Információk, érdekességek

Védőnőkkel együtt a mellrák ellen

2017. december 13.

Pixabay

„Nem a halál ellen harcolunk, hanem az életért”- hangzott el ez az elgondolkoztató kijelentés a Mellünk Egészségéért Védőnői Program idei utolsó továbbképzésén. A négy akkreditált képzésből álló programsorozaton közel 800 védőnő vett részt, 340 különböző településről. A szervezők több mint 7000 darab, a helyes önvizsgálatot bemutató tájékoztatót adtak át a résztvevőknek, akik megkezdhették az edukációs órák megtartását az iskolákban.

Az egészségtudatosságra való nevelést már fiatal korban érdemes elkezdeni. Az emlőrákról igaz, hogy gyakran esik szó, de arról már ritkábban, hogy hány éves kortól, milyen gyakran és milyen módon kell elvégezni az önvizsgálatot. Az AVON és az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány által közösen elindított, egyedülálló edukációs program a védőnők segítségével szeretné a középiskolás lányoknak és a fiatal hölgyeknek megtanítani az emlő helyes önvizsgálatát, felhívni a figyelmüket a rendszeresség fontosságára, illetve a kevésbé ismert terhességi emlőrákra.

Továbbképzés a védőnőknek

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program idén májusban indult, amelynek keretén belül négy akkreditált képzést tartottak – két alkalommal Budapesten, Zalaegerszegen és Debrecenben -, közel 800 védőnő részvételével. A védőnők 340 településről érkeztek. Volt köztük iskolavédőnő, területi védőnő, járási és megyei vezető védőnő, ifjúsági védőnő, egészségügyi szakdolgozó és védőnő hallgató is. A továbbképzéseket követően már több mint 7000, az önvizsgálat helyes lépéseit bemutató tájékoztatót juttattak el a szervezők a résztvevőknek, akik megkezdték az edukációs órák megtartását az iskolákban. A programban résztvevő védőnők, átfogó képet kaphattak az emlőrákról, a kezelési lehetőségekről és a prevenció fontosságáról.


A forró vizes fazéktól a kompresszoros inhalátorig

2017. december 11.

Egy fazék kamillás forró víz fölé hajolni, a gőzt belélegezni, miközben a fejet törölköző fedi? Sokak számára ismerős a köhögés csillapításának, az orrdugulás mérséklésének, az ingerelt nyálkahártya megnyugtatásának régi módja. De, jó-e ez a megoldás, pláne a gyerekeknél? 

Ez a forrázás veszélyét magában hordozó és a szemet esetlegesen irritáló módszer már a múlté.

Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

Aki biztonságos inhalálásra vágyik, vásárolhat speciálisan erre a célra szolgáló készüléket, ami célzottan a felső légutak nyálkahártyáit nedvesítve hoz enyhülést a náthás, influenzás panaszokra vagy az arcüreg-, homloküreg-gyulladás tüneteire. Ezek a készülékek sóoldatokkal, gyógynövényes kivonatokkal (pl. kamilla) vagy illóolajokkal (pl. eukaliptuszolaj, fenyőolaj) kevert vízzel is működtethetők – igény szerint. Tudni kell azonban, hogy a hagyományos, párologtatásos elven működő készülékekkel „csak” a felső légutak nyálkahártyája kezelhető, mivel a pára nem jut el az alsóbb légutakba.

Náthaellenes szerek – Csak okosan a házi praktikákkal  a gyerekeknél!

Kifinomult technológiával lehetőség nyílik arra is, hogy a gőz belélegzésével mélyre, a tüdő legmélyebben fekvő szegleteibe is bekerüljenek az aprócska gyógyszeres cseppek, erre például asztma vagy egyéb tüdőbetegségek kezelése esetén szükség van. Ebben az esetben a porlasztott folyadékcseppek mérete lényeges, ugyanis csak a 3-5 mikrométeres átmérőjű, mikroszkopikus méretű cseppek képesek az alsó légutakba is eljutni, a nagyobbak nem. Kompresszoros párásító készülék segítségével elérhető, hogy a kívánt méretű (gyógyszeres) cseppecskék álljanak rendelkezésre, és belélegzéssel azok a terápiás hatás helyére jussanak.


Harc a cukorbetegség ellen: egyre több fiatal nő érintett!

2017. november 21.

Hazánkban több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk folyamatosan emelkedik. Ráadásul a betegség egyre több fiatal nőt érint, a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség – áll a Magyar DiabetesTársaság közleményében.

Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri majd a 313 milliót is. A diabétesza 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente. A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54%-a (418 ezer fő) volt nő.

A nők érintettségére és egyben a megelőzésben játszott kulcsfontosságú szerepükre a Magyar DiabetesTársaság, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az egyetlen magyar vércukormérő készüléket gyártó vállalat, a 77 Elektronika Kft. közösenhívták fel a figyelmet a DiabetesVilágnap alkalmából.


Diagnosztikai eljárások – Mammográfia

2017. november 19.

Ebben a cikkben a röntgenvizsgálat egy speciális fajtáját, a mammográfiát mutatjuk be.

Mi a mammográfia?

Az emlő speciálisan érzékenyített filmre történő röntgenfelvétele. Alacsony energiájú röntgensugárzással történik a képalkotás, így gyakorlatilag nem okoz sugárkárosodást. A még ki nem tapintható (néhány mm átmérőjű) kóros elváltozások kimutatására is alkalmas.

Hogyan történik a vizsgálat?

  • Vizsgálat előtti teendők: fémtárgyak eltávolítása a nyakból, mellkasról. A páciensnek a vizsgálat előtt a bőréről a kozmetikumokat, krémeket le kell törölnie.
  • A vizsgálatok álló helyzetben (ritkán ülve) történnek, szakképzett asszisztensek segítségével mindkét emlőt speciális műanyag lemez segítségével összenyomják, és kétirányú röntgenfelvételeket készítenek. A vizsgálat kb. 15 percig tart, kellemetlen érzés, esetleg fájdalom is jelentkezhet. A leletet két orvos egymástól függetlenül értékeli ki.

3 hatékony módszer hátfájás ellen

2017. november 15.

Akit gyötört már komoly hátfájás, nyilván számtalan ellenszerrel, sőt csodaszerrel próbálkozott. Nemrégiben a D-vitaminról derült ki, hogy pozitívan befolyásolhatja a krónikus fájdalmakat. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hatékony fájdalomcsillapító módszerekről beszélt. 

Akit gyötört már komoly hátfájás, nyilván számtalan ellenszerrel, sőt csodaszerrel próbálkozott. Nemrégiben a D-vitaminról derült ki, hogy pozitívan befolyásolhatja a krónikus fájdalmakat. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hatékony fájdalomcsillapító módszerekről beszélt.

1. A D-vitamin hosszútávon segíthet

Új-Zélandi kutatók szerint az orvosoknak sokkal szélesebb spektrumon kellene kezelni a krónikus mozgásszervi fájdalmakat. Ez ugyanis a leggyakoribb fájdalmak egyike, az okai szerteágazóak, a kezelés sokszor komplikált és a közellátásban nem feltétlenül személyre szabott. A University of Adelaides School of Population Health tudósai kutatásukban különösen a D-vitamin pozitív hatásaira hívták fel a figyelmet. Úgy találták, hogy a D-vitamin beválik a tartós fájdalmak enyhítésében, ráadásul nincs ismert mellékhatása és nem is drága.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...95