Információk, érdekességek

A hasmenés

2007. szeptember 12.

Hasmenésrol beszélünk, ha naponta többször híg széklet ürül. Leggyakrabban fertozés, bizonyos bélbetegségek, hormonális zavar, illetve pajzsmirigy túlmuködés okozza. Jelentos mennyiségu víz- és elektrolitvesztéssel jár.

 

Mindezek következtében kiszáradás jöhet létre, mely leginkább a csecsemoket és az idoseket fenyegeti. Elsosorban nátrium, kálium, klór és magnézium ürül nagyobb mennyiségben ilyenkor.


Alvajárás

2007. szeptember 03.

A 2 és 13 év közötti gyerekeknek körülbelül 15%-a idõközönként alva jár. Szerencsére ezek a kirándulások csak ritkán végzõdnek sérülésekkel.


Az alvajárókat különbözõ hatások kényszerítik arra, hogy "elinduljanak". Ez lehet az utcáról bevilágító lámpa fénye vagy a csörgõ telefon is.


A gyerekeknek az alvás-ébrenlét ritmusuk különösen érzékeny, mert a központi idegrendszerük még nincs teljesen kifejlõdve. Sokakat egy idegen környezet késztet alvajárásra, vagy ezzel reagálnak egy változásra, mint például az elsõ iskolanap.


Orvosi kifejezéssel élve az alvajárást somnabulismusnak hívjuk, ami a latin somnus (alvás) és az ambulare (járás) szóból ered. Ez a jelenség azokhoz a paraszomniákhoz tartozik, amelyek alvás közben lépnek fel.


Szülõi örökség is lehet a szklerózis multiplex

2007. augusztus 28.

A szklerózis multiplex-ben (MS) szenvedõ nõk és férfiak egyenlõ eséllyel adhatják tovább gyermeküknek a betegséget, egy új kutatás eredményei szerint.


A központi idegrendszer betegsége


A szklerózis multiplex a központi idegrendszer betegsége. Az autoimmun, gyulladásos megbetegedés általában fiatal korban, 20-40 év között jelentkezik. Fõbb tünetei közé tartozik a nagymértékû fáradékonyság, látási panaszok, a záróizmok gyengesége, beszédproblémák, végtaggyengeség, illetve bénulás. A szklerózis multiplex nem zárja ki a gyermekvállalást.


Egyre gyakoribb a tüdõrák a nemdohányzók között is

2007. augusztus 27.

Egy amerikai tudósok által készített tanulmány szerint a tüdõrákos nõk mintegy 20%-a sosem dohányzott, és az õ esetükben többnyire a passzív dohányzás a felelõs a megbetegedésért.


Egy az USA-ban és Svédországban 1 millió személy bevonásával végzett felmérés azt mutatta, hogy a tüdõrákos férfiaknak 8%-a nemdohányzó. "Számos olyan tüdõrákos betegem van, aki sosem dohányzott" - nyilatkozta Dr. Heather Wakelee, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, aki a tanulmány készítését vezette. "A megbélyegzés miatt az emberek félnek beszélni a betegségükrõl. Attól félnek, hogy amint elmondják, hogy tüdõrákban szenvednek, mindenki el fogja ítélni õket." Arra azonban nem tudott választ adni, hogy a nõk miért betegednek meg gyakrabban tüdõrákban, még akkor is, ha egyáltalán nem dohányoznak.


Epilepszia

2007. augusztus 25.

Az epilepszia a világban legelterjedtebb agymûködési zavar, amely elsõsorban gyermekkorban, fiatal- és idõskorban fordul elõ. Hátterében az agy idegsejtjeinek kóros, rendkívül heves kisülése áll. Mintegy negyvenmillió ember él epilepsziával. Az élete folyamán legalább egyszer epilepsziás rohamot átélt emberek száma megközelítõleg százmillió.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...216217218...239