Információk, érdekességek

Óvatosan a légkondicionálóval!

2018. augusztus 13.

Amikor azt érezzük, hogy a klímaberendezésből kellemetlen szag árad, jó, ha résen vagyunk. A légkondicionálóban elszaporodó kórokozók ugyanis veszélyesek lehetnek egészségünkre: különféle – néha igen súlyos -légzőrendszeri betegségeket okozhatnak.

A nyári melegben egyetlen gombnyomásra kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást vagy éppen az autót, de nincs ez másként  munkahelyi környezetben sem. Sajnos azonban a légkondicionálásnak lehetnek olyan, az egészségre gyakorolt negatív hatásai is, amelyekkel tisztában kell lennie azoknak, akik a kánikulában klímaberendezést használnak. 

A légkondicionálók elterjedésével egyre gyakoribbá váltak az általuk okozott futó és súlyosabb megbetegedések is.  Míg azt sokan tudják, hogy tanácsos mellőzni a légkondicionáló túlzott használatát, illetve hogy nem igazán bölcs dolog a klímából kiáramló hideg levegő útjában tartózkodni – elkerülendő a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat -, sokan tudják. Azt azonban kevesebben, hogy egészségünkre nézve a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt ‘klímafertőzések’ forrása

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek – tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. Az ugyanezen kórokozó által okozott legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetcsoporttal, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.


Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen

2018. augusztus 12.

A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Rossz higiéniás viszonyok

Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász,  gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet  a kiszáradás kezelésére.


Ismerje fel idejében a Lyme-kórt!

2018. augusztus 09.

Sajnos, a kullancsok igen elterjedtté váltak hazánkban.  Elég lehet  egy egyszerű zöldben való séta, balatoni strandolás vagy bringatúra ahhoz, hogy a gyerekek bőrükön a nem kívánt élősködővel  térjenek haza, ezért  a Lyme-kór ellen való leghatékonyabb védekezésként minden szakember a test alapos átvizsgálását javasolja…

Magyarországon a kullancsok 12-50 százaléka fertőzött a Lyme-kórt okozó baktériummal, és bár évente kb. 1000 esetet jelentenek be, a becslések szerint a Lyme-kór valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet. Bár a Lyme-kór Európa szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok-okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, sokan pedig –  főképp a téves diagnózisok miatt – életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől. A Lyme-betegség százszor gyakoribb, mint a szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás. 

Kijátssza az immunrendszert és észrevétlenül beépül az ízületi tokba

A kullancsszezonra hamar Lyme-kór-szakértővé válunk, kívülről fújjuk a tévhiteket, a fertőzés menetét, az eltávolítást és a kezelést is. Tisztában vagyunk vele, hogy az antibiotikumos kezelés a megoldás, mégis több tízezren küszködünk krónikus ízületi gyulladásokkal, idegrendszeri problémákkal, netán depresszióval anélkül, hogy tudnánk róla, Lyme-kórosak vagyunk.

A Lyme-kór első tünetével, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírral gyakran a bőrgyógyászt keressük fel, aki megeshet,  tévesen felületi kezelést ad rá, így az elváltozás bár megszűnik, a probléma nem tűnik el. A kezeletlen Lyme-kórban a baktérium befészkeli magát az ízületi tokba vagy a bőrréteg alá, hogy keserves ízületi fájdalmakat okozzon. Ezekkel aztán a reumatológust, ortopéd szakorvost keressük fel, aki szteroidos kezelést, gyulladáscsökkentőt javasol, melyek szintén csak átmeneti megoldások. A fájdalmak mellett ráadásul az esetek 20 százalékában maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhetünk.

A patikában kapható kullancs-teszt szintén téves diagnózist eredményezhet: ha ki is mutatja a borreliát, nem tudjuk, hogy jutott-e annyi baktérium belénk, amennyi a Lyme-kór kialakulásához kell, de azt sem tudjuk megjósolni, hogy az immunrendszerünk legyőzi-e vagy sem. Ezért soha se magunk diagnosztizáljunk, hanem forduljunk szakorvoshoz.


Vessen véget a hátfájásnak!

2018. augusztus 07.

Hátunk középső része számos ok miatt fájhat, hiszen a háti gerinc 12 csigolyája, az izmok, a szalagok bonyolult rendszere könnyen sérülhet, irritálódhat, elhasználódhat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc fájdalomspecialista, akupunktőr, a FájdalomKözpont sebésze szerint bár nem mindig könnyű a diagnózist felállítani, azonban az eredményes kezelésnek csak ez lehet az alapja.

A fájdalom lehetséges forrásai

30 és 60 éves kor között alig van ember, aki soha ne tapasztalna hátfájdalmat, amelynek természetes oka lehet lehet a csökkenő izomtömeg, a fogyatkozó ízületi folyadék és a csontrendszer esetleges ártalma is.

Arthritis

Az arthritis számos formája érintheti a hátat, az ízületi gyulladás miatt például igen gyakran jelentkezik fájdalom, merevség a hát középső szakaszán is.

Csigolyarepedés vagy -törés

Esés, sportsérülés vagy akár autóbaleset miatt is repedhet, törhet a csigolya, bár súlyos esetben a degeneratív ízületi betegségeknek is lehet ilyen következménye. Ilyenkor a fájdalom  mozgásra fokozódik, és amennyiben a gerincvelő is érintett, jelentkezhet érzéskiesés, bizsergés is.

Izomhúzódás vagy szakadás

Nehéz tárgyak ismételt emelgetése vagy a helytelenül kivitelezett mozdulat könnyen eredményezhet izomproblémát, ami hátfájdalomban nyilvánul meg.

Meszesedés
A csigolyák meszesedése, merevedése, összeroppanása – a kilépő idegeket nyomva – nagy fájdalommal jár.


A hatodik érzék lenyomatai az aurán

2018. július 26.

Az ember aurája nem csupán egy összefüggő egység - mint azt sokan elképzelik, hanem több rétegből álló, nagyon érzékeny energiahálók összessége. Az aura rétegeit már igen régóta ismerik és mostanában egyre aktívabban kutatják is az orvosok, fizikusok, természettudósok.  

Milyen rétegei vannak az aurának?

Fizikai test. Ez a legalsó, "legsűrűbb" test, amit mindenki ismer. Kézzelfogható fizikai testünk az aura "magvaként", első rétegeként is felfogható.

Éterikus test. Ez a réteg paplanként veszi körül a fizikai testet. Apró energiavonalakból épül fel, és elsősorban a fizikai test megbetegedései olvashatók ki az állapotából. Az éterikus test vastagsága maximum öt centiméter. A bioenergetikus természetgyógyász ebben a rétegben, "finomenergia-testben" kutat elváltozások után, ugyanis sok esetben előbb megjelenik az elváltozás, mint ahogy megjelenne a fizikai tünet. Lappangó, egyenlőre tünetmentes, kezdődő és régi betegség is feltárható így.

Érzelmi test. Ez az a réteg, amelyet a kifinomult érzékelésűek színesnek látnak. A különféle aktuális érzelmek különféle színek felhőiként jelennek meg ebben a rétegben. Ezek az érzelmek, indulatok (például düh, félelem) betegítő hatásúak lehetnek a fizikai testre nézve, ezért ezek is sok információt adnak a hozzáértő természetgyógyásznak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...100