Információk, érdekességek

A sérült retina új gyógymódja

2007. augusztus 15.

Brit kutatók egy olyan speciális sejtet találtak a szemben, amely fontos szerepet játszik a zebrahalak ideghártyájának regenerálódásában és a látás megõrzésében - még kiterjedt károsodás esetén is. A kutatók szerint ezek a sejtek - az ún. Müller-féle gliasejtek - képesek az emberi sérült retina újraképzésére.


Az ideghártya károsodása a vakság leggyakoribb oka. Az Egyesült Királyságban a regisztrált vakságok háromnegyedéért a retina sérülése felelõs, amelyet olyan betegségek idézhetnek elõ, mint pl. a sárgafolt elfajulás, a zöldhályogot vagy a cukorbetegség.


Modern korunk betegsége a: S T R E S S Z

2007. július 27.

A stresszre általában úgy gondolunk, mint ami csak az egyéni életünket befolyásolja. 


Ám a stresszkezelésünk fejlettsége annak a cégnek a hatékonyságát is befolyásolja, amelynél dolgozunk. Ennek ellenére a vállalatok viszonylag keveset foglalkoznak a stresszkezelés kérdéskörével. Pedig az üzleti világban szinte mindenütt fellelhetõ a túlfokozott stressz.


Rákot okozó gének

2007. július 22.

Amerikai kutatók 57 olyan gént azonosítottak, amelyek mûködése szerepet játszik az emberi rákos sejtek szaporodásában. Közülük néhány csak a rákos sejtekben aktív, az egészséges sejtekben nem - így új gyógyszer-támadáspontokat jelenthetnek.


Az emberi genetikai állomány feltérképezésének köszönhetõen, illetve a genomikai módszerek gyors fejlõdésével egyre több olyan gént azonosítanak a kutatók, amelyek változatai szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a közelmúltban 48 olyan gént találtak, amelyek az áttétképzõdést segítik. Most 57 újabb gént "halásztak ki" a University of Illinois (Chicago) kutatói.


Hepatitis A - a fertõzõ májgyulladás

2007. július 03.

A tavalyi istvándi hepatitis járvány kórokozóját valószínûleg Olaszországból hurcolták be - derült ki egy, az Orvosi Hetilapban idén megjelenõ tudományos cikkbõl, amelyben dél-dunántúli kutatócsoportok közölték a legfrissebb virológiai kutatási eredményeiket.

A rák utáni élet

2007. június 29.

A Magyar Rákellenes Liga immár második alkalommal szervezte meg az "Együtt a rák utáni életért" kerekasztal konferenciát. A megbeszélések során mindig kijelölik a betegszervezetek számára a következõ idõszak céljait és az azok eléréséhez szükséges cselekvési programot, s ezúttal fontos cél volt a reformfolyamat többi résztvevõivel történõ egyeztetés is.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...215216217...236