Információk, érdekességek

Hogyan igazodjunk el a játékok tengerében? – Ajándéktippek gyerektípusok szerint

2017. december 16.

Közeleg a karácsony, lassan rá kell kapcsolnia azoknak, akik még nem gondolkodtak el, hogy milyen ajándék kerüljön a fa alá. Sok családban jutnak el odáig a felnőttek, hogy egymásnak egyáltalán nem, vagy csak csekélységeket ajándékoznak, viszont a gyerekek karácsonya és öröme a legfontosabb mindenhol, így az ő ajándékukat mindenki igyekszik a legnagyobb körültekintéssel kiválasztani (természetesen a lehetőségek szerint.)

A legtöbb gyermek határozottan meg tudja fogalmazni a karácsonyi vágyait, elképzeléseit, és át is adja lista, levélke formájában a szülőknek, nagyszülőknek. Tény, hogy az elmúlt években azok a játékok számítanak toplistás kívánságoknak, amelyeknek reklámját legtöbbször lehet látni a mesecsatornákon, így egészen biztos, hogy az idei évben ilyen lesz a lovacskájával sétáló Barbie, vagy a tojásból kikelő interaktív madárka is. A fiúknál Star Warsos vagy szivacslövedékes fegyverek lehetnek a legnagyobb slágerek. Sok szülő persze joggal érzi úgy, hogy valami különlegesebbet, hasznosabbat, személyre szabottabb ajándékot tenne szívesen a karácsonyfa alá. Ilyen esetben legjobb, ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen típusú a gyerek. 


Hogyan szeressem jól a gyerekem?

2017. december 15.

A megelőzés alappillére a szülő hitelessége, és az, hogy jól szeressük gyermekeinket. De mit is jelent valójában az, hogy jól szeretni? Szülőként akár fel is háborodhatnánk ezen, mert ugyebár szeretni kizárólag csak jól lehet. Sajnos azonban ez nem így van. Gondoljunk csak bele saját szüleinkkel való kapcsolatunkba, vagy nézzünk szét szűk környezetünkben: mennyi konfliktus, félreértés, eltávolodás származhat abból, ha valaki úgy érzi, szülei nem igazán, vagy nem igazán jól szerették. A következő mondatokat aktív droghasználóktól hallottam, amikor arra kértük őket, beszéljenek a szüleikkel való kapcsolatukról, illetve arról, mennyire érezték a szüleik szeretetét:  

 

"A testvéremet jobban szerették. Neki mindent megengedtek, nekem semmit."
"Úgy éreztem, valójában anyám/apám soha nem figyelt rám igazán"
"Kevés időt töltöttek velem, mindig lepasszoltak valakinek"
"Mindent megkaptam, de nem szerettek igazán"
"Apám soha sem segített nekem, ha kértem. Mindig azt mondta, magad uram ha szolgád nincsen"
"Nem kaptam igazi ölelést, érintést, simogatást, anyám nagyon rideg volt velem"


Miért félsz, ha szülsz?

2017. december 14.

Az élet felgyorsult, az információ rohan, megváltozott a tempó. Instant kávé, instant kaja, instant szex, instant kapcsolatok... mégis van pár dolog, aminek a tempója nem gyorsul...ezek közül az egyik a szülés. Bár mára már a sok hormonhatásnak köszönhetően a lányok hamarabb érnek, hamarabb menstruálnak, gyorsabban lesz felnőtt-testük, az anyaságra viszont később vállalkoznak, többnyire.  

 

 Sok-sok anyát kísérek szülésük alatt 20 körül és 40 fölött is, szülésfelkészítők alatt is sokat beszélgetünk, tapasztalatokról, érzésekről, hullámokról, aggodalmakról. Egy dolog azonban valamilyen módon mindenkinél jelentkezik... valahogy a szülés kapcsán a misztérium mellett megjelenik a félelem vagy a teljes kontroll. 

A kontrollról is beszélek majd, de most a félelemmel kezdeném. Elképzelni sem lehet, annyi féle aggodalom alakul a nőkben a felnőtté válás útján. Annyi blokk jelentkezik, gyakran tudat alatt, ami csak néhány foszlányból derül ki. Talán a testtudat hiánya vagy torzulása, az anatómia nem megfelelő ismerete, a nőiség meg nem élése vezetett ide, de gyakran nagyon sok közösen eltöltött blokkoldó órára van szükség ahhoz, hogy eljussunk a gyökérproblémához. És, ha a várandósság ideje alatt van erre lehetőség, az nagyon sokat segít, akkor nem a szülőszobán, instant keresünk megoldást.


Szenzoros érzékenység

2017. december 14.

Egyre több gyermeknél figyelhetőek meg a következő területeken megmutatkozó érzékenységek akár külön-külön, akár halmozott előfordulásban.  

- a szenzoros érzékenység 
- a motoros érzékenység
- a fantázia érzékenység 
- a kognitív, intellektuális érzékenység 
- és az érzelmi érzékenység.

Ezek egyrészt okozhatnak nehézséget a hétköznapokban sok konfliktus forrásai lehetnek,, másrészt különleges lehetőséget rejtenek a gyermekek számára.

A szenzoros érzékenységnél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő, ez okozhat például olyat, hogy például érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk. Van, akinek a szeme érzékel több árnyalatot, tapintása kifinomultabb, ízérzékelése jobb, szaglása érzékenyebb.
Feltehetőleg ők azok, akiknek ezek az adottságai előnyt jelenthetnek a művészetekben. Érdemes nekik lehetőséget nyújtani, hogy kipróbálhassák magukat zenében, rajzban, festészetben, szakácsművészetben.


Így készüljünk a kicsikkel a hidegre

2017. december 10.

A gyermekek szervezete még sokkal kevésbé ellenálló a fertőzéseknek, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy – főleg az influenzajárvány közeledtével – fokozottan figyeljünk a megelőzésre.

A téli hónapokban gyermekeink szervezetének ellenálló-képessége csökken, ráadásul idén az orvosi figyelmeztetések szerint a korábbiakhoz képest súlyosabb influenzajárvány várható. A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként ezért összegyűjtötte a legfontosabb teendőket, amikkel megszelídíthetjük a telet és megelőzhetjük a betegségek kialakulását, hogy gyermekeinkkel együtt nyugodtan élvezhessük az évszak nyújtotta örömöket.

  • vitaminok és ásványi anyagok: A téli időszakban a szakemberek szerint a megfelelő vas-, illetve C- és D-vitamin utánpótlás a legfontosabb. A vas segít legyőzni a fáradékonyságot, a C-vitamin erősíti a szervezetet, a D-vitamin pedig központi szerepet tölt be az immunrendszer aktivizálásában és szabályozásában.
  • étkezés: Ilyenkor különösen ügyeljünk az egészséges, változatos étkezésre. Adjunk gyermekeinknek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: céklát, póréhagymát, sütőtököt, kel-, lila- és fehér káposztát, birsalmát és naspolyát. Ezek közül egyértelműen a cékla jolly joker, hiszen amellett, hogy olcsó és könnyen beszerezhető, rengeteg vitamint
  • és ásványi anyagot tartalmaz: kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, valamint még folsavat is.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...145