Információk, érdekességek

Figyeljük meg magunkat, mit csinálunk, amikor gyermekünkkel vagyunk?

2018. augusztus 17.

Mennyi időt töltünk vele tartalmasan, csak rá figyelve, illetve mennyit úgy, hogy jelen vagyunk ugyan, de nem is rá figyelünk?  

Ha jól végiggondoljuk, akkor rengeteg időt töltünk mellettük házi munkával (főzés, mosás, teregetés, takarítás), telefonálással, a munkahelyünkön intézendő feladatokkal.
Ha még nem dolgozunk, hanem otthon vagyunk gyermekünkkel nap közben, egy fokkal jobb a helyzet. Ha viszont csak ovi, suli után tudunk együtt lenni, sokkal tudatosabban kell terveznünk az együtt töltött időnket.

Nem mindegy, hogy mire fordítjuk az időnket!
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk és köztünk kialakuljon egy egészséges szeretet kapcsolat, akkor nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, vele töltsünk, ne mellette.

Természetesen vannak élethelyzetek, amin nem lehet változtatni. Muszáj a gyerekek mellett házimunkát végezni, de ha tudatosak vagyunk, akkor ezeket az órákat is kihasználhatjuk úgy, hogy együtt legyünk, foglalkozni tudjunk a gyermekünkkel.

Nem szerezhetünk nagyobb örömet kisgyermekünknek, mint hogy hagyjuk, hogy segítsenek abban, amit épp végzünk.
Ez számukra tapsztalatszerzést, tanulást jelent, ami ebben az életkorban örömforrás, hiszen a gyermek önbizalma erősödik azzal, hogy "már ezt is tudom!".
Nyugodtan segítsen főzni, felmosni, bepakolni a mosógépbe, teregetni.


Dilemma, kihívás vagy sorcsapás – avagy mit kezdjünk a szünidővel?

2018. augusztus 16.

Ami a gyerekeknek maga a mennyország, szüleiknek csupa gond és fejtörés? Mit kezdjenek gyermekeikkel két és fél hónapon keresztül? Hiszen ennyi szabadsága senkinek nincs. Jó hír viszont, hogy mindig volt és van megoldás, ha nem az utolsó pillanatban kapunk a fejünkhöz, hanem előre tervezünk.

Áció, káció… vakáció, és igen, kicsengettek. A gyermek olyan extázisban él már az utolsó napokban, amit tanár és szülő csak nehezen tud kezelni.Lényegében mi, felnőttek is ezt éljük meg a szabadságolásunk előtt, tehát az érzés ismerős, talán abban van különbség, hogy egy felnőtt ember jobban tudja kontrollálni vágyait, és nem  engedi azt ily módon szabadjára. A gyermek önfeledt módon örül, amit ki is fejez. Abba viszont bele se gondol, hozzáteszem, nem is feladata, hogy „gondot” okoz. Azért teszem idézőjelbe a gond szót, mert első blikkre a szülő tehernek élheti meg a több hónapos szünidőt, azonban valójában ez egy helyzet, amelyet meg kell oldani. Még ha nehéz is, megoldható, így nincs ok pánikra. A gyerek akkor tud azonosulni a szabályokkal, ha a szülő bevonja a döntésbe, értelmi szintjének megfelelően magyarázza el számára. Az izgalom nagy, és egyre nagyobb, amikor kitör a nyári vakáció. Eddig korán kellett lefeküdni, hétvégén is tanulni kellett, azonban most érződik a szabadság élménye. Érdemes engedni ilyenkor, hagyni a gyereket, hogy tanulja meg észszerű határokon belül strukturálni saját napjait: ez az egyik főpróbája a későbbi önállóság felé vezető útnak. A szülőt úgy kell elképzelni ebben a helyzetben, mint egy „partjelzőt” a focipálya szélén, aki ott van, nyomon követi, akár szabályoz, de szabad kezet ad a „játékosnak”, vagyis a gyereknek.

Tábor, ‘ottalvós’ szakkör mint az önállóság mércéje

A kisiskolás az a korosztály, ahol a tábor is szóba jöhet. Itt amellett, hogy lefoglalják őt, és tehermentesítik a szülőket, új élményeket, tapasztalatokat, barátokat szerezhet a gyerek. A választásnál érdemes figyelembe venni a gyerek érdeklődési körét, személyiségét.

Másodikos-harmadikos korában jön el az az idő, amikor a gyerek már kortársaival van együtt legszívesebben. A tábor kiválasztásánál ajánlott figyelembe venni az életkori sajátosságokat, de legfőképp a személyiségjegyeket.


Ultrahangon, várandósan

2018. augusztus 10.

A gyakori ultrahangvizsgálatok a várandósság természetes velejárói, azonban egyes kismamákban felmerül a kérdés: nem ártanak-e ezzel a magzatnak? Cikkünkben Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász szakorvos tájékoztatja olvasóinkat az ultrahangvizsgálattal kapcsolatos tudnivalókról.

Az előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahangvizsgálaton részt venni a kismamának. Ezeken kívül is bármikor, biztonságban és fájdalommentesen megnézhető a fejlődő baba, nem született még olyan tanulmány, ami egyértelműen kimutatott volna ultrahang okozta károsodást – mondja Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász.

Az orvosi protokoll menete

A szakorvos három-négy alkalommal nézi meg kötelezően a fejlődő magzatot:  először a 12-13. héten, utána a terhesség 18-21. hetében, valamint a 29-32.hét környékén, de ezeken az alkalmakon túl is van lehetőség ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a babával.

Az ultrahangos vizsgálat teljesen veszélytelen, fájdalommentes, és akárhányszor megismételhető a terhesség alatt. A vizsgálatoknak köszönhetően pontosan meghatározható a magzat fogantatásának időpontja, időben kiszűrhető a rendellenességek legnagyobb része, és nyomon követhető a kicsi fejlődése. A terhességi ultrahang-vizsgálatok nagy része hasi ultrahanggal történik, gyakorlatilag a 2. és 3. trimeszter alatt csak hasi ultrahangra kerül sor.


Tökéletes fejlesztés gyermekednek: programok a szabadban

2018. augusztus 10.

A gyerekek nem csak szeretnek mozogni, de fejlődésükhöz nélkülözhetetlen is a mozgás. Mozogni lehet és kell is a családdal, barátokkal, közösséggel. A jó idő nagyszerű alkalom, hogy a számítógép, a kütyük és a tévé elől kicsalogassa a gyerekeket, s közös kalandokra csábítson!  

A kirándulást, a sétákat, a természet megkedvelését kisgyermekkorban kell elkezdeni. Már a 3-4 éves gyerekeket elvihetjük kisebb túrára, sétákra. (Az ennél kisebbek számára speciális babakocsik, vagy erős apukák szükségesek, mert ők bizony hamar elfáradnak, ölbe kérik magukat.) 

Az óvodás korú gyerek fő tevékenysége a játék. Neki minden könnyedén válik játékká, ha ügyesen bánunk a környezetünkkel. Ha apuka tejesíteni akar egy távot, a család gyerekei számára egy rémes rohanás lehet az egész túra, de ha a felfedezés, a természet élvezete a cél, akkor ugyanez csodás kirándulás lehet.

Örömteli kirándulás

A gyerek akkor örül, ha sikerélménye van, ha nincsenek elvárások, hanem csak megtapasztalt sikerek. Ehhez sajnos nem elég kiszabadulni és őrjöngeni egyet a téren, hanem a szülőtől (nevelőtől) előzetes készülődést is igényelhet a túra. A szokásos dolgokra gondolni szoktunk - ilyen a zsebkendő, az ital, étel, gyümölcs, valamint a sebtapasz. De a túra útvonalának megtervezése legalább ennyi előkészületet igényel. A kicsi gyerekek számára és a nagyobbaknak is más az érdekes, olyan programot célszerű kitűzni, ami mindenki számára elég vonzó.


Nyaralás pelenkással – nem ördöngösség!

2018. augusztus 06.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a nyaralás során olyan váratlan problémák adódhatnak a kisbaba körül, amelyeket otthon, védett körülmények között ki lehetne küszöbölni. Azonban az aggodalom felesleges, amennyiben okosan és körültekintően készülünk fel a nyaralásra, szem előtt tartva a kisbaba különleges szükségleteit, illetve a család megváltozott igényeit is. 

pelenkás_strand_nyaralásA fél lakást persze nem cipelhetjük magunkkal, ám ha otthon felejtünk valami fontos dolgot, valóban könnyen káoszba fulladhat a vágyott utazás. Összegyűjtöttünk pár praktikus tanácsot, amelyek segítségével biztonsággal készülhetünk az első közös vakációra. 

Mit viszünk az útra, kapitány uram?

Az egyik legfontosabb egy megfelelően összeállított gyógyszeres doboz. Mindenképp legyen benne láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, lázmérő, orrcsepp, kézi orrszívó, ragtapasz, és persze fertőtlenítőt tartalmazó kézmosó. Természetesen a rendszeresen szedett gyógyszerekről se feledkezzünk meg, illetve azokról az étrend-kiegészítőkről, amelyeket rendszeresen szedünk.

Nyűglődés helyett egy kis szórakoztatás

Ne felejtsük otthon a  gyermek kedvenc rágókáját, játékát, plüssállatát, mesekönyvét. Ezek leginkább hosszabb távra tervezett utazások alkalmával jönnek jól, amikor a nyűgösködő csöppség figyelmét már nem tudjuk mással lekötni. Autós kiruccanáshoz jól jöhet egy nyugtató  ‘babamuzsika’ is – érdemes előre letölteni valamelyik oldalról, vagy boltban megvásárolni a zenei válogatást.

Becsapós lehet az időjárás

Érdemes a klasszikus nyári darabok mellett kicsit vastagabb, melegebb ruhákat is bepakolni. Mert hiába olvastuk az időjárás-előrejelzésben, hogy a nyaralás alatt végig napsütés és kánikula várható, ez bizony egyik pillanatról a másikra könnyen megváltozhat!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...164