Információk, érdekességek

Ön hogyan jutalmaz? – Legyen bőkezű és spontán

2020. február 21.

A jutalom, a jutalmazás hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása komoly zavart tud okozni a gyermek személyiségfejlődésében.

 

Fotó: gettyimages.comSzakmai értelemben egy kívánatos viselkedés megszilárdulása tanulás (kondicionálás) útján jön létre. A büntetés és jutalmazás ebben az értelemben egy nevelésben alkalmazott módszer, ami szabályozza az ember működését. Mindez az operáns kondicionálás témakörébe tartozik, ezen elv magyarázza akár azt a jelenséget is, hogy mikor és hogyan tanulja meg a gyerek, mit szabad vagy mit tilos tenni. Ha egy kisgyermek a konnektorban nyúlkál, az egyértelműen tilos.

A kérdés persze az, hogy a gyermek intellektuálisan tudja-e, hogy mivel járhat ez a tevékenység. A szülő feladata tehát a tanítás, hiszen fel kell ismerni azt, hogy a gyermek számára maga a konnektor egy játék, amiben nem lát veszélyt. Gondoljunk bele, hogy egy gyermek, aki elkezd kúszni, mászni vagyis felfedezni a világot, annak minden új és ismeretlen.

A szülő egyik eszköze lehet a büntetés és a jutalmazás, ami által elhatárolódnak a kívánt és a kevésbé kívánt viselkedésmódok. Így a gyerek kiválogatja a véletlenszerű viselkedései közül azokat, amelyek számára pozitív következménnyel járnak

A jutalmazás eszköztára

A jutalmazási formáknak három nagy csoportját különböztethetjük meg: nagyon fontos, hogy mind a verbális, mind pedig a külső jutalmazás együtt járjon a nonverbális jutalmazási formával. A nonverbális jutalmazás önmagában is igen kedvező hatást tud gyakorolni a gyermek motivációjára. Azonban ügyelni kell arra, hogy hiteles legyen a verbális és a jutalmazás különböző formája, különben a gyermeket könnyen összezavarjuk.

Leegyszerűsítve a jutalmazás nem más, mint pozitív megerősítés. Szakmai egyetértés van abban, hogy közvetlenül a kívánatos, megerősítendő viselkedés után kell jutalmazni. Egy kisgyermek nem tud még úgy késleltetni, mint egy felnőtt, tehát minél hosszabb idő telik el a viselkedés és a megerősítés között, annál inkább kerül veszélybe a tanulás mechanizmusa.


Bartholin ciszta – csomó a női nemi szerven

2020. február 19.

Fotó: 123rf.com

Sokan, amikor valamilyen csomót fedeznek fel bárhol a testükön, egyből a legrosszabbra gondolnak. Bár való igaz, rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, ám ezen kívül még sok más is okozhatja. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megtudhatjuk, vajon mi az egyik leggyakoribb oka a kisajaknál lévő csomóknak.

Mik azok a Bartholin mirigyek?

A Bartholin mirigyek a kisajaknál, a hüvelybemenet két oldalán helyezkednek el és a hüvely síkosságáért felelnek. Maguk a mirigyek kb. 1 cm-esek, és normál esetben nem kitapinthatók.

Bartholin ciszta

Olykor előfordulhat, hogy a Bartholin mirigyből a váladék nem képes kiürülni, így az felgyülemlik benne. Ennek tünete egy kitapintható csomó, ám amíg nem fertőződik el és gyullad be, addig ezen kívül különösebb panaszt nem okoz. Legtöbbször csak az egyik mirigy záródik el és alakul ki a ciszta, és maga a csomó mérete egészen apró borsószemnyitől tojásnagyságúig is terjedhet. Mivel gyakran igen kicsi elváltozást okoz, van, hogy csupán egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezik fel.

Sajnos előfordulhat, hogy a ciszta elfertőződik, tályog alakul ki – ez igen fájdalmas, lüktető érzést okoz, gyakran hőemelkedéssel, lázzal jár. Ekkor szinte kivétel nélkül orvoshoz fordulnak az érintettek, hiszen a fájdalom komoly hatással van a mindennapi tevékenységekre.

Műteni vagy nem műteni?

A probléma kezelése attól függ, hogy cisztáról vagy már fájdalmas, elfertőződött tályogról beszéltünk.  Amennyiben cisztával áll szemben, úgy a nyomon követés is elegendő lehet, sőt, előfordulhat, hogy felszívódik, esetleg magától kiürül (panasz esetén természetesen sebészi beavatkozás szükséges). Ha viszont nő, fájdalmat okoz, tályog keletkezik, akkor a megoldás minden esetben műtéti.


Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

2020. február 16.

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők, és a cégek is úgy látják, hogy ezzel lehet biztosítani a sikeres visszatérést – közölte kutatása alapján a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az MTI-vel.

 

Fotó: gettyimages.comA mozgalom a közleményben a British Telecommunications, az ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife együttműködésével végzett országos online kutatásának adatait ismertetve azt írta: a szülők 46 százaléka ugyanannál a munkáltatónál folytatta munkáját, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban folytatta munkáját.

A válaszadók 43 százaléka biztosra veszi, 23 százaléka viszont nem biztos abban, hogy visszaveszik. A munkavállalók legnagyobb része úgy gondolja, hogy a gyermek kétéves kora utáni visszatérés lehet sikeres. Szerintük a sikeres visszatérés záloga továbbá a fokozatos visszatérés, a rugalmas munkavégzési formák lehetősége és a bölcsődei kapacitások növelése – ismertették.

A kutatás megerősíti, hogy érdemes kereteket szabni a két-három év távollét alatti kapcsolattartásnak, témává emelni, közösen megtervezni a munkába való visszatérést.

A kutatásból kiderült az is, hogy az apák 38 százaléka vállalná, hogy huzamosabb ideig ő maradjon otthon a gyermekkel.

A cégek 69-75 százaléka tartja nyilván a gyedről, gyesről visszatérő szülőket, 47 százalékuk szerint a visszatérők elkötelezettek, jól gazdálkodnak idejükkel, 44 százalékuk szerint pedig hatékonyan dolgoznak.

A vállalatok 60 százaléka szerint a munkaerőhiány enyhíthető, ha több, gyerekgondozásból visszatérő embert tudnak foglalkoztatni. A sikeres visszatérést ők is a fokozatos visszatérés és a részmunkaidő lehetőségében látják, de a többműszakos munkarend alóli felmentés is elől szerepel a felajánlott opciók között – olvasható a közleményben.


Asztmás vagyok és babát várok, mire figyeljek?

2020. február 14.

Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire figyeljen a kismama.

Fotó: 123rf.comMielőbb konzultálni kell a kezelőorvossal

Már a tervezett teherbeesés előtt is érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, mert a terhesség kapcsán a gyógyszerek cseréjére lehet szükség. Várandósság esetén helyileg ható – inhalációs szteroidok és inhalációs rövid hatású béta-agonista hörgőtágító – készítményeket részesítik előnyben. Ha ezekkel nem sikerül tünetmentességet elérni, akkor kombinált inhalációs gyógyszerek rendszeres alkalmazása lehet szükséges.

Biztonságosak-e a gyógyszerek a magzat egészségére?

A belélegzett szteroid tartalmú gyógyszereket kis-és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használva nem kell mellékhatásoktól tartani, ill. nincs káros hatása a magzatra. Szisztémás – tablettás, injekciós – készítményt tartós tünetes állapot, vagy asztmás roham esetén kell beépíteni a kezelésbe, a feltétlenül szükséges ideig.

Szedni kell a felírt gyógyszereket

Sok kismama a mellékhatásoktól tartva inkább nem szedi, vagy csökkenti az orvos által felírt gyógyszer mennyiséget. A nem megfelelően kezelt asztma miatt azonban megeshet, hogy a magzathoz nem jut a fejlődéséhez szükséges oxigén. Emiatt növekedés- és súlyfejlődés elmaradás, preeklampszia vagy akár koraszülés is bekövetkezhet.

A súlyos asztmásoknál nagyobb a kockázat

Eltérő, hogy ki, hogyan reagál a terhességre. Míg egyes asztmás kismamák tünetei javulnak, mások kifejezett rosszabbodásról számolnak be. Ennek a kockázata a közepesen súlyos vagy súlyos asztmás kismamáknál még magasabb, s jellemzően a második trimeszter végén következik be.


Jó tanácsok a szobatisztaságra szoktatáshoz

2020. február 05.

Fontos esemény a kisgyermek életében – és általában kihat az egész családéra is –, amikor elhagyjuk nála a pelenkát, szobatiszta lesz.

Fotó: 123rf.comSokszor aggódunk miatta, hogyan, mikor sikerül, de könnyebben fog menni, ha elfogadjuk a kezdeti próbálkozások sikertelenségét, és semmilyen pressziót nem gyakorlunk a kicsire. Az éjszakai pelus elhagyását pedig jóval későbbre kell halasztanunk. Fontos, hogy a szobatisztaságra szoktatás a kellő időben, mindenképpen a kicsi ellenkezése nélkül sikerüljön.

Milyen korú gyereknél kezdjünk foglalkozni vele?

Természetesen addig nem aktuális a szobatisztaságra szoktatás, amíg nem tud járni a kisgyermek. A legjobb, ha 18 hónapos és 2 éves kor között megy végbe annak megtanulása. Hiszen ebben a korban még a mindennel ellenkezés kora előtt van a kicsi, és könnyebben boldogulunk vele e téren is. Kedvező jelek lehetnek a szoktatás megkezdésére, amikor észrevesszük, hogy a kicsi pihenője után száraz a pelenka, vagy észleljük, hogy csemeténk meg akar szabadulni a pelenkájától. 

Hogyan szoktassuk?

Egyik „alapszabály”, hogy egy kisgyermeket nem szabad erőltetni a szobatisztaság tekintetében sem. Vannak olyan kicsik, akik jó ideig nem törődnek az ilyesmivel, és nem is éreznek semmilyen késztetést a bilire járásra. Akkor sem, ha megmutattuk annak használatát, és próbáltuk elmagyarázni, az ő kis szintjén, a pelenka elhagyásának előnyeit. Ilyen esetekben különösen ajánlott, hogy rendkívül óvatosan kezdjünk hozzá a szoktatáshoz, mintha egy játékról lenne szó. E cél érdekében válasszunk valamilyen, a kisgyereknek tetsző, színes, vagy ha kapunk az üzletben, állatfigurás bilit, és hagyjuk, hadd ismerkedjék vele – akár még pelenkásan is üljön rá néhányszor.

Utána mondhatjuk neki, hogy meztelen popsival kell ráülni, és meg fogja szokni. Amellett bízzuk magunkat testi szükségletei ritmusára, és vegyük célba azokat az időpontokat a bilire ültetéshez, amikor amúgy is pelenkázni kellene a kicsit. Kezdetben meghatározhatunk adott „bili-napot” is, amikor előre szólunk neki a dologról. A könnyebb szoktatáshoz ajánlott még, hogy játékos módon kétóránként ültessük a bilire, és legfeljebb 10 percig hagyjuk ott üldögélni, amíg valószínűleg lesz egy kis vizelet. Amellett a fürdőszobában, vagy a WC-ben helyezzük el a bilijét, hogy megismerje az ilyen helyiségek funkcióját a lakásban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...198