Információk, érdekességek

Baj, ha horkol a kisgyermek?

2020. október 29.

A fotó illusztráció: pixabay.comHorkolni nem csak az elhízott férfiak szoktak; olyannyira nem, hogy az óvodás, kisiskolás gyermekek közül is körülbelül minden tizedik horkol. Ha a horkolás rendszeres, nem szabad az éjjeli zajokat elbagatellizálni, javasolt a gyermekorvos felkeresése.

A horkolás ugyanis légzési apnoe-hoz, azaz az alvás közben tapasztalható légzéskimaradáshoz vezethet. A légzési apnoe veszélyes, mert amellett, hogy az alvási ritmust megzavarja, az agy regenerálódási folyamatait gátolja és oxigénhiányt idézhet elő a szervezetben. Az alvászavarok és az oxigénhiány fejlődésbeli zavarokat okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti, ami pl. az iskolai teljesítmény romlásában nyilvánulhat meg. Felmérések szerint a rendszeresen horkoló gyermekek az iskolában átlagosan fél jeggyel gyengébb eredményeket érnek el, mint a nem horkoló kortársaik.

Ha az éjjel horkoló gyermek nappal gyakran fáradt, nehezen tud koncentrálni, kimerült, vagy figyelemhiányos, hiperaktív, netán agresszív viselkedésű, arra is gondolni kell, hogy kapcsolat állhat fenn a horkolásos éjjelek és a nehéz nappalok között.

Mi okozhatja a horkolást?

1. Az anatómiai okok között a levegő orrüregben történő szabad áramlását akadályozó tényezők említhetők:

  • az orrmandula, illetve a torokmandulák megnagyobbodása
  • orrpolip
  • nagyobb nyelv
  •  különféle fejlődési rendellenességek

KERÜLJ HARMÓNIÁBA A GYEREKEDDEL

2020. október 27.

A szülő-gyerek kapcsolat a legszorosabb családi kötelék. Mindenkinek az a vágya, hogy idilli kapcsolatot ápoljon a gyerekével, de ez nem minden családban adatik meg.  

Már mielőtt megszületne gyermekünk elhatározzuk, milyen irányba fogjuk őt nevelni. Mindenki azt gondolja, hogy majd ő jobban fogja csinálni, mint a szüleik és szorosabb kapcsolatba kerülnek a gyerekeikkel. Természetesen ez nem annyira egyszerű feladat, mint elsőre hangzik, de van pár trükk, ami segíthet ebben.
 
Sok kommunikáció, nyitottság már gyerekkorban!

A szakértők szerint fontos, hogy az szülő már kisgyerekkorban beszéljen meg mindent a gyerekkel. Kommunikáljon vele nyitottan. Kezelje őt „felnőttként” és tudatosítsa, hogy benne mindig megbízhat és bátran, bizalommal fordulhat hozzá. Ne nagy beszélgetések legyenek, hanem inkább folyamatos kontaktus, hogy a gyerek érezze, hogy fontos és törődnek vele.
 
Határok kiszabása, baráti viszony kialakítása

Mindig nehéz, hogy ne essen át az ember a ló túloldalára. Most akkor szigorú anya vagyok vagy jófej megértő barátnő? „Az édesanyám a barátnőm is” felállásnak számos buktatója lehet. A szakértők azt mondják elsősorban szülőnek kell lenni, és csak másodsorban lehet egy édesanya lánya barátja, hiszen, ha ez megfordul vagy csorbul, akkor a szülő tisztelete odavész. Plusz a nagyfokú barátkozás akár terhes is lehet egy gyermek számára. Pszichológusok szerint arra kell törekedni, hogy a szülő a gyerek bizalmasává és ne a barátjává váljon, így megmarad a tekintély és a korábban említett tisztelet is.

Család elfoglaltságok, közös programok szervezése

Mint minden kapcsolatban az szülő-gyermek viszonyban is nagyon fontos a sok-sok közös program. Az ilyen alkalmak kiválóak lehetnek pl. egy adott probléma megbeszélésére is. A szakértők azt mondják ezt kiskorban be lehet már vezetni, hiszen akkor a gyerek életében állandóvá válik ez a program, szokássá rögzül.


Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

2020. október 23.

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás? Bár sztereotípiák, mégis már egészen korán elválasztjuk egymástól a lányos és a fiús dolgokat. Tudjuk, hogy a kisfiúk igazi örökmozgó csibészek, míg a kislányok érzékenyebbek és inkább csöndben babáznak, mint csintalankodnak. De vajon azt is ilyen egyszerű eldönteni, hogy inkább fiús vagy lányos anyukák leszünk-e, és van-e egyáltalán a nevelésre vonatkozó nemekbeli különbség? Vida Ági gyermekpszichológus osztotta meg velünk szakvéleményét a témában.

NEMEK ÉS EGYÉNISÉGEK

Ahogy azt a szakember rögtön tisztába teszi: be kell látnunk, hogy a gyermeknevelés a nemek esetében nem szimplán fekete vagy fehér.

“Mindegy, hogy fiú vagy lány gyermekünk születik, mindegyik nem nevelése sok-sok kihívást rejt magában. Ám fontos, hogy ne a gyermekünk neme határozza meg, hogyan neveljük őt. Inkább az egyéniségét és személyiségét, vagyis őt magát ismerjük meg a maga érdeklődési köreivel, igényeivel együtt, és eszerint neveljük” – emeli ki Vida Ági.

ÉRZÉKENY LELKÜLETŰ KISLÁNYOK

Úgy tartják, hogy a lányos anyukák általában többet lelkiznek és beszélgetnek. Hiszen egy lánygyermek felnevelése során sokszor nagyobb hangsúlyt érdemes fektetnünk az érzelmekre, mivel a csajok legtöbb esetben érzékenyebbek, mint a fiúk. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy sokkal több ruhát, kiegészítőt kell majd vásárolnunk, ugyanis a lányok életében az öltözködés és a megjelenés az önkifejezés fontos része. Persze, nekik is le kell vezetniük a felesleges energiáikat, ezt az ő esetükben akár kézműves tevékenységekkel is megtehetjük.

HOGYAN LEHET LEKÖTNI A KISFIÚKAT?

A fiús anyukáknak sokszor nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gyermekük energiáinak lekötésére, hiszen a srácok általában nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek és gyakran vakmerőségig terjed a kíváncsiságuk, így az anyukáknak bizony résen kell lenniük. Szerencsére őket is ugyanolyan könnyű lekötni, mint a lányokat, náluk a sport és az építéshez köthető foglalatosságok lehetnek a biztos befutók. Egy kisfiús családnak sem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyermekük is igényli a nagy beszélgetéseket, a sok szeretgetést, ölelést és simogatást.


Mihez kezdjünk a fülbe vagy orrba szorult játékdarabkákkal?

2020. október 22.

Fotó: gettyimages.com

A kisebb gyermek hajlamos arra, hogy egy-egy apróbb játékdarabot, például gyurmát, szivacsdarabkát vagy gyöngyöt beledugjon a fülébe vagy az orrába. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek utalhatnak erre, és mit tegyünk ilyen esetben.

Legyünk résen!
A kisebb gyerekek ismerkednek a környezetükkel és a saját testükkel is, veszélyérzetük azonban még nincs, így nekünk, felnőtteknek kell – amennyire lehet – megelőzni a bajt. Ahol egy gyerek van, egyszerűbb gyerekbiztossá tenni a lakást, a magasban lévő polcokra rejteni a kicsi számára veszélyes apróságokat. Amikor viszont már a nagyobb testvér is játszik a kicsivel vagy mellette, előkerülnek az apró építőkockák, gyurmák vagy gyöngyjátékok, amiket a kis felfedező gondosan elrejt – így könnyen kerülhet idegentest az orrába vagy a fülébe.

Ha azonnal észrevesszük sem biztos, hogy el tudjuk távolítani
Az ilyen balesetek általában akkor következnek be, ha a szülő akár csak pár másodpercre is eltűnik a kicsi látótávolságából, ám akkor sem mindig vagyunk jobb helyzetben, ha mindez a szemünk láttára történik. Ha az apró tárgy még látható, a szülő – miközben igyekszik eltávolítani – ijedtségében gyakran még beljebb tolja, ahol viszont már nem tudja elérni vagy megfogni semmivel. Ilyen esetben ne is piszkáljuk tovább, forduljunk fül-orr-gégészhez, aki gyorsan, néhány másodperces kellemetlenséggel számolva képes eltávolítani a beszorult idegentestet.

Hetekig, hónapokig is bent maradhat
Ha épp nem láttuk, hogy a kicsi valamit az orrába vagy a fülébe dugott, lehet, hogy hosszabb ideig nem is fogunk tudni róla. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a szülők féloldali orrdugulás, vagy kellemetlen szagú, esetleg véres orrfolyás miatt fordulnak orvoshoz a gyermekkel és csak a fül-orr-gégészeti vizsgálat során derül ki, hogy a panaszokat az orrba szorult idegentest okozta.


Létezik tanulási vitamin?

2020. október 20.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak javítják a kisiskolások olvasási képességét.

Ha a gyermeke olvasási nehézségekkel küzd, lehetséges, hogy bizonyos zsírsavak fogyasztása is segíthet a problémán. Az utóbbi időben sokat lehetett olvasni és hallani a gyermekeket „okosító” zsírsavakról. Nem volt azonban egyértelmű, hogy hány éves gyermekeknél és milyen képességek javításában bizonyulnak hatásosnak az ómega-3, illetve ómega-6 zsírsavak.

Egy nemrégiben napvilágot látott, svédországi vizsgálat bebizonyította, hogy ezek a szervezet számára fontos zsírsavak valóban javítják a kisiskolások olvasási képességeit.

A neves nemzetközi szakmai folyóiratban (Journal of Child Psychology and Psychiatry) megjelent eredmények alapján az ómega-3 és ómega-6 zsírsav három hónapon keresztül tartó, napi rendszerességgel történő fogyasztása javuláshoz vezet az olvasási képességekben.

A vizsgálatba bevont kisiskolások (154 fő, 9 és 10 évesek) egyik csoportja ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat tartalmazó kapszulát kapott, míg a másik csoportba tartozók esszenciális zsírsavakban szegény pálmaolajos kapszulát kaptak. Az értékes ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat szedő gyermekek körében egyrészt az olvasási sebesség javult, másrészt az elolvasott szavak hangos felolvasása és kiejtése is fejlődést mutatott; derült ki a vizsgálat során alkalmazott ún. Logos-tesztből.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...213