Információk, érdekességek

Fáradtság elleni tippek

2022. június 19.

A COVID-19 világjárvány megjelenése óta eltelt időt figyelembe véve sokunk érzi úgy, hogy egészségi állapota romlott, rosszabbul alszik, állandóan fáradt… A krónikus fáradtság, kimerültség mégsem elkerülhetetlen: íme néhány tipp a gyors  regenerálódáshoz, korábbi erőnlétünk visszanyeréséhez.

Fotó: 123rf.comSenki sem szereti, ha nap mint nap fáradtnak érzi magát… Hiszen ez az állapot korlátokat szab, akadályoz feladataink elvégzésében, olykor azok feladására késztet, és emiatt pihenést kívánna. A kellemetlen érzésen túl a fáradtság lényeges, élettanilag hátrányos jelenség is.

Vészjelzés, amely arra figyelmeztet, hogy szükségessé vált a lassítás, a teher csökkentése túlzsúfolt napirendünkben. Lehetővé teszi számunkra, hogy korlátozzuk fizikai vagy szellemi tevékenységeink számát, növeljük pihenőidőnket, nehogy egészségi állapotunk romlása mellett akár a kiégést (burn-out) kockáztassuk.

Így, ha hallgatunk a fáradtság szervezetünknek küldött üzeneteire, akkor kikerülhetünk az életünket megkeserítő állapotból.  Ehhez sokszor elég, ha változtatunk több, egymással összefüggő (rossz) szokásunkon.

Ilyen pl., hogy rátaláljunk a valóban pihentető, elegendő időtartamú alvásra, válaszoljunk a relaxálás hívó szavára, vitamindús ételeket fogyasszunk, mozogjunk többet, enyhítsünk a stresszen, végezzünk légzőgyakorlatokat, adjunk magunknak időt arra, hogy csak magunkkal törődjünk, kötelezettségek nélkül. Nem túl bonyolult tehát leküzdeni az átmeneti fáradtságot, amely annak állandósulásával fenyeget. 

Amikor nem múlik a fáradtság

Természetesen nem minden fáradtság egyforma jellegű és mértékű. Amikor a végére érünk egy hosszú munkanapnak, vagy pl. a legkisebb csemete miatt egy kevés alvással töltött éjszakának, egy hosszabb, intenzív sportolásnak, egy baráti társasággal eltöltött hosszú estének, a fáradtság teljesen normális jelenség. De ha az enerváltság rendszeressé válik, és három hétnél tovább tart, konzultálnunk kell orvosunkkal, a hátérben esetleg meghúzódó, komolyabb okok tisztázására. A fáradtság számos betegség tünete lehet, ilyen pl. a pajzsmirigy alulműködés, a depresszió vagy a fibromyalgia (reumás kötőszöveti és izomfájdalom).

A fáradtság élen jár az ún. hosszú COVID-19 betegségben is, amely sokak életét megkeseríti. Egyes felmérések szerint a vírussal fertőzöttek több mint 10%-a három hónappal később is tapasztalja a tüneteket. De amikor az intenzív fáradtság nem múlik el, bármit is teszünk ellene, egyéb ok is fennállhat. Ha pedig fájdalom, koncentrálási nehézség vagy fejfájás kíséri, krónikus fáradtság szindrómát lehet azonosítani.  Ezt a korábban kevéssé ismert betegséget néha lekicsinylik, alábecsülik, pedig nagyon is valódi szenvedést okoz az érintetteknek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni vele.

Az 5 tippet tartalmazó, alábbi regenerálódási terv lehetővé teheti, hogy akár egy hónapon belül visszanyerjük jó erőnlétünket, vitalitásunkat.

1. Vegyük számba a fáradtság okait

Szokványosnak tűnhet, mégis elengedhetetlen, hogy amikor fáradtak vagyunk, először tegyük fel magunknak a kérdést, mi válthatta azt ki. A kimerültség azt jelenti, hogy túlléptük a határainkat, nem hallgattunk szervezetünk szavára. Tanácsolható, hogy szánjunk időt „helyzetfelmérés” készítésére. Ebből a gyors és egyszerű mozzanatból tudatosság bontakozhat ki, amely a változáshoz vezet.

2. Sportoljunk, ha fáradtak vagyunk

Ritkán gondolunk a sportra, amikor fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Pedig a sportolás nagyszerű módja az energikusság visszanyerésének. Az izmok erősítésével a fizikai aktivitás megemeli a fáradékonysági küszöböt, amellett segíti a jobb alvást. Kulcsszavak: a sport szeretete, a rendszeresség és a progresszivitás…


8 módja az éjszakai izzadás megelőzésére

2022. június 16.

Fotó: gettyimages.com

Ha az éjszaka közepén verejtékezve ébred, aminek nincs köze a kinti hőmérséklethez, akkor próbálja ki a következő cukorbeteg-barát módszereket, hogy megelőzze ezt a kellemetlen érzést.

„Az éjszakai izzadás általában hipoglikémiához, azaz alacsony vércukorszinthez kötődik” – mondja Lori Zaningad professzor. „A hipoglikémia jelei még a fejfájásra ébredés és a rémálmok, mindkettő álmatlanságot okoz.”

Bizonyos körülmények között a vércukorszint kiegyenlítődik, például a nem pontos mennyiségű inzulin beadásával, vagy a szokásos étkezési rend eltérésétől. „Elsősorban fókuszálni kell az éjszakai mélypontok megakadályozására, mint arra, hogy a már meglévő problémát, hogy tudja kezelni.” – mondja Zanini. 

Néhány ötlet a megelőzéshez:

 • Lefekvés előtt együnk fehérjében gazdag snacket, amelyet felszívódás után a máj lassan dolgoz fel, ezért a vércukorszint egész éjjel stabil marad. Olyan készítményt válasszunk, amely 15-30 gramm szénhidrátot, és 30-60 gramm fehérjét tartalmaz. Pl.: ¾ csésze áfonya, ½ pohár alacsony zsírtartalmú túró, 1 szelet teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyér, 1-2 evőkanál mogyoróvajjal.
 • Lényeges a napi aktív tevékenység mértéke, ezért este gondolkodjon el, hogy az nap mennyi testmozgást végzett. Ha esetleg többet a megszokottnál, akkor több ételt fogyasszon, vagy kevesebb vércukorszint-csökkentő gyógyszert szedjen.
 • A késő esti alkoholfogyasztás is veszélyezteti az alacsony vércukorszintet mivel a májnak fel kell dolgozni az alkoholt a vérből a glükóz helyett. Ha fogyasztott italt, akkor lefekvés előtt mérje meg a vércukorszintjét, hogy biztonságosan pihenhessen.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a vércukorszintet. Tudván, mi van a vércukorral, mielőtt szunyóképzésbe kerül, olyan helyzetbe kerül, hogy megakadályozza a potenciálisan alacsony értéket azáltal, hogy inzulint ad, vagy egy táplálékot fogyaszt, hogy növelje a vércukorszintet.

Gyakran próbáld meg a vércukorját 3-kor. Az éjszaka közepén végzett megfigyelés tudatja Önnel, hogy mi történik – és ez az információ segíthet a változások megváltoztatásában. Például észrevehet egy mintát az éjszakai mélypontok között, és túl közel áll a lefekvéshez, ami csökkentheti a vércukorszintet.

Állítsa be az inzulinadagját. Beszéljen egészségügyi szakembereivel, és nézze meg, hogy a hosszabb hatású inzulinról a gyors hatású inzulinra vacsorával vagy éjszaka folyamán váltson-e hatékonyabban a vércukorszint szabályozásában. A gyorsan ható inzulin 15 percen belül megkezdi a munkát, és három-öt óra múlva abbahagyja a vércukorszint csökkentését. Ne feledje: túl sok gyors hatású inzulin bevétele az esti lefekvéshez alacsonyabb vércukorszintet eredményez később, amikor aludt.


Itt a nyár: tippek utazási betegség ellen

2022. június 14.

A nyár az utazások ideje, még ha a világjárvány megjelenése óta némi nehézséggel is jár. Az utazási betegségre hajlamos emberek számára a tervezett úticélhoz való eljutás már előre megkeserítheti a nyaralást. Különösen, ha mi is érintettek vagyunk, tanácsos tájékozódunk, milyen megoldások ajánlottak az autóban, vonaton, buszon vagy hajón jelentkező rosszullét megelőzésére és kezelésére.

Fotó: gettyimages.comHányinger, émelygés, szédülés… Íme néhány jó tanács az utazási betegség elkerülésére.

Az utazás alatt keveset mozogjunk a különféle járművekben

 • Győződjünk meg róla, hogy jól helyezkedtünk-e el a járműben, ahol minimálisra csökkenthető a fej és a test mozgása;

 • Ha szükséges, az utazás alatt üljünk félig fekvő helyzetben, és csukjuk be a szemünket; 

• Autózáskor. kérjük meg az autóvezetőt, hogy a lehető legkevesebb gyorsítással vagy lassítással vezessen. Egyébként is, a nyugodt vezetés minden utas nyugalmának és biztonságának garanciája.

Korlátozzuk a látóteret

 • Kerüljük az olvasást az utazás során, és ne nézzünk mozgó tárgyra Így pl. ne videójátékozzunk, kerüljük az elektronikus eszközök használatát, illetve a filmnézés is hányingert okozhat.
 • Szegezzük tekintetünket a horizontra vagy egy stabil pontra a járművön kívül.

Ez utóbbi technikát a műrepülést végző  pilóták használják. Amikor a test szabályozó rendszere már nem találja meg a térbeli jelzéseit, az egyén akaratának kell átvennie a hatalmat. A pilóták azt tanácsolják, hogy csak a szemünkre hagyatkozzunk, rögzítve egy mozdulatlannak ítélt pontot, pl. a pilótafülkét, a horizontot vagy az utat. Így csak a szem tájékoztatja az agyat arról, ami nem mozog a térben.

Ez az oka annak, hogy egyesek, akik gyakran az utazási betegség áldozatai, nagyon jól érzik magukat járművezetőként. Ha látjuk előre azokat a mozdulatokat, amelyeket a testnek el kell végeznie, az megszünteti a legtöbb egyensúlyzavart. (A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfülben keletkező egyensúlyzavart, ami az utazási betegséghez vezet.)

Ügyeljünk a közvetlen környezetünkre

 • Autóban ne állítsuk túl magasra a légkondicionálót, és ne hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy megújuljon a levegő a járműben;
 • A zajszintet sem szabad elhanyagolni, mert fokozza a szorongást, és ez a jelenség az utazási betegséget is befolyásolja. Lehetőség szerint részesítsük előnyben az autópályát, ahol kisebb a járműbe jutó zaj. Kerüljük továbbá a túl hangos rádiózást, zenehallgatást, és amikor szükséges, használjunk füldugót;
 • Próbáljuk meg elvonni a figyelmünket a ránk törő utazási betegségről úgy, hogy lefoglaljuk/megnyugtatjuk az elménket (kellemes zenét hallgatunk, énekelünk, beszélgetünk stb.);

Ami az evést illeti, egyrészt nem ajánlott éhgyomorra útnak indulni, másrészt kerülni kell a nehéz ételeket, az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Mindezek elősegíthetik az utazási betegség egyes tüneteinek kialakulását.

Tippek a rosszullét elkerülésére autóban 

A korábbi tanácsok mellett hosszú autós utazás esetén ne feledkezzünk meg az óránkénti megállásról. Ez megtöri a monoton mozgást, és az utasok kényelme pedig jelentősen javul.  Az utazási betegségre hajlamos felnőtteknek célszerű elöl ülni, vagy akár vezetni. Gyermekek számára úgy állítsuk be a hátsó ülés vagy a gyermekülés magasságát, hogy kinézhessenek

Mire törekedjünk, ha buszon vagy vonaton utazunk?

Buszon, ideális esetben üljünk a jármű elejére. Vonattal menetirányban helyezkedjünk el, az ablak felőli oldalon.


Étkezési tippek a vesebetegség megelőzésére

2022. június 13.

A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében.

Fotó: 123rf.comA rossz étkezési szokások következményei: vérnyomásgondok tinédzserkorban

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, a vese betegségei. Ma Magyarországon 2,5-3,5 millió közötti hipertóniás beteg él, a cukorbetegek száma meghaladja az 1,1 milliót. Számítások szerint a hipertóniások 10, a cukorbetegek 25 százaléka (tekinthető) válik krónikus veseelégtelenné, és ezek a számok a jövőben biztosan növekedni fognak. Kutatások igazolják, hogy a betegségek nagy része a gyermekkori helytelen táplálkozásra és a felvett étkezési szokásokra vezethető vissza – nem véletlen, hogy pl. a magas vérnyomás egyre gyakrabban már tinédzser korban jelentkezik.

Sajnos, nagyon sok szülő nem fordít kellő figyelmet a gyermekei táplálkozására. A nyár különösen veszélyes időszak, hiszen akkor még az iskolai kontroll sem működik. Elmarad a rendszeres étkezés, több magas cukortartalmú ételt és italt fogyaszt a gyerek, és akár teljesen kimaradnak az egészséges ételek az étrendből.

Elegendő mennyiségű folyadék

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele már rövidtávon is problémát okozhat. Nyári melegben, fokozott fizikai aktivitás alkalmával, de légzéssel is folyadék távozik a szervezetből. A folyadékvesztés során nem csak víz ürül, hanem ásványi sók is, melyek jelenléte és mennyisége a szervezetben a különböző vesét érintő megbetegedésekben kiemelt figyelmet kíván.

Érdemes azt is tudni, hogy a gyerekeknél, akárcsak a felnőtteknél sokszor nem a szomjúság a vízhiány első jele. A fejfájás, szédülés, a koncentrációs képesség zavara, a száj szárazság, mind előre jelezhetik a folyadékháztartás zavarát. Kicsiknél a szülő vagy a felügyelő felnőtt feladata, hogy rendszeresen folyadékkal, lehetőleg vízzel kínálja a gyermeket, hiszen nemcsak a nyári hőség miatt fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele, hanem az italfogyasztási szokások kialakítása szempontjából is fontos az odafigyelés.

A legjobb ital a víz

„Legjobb ital a tiszta víz! Ez lehet buborékmentes ásványvíz, vagy jó minőségű csapvíz, vagy készítsünk a gyermekek számára teát, lehetőleg cukormentesen vagy csak nagyon kevés cukorral, citrommal, ez hidegen és melegen egyaránt kitűnő. Az cukrozott üdítő italok, colák felesleges kalória bevitelt okoznak, és ha szénsavval dúsítottak, károsak az egészségre, ugyanis köztudott, hogy csontritkulást okoznak. Az ásványvizek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy alacsony nátrium tartalmú vizet vásároljunk.” – mondta el a Nemzeti Vese Program dietetikus szakérője Horváth Mária.


Vénás torna: 15 perc a trombózis ellen - ha egész nap a gép előtt ülsz!

2022. június 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez egy nagyon fontos gyakorlatsor, amit mindenki - nemcsak kismamik, anyukák - csinálhatnak, és testileg-lelkileg is felfrissülést hozhat. Felfrissülés a gyógytornásztól!  

Mivel évek óta tornateremben tornáztatok sokszor tapasztaltam, hogy vendégeim az egész napos munkában, futkorászásban igencsak kifáradnak, így eszembe jutott a főiskolán tanult, a mozgás szempontjából az egyik legegyszerűbb, ami az egyik legnagyobb csoda-gyakorlatok sora, amit mindenki, korra, nemre való tekintet nélkül végezhet.

Figyelem! Itt is lehetnek kockázati tényezők!!! Nagyon fontos, hogy a gyakorlatsort, ha valaki keringési zavarokkal küzd, mindenféleképpen mutassa meg kezelőorvosának, vagy kérje ki a személyes tanácsomat! A keringési zavarokhoz tartozik a szívelégtelenség, mélyvénás trombózis, de bárki bizonytalan bármiben, inkább keressen fel.

A gyakorlatsor folytonos kérdéseket vet fel a kezdés irányát illetően. Én tanultam így is, úgy is, és úgy döntöttem, hogy azt a verziót írom le, amit a vendégek a legjobban szeretnek, hisz értük van ez a pár mozdulat.

Vénás torna

Hanyattfekvésben ellazított testtel fekszünk, lehetőleg matracon, de keményebb ágy is jó. A lényeg, hogy ne törjön meg a test vízszintes helyzete.

 1. vegyünk pár jó mély légzést, egyidőben a karunkkal nyújtózzunk fel belégzéskor a fülünk mellé kb. 4x
 2. toljuk bele a derekat a matracba, kilégzéskor még a hasat is behúzhatjuk a tolással egyidőben kb.8x
 3. szorítsuk össze a farizmokat erőteljesen, majd lazítsuk el kb.8x
 4. szorítsuk meg a combizmokat, ezzel a térdkalácsot felhúzva, a térdhajlatot kényelmesen beletolva a matracba, majd lazítsuk el kb. 8x
 5. feszítsük le a lábfejeket, majd lazítsuk el kb. 8x
 6. karmoljuk be a lábujjakat, majd lazítsuk el kb. 8x
 7. forgassuk bokából egymásfelé mindkét talpat, majd forgassuk azokat kifelé kb. 4-4x
 8. körözzünk a bokából jólesően mindkét irányba kb. 8x
 9. húzzuk váltva talpra a lábainkat, majd nyújtsuk vissza kb. 8x- 8x
 10. most már talpon marad a lábunk és innen váltva nyújtsuk fel a térdünket a plafon felé, majd tegyük vissza talpra kb. 8x-8x
 11. maradjon az egyik láb kinyújtva fel a plafon felé, majd pumpáljunk a lábfejünkkel és cseréljünk pár pumpa után kb. 8x-8x
 12. biciklizzünk az egyik lábbal egy irányban, míg a másik lábunk talpon marad, majd cseréljünk, lábat is, irányt is kb. 8x-8x
 13. talpra tett lábakkal emeljük meg a medencénket a matracról, ameddig jól esik kb. 4x
 14. mély légzésekkel zárjuk a gyakorlatsort

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...136