Információk, érdekességek

Veszélyes illúzió vagy biztonságos játszótér?

2018. június 26.

A virtuális valóság, azaz VR egyesek szerint veszélyes csapda, amelyben megszűnik a kapcsolatunk a külvilággal, mások szerint biztonságos játszótér, ahol kockázatok nélkül gyűjthetünk tapasztalatokat. A Brain Bar stratégiai partnereként a Telekom most egy újabb videóval hív párbeszédre a jövőt meghatározó digitális technológiákról, így közelebb kerülhetünk a VR-jelenség megértéséhez is.

A virtuális valóság egy számítógép által létrehozott 3D-s környezet, amelyben a képek és a hangok összjátéka elhiteti az agyunkkal, hogy amit látunk, az valóságos. Minél élethűbbek a részletek, annál jobban berántja az embert az illúzió, és szinte megszakad a kapcsolata a külvilággal.

Nem véletlenül vált elsősorban a videójátékok kapcsán népszerűvé a VR. Egy-egy jobb szoftver ma már megdöbbentően részletgazdag, a karakterek a megszólalásig valósághűek, ami minden eddiginél átélhetőbbé teszi a játékélményt. Feltéve, hogy az idegrendszerünk képes alkalmazkodni a szokatlan stimulációhoz. A virtuális térben ugyanis sokan rosszul lesznek, mert az agy által észlelt vizuális mozgás nincs összhangban a testi koordinációért felelős belső fül érzeteivel. Az ellentmondásos jelek rossz közérzetet, szédülést és tájékozódási zavarokat okozhatnak, ám ez cseppet sem zavarja az óriás techvállalatokat: hatalmas összegeket fordítanak fejlesztésre, egyes becslések szerint pedig a globális VR-piac 2022-re elérheti a 27 milliárd dollárt.

A játékipar mellett a kereskedelem, az orvostudomány és az oktatás is egyre inkább felfedezi magának a virtuális valóságban rejlő lehetőségeket. Egy jól ismert kínai, e-kereskedelemmel foglalkozó óriáscég nemrég mutatta be a VR-shopping funkciót, Nagy-Britannia egyes kórházaiban az orvostanhallgatók VR berendezésekkel gyakorolják a sürgősségi helyzeteket. Egy amerikai üzletlánc pedig VR-szimulációval készíti fel dolgozóit az olyan stresszes helyzetekre, mint amikor leárazásokkor az emberek megrohamozzák a boltokat. Az utóbbi hónapokban elképesztő népszerűségre tett szert a VR Chat elnevezésű jelenség: a háromdimenziós chatszobában a felhasználók színes avatárok formájában jelennek meg és mikrofonnal, fejhallgatóval kommunikálnak egymással.


#nemvagyegyedül – A sztárokat sem kíméli a cyberbullying!

2018. június 15.

A sztárokat sem kíméli a cyberbullying, vagyis a netes zaklatás. Nem csoda, hiszen a jelenség nagyon elterjedt: a magyar 10-18 évesek 88%-ának van profilja a közösségi médiában, 20%-uk már áldozatul esett az elektronikus bántalmazásnak, 10%-uk pedig maga is megpróbált ártani másoknak a cybertérben. 

 Az UNICEF Magyarország most elindította #nemvagyegyedül kampányát, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a gyerekeknek, akik úgy érzik, hogy támadásnak vannak kitéve.

– Rendszeresen tapasztalom a rosszindulatot a közösségi média felületeimen. Egyik pillanatban anorexiásnak és csontkollekciónak neveznek, a következő képemnél meg azt mondják, hogy elhíztam. Lófejűnek is neveztek már. Kaptam olyan kommentet is, hogy az enyémek Magyarország legrosszabb lábai – mondta Dukai Regina modell, aki több más hírességgel együtt vállalkozott arra, hogy csatlakozzon az UNICEF akciójához.

Az elektronikus megszégyenítés eszköztára kimeríthetetlen

A legtöbb áldozat arról számolt be, hogy üzenetekkel zaklatták, a nevében kommenteltek, posztoltak tartalmakat, vagy olyan képeket, videókat tettek közzé, amelyek számára kellemetlenek, kínosak. Sok gyerek még a közvetlen környezetével sem meri megosztani félelmeit, mert szégyelli, ami vele történik.

#nemvagyegyedül

Az UNICEF Magyarország #nemvagyegyedül kampányának lényege, hogy a gyerekek tudják, mások is élnek át hasonlót és bármikor kaphatnak segítséget a netes zaklatás ellen. Az akcióhoz olyan hírességek és a YouTube világában óriási követőtábort megmozgató influencerek csatlakoztak, mint Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Dukai Regina, Lina és Panni, FollowAnna, Rubint Rella, Magyarósi Csaba, Szirmai Gergely, Abosi Barni, Kettner Henry, Basky Balázs (Roar), Fenyvesi Zoli, Galcsik Győző, és Siklósi Örs (AWS).

– Emlékszem, kaptam egy olyan kommentet, hogy “süketülj meg az öcséddel együtt”. És ez még egy finom megjegyzés volt! Amikor az X-Faktorban mentorkodtam, azt láttam, hogy a versenyzők teljesen elveszítették a koncentrációjukat, amikor ilyen üzenetekkel bombázták őket – magyarázta Puskás Peti, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez.


7 hétköznapi hőstett magadért, hogy boldog legyél

2018. június 07.

Ingyen van, apróság, mégis ha ezeket mindig megteszed, akkor sokkal boldogabb lesz az életed. Nem kell róla beszélned senkinek. De ha megosztod másokkal, akkor szebb lesz az élet körülötted is!  

Hét apróságot hoztam mára. Olyasmit, amit csak te tudsz megtenni, és minden napodat jobbá tudja tenni. Hétköznapi dolgokat, amik a bölcsek számára többet jelentenek, mint az ostobáknak. Tanuld meg ezt a hét szokást! Legyen boldogabb az életed ezekkel!
 


Tavaszi tudnivalók

2018. április 22.

Mivel az időjárás tavasszal változékony, fontos a megfelelő öltöztetés és a picik bőének védelme.

Nedves, esős napokon a szabadban vigyáznunk kell, hogy a ruha alsó rétege ne nedvesedjen át, a kicsi bőre száraz maradjon.

A lábak

Mivel a gyerekek szívesen lépnek bele a pocsolyákba, legjobb, ha olyan cipőt, esetleg gumicsizmát húzunk a lábukra, amely biztosan nem ázik át. A csizmába lehetőség szerint ne műszálas, hanem jó nedvszívó pamut- vagy cérnazoknit húzzunk. Kétéves kor alatt a gyerekek verejtéktermelése még nem tökéletes, de később már könnyen beleizzad a lábuk a cipőbe, ha nem megfelelő anyagból készült a lábbeli. Míg télen a nagy hidegben könnyen kialakulhat fagyás, addig tavasszal, nyirkos időben 3-4 ºC-os hőmérsékletnél arra hajlamosaknál ún. fagydaganatot láthatunk. Ilyenkor a lábon duzzadt, kékes-vörös csomókat észlelünk, a gyerekek égő érzésről, viszketésről panaszkodnak. Kezelésében jó hatású a váltott hideg-meleg vizes fürdő, később az óvatos masszázs.

A kezek

Mivel melegebb napokon már nem kell kesztyűt hordani, a kéz bőrét hamarabb kiszárítja a levegő és a szél. Ezért zsíros krémmel érdemes azokat bekenni. Szintén megérdemli a krémezést az arc bőre is, ha nem akarjuk, hogy túlzottan kivörösödjön és kiszáradjon.


Kullancscsípés – Maradandó károsodást okozhat

2018. április 12.

A fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt 30 évben, évente 10-12 ezer kullancs vírus okozta agyhártyagyulladást jelentenek a világon. A betegséget 99%-ban a vírussal fertőzött állat csípésekor kaphatjuk el, a maradék 1%-ban pedig a fertőzött állatból származó pasztörizálatlan tejtermékek fogyasztása tehető felelőssé. Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa szerint nem kell lemondani a természet adta csodákról a tavasz beköszöntével sem – viszont oda kell figyelni a veszélyekre. A doktornő elmondja, hogy jellemezhető a betegség, hogyan támad, táplálkozik a kullancs, és mit tehetünk ellene.

A kórokozó a flavivírusok csoportjába sorolható, ahova a sárgalázat és dengue-lázat okozó vírusok is tartoznak. A világ 27 országa komolyan érintett a problémában: Európa keleti, középső és északi része, de Kína északi területei, Mongólia, a régi Oroszország egyes területei, Japán szintén ide sorolhatóak.

„A fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt 30 esztendőben. Korábban csak 750 méteres magasságig volt jellemző az előfordulásuk, ez most 1500 méterre változott, miközben egyre északabbra és délebbre is húzódik a jelenlétük. Ismereteink szerint a vírusnak három jól elkülöníthető alcsoportja létezik: európai, távol-keleti, szibériai (további kettő leírás alatt). Aminosav szinten csak 2,2 % körüli az eltérés, ennek ellenére megbetegítő képesség tekintetében hatalmas a különbség.  Szerencsések vagyunk, hiszen például a távol-keleti típussal történő találkozást követően 20% a halálozás, míg nálunk ez mindössze 2% körül mozog! A szibériai altípus esetében is 6-8%-át elveszítjük az érintetteknek" – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...130