Információk, érdekességek

Szerencsés vagyok, mert sok mindent megélhettem – Beszélgetés Charlie-val

2017. december 01.

Charlie

Ikonikus hangszín, ikonikus dalok meglepő szövegkörnyezetbe ágyazva. 70 éves születésnapja alkalmából egy beszélgetés során próbáltuk megfejteni Charlie titkát. De szó szerint csak próbáltuk, mert még így, hatalmas sikerei tudatában is annyira szerény, hogy mindig vissza kellett terelgetni a beszélgetést saját magára, mert állandóan másokról, barátairól, pályatársairól mesélt. 

Horváth Charlie Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző, tucatnyi különböző díj tulajdonosa (legutóbb a magyar zeneművészet kategóriában Regionális Prima Díj 2016), zenekari munkásság, szólókarrier – 34 önálló album és számtalan válogatásban való részvétel –, Eurovíziós Dalverseny, filmszerepek, külföldi fellépések szinte az egész világon.
Ötven év színpadi jelenlét „lecsupaszított” mérlege.

  • Az évfordulók valahogy mindig arra késztetik az embert, hogy csináljon egy értékelést. A hetven életév, ebből ötve év a pályán gyönyörű, szép évforduló. Csináltál te is ilyen mérlegelést?

Szinte hihetetlen, mennyi minden történt ez alatt az idő alatt. Sajnos a barátok közül is – talán kettő volt vagy három – az egyik már elment, ő Somló Tamás. Legalább harminc könyv kellene, de nemcsak nekem, a kollégáknak is, hogy mindent megírjunk, amiket átéltünk. Hogy milyen korban születtünk, mi minden történt azóta és közben, mennyi mindent felvállaltunk. Abban az időben az úgynevezett kultúrpolitika irányította a zenészeket és döntötte el a sorsukat.


Család, sport és karrier együtt?

2017. november 23.

Testi és lelki egészség Király Nóra szemével – Király Nóra ötgyermekes családanya, jelenleg önkormányzati képviselő, rendszeresen sportol, mindemellett Újbuda alpolgármestere. 2016-ban két egyesületet alapított – a Fiatal Családosok Klubját (Ficsak) és a NőiSzemet – azzal a céllal, hogy a fiatal családokat és a nők társadalmi szerepvállalását támogassa a mai kor szellemében, modern, fiatalos lendülettel.

  • Önmagában az öt gyermek is elegendő feladattal látná el. Hogyan lehet összeegyeztetni a családot a heti ötszöri crossfittel és a felelősségteljes és rendkívül aktív munkával?

– Imádom a családomat, a gyermekeimet, de mellettük a munkám és a sport együtt adja meg számomra a teljes testi és lelki egészséget.

A napi időbeosztásomban első helyen vannak a gyermekeim, akiket kicsikoruk óta önállóságra szoktatok, hiszen gyorsabb csak ellenőrizni öt felvett cipőcskét vagy megfésült hajat, mint megcsinálni helyettük, ráadásul ők is ügyesednek eközben.

A férjem, bár nagyon elfoglalt, szerencsére bőven kiveszi a részét a gyermeknevelésből és a házimunkából, illetve nagyon szerencsés vagyok azért is, mert közel laknak hozzánk a nyugdíjas szüleim. Ők és a testvéreim bármikor be tudnak ugrani pár órára, vagy náluk hagyhatom a gyerekeket, míg elmegyek sportolni, vagy egy későn kezdődő megbeszélésre.

A munkám miatt elég sok hétvégi programom van. Ilyenkor, hacsak lehet, magammal viszem őket, így addig is együtt lehetünk.


Forgalomban az első digitálisan nyomon követhető tabletta

2017. november 23.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) engedélyezte az első olyan tabletta forgalomba hozatalát, amelynek bevétele digitálisan nyomon követhető.

A skizofrénia és mániás depressziós epizódokkezelésére felírható tabletta olyan lenyelhető szenzort tartalmaz, mely a páciens bőrén elhelyezett tapasz közvetítésével jelzést küld a beteg okostelefonjára, illetve beleegyezése esetén a kezelőorvosához arról, hogy a gyógyszer be lett véve - írja a BBC News.

A szakemberek azt remélik a digitális tablettától, hogy hozzájárul a gyógyszerezés hatékonyságához, bár a tablettát gyártó cég szerint ennél a terméknél ezt nem bizonyították.

A gyógyszer tájékoztatója arra is figyelmeztet, hogy a digitális nyomon követés nem valósidejű, az észlelés késhet vagy nem is történik meg, tehát veszély esetén az okostelefonra érkező információt nem lehet felhasználni.

A tabletta demenciához társuló pszichózisban szenvedő idős emberek kezelésére nem alkalmazható. 

A homokszem nagyságú szenzor akkor lép működésbe, ha kapcsolatba kerül a gyomorsavval. Harminc perctől két óráig tarthat, amíg a tabletta bevételét észleli a szenzor.


Szebb perceket a nehéz pillanatokban is a PICi babáknak!

2017. november 20.

Melegítőágyas nyitott inkubátorok, szoptatássegítő eszközök, felújított baba-mama szobák a legeslegkisebbekért. Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülöttként jön világra; az ő ápolásukat és szüleik kényelmét, segítségét szolgálják azok a kellékek és helyiségek, amelyeket országszerte a koraszülött osztályoknak ad át a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua. Az elmúlt napokban Szombathely, Sopron, valamint a budapesti Madarász utcai kórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC) vette át a támogatást jelképező táblát.

Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő – Gyermekosztály – Koraszülött részlegében a melegítőággyal kombinált, nyitott inkubátor már az egészen kis súllyal született korababák gyarapodását is segíti. Az apró újszülöttek sok esetben még nem tudják tartani testhőmérsékletüket, az új melegítőrendszer támogatja hőszabályozásukat, így édesanyjuk mellett maradhatnak. Az eszköz a szülők és a baba közti közvetlenebb kapcsolatot tesz lehetővé, a szülők könnyebben tudnak segíteni a baba ellátásában – legyen az pelenkázás vagy mosdatás – és akár simogathatják, karjukba vehetik őket az inkubátoron belül. Az egyszer használatos steril köpenyek pedig lehetővé teszik a szülők számára, hogy a korábbinál jóval gyorsabban, mégis biztonságosan juthassanak be gyermekeikhez.


Várkonyi Andrea: Amihez kedvem van, arra megtalálom az időt

2017. november 17.

Várkonyi Andrea riporter, műsorvezető, eredeti végzettsége orvos, de most a test gyógyításán kívül a lélek gyógyítását is elsajátítja, mivel pszichológiát tanul az egyetemen.

  • Az emberek azt hihetik, hogy orvosként mint családanya előnnyel indulsz. Valóban így van?

– Igen, azt gondolom, hogy ezért én sokkal nyugodtabb vagyok, tehát az átlaghoz képest kevesebbet hívogatom a gyerekorvost mind a mai napig. Általában azért szoktam felhívni, ha például lázas Nóri, mert ő tudja, hogy most aktuálisan milyen vírusok, milyen fertőzések terjengnek, mire számítsak a betegség súlyosságában. Nem pánikolunk be, ezt jól kézben tartom, és el is magyarázom Nórinak, hogy mi történik a szervezetében. Van fonendoszkópom, akkor azt elővesszük, meghallgatom, bedugom az ő fülébe, hogy ő is hallja a saját szívét, légzését.

  • Akkor ha netán orvoshoz kell menni, az másképp csapódik le benne. Nem olyan idegenként.

– De nagyon nem szereti. Az, hogy anya orvos, az oké, de mikor a füll-orr-gégészhez elmentünk, azért meg kellett nyugtatni, hogy nem történik semmi rossz, semmi váratlan az akarata ellenére. De távolságtartása van. Magát az orvost, akit ismer, azt szereti, mert aranyos a doktor néni, csak ne nagyon kelljen vele betegség miatt találkozni.

  • Otthon édesanya vagy, de azért orvos is vagy, és híres médiaszemélyiség is vagy. Ez a családban hogyan csapódik le?

– Nórinak ezek a dolgok már természetesek, ő megszokta, hogy nálunk megfordulnak ismert emberek a baráti körünkben. De ő pl. nem szeret szerepelni. Nem jön zavarba egy kamera láttán, de ha szerepelni kell, akkor nem áll sorban, hogy hadd szerepeljen az iskolai ünnepségen.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...142