Információk, érdekességek

Új magyar felfedezés a stresszkutatásban

2018. október 13.

A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú, tartós hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében.

Az agyvízen keresztül közvetített mechanizmus esetében a veszély fellépése után több tízperces késéssel aktiválódik az az agyi terület, mely a stresszre adott válaszért és a viselkedés kialakításáért felelős. Az eredmények új távlatok nyithatnak a poszttraumásstressz-szindróma, a krónikus stressz és a kiégés idegi folyamatainak megértéséhez.

A kutatók most publikált eredménye alapján új értelmet nyer az a mondás, hogy „felforr az agyvizem” – bár hőmérsékletemelkedésről nincs szó, de valóban történik valami az agyvízzel stresszhelyzetben – mondja Dr. Alpár Alán, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet docense, a Kísérletes Neuroanatómiai és Fejlődésbiológiai Csoport vezetője. Mindeddig két fő agyi stresszmechanizmus volt ismert, mindkettő elindításáért a hipotalamuszban található idegsejtek jól körülírható csoportja felelős. Az egyik folyamat egy hormonális út, mely végső soron a véráramon keresztül a mellékveséből szabadít fel hormonokat a stresszhatást követően másodperceken belül. A másik, idegi út még gyorsabb, mely során közvetlen idegi összeköttetés alakul ki a viselkedésünket döntően kialakító ún. prefrontális kéreg felé, a másodperc tört része alatt.


Nagy Adri: Eltűntek a legnagyobb félelmeim – Az anyaság türelemre tanítja a gyönyörű énekesnőt

2018. október 01.

Az anyaság minden pillanatát ajándékként éli meg Nagy Adri, aki néhány hete adott életet első gyermekének, Benedeknek. Az énekesnő várandósága alatt azt hitte, majd afféle “mindent túlaggódó anyuka” lesz, a gyakorlat azonban neki is önbizalmat ad. Egyedül a kisbabájára neheztelő kutyusa miatt volt az első hetekben rossz érzése, de ezen a területen is kezd helyreállni a családi harmónia, miközben a mindig pörgő és mozgalmas életet élő Adri is türelmet tanul.

„Egyelőre elég hullámzó az éjszakai ritmus, Benedek 2-3 óránként felébreszt minket, de ez az ilyen korú kisbabáknál még teljesen természetes” – meséli Nagy Adri. „Talán a fürdetés és a vacsora az egyetlen fix pontja az életünknek, de már most sokkal többet hagy minket aludni, mint amikor kéthetes volt.”

A művész és családtagjai a legnagyobb melegben inkább otthon hűsöltek, és általában csak késő délután mozdultak ki, hogy sétálni induljanak Benedekkel. „Már a kutyusunk is örömmel velünk tart. Az első néhány hétben nagyon neheztelt rám Benedek miatt, eléggé kétségbe is estem, hogy kutyusunk ilyen nehezen viseli az új családtagot” – osztja meg tapasztalatait az énekesnő. „Nyilván eddig ő volt számunkra a világ közepe, így neki is fel kellett dolgoznia, hogy lett egy másik igazán fontos pontja az életünknek. Szerencsére a kapcsolatunk kezd újra a régi lenni. Amikor pedig Benedek majd egy-egy kiflicsücsköt dob le neki az etetőszékből, akkor szerintem már repesni fog az örömtől…”


Egyre több kismama képzi át magát programozóvá

2018. szeptember 24.

A kiemelkedő fizetések és a rugalmas munkaidő miatt egyre több fiatal anyuka és apuka tanulja ki a programozást - közölte a Progmatic. A programozóiskola arra is felhívja a figyelmet, hogy a cégek kifejezetten keresik a női dolgozókat, ami a kismamák munka világába történő visszatérését is elősegíti, melyre komoly szükség van Magyarországon.  

Közhelynek számít, hogy a haza IT-szektor több tízezres munkaerőhiánnyal küzd, ahogyan azt az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása is alátámasztotta. „Mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a cégek munkaerőigénye” – mondta el Muraközy Andrea, a Progmatic ügyvezetője.

A cégek kiemelten keresik a női programozókat

A szakemberhiány által generált kiemelkedő – akár 400 ezres kezdő – fizetések és a kiváló munkakörnyezet hatására egyre többen képzik át magukat programozóvá.

A Progmatic számai pedig azt mutatják, hogy a hölgyek is egyre szívesebben tanulják ki ezt a férfiasnak mondott szakmát, de a képzéseken résztvevő nők aránya továbbra is 10 és 25 százalék körül mozog. „A nagyvállalatok, melyekkel kapcsolatban állunk ugyanakkor egyértelműen afelé haladnának, hogy a programozói szakmában a nemek aránya kiegyensúlyozottabb legyen” – jelentette ki Muraközy Andrea.


Kulcsár Edina: Nem leszek paramami!

2018. szeptember 21.

Kulcsár Edina sugárzik a boldogságtól! Ősszel érkezik a kicsi Medox, addig is a csinos kismama programja szinte percről percre be van táblázva. Ezt azonban cseppet sem bánja, lételeme a pörgés, az pedig külön nyugalommal tölti el, hogy édesanyja napközben sokat van vele, de az estéket Csutival meghitten, kettesben tölti, ilyenkor készülődnek Medox érkezésére.

„Pozitív személettel élem az életemet. Azzal nem tudok azonosulni, ha valaki nagyon aggódik még be nem következett dolgok miatt. Az biztos, hogy nem leszek paramami!” – meséli a várandóssága kapcsán Kulcsár Edina, aki azt is elárulta, hogy még az utóbbi hetek forró időjárása sem viseli meg, ugyanolyan jól érzi magát, mint az elmúlt hónapok szinte összes pillanatában. „A pörgés nagyon jellemző rám, azt el sem tudnám képzelni, hogy reggeltől estig otthon üljek a kanapén, hiába vagyok várandós. Kiskorom óta így működöm, nem csak álmodozom, sokat teszek azért, hogy megvalósítsam ezeket az álmokat!”

Edinát 18 évesen szülte édesanyja, talán ennek is köszönhető, hogy nagyon jó barátnők. „Rengeteget vagyunk együtt, közösen dolgozunk, hiszen anyukám nagyon tehetséges fotós. Ahogy magánéleti dolgok kapcsán, a munka területén is mindent meg tudunk beszélni egymással” – árulta el a csinos kismama. „Nekem ő egy példakép, én is szerettem volna korán édesanya lenni. Bár Medox kicsit később érkezik, mint régebben elterveztem, egyáltalán nem bánom, Csutival így lesz teljes a mi családunk.”


Engem az örökkévalóság érdekel

2018. szeptember 16.

Szmrecsányi Boldizsár szobrászművésszel Szarvasházi Judit készített interjút a Patika Magazin júliusi számába.

A rollerező kisfiú Budapesten az Erzsébet híd közelében, a galamb a Kongressusi Központ mellett, és még számtalan márványszobor a világ nagyvárosaiban és négy földrész galériáiban, tucatnyi magyar és nemzetközi díj, magyar, osztrák és francia művészeti tagságok. Mindezen érdem a fiatal szobrászművész, Boldi - Szmrecsányi Boldizsár - tehetségét szimbolizálja.

• Mikor döntötted el, hogy szobrász leszel?
- Nálunk a családban sok művész volt. Lechner Ödön az ükapám. A lányát, Lechner Irmát Szmrecsányi Ödön, művésznevén Pajtás Ödön festőművész vette el, és azt tudni kell, hogy ő Szinyei-Merse Pál unokaöccse. A rajz, a festészet, az építészet ötvöződött a családban, hihetetlenül sok iparművész, képzőművész, építész van közöttünk. Tehát már gyermekkoromban kialakult, hogy én is művészettel szeretnék foglalkozni. Gyerekként sokat festettem, rajzoltam, és amikor hetedikes koromban agyaghoz nyúltam, attól kezdve érlelődött bennem, hogy én a szobrászattal szeretnék foglalkozni.

• Nyilván más egy kővel, egy kemény, robusztus anyaggal kifejezni olyan finom vonalakat és idomokat, amit te csinálsz, és más egy rajzzal, grafikával.

- Én kezdetben csak mintáztam az agyaggal. Akkor még inkább rajzoltam, portrét és aktot. Amikor az első kövemhez hozzányúltam, attól kezdve tudtam, hogy nekem a kő a kifejezési eszközöm. Ezt nem kell tanulni. Nyilván egy-két fogást megtanul az ember, de mindig bátran, szabadon nyúltam a kőhöz, ami megmaradt a mai napig. Én nem félek. Azon szobrászok közé tartozom, aki tud felrakni és lebontani is. Mert az agyaggal felrakjuk a szobrot, a kőből lebontjuk a felesleget.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...149