Információk, érdekességek

7 kérdés és válasz a férfi meddőségről

2019. január 14.

Rengeteg a kérdés, hiszen ez a terület sokkal kevesebb figyelmet kap, mint a hölgyek esetleges meddősége. Így nem csoda, ha sokszor a férfiak nem is igazán értik, hogy mivel lehet gond. Ratkó Tünde szülésznő segít a legfontosabb kérdéseket tisztázni.

A fotók illusztrációk: pixabay.com

Nem csak a nőket érinti?

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni: a meddőség sajnos nem csak a hölgyek esetében jelentkezhet, hanem a férfiaknál is. sőt, a statisztikák alapján 40%-ban a nők, 40%-ban a férfiak szervezetében keresendő a probléma, míg 20%-ban egyéb okra vezethető vissza a meddőség ténye!

Miben áll a meddőség a férfiaknál?

A férfiak esetében a sperma a központi kérdés, ha meddőségről van szó. A probléma jelentkezhet a spermiumok mennyiségében is, de alaki, vagy minőségbeli eltérések is lehetnek. Nagyapáink korában még a 100 milliós spermaszám volt az átlag, mára ez drasztikusan lecsökkent a környezeti ártalmaknak, és az egészségtelen életmódnak köszönhetően. A mai legalacsonyabb elfogadott adat, mely még nem meríti ki az orvosi értelemben vett csökkenést a 39 milliós szám ejakulátumonként – ez a férfiak nagyjából 5%-át fedi le. Az átlagos spermaszám, mellyel a megtermékenyítés eredményes 225 millió/ml. Hasonlóan értelmezhető a mozgékonyság és az alak, melynél 50%-ospercentilis értéknél következik be a legtöbb terhesség.

Mi okozhatja?

Hihetetlen, de a leggyakoribb, meddőséget kiváltó ok a laptophasználat, egészen pontosan az, amikor a férfiak az ölükben tartják a gépet. A leadott hő ugyanis jelentős károkat tud okozni a sperma minőségében. Ezenkívül sok esetben áll a háttérben valamilyen betegség (például inzulinrezisztencia), ritkábban genetikai tényező. A legjellemzőbb biológiai gond a tápanyaghiány, melyet a nem megfelelő életmód, a stressz és a környezeti ártalmak eredményeznek.


5 sulibarát pulykás szendvics kreatív szülőknek

2019. január 09.

A gondos szülők szendvicsek százait készítik el az iskolába járó gyermekeiknek évente. A könnyű elkészíthetőség mellett egyre fontosabb szempont az egészségtudatosság. Egyszerű és vidám ötleteket gyűjtöttünk össze.

A középiskola végéig legalább 2000-2500 szendvicset készít az a szülő. Dosso Gabi, a pulykaspecialista Gallicoop háziasszonya szerint a tökéletes, gyerekeknél is bevethető szendvics egyszerű, de jól összeválogatott alapanyagokból készül, percek alatt. Manapság már az sem mellékes, hogy mik az összetevők, hiszen a felgyorsult világban a tudatos táplálkozás az egészséges életmód alapja. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy ne drága vagy nehezen beszerezhető alapanyagok tegyék változatossá az ételt. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve született meg a pulykás halacska, nyuszi, tehénke, angry birds és pillangó.

A dietetikusok szerint szárnyasból készült felvágott akár minden nap kerülhet a gyerekek tányérjára, hiszen zsírszegény és fehérjében gazdag. Főként a pulykahús ajánlott, amely a többi húsfélével összehasonlítva nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. Emellett a szendvicsekről a zöldség sem hiányozhat, de ez sajnos gyakran a tányéron marad. Ezért születtek ezek a receptek, amelyeknek nem lehet ellenállni. Még a válogatós srácoknak is jobban esik az így elkészített falat!

A kreatív szendvicsek készülhetnek otthoni reggelire vagy meglephetjük csemetéinket a közös családi vacsikor, de az angry birds és a kis pillangó az uzsonnás dobozba is befér. Ha a gyermeked büszke tízóraijára az osztálytársak és az ő anyukáik is kedvet kaphatnak az egészséges és kreatív szendvicsek készítéshez!


Összefüggés van a légszennyezettség és a vetélés között

2019. január 04.

A fotók illusztrációk: pixabay.comA Utahi Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között.

A Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban a kutatók arra jutottak, hogy a Utah állam legsűrűbben lakott régiójában – Wasatch Front – élő nőknél magasabb, 16 százalékos a vetélés kockázata a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség hatására.

Matthew Fuller és Claire Leiser kutatók retrospektív kutatást végeztek több mint 1300 várandós nő részvételével, akik a 20. hét előtt bekövetkezett vetélést követően fordultak segítségért az egyetemi kórház sürgősségi osztályához 2007 és 2015 között.

A kutatók megvizsgálták a vetélés kockázatát egy 3 vagy 7 napos időszakban, amely a levegőben lévő három fő szennyezőanyag koncentrációjának csúcspontját követte. Ezek a szennyezőanyagok a nitrogén-dioxid, az ózon és a finomszemcsés anyagok, vagyis a mikroszkopikus por- és koromszemcsék (particulate matter, PM).

A kutatásból kizárták azokat a nőket, akik Utah államon kívül éltek. “Mi tényleg csak a nagyon ritka eseteket látjuk egy nagyon szűk időablakban. Az eredmények nem a teljes képet adják” – idézte Leisert a Science Daily tudományos hírportál.

Azoknál a nőknél, akik a levegő megnövekedett nitrogén-oxid-szinjének voltak kitéve, némileg megnőtt a vetélés kockázata. A finomszemcsés anyagok azonban nem növelték lényegesen a vetélés kockázatát.

“Bár egy igazán különleges földrajzi területen élünk, a problémák, amelyekkel a légszennyezettség terén szembesülünk, egyáltalán nem különlegesek. Ahogy a bolygó melegszik és a népesség növekszik, a légszennyezettség egyre nagyobb gondot jelent és nemcsak a fejlődő országokban, hanem az Egyesült Államokban is” – fogalmazott Fuller.

A Wasatch Front területén, elsősorban a téli hónapokban egy-egy rövidebb időszakra jelentősen romlik a levegő minősége. A szakértők hat különböző minőségű területet határoztak meg és megfigyelték mind a hat területen a páciensek adatait.


Nem fogja kinőni a gyermekkori kancsalságot

2019. január 03.

A gyerekek körülbelül 4 százalékát érinti a kancsalság valamilyen formája. Az egyik leggyakoribb szembetegség lehet veleszületett, vagy 2-3 éves korban jelentkező, akár rejtett kancsalság is. Tévhit, hogy a kétszemes látást úgyis kinövik a picik: a kezeletlen kancsalság látásromláshoz és koncentrációs zavarokhoz vezethet. Szemorvos segítségével időben felfedezhetjük az intő tüneteket.

Egészséges gyermekeknél általában 3 hónapos korban már megfigyelhető a két szemgolyót egyszerre, megfelelően irányító folyamat megléte, a két szem együttműködése, vagyis a térlátás pedig a kicsi 3-10 éves kora között alakul ki. „Kancsalságnak a két szem nézővonalának eltérését nevezzük. Ilyenkor a szemek összehangolt működése sérül, az egymást keresztező szemtengelyek miatt az ideghártya különböző pontjaira vetül a közvetített kép. Az így kapott kettőzött információ zavart okoz az idegrendszerben, amit a kicsi agya az egyik szem blokkolásával próbál kiküszöbölni” –mondja Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa. „A kancsalságnak számos fajtája létezik, beszélhetünk az iránya szerint befelé térő, kifelé térő, vagy függőleges kancsalságról, de osztályozhatjuk a betegséget kiváltó okok szerint is – veleszületett, fénytörési hiba miatt kialakuló, rejtett kancsalság, stb. Bármelyik típust, vagy arra utaló tüneteket észleljük is, mindenképpen szemorvoshoz kell fordulni!”

Már az első kötelező szűrővizsgálat előtt felfedezhetjük a tüneteket

Gyakran a ráutaló panaszok ellenére is csak az iskolakezdést megelőző szűrővizsgálatnál derül fény a látásproblémára. Pedig előfordul, hogy fáradtság és erős szemterhelés mellett időnként kancsalít is a gyerek, de a gyakori fejfájás, hunyorgás, visszatérő szemgyulladás is mind intő jelek lehetnek. Semmiképpen se bagatellizáljuk el a gyerek panaszait, mert súlyosabb betegséget is jelezhet, illetve tartós látásromláshoz vezethet.


Várandósan is mozoghatok? Még akkor is, ha eddig nem tettem?

2018. december 22.

A fotók illusztrációk: pixabay.comNapjainkban, amikor egyre több pár szorul orvosi segítségre a családdá válásban, a nők elképesztően sokat hajlandóak feláldozni a vágyott babáért. Persze nem mindenáron, így ha lehet, akkor az olyan, nőiességük és önbecsülésük sarokkövét jelentő dologban, mint az alakjuk megtartása, csak végső esetben kötnek kompromisszumot.

De erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen sokszor az alak megtartása, vagy sokkal inkább visszaszerzése csak azért nem sikerül, mert sok tévhit él a köztudatban a várandós nőkkel kapcsolatban. Ezek közül a mozgással kapcsolatosakat most egyértelműen tisztázzuk, amiben Ratkó Tünde szülésznő van segítségére.

Hízás nélküli terhesség?

Mielőtt bárki reménykedne, nem, ilyen nincs. A hízás mértéke azonban már egészen más kérdés. Az egyik közkeletű tévhit az, hogy kettő helyett kell enni, amiről már bebizonyítottuk, hogy nem igaz. Ez persze nem akadályozza az aggódó, örülő rokonokat abban, hogy kezdjék „tömi” a kismamát minden földi jóval.

A hízás azonban nagy mumus minden terhesség tervezésénél. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen társadalmunkban, az érvényesüléshez és boldoguláshoz hatalmas jelentőséget tulajdonítunk az alaknak. A kismamák így joggal kérdezhetik maguktól, hogy kénytelenek-e lemondani kecses idomaikról csak azért, hogy anyává váljanak.

Természetesen nem, de hízni mindenképpen fognak. A baba, a placenta és a magzatvíz súlya elkerülhetetlenül megjelenik, ám a plusz kilók már messze nem feltétlenül. Ez ellen két dolgot is lehet tenni. Egyrész érdemes kerülni a B6 vitamint, de kizárólag a terhesség harmadik trimeszterében. A várandósvitaminok ebből az anyagból is nagyobb mennyiséget tartalmaznak, hiszen a baba fejlődéséhez szükség van rá, ám minden trimeszter igénye eltérő, így ha jól tagolt készítményt választunk, akkor az utolsó szakaszban kikerülhető a B6 vitamin, mely rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos az étvágyat is növeli. A harmadik trimeszterben már az igazi fejlődése a babának befejeződött, minden olyan funkció, szerv és mozzanat „kész”, melyhez a B6 vitaminra szükség van.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...173