Információk, érdekességek

Hogyan lehet lerontani a saját DNS-ünket?

2021. január 14.

Dohányzó kismama, aki nem csak a saját gyermekét, hanem az unokáját is károsítja. A kialvatlanság és a stressz nemcsak fogékonnyá tesz a betegségekre, nemcsak a közérzetet rontja, hanem az örökítőanyagot, a sejtek DNS-ét is.

Fotó: gettyimages.comEpigenetika

Az epigenetika olyan jelenségeket vizsgál, melyek hatására megváltozik az örökítőanyag genetikai sokféleséget létrehozó képessége, de ez a változás nem mutáció következménye. Végeredményben módosul a fehérjék felépítésére vonatkozó információ is, az örökítő anyagot hordozó struktúra (dezoxiribonukleinsav, DNS) építőköveinek változása nélkül. A jelenség, pedig, ami a változást indukálja lehet:

  • az egyedfejlődést irányító faktor
  • táplálkozással, étrenddel összefüggő
  • stressz, alvásmennyiség
  • fertőzés
  • dohányzás

Az unokákat is érintheti

A példákból levonható a következtetés, hogy életmódunk, környezetünk az örökítő anyag szintjén képes hatni ránk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük mindennapjainkat. A mi DNS-ünk epigenetikai módosulása egyes esetekben még az utódoknál is megjelenhet, akár a 3. generációra is hatással lehet! Például ha a terhes anya dohányzik, annak még unokája is érzékelheti káros hatását.

Ezek a változások mind befolyásolják a génműködést.

Az epigenetikus változás történhet például:

Örökítő anyag szinten: A DNS-hez metil (-CH3) csoportok kapcsolódhatnak. Minél több metil csoport kapcsolódik a DNS-hez, annál inkább fenntartja annak nyugalmi állapotát.

A hiszton fehérjék szintjén: Ahhoz hogy a kb. 2 méter hosszú DNS elférjen a sejtmagban, egy szuper szerkezeti formát vesz fel. Ez azt jelenti, hogy kis központi fehérje magokra tekeredik rá, ezeket hiszton fehérjéknek nevezzük. Ezekhez a fehérjékhez kapcsolódhatnak acetil (COCH3) vagy metil csoportok.


Az idősebb gyermeket örökbefogadókat is támogatják

2021. január 13.

Fotó: pixabay.com

A 2019. július elseje előtt született gyermeket örökbefogadó családoknak is megnyílik a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének lehetősége egy módosításnak köszönhetően – közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az otthonteremtést segítő babaváró támogatást 2019. július elsején vezették be, és most utólag élhetnek az örökbefogadók a lehetőséggel.

Hatvan napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és rögtön kérjék azt is, hogyha egy idősebb – azaz 2019. július elseje előtt született – gyermeket fogadtak örökbe, függesszék fel a törlesztést három évre.

Novák Katalin elmondta, a második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedik.

Ez most már abban az esetben is igaz lesz, ha örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást, és 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadnak örökbe – emelte ki.

Novák Katalin kitért a jelzáloghitel elengedésére is. Azt mondta, az elengedés mértéke itt is attól függ, hány gyermeket nevelnek a családban.Ha a családba egy második gyermek érkezik, a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből 1 millió forintot engednek el, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor 4 millió forintot.


Ingyenes online gyermekbőrgyógyászati ellátás

2021. január 07.

Fotó: gettyimages.comApplikáción keresztül ingyenes online gyermekbőrgyógyászati ellátás indított a Szent János Kórház Budai Gyermekbőrgyógyászati Központja.

Három tapasztalt gyermekbőrgyógyász főorvos vesz részt az ellátásban. A szolgáltatásnak köszönhetően a 18 évesnél fiatalabb bőrbeteg gyerekek, szüleik segítségével az okostelefonokra telepíthető MedInnoScan nevű applikáción keresztül kérhetnek segítséget.     

Az alkalmazás segítségével a gyermek bőrtüneteiről fényképet kell készíteni, majd az érvényes TAJ-szám megadása után egy kérdőíven feltett kérdésekre válaszolni. Ezek alapján a bőrgyógyász személyes találkozás nélkül tudja diagnosztizálni a bőrbetegséget. A diagnózist és terápiás ajánlást tartalmazó leletet a szülő e-mailben kapja vissza, akár néhány órán belül, de legkésőbb három nap múlva, az eset bonyolultságának függvényében. Amennyiben indokolt, e-receptet is ír az orvos, amely a beteghez legközelebb eső patikában, a lelet megérkezése után kiváltható. Ily módon csak a szükségesnek ítélt esetekben kell a bőrgyógyászati rendelésen megjelenni, minimalizálva a Covid-19 vírusfertőzés és -terjesztés kockázatát.    

Asbóth Dorottyát, a Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ főorvosát idézve a közleményben azt írták, hogy már járvány első hulláma idején, a személyes vizitek hirtelen csökkentésével, megfogalmazódott az igény  az online ellátásra. Akkor gyorsan tudtak reagálni, és e-mailes rendszeren keresztül tettek meg mindent, hogy ne maradjon ellátatlan gyermek. Mivel manapság mindenkinek van mobiltelefonja, a második hullámban adódott számukra ez az applikáción keresztüli, a személyes adatokat biztonságosan kezelő kapcsolat.


Mikor adhatunk okostelefont a gyereknek?

2021. január 04.

Nehéz meghatározni azt az életszakaszt, amikor okostelefont vásárolhatunk először a gyermekünknek. Bár ennek az eszköznek megvannak a maga előnyei, kockázatokkal is jár. De mi lehet az alapja a helyes döntés meghozatalának? A pszichológusok szerint elsősorban a gyermek életkora, az ahhoz viszonyított egyéni érettsége és fegyelmezettsége. Íme egyes szakemberek véleményalkotása arról, mikor és milyen feltételek mellett adjunk a gyerek kezébe okostelefont.  A javaslatok hasznosak lehetnek a karácsonyi ajándékvásárlás előtt is…

A fotó illusztráció: pixabay.comGyermekünk okostelefont kér karácsonyra? Az ötlet csábító lehet számunkra is… Úgy vélhetjük, hogy ezzel önállóbbá, bizonyos szempontból felelősségteljesebbé tehetjük őt, miközben bármikor lehetőségünk van a kapcsolattartásra vele. Ez az ajándékunk azt is jelenti, hogy internet-hozzáférést biztosítunk neki, aminek segítségével kinyílik a számára a világ, és többek közt a barátaival, más emberekkel való (nem mindig megfelelő) kontaktusok száma is valószínűleg nőni fog. De mikor van a megfelelő pillanat, hogy rábízhatunk egy ilyen eszközt a gyerekre, hiszen az internetezés hasznossága mellett (számunkra) jól ismert, komoly veszélyekkel is jár. Ehhez adunk az alábbiakban jó tanácsokat.

 

Érdekes adat, hogy pl. egy francia felmérés szerint a megkérdezett szülők 45%-a 18 éves kora előtt vásárolt már okostelefont a gyermekének, és ebből 27% 11-15 éves, 4% pedig 5-10 éves kor között.

Fokozatosan szoktassuk rá

Az életkor az egyik a legfontosabb kérdés ebben a választásban. Szakemberek véleménye szerint 3 éves kora előtt ne adjuk a gyermek kezébe semmilyen elektronikus eszközt, 3 és 8 év között időről időre belenézhet pl. egy táblagépbe, miközben mellette vagyunk. Ami az okostelefont illeti, tanácsos, hogy leginkább játékot mutassunk neki rajta. De lehetőleg ne játsszon mindennap, és azzal a feltétellel, hogy az ne zavarja a játékidőt vagy a házi feladat elvégzését, illetve a testmozgásra szánt időt – emlékeztetnek a tanácsadók.

Fontos, hogy csak mértékkel és fokozatosan szoktassuk a gyermeket ezen új technológiák használatára.  Javasolható, hogy az okostelefon és tablet említett módon történő használatát együttesen legfeljebb napi 30 percre korlátozzuk. 8 éves kor után ez az időtartam 1 órára nőhet naponta, ismét minden eszközt együttvéve. És mindig ragaszkodva ahhoz a feltételhez, hogy az nem mehet a gyermek más (iskolai, sport stb.) tevékenysége, kötelezettsége rovására.


A várandós anya nem adja tovább a magzatnak a vírust

2021. január 04.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A várandós anya nem adja tovább a magzatnak a vírust, ellenben az influenzához képest a vírus ellen képződött ellenanyagot is csak nagyon kis mértékben – állapította meg egy amerikai kutatás.

Az amerikai JAMA Network Open tudományos lapban közölt tanulmány a bostoni Massachusetts General Hospital (MGH) kutatói vezetésével készült.

A kutatók 127 várandóst vizsgáltak, akik a terhesség harmadik harmadában voltak. Április 2. és június 13. között három bostoni kórházban ápolták őket. A részvevők közül 64-nek lett pozitív a koronavírustesztje, közülük egyikük vérében, valamint a köldökzsinórvérben sem találtak vírust (annak ellenére, hogy az anyák légzőszerveiből vett mintákban találtak). A vírusnak nem volt nyoma a méhlepényben és arra sem volt bizonyíték, hogy az újszülötteket megfertőzték volna.

A kutatók azt gyanítják, nemcsak azért, mert az anyai vérben nem volt vírus, hanem azért is, mert az a két fő molekula, amelyeket az új koronavírus a sejtbe lépéshez használ, a méhlepényben gyakran nem együtt helyezkedik el.

A legtöbb fertőzött anya szervezetében kialakult az ellenanyag a SARS-CoV-2 fehérjéi ellen, de a méhlepényen keresztül az újszülöttbe szignifikánsan kevesebb jutott belőlük, mint az influenzára válaszul kialakult ellenanyagokból.

Andrea Edlow, az MGH anya-magzat specialistája, a Harvard Orvostudományi Egyetem szülészet-nőgyógyászat és reprodukciós biológiai professzora, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy mivel a harmadik harmadban történő SARS-CoV-2-fertőzéseknél kevés ellenanyag jut át a magzatba, ezért ennek figyelembe vételével kellene a várandósok vakcinációját meggondolni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...217