Információk, érdekességek

Influenzaszezon – Veszélyben a szívbetegek!

2017. december 12.

A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek. Nagyobb a – sokszor fatális kimenetelű – szövődmények kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz. A halálozások nagy részéért ilyenkor a kialakuló keringési elégtelenség felelős, melyet a magas testhőmérséklet, a folyadékveszteség és a kóros anyagcsere-folyamatok váltanak ki. A Magyar Kardiológusok Társasága most a szezonális, főként az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel mindenkinek a figyelmét.

„Kell védőoltást kérniük a szív- és érrendszeri betegeknek, ezzel ugyanis nagyon komoly kockázatot tudnak kivédeni. A statisztikák szerint lényegesen nagyobb ugyanis az esélye, hogy elkapják az influenzát, és annak is, hogy ennek súlyos szövődményei alakuljanak ki, mint például a tüdőgyulladás, ami szívbetegek számára (főleg idős korban) akár végzetes is lehet. Az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által 2016-ban kiadott „Kardiovaszkuláris Prevenció” elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot. Hangsúlyozza továbbá, hogy egyes tanulmányok alapján akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, mely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető” – figyelmeztet mindenkit Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, aki szerint a megelőzés nem csupán a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos.


Ezekre ügyeljen, ha otthon mér vérnyomást!

2017. december 09.

Otthoni vérnyomásmérésnél sok aprónak tűnő dologra kell odafigyelni annak érdekében, hogy a kijelzett érték a valós állapotot tükrözze.

 • A vérnyomásmérés nyugalmi helyzetben, ülve történjen. Mérés közben ne mozogjon, ne beszéljen!
 • Figyeljen arra, hogy a ruházata ne szorítsa a méréshez használt karját!
 • A bal karon általában egy kicsit magasabb értékeket mér a készülék. Az összehasonlíthatóság érdekében mindig ugyanazon a karján végezze a mérést!
 • Mérés közben ne tegye keresztbe a lábait, mert az erekre kifejtett nyomás befolyással van a mért értékekre!
 • Akár csuklóra, akár felkarra helyezhető mandzsettás készülékkel mér, a mérési pont, azaz a mandzsetta legyen a szív magasságában. A legokosabb megoldás az, ha a méréshez használt karját lazán ráhelyezi egy ön mellett lévő asztalra, amelynek a magassága kb. a szívmagasságnak felel meg.
 • Válasszon megfelelő mandzsettaméretű (gyermek-, felnőtt- vagy vastag felkarra való) készüléket!

Gyógyszermellékhatást észlelt? - Jelentse!

2017. november 30.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági médiakampányt indított, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszermellékhatásokat. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek állnak. 

Az OGYÉI közleménye szerint a kampány november 20. és 24. között zajlik, több uniós tagállamban egyszerre. A kampány része annak az európai hétnek, amelyet másodszor rendeznek meg, hogy növeljék a gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozottságot és erősítsék a tudatos gondolkodást.

Mint írták, a forgalomban lévő gyógyszerek igazoltan hatásosak és biztonságosak, de minden gyógyszeres kezelés során felléphetnek mellékhatások, így akár a vény nélküli patikaszerek alkalmazásakor is. Fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek tudatában legyenek a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatoknak.


E-recept - Így segít nekünk!

2017. november 20.

Mint az élet sok más területén, így az egészségügyben is sok kérdésre ad megoldást a digitális háttér. Bármennyire is megszokott a papírra nyomtatott információ, elkerülhetetlen, hogy ezt felváltsa az elektronikus ügyintézés. Lássuk, hogy segíti mindez az egészségügyi ügyeink intézését!

Ezért mi sem természetesebb, mint hogy a betegről szóló összes egészségügyi információ egy elektronikus adatbázisban szerepeljen. A kormány ezért hozta létre az EESZT-t.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere nemcsak az egészségügy intézményeit és szolgáltatóit összekötő kommunikációs háló, hanem egy e-egészségügyi szolgáltatási rendszer is, amelynek funkciói gyorsabbá, hatékonyabbá és kényelmessé teszik a betegek ellátását.

Hogyan?

 • A háziorvos látja, hogy milyen gyógyszereket szed a beteg, akkor is, ha azt nem ő írta fel.
 • Sőt azt is látja, hogy a beteg kiváltotta-e a gyógyszerét.
  A kórházban is látják az előző röntgenfelvételt, így nem kell azt megismételni.
 • A gyógyszerész is látja a másik patikában vásárolt gyógyszereket is, és figyelmeztetni tudja a beteget, ha ugyanazt a hatóanyagot akarja megint megvenni, csak más néven. Azt is látja, hogy a vérnyomáscsökkentőnek már el kellett volna fogynia, tehát nem jól szedte a beteg.
 • A betegnek nincs szüksége papíralapú receptre, mert a gyógyszerész a saját számítógépén keresztül látja, hogy az orvos mit írt fel. Ez az ún. e-recept.

E-recept – Ezeket kell tudnunk róla (1.rész)

2017. október 30.

November 1-jétől kényelmesebb lesz a receptfelírási és a gyógyszerkiváltási folyamat. De mint mindenhez, még a kényelemhez is hozzá kell szoknunk. Ehhez a hozzászokáshoz bő egy évünk van. Ezalatt párhuzamosan működik a beteg számára eddig megszokott papírrecept és a „láthatatlan” elektronikus recept (e-recept).

Nem kell többé kívülről fújnunk, hogy mikor milyen gyógyszereket írt fel nekünk az orvos, és még amellé miket vettünk a patikában. Vagy, hogy mire cseréltük le a régi vérnyomáscsökkentőt, mert mindezt egy elektronikus rendszer tárolja nekünk, úgy, hogy azt szükség esetén látja a kórházi kezelőorvos, a háziorvos és a gyógyszerész is. Ez nagyfokú biztonság a beteg egészsége érdekében.

Tehát, ha elmegyünk az orvoshoz, ő megírja az e-receptet a számítógépében, de azért – biztos, ami biztos – a kezünkbe adja azt papíron is (2018. év végéig). A papírvényt oda tudjuk adni a rokonunknak, ha nem tudunk mi elmenni a patikába. Mi viszont betérhetünk a gyógyszertárba akkor is, ha nincs nálunk a papír, mert – amennyiben bemutatjuk az elektronikus személyigazolványunkat, vagy ennek hiányában a TAJ kártyánkat és hagyományos személyinket – a gyógyszerész látja a számítógépen, amit az orvos nekünk felírt


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...126