Információk, érdekességek

Hogyan mérjünk otthon vérnyomást?

2018. szeptember 10.

Számos állapot, betegség esetén fontos, hogy otthon is rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat. Ehhez azonban ismerni kell a korrekt mérés szabályait, amelyeket dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája ismertet olvasóinkkal.

Alapvető szabályok

A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állunk, és van mód a mérésre, akkor naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami a kezelőorvosnak a konzultációk során nagyon hasznos segítség.

A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzunk (magas vérnyomás esetén ez egyébként is fontos), ne kávézzunk, ne végezzünk megerőltető mozgást!

Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Tudni kell, hogy ha nem támasztjuk meg a hátát vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg.

Az első mérés után várjunk egy, másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzus számot is jegyezzük fel.


A kánikula a szívbetegeket és a sportolókat is megviseli

2018. augusztus 24.

A napjainkra jellemző, hirtelen bekövetkező hatalmas hőmérsékletváltozások sokakat megviselnek. A hirtelen ránk törő nagy meleghez még az egészséges szervezetnek sem könnyű alkalmazkodnia, nem csoda hát, hogy a szívbetegek különösen nehezen viselik az évszakok változásával, vagy akár a nagyobb időjárás-változásokkal együtt járó fokozott terhelést.

Évek óta tapasztaljuk,hogy a korábban megszokott kedvenc évszakunk mintha eltűnőben lenne, már nincs is igazi tavasz, a hosszú, elhúzódó hideg telet szinte minden átmenet nélkül, hirtelen váltja a nyár. Egyik héten még vacogunk a hajnali fagyokban, a másikon már a kánikula miatt szenvedünk. Nincs ideje adaptálódnia a szervezetnek, nincs átmenet, csak éles, hirtelen váltás. Ezt a hatalmas hőmérsékletváltozás sokakat megvisel.

Még az egeszséges szervezetnek sem könnyű hirtelen alkalmazkodnia, nem csoda hát, hogy a szívbetegek különösen nehezen viselik az évszakok váltásával járó nagyobb terhelést. Tapasztalt, évek óta szívbetegséggel élő páciensek jól ismerik már a jeleket, sőt azt is tudják, hogy átmenetileg  hogyan kell módosítani a gyógyszerelésen. Természetesen biztonságosabb módszer a dózisok változtatása, mintsem azok elhagyása. Fontos tudni, hogy önhatalmúlag nem szabad változtatni a gyógyszerelésen: az orvosságok átmenetileg törénő kihagyása előtt konzultálni kell a kezelőorvossal.

Kánikula idején a szervezet fokozott párologtatással próbál védekezni, jelentősen fokozódik az izzadás, ezzel próbálva több hőt leadni. Ennek következtében a szervezet nem csak vizet, hanem sókat, ionokat is veszít. Emellett a perifériás erek kitágulása csökkenti a vérnyomást. Mindezek következtében előbb enyhe, majd egyre súlyosabb tünetek jelentkezhetnek. Kezdetben fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, aluszékonyság, később szédülés, esetleg ájulásérzés, akár eszméletvesztés, görcsös fájdalmak, ritmuszavar jelentkeznek – figyelmeztet Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum kardiológusa.

Nagyon fontos a fokozott folyadékvesztés miatt az egyenletesen bő folyadékpótlás, ugyanakkor elengedhetetlen a sók pótlása is, elsősorban ásványvizek formájában. Ugyanakkor jelentős izzadás, nagy erőkifejtés, vagy bizonyos gyógyszerek szedésekor a kálium, magnézium, nátrium kiegészítő pótlására is szükség lehet.


Veszélyes illúzió vagy biztonságos játszótér?

2018. június 26.

A virtuális valóság, azaz VR egyesek szerint veszélyes csapda, amelyben megszűnik a kapcsolatunk a külvilággal, mások szerint biztonságos játszótér, ahol kockázatok nélkül gyűjthetünk tapasztalatokat. A Brain Bar stratégiai partnereként a Telekom most egy újabb videóval hív párbeszédre a jövőt meghatározó digitális technológiákról, így közelebb kerülhetünk a VR-jelenség megértéséhez is.

A virtuális valóság egy számítógép által létrehozott 3D-s környezet, amelyben a képek és a hangok összjátéka elhiteti az agyunkkal, hogy amit látunk, az valóságos. Minél élethűbbek a részletek, annál jobban berántja az embert az illúzió, és szinte megszakad a kapcsolata a külvilággal.

Nem véletlenül vált elsősorban a videójátékok kapcsán népszerűvé a VR. Egy-egy jobb szoftver ma már megdöbbentően részletgazdag, a karakterek a megszólalásig valósághűek, ami minden eddiginél átélhetőbbé teszi a játékélményt. Feltéve, hogy az idegrendszerünk képes alkalmazkodni a szokatlan stimulációhoz. A virtuális térben ugyanis sokan rosszul lesznek, mert az agy által észlelt vizuális mozgás nincs összhangban a testi koordinációért felelős belső fül érzeteivel. Az ellentmondásos jelek rossz közérzetet, szédülést és tájékozódási zavarokat okozhatnak, ám ez cseppet sem zavarja az óriás techvállalatokat: hatalmas összegeket fordítanak fejlesztésre, egyes becslések szerint pedig a globális VR-piac 2022-re elérheti a 27 milliárd dollárt.

A játékipar mellett a kereskedelem, az orvostudomány és az oktatás is egyre inkább felfedezi magának a virtuális valóságban rejlő lehetőségeket. Egy jól ismert kínai, e-kereskedelemmel foglalkozó óriáscég nemrég mutatta be a VR-shopping funkciót, Nagy-Britannia egyes kórházaiban az orvostanhallgatók VR berendezésekkel gyakorolják a sürgősségi helyzeteket. Egy amerikai üzletlánc pedig VR-szimulációval készíti fel dolgozóit az olyan stresszes helyzetekre, mint amikor leárazásokkor az emberek megrohamozzák a boltokat. Az utóbbi hónapokban elképesztő népszerűségre tett szert a VR Chat elnevezésű jelenség: a háromdimenziós chatszobában a felhasználók színes avatárok formájában jelennek meg és mikrofonnal, fejhallgatóval kommunikálnak egymással.


#nemvagyegyedül – A sztárokat sem kíméli a cyberbullying!

2018. június 15.

A sztárokat sem kíméli a cyberbullying, vagyis a netes zaklatás. Nem csoda, hiszen a jelenség nagyon elterjedt: a magyar 10-18 évesek 88%-ának van profilja a közösségi médiában, 20%-uk már áldozatul esett az elektronikus bántalmazásnak, 10%-uk pedig maga is megpróbált ártani másoknak a cybertérben. 

 Az UNICEF Magyarország most elindította #nemvagyegyedül kampányát, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a gyerekeknek, akik úgy érzik, hogy támadásnak vannak kitéve.

– Rendszeresen tapasztalom a rosszindulatot a közösségi média felületeimen. Egyik pillanatban anorexiásnak és csontkollekciónak neveznek, a következő képemnél meg azt mondják, hogy elhíztam. Lófejűnek is neveztek már. Kaptam olyan kommentet is, hogy az enyémek Magyarország legrosszabb lábai – mondta Dukai Regina modell, aki több más hírességgel együtt vállalkozott arra, hogy csatlakozzon az UNICEF akciójához.

Az elektronikus megszégyenítés eszköztára kimeríthetetlen

A legtöbb áldozat arról számolt be, hogy üzenetekkel zaklatták, a nevében kommenteltek, posztoltak tartalmakat, vagy olyan képeket, videókat tettek közzé, amelyek számára kellemetlenek, kínosak. Sok gyerek még a közvetlen környezetével sem meri megosztani félelmeit, mert szégyelli, ami vele történik.

#nemvagyegyedül

Az UNICEF Magyarország #nemvagyegyedül kampányának lényege, hogy a gyerekek tudják, mások is élnek át hasonlót és bármikor kaphatnak segítséget a netes zaklatás ellen. Az akcióhoz olyan hírességek és a YouTube világában óriási követőtábort megmozgató influencerek csatlakoztak, mint Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Dukai Regina, Lina és Panni, FollowAnna, Rubint Rella, Magyarósi Csaba, Szirmai Gergely, Abosi Barni, Kettner Henry, Basky Balázs (Roar), Fenyvesi Zoli, Galcsik Győző, és Siklósi Örs (AWS).

– Emlékszem, kaptam egy olyan kommentet, hogy “süketülj meg az öcséddel együtt”. És ez még egy finom megjegyzés volt! Amikor az X-Faktorban mentorkodtam, azt láttam, hogy a versenyzők teljesen elveszítették a koncentrációjukat, amikor ilyen üzenetekkel bombázták őket – magyarázta Puskás Peti, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez.


7 hétköznapi hőstett magadért, hogy boldog legyél

2018. június 07.

Ingyen van, apróság, mégis ha ezeket mindig megteszed, akkor sokkal boldogabb lesz az életed. Nem kell róla beszélned senkinek. De ha megosztod másokkal, akkor szebb lesz az élet körülötted is!  

Hét apróságot hoztam mára. Olyasmit, amit csak te tudsz megtenni, és minden napodat jobbá tudja tenni. Hétköznapi dolgokat, amik a bölcsek számára többet jelentenek, mint az ostobáknak. Tanuld meg ezt a hét szokást! Legyen boldogabb az életed ezekkel!
 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...130