Információk, érdekességek

Húsmentes és laktató böjti menü

2024. március 06.

A következő menü a böjti ételek egyszerűségét és tartalmasságát tükrözi. Próbáld ki, megéri!  

Kétfogásos menüt ajánlok, ami megfelel a böjt előírásainak, tehát nem tartalmaz húst, egyszerű, állati zsiradék nélkül készíthető, mégis tartalmas.

Főétel: HAMIS GULYÁSLEVES

Ha nem böjti időszak, lenne kolbásszal készíteném, de ilyenkor anélkül is nagyon ízletes.

Hozzávalók:
1 fej hagyma
5 szem közepes burgonya
2 közepes sárgarépa
petrezselyem- és zellerzöld
pirospaprika
őrölt kömény

bors
2 marék tarhonya
füstölt kolbász

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpárolom. Félrehúzom, hozzádom a fűszereket ízlés szerint. Hozzákeverem a karikára vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát, majd felöntöm vízzel!
Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadom a karikára vágott kolbászt, a tarhonyát és a zöldeket. Ha a tarhonya megfőtt, akkor már kész. Utánaízesítem, ha még szükséges. Friss kenyeret kínálok hozzá.


Mi a tudományos igazság a böjtölés mögött?

2024. március 04.

Elkezdődött a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt, de ilyenkor sokan a vallástól függetlenül is léböjtkúrába, vagy méregtelenítésbe kezdenek, hogy tavaszra formába lendüljenek. Manapság egyre nagyobb divat az időszakos böjtölés is, amikor az evés és a koplalás váltakozik mindennap. De van-e tudományos igazság a böjtölés mögött? Erre ad választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Fotó: pexels.comMindig keresték az emberek az örök fiatalság és megújulás forrását, nem meglepő tehát, hogy nagyon népszerűek az olyan étrendek, kúrák, módszerek, amelyek nem csak gyors fogyást, de az idő kerekének visszafordítását is ígérik. Ezek közül ma a legnépszerűbbek az időszakos böjtök, azaz az autofágia étrend.

A módszer tudományos háttere

Az autofágia a görög autosz (ön/saját) és phago (eszik/fal) szavakból ered, ami önemésztést jelent. Ez a sejtek önlebontó folyamatára utal, amivel eltávolítják és újrahasznosítják a sérült sejtalkotókat. Köznapi példával olyan ez, mint amikor néhány alkatrészcseréjével felújítjuk az autónkat. Az autofágia hátterében álló apró sejtstruktúrákat már az 1950-es években felfedezték, de a tudományos áttörést Oszumi Josinori japán sejtbiológus érte el, aki ezért 2016-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott.

És hogy jön a képbe a böjt? Úgy, hogy az autofágia folyamatát egy olyan hormon, a glükagon stimulálja, ami a csökkent tápanyagbevitel, illetve az éhezés során szabadul fel. Az éhezés emellett serkenti a növekedési hormon termelődését is, a két hormon együttesen pedig a sejtek megújulását eredményezi.

Böjtvariációk

Az autofágia sejtmegújító hatására alapozva több diétás koncepció is született az elmúlt évtizedekben. Napjainkban a legnépszerűbbek ezek közül az időszakos böjtök. A módszer lényege a meghatározott ideig tartó koplalás és az étkezés folyamatos váltogatása, vagyis elsősorban nem az a fontos, hogy mit eszik az ember, hanem az, hogy mikor. Ennek több változata is létezik, ezek közül a leggyakoribbak:

  • 16/8, vagyis amikor 24 órán belül 16 órán át koplalunk és 8 órában lehet enni. A 16 órás böjt az esti pihenést is magában foglalja és általában reggelig tart, étkezni pedig a reggeli kihagyása után a késő délelőtti és a késő délutáni periódusban engedélyezett. Ez talán a legnépszerűbb forma, mert a legkönnyebben betartható.
  • 24 órás koplalás hetente két alkalommal, leggyakrabban vacsorától-vacsoráig.
  • 5:2 étrend, amikor két, nem egymást követő napon csak napi 500-600 kalóriát fogyasztunk, ám a többi napokon a megszokottak szerint eszünk.

Kiürült az éléskamra? Elő a káposztával!

2024. március 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tél végére igencsak megcsappan a felhasználható alapanyagok köre a spájzban. A káposzta azon kevés, télen is rendelkezésünkre álló növények közé tartozik, amelyekkel átvészelhetjük a vitaminszegény időszakokat, ráadásul igen változatosan elkészíthető.  

Kedvelt zöldségünk, a káposzta a keresztesvirágúak fajtájába tartozik, nálunk is több fajtáját ismerjük és használjuk ennek a csoportnak: a fejes káposztát, kelkáposztát, kínai kelt, kelbimbót. A fejes káposztát több ezer éve fogyasztjuk, gyógyhatása révén pedig a népgyógyászat is használja: levelei fagyási és égési sérülések külső kezelésére kiválóan alkalmasak fájdalomcsillapító és gyulladásgátló összetevői révén.

Ősszel és télen nehezebb a szervezet megnövekedett vitaminszükségletét kielégíteni, de nem lehetetlen, ha elég káposztát eszünk. A káposzta ugyanis A-, B- és C vitaminban rendkívül gazdag növény, ráadásul egész télen rendelkezésünkre áll és változatosan elkészíthető. A káposzta C-vitamin tartalmának nagy részét a savanyítás után is megőrzi, ami tovább növeli elkészítési lehetőségeit.

A fenti vitaminokból már napi 50-100 gramm káposzta elfogyasztásával fedezhetjük napi szükségletünket, egyúttal élvezhetjük a káposzta jótékony, rákmegelőző hatását.


Böjti tippek a szervezet nagytakarításához

2024. február 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Böjti időszak van, neki is lehet állni a szervezet kipucolásának. Távozzék, ami télen bespájzolódott és felesleges!  

A böjt jó alkalmat ad a testnek a tavaszi nagytakarításra. Minden háziasszony ismeri, milyen jó érzés túlesni rajta! A szervezet ugyanilyen hálás a kis koplalásért!

Mit tehet az elszánt böjtölni vágyó?

A kúra három fontos eleme: az emésztőrendszer tehermentesítése, fokozott folyadékbevitel, méregtelenítő hatású gyógynövények.

Az emésztőrendszert a belek kiürítésével lehet tehermentesíteni, pl. kitűnő koktél erre a célra 2 evőkanál lenmag 2 dl vízben. Ezután jöhet is másnap az „eredmény” és a böjt kezdete.

Gyógyszer-szedők orvos tanácsa nélkül komoly diétába ne kezdjenek, de egészségesek is kérjék ki szakember tanácsát, mielőtt nagy fába vágják fejszéjüket.

Általános szabály, hogy a sok folyadékot kell fogyasztani, hiszen azzal távoznak a méreganyagok. A frissen, otthon csavart/préselt zöldséglevek különösen hasznosak: pl. répa, cékla, zeller, és burgonya leve és ezek keveréke. Teaként patikában kapható különféle méregtelenítő és tisztító gyógynövényteák ajánlatosak. A csalán pl. tisztítja a vért, rengeteg vasat tartalmaz.

Fontos továbbá a nyers gyümölcsök fogyasztása, az alma savtartalma például a bél kéményseprője. A koplalás és hagyományos étrend között jó átmenetet jelent a teljes kiőrlésű kenyér, a gabonapelyhek, a cukros édességeket pedig jobb kerülni, vagy mézesre, barna cukrosra cserélni.

Fel a fejjel, az egészséges ételek is lehetnek finomak, pl. a gyömbéres-fokhagymás-szójaszószos párolt vegyeszöldség egyike a legfinomabb ételeknek! S szemre is igen étvágygerjesztő, ha többszínű zöldségből pirosból, zöldből és barnából készült!


Őszintén a szondatáplásról – minden korosztálynak

2024. február 28.

A fotó illusztráció: gettyimages.com

Mindannyiunk számára természetes, hogy gondoskodjunk szeretteink megfelelő étkezéséről, táplálásról.  Még inkább érezzük a táplálás fontosságát betegség esetén. Ilyenkor első kérdésünk: “Mit főzzek? Mit ennél szívesen?” Az ösztöneink helyesen súgják, hogy betegség esetén a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen.

De mi történik akkor, ha a beteg képtelen elegendőt enni vagy állapotából adódóan teljesen képtelen a táplálkozásra? 

Ilyenkor kerül előtérbe a szondatáplálás. Fontos tudni, hogy a szondatáplálás könnyen megtanulható, és amennyiben a beteg állapota azt lehetővé teszi, mellette teljesértékű élet élhető. Ennek ellenére teljesen természetes, hogy a szondatáplálás hallatára a betegek és hozzátartozók elsőre megijednek. 

Jelenleg Magyarországon évente mintegy 1500 beteg részesül otthoni szondatáplálásban a Nutricia Otthonápoló Szolgálat segítségével, akik között vannak gyermekek, felnőttek és idősek is. Mi a közös bennük? 

  • A szondán keresztüli táplálást orvosuk rendelte el, hogy ezáltal biztosítható legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel. 
  • Állapotuk lehetővé tette a kórházból való hazabocsátást, így otthonukban, szeretteik körében élhetik mindennapjaikat.
  • A hazabocsátást követően – szakorvosi ajánlás alapján- felvették a kapcsolatot a szondatáplálásra szakosodott Nutricia Otthonápoló Szolgálattal, amelynek a területileg illetékes ápolója segíti a szondatáplálás és a szonda gondozásának helyes elsajátítását, annak elfogadását és a mindennapi gyakorlatban való illesztését. 

A Nutricia Global 2022 októberben szondatáplált betegek és hozzátartozóik körében végzett felmérése rámutatott arra, hogy a szondatáplálás említése kezdetben negatív előítéleteket, kezdeti elutasítást és szorongást eredményez, amit elsősorban az ismeretlentől, valamint az önállóság elvesztésétől való félelem vált ki. A betegek nem tudják, hogy mit is jelent a szondatáplálás és hogy mit várhatnak tőle. Továbbá félnek attól, hogy ez már egy visszafordíthatatlan állapot, amiből nincs visszaút. Idővel azonban, ahogy a szondatáplálás a mindennapi rutin részévé válik, a kezdeti negatív érzéseket fokozatosan váltja fel a jobb közérzetből és erőnlétből fakadó megkönnyebbülés, elfogadás és hála. 

Beszéljünk őszintén a szondatáplálásról!

A szondatáplálással kapcsolatos ismeretterjesztést segíti elő évről-évre a Szondatáplálás hete, ami hagyományosan minden évben február második hetére esik. Az idei évben a Nutricia támogatásával számos közérhető, és több korosztályt is megszólító tartalom jelent meg, amelyek közelebb hozzák és elmagyarázzak a szondatáplálás célját és sok esetben életmentő gyakorlatát a mindennapokban. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...276