Információk, érdekességek

A rettegett pikkelysömörrõl - 1.rész

2007. október 28.

A rettegett pikkelysömörA betegség kialakulása és a tünetek


Bár ugyanannyian vannak, mint a cukorbetegek, és betegségük szintén nem gyógyítható, mégsem kapnak kellõ figyelmet és segítséget a pikkelysömörben szenvedõk. Pedig ma már õk is élhetnének teljes életet, mert van néhány olyan korszerû eljárás, amely hatékonyan segít e betegség tüneteinek enyhítésében...


Mi az a psoriasis, vagyis a pikkelysömör?


A pikkelysömör, orvosi szaknyelven psoriasis a bõrt és a körmöket érintõ betegség, amely nagyon ritkán a nyálkahártyára is hatással lehet, valamint az ízületeket is megtámadhatja. A betegek bõrén hosszú ideig megmaradó, kissé kiemelkedõ, körülírt vörös foltok jelennek meg, amelyek szürkés- vagy ezüstfehér pikkelyekben hámlanak. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos betegség.


Fejfájása a tarkótájról indul ki?

2007. október 23.

Szinte minden embernek fájt már életében a feje. A fejfájás nem önálló betegség, hanem tünet. Lehet valamilyen testi betegség, például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás kísérõ jele, de jelentkezhet lelki okok miatt is. Kiváltják a fejen, a nyakon lévõ szervek, szervrendszerek betegségei, beleértve a központi idegrendszert, de a szemet, a fület, a légzõ- és emésztõrendszer kezdeti szakaszát, valamint a bõrt, a lágyrészeket és a csontokat is.

Méhnyakrák - a tévhitek és a valóség tükrében

2007. október 19.

1. tévhit: A méhnyakrák öröklõdik

 

Tény: A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) onkogén (rákkeltõ) típusaival való fertõzõdés okozza. Minden szexuális életet élõ nõ veszélyeztetett a HPV-fertõzés szempontjából, a fertõzés pedig az érintett nõ családi kórtörténetétõl függetlenül méhnyakrák kialakulásához vezethet. A nõgyógyász ennél a kérdésnél a mellrák kockázatát méri fel.


Gyakran fáj a dereka?

2007. október 18.

Gyakran fáj a dereka?A fájdalom- és gyulladáscsökkentõ gyógyszerek elsõsorban tünetileg hatnak, és nem magára az okra fejtik ki hatásukat. A gerincproblémáknál a fájdalom és a gyulladás oka általában helyi mûködészavar következménye, amit sok esetben manuálterápiával (a csökkent mozgékonyságú ízület mûfogásokkal történõ célzott kezelésével) helyre tudunk állítani. Az ízületek mozgékonyságának helyreállításával megszûnik az izomvédekezés, a keringés helyreáll, mégpedig mellékhatások nélkül. Ezen módszerrel nemcsak az ágyéki gerincet, hanem például a keresztcsonti ízületek eltéréseit is észlelni, kezelni tudjuk. Sok esetben ugyanis az itt lévõ blokkok, ill. aszimmetriák, izomegyensúly eltolódások, szalagfeszülések váltják ki a derékfájást. Az ezekre kidolgozott mûfogások azonnali megkönnyebbülést okoznak.

Epebajok, köves gondok

2007. október 17.

A jóízû, bõséges étkezés utáni puffadás, erõteljes, ényelmetlen teltségérzet, a vállgödrök vagy a bordák felé sugárzó fájdalom, esetleg hányinger, láz jelezheti az epekövek megjelenését a szervezetben. Nõk között kétszer olyan gyakran fordul elõ ez a betegség, mint a férfiaknál.


Néma kövek


Az epekövek fele az évek során gyakorlatilag semmilyen panaszt nem okoz. A szakorvos álláspontja a tünetmentes, véletlenül felfedezett kövekkel kapcsolatban az, hogy jobb békén hagyni. Különösebb kezelésre nincs szükség azon kívül, hogy az étrenden – a panaszok megelõzése érdekében  –  változtatni kell. Az epekövek másik fele azonban olyan erõs fájdalmakat, s társult, nagyon súlyos betegségeket okozhat, hogy azok kezelése elengedhetetlen (gyógyszer, esetleg mûtét).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...239