A pikkelysömör, orvosi szaknyelven psoriasis a bõrt és a körmöket érintõ betegség, amely nagyon ritkán a nyálkahártyára is hatással lehet, valamint az ízületeket is megtámadhatja. A betegek bõrén hosszú ideig megmaradó, kissé kiemelkedõ, körülírt vörös foltok jelennek meg, amelyek szürkés- vagy ezüstfehér pikkelyekben hámlanak. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos betegség.


Fejfájása a tarkótájról indul ki?

2007. október 23.

Szinte minden embernek fájt már életében a feje. A fejfájás nem önálló betegség, hanem tünet. Lehet valamilyen testi betegség, például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás kísérõ jele, de jelentkezhet lelki okok miatt is. Kiváltják a fejen, a nyakon lévõ szervek, szervrendszerek betegségei, beleértve a központi idegrendszert, de a szemet, a fület, a légzõ- és emésztõrendszer kezdeti szakaszát, valamint a bõrt, a lágyrészeket és a csontokat is.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...215216217...240