Információk, érdekességek

Gyümölcsök - mikor, mit és hogyan adjunk a gyerekeknek?

2022. június 23.

Itt a gyümölcsszezon, a piacok roskadásig vannak eperrel, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal. Már kapható a dinnyék széles választéka. Mi a helyzet akkor, ha az éltető gyümölcsöket inkább csak piszkálja, mint falja finnyás gyermekünk?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyümölcsök a szervezet számára rengeteg nélkülözhetetlen és fontos anyagot tartalmaznak, köztük vitaminokat, enzimeket, rostokat és antioxidánsokat.

Ezeknek az anyagoknak  kiemelkedő szerep jut a gyermekek egészséges fejlődésében. Minden korosztály számára ajánlott, hogy legalább napi 2-3 adag gyümölcsöt fogyasszon el. Ez az adag jól beilleszthető tízóraira és uzsonnára a zsíroskenyér vagy a nasik helyére. A legtöbb gyümölcs különféle gyógyhatásokkal is rendelkezik. Az alma például vérnyomáscsökkentő, erős antioxidáns, szerepet játszik az asztma megelőzésében és csonterősítő hatása sem elhanyagolható.  Nem árt, ha tisztában vagyunk a gyümölcsök szervezetünkre gyakorolt hatásával, mert bizonyos szituációkban esetleg hatásuk lehet nemkívánatos is. Mert például a cseresznye nagyon jó székrekedés ellen, viszont 3 éves kor alatt ne adjuk nagy mennyiségben, mert ekkor erős hashajtó hatással bír.

Ha gyermekünket gyümölccsel kínáljuk, érdemes odafigyelni, hogy honnan származnak.
Részesítsük előnyben az idénygyümölcsöket, és azokat, amiket nem messziről szállítanak hozzánk. Sajnos a legtöbb gyümölcs erősen szennyezett vegyi anyagokkal, ezért ha tehetjük, vásároljunk biotermelőktől. A kisebb gyerekeknek még ezek után is alaposan mossuk meg, vagy hámozzuk meg, annak ellenére is, hogy a héjban rengeteg hasznos anyag is található.

A gyümölcs az első élelmiszer csoport, amivel a gyermek életében először találkozik az anyatejen kívül.

5-6 hónapos korában elkezdhető az anyatejes táplálás bővítése egyéb élelmiszerekkel, vagyis a hozzátáplálás. Annak, hogy a pici elég érett mindehhez, különböző jelei vannak, amire érdemes odafigyelni, mert a túl hamar bevezetett ételek növelhetik az allergiás reakciók előfordulásának kockázatát. Természetesen a hozzátáplálás megkezdését meg kell beszélni a védőnővel és a gyermekorvosunkkal.

A jelek, amik megmutathatják, hogy itt az idő valami mással is megkínálni a picit:

  • nem nagyon akar szopni, vagy éppen túl mohó (és mindez nem függ össze betegséggel, fogzással)
  • állandóan éhes, tehát valószínűleg az anyatej önmagában már nem elégíti ki az igényeit
  • a baba segítség nélkül jól ül
  • tetszenek neki az étkezések, érdeklődő
  • képes felcsippenteni az ételt a mutató- és hüvelykujjával
  • nyelvével nem löki ki az ételt

Az első étel, amivel babánkat megkínáljuk, lehet például alma vagy őszibarack pép.
Érdemes napi egyszer, kis adagban adni, legelőször csak egy- egy teáskanálnyit. Erőltetni nem szabad. Ezután sorra jöhet a többi zöldség, gyümölcs. Az új ételek sorrendjében nincs szigorú kötöttség, de arra ügyeljünk, hogy egyesével, szépen lassan (3-5 nap teljen el kettő között) vezessük be őket, hogy lássuk, valamelyikkel nincs-e problémája a picinek (allergia, hasfájás stb.). Egy éves kora előtt tilosak az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szőlő, áfonya stb.).

Ha éppen nem áll rendelkezésre többféle friss gyümölcs, akkor előkerülhetnek a bébiételek, amelyekből csak a cukormentes változatot válasszuk. Semmiféleképen ne felejtsük el, hogy az anyatej a csecsemő számára egy éves koráig az elsődleges tápláléka.

A dackorszakkal kezdetét veszi az ételek közötti válogatás is. Ilyenkor elkezdik visszautasítgatni azokat az ételeket, amiket eddig szerettek vagy akár a kedvenceik között volt. Lehet, hogy valamit elfogad ma, de holnap már nem. Ez minden anyukát megvisel.

A gyümölcsök édes ízük miatt általában sokkal kedveltebbek a gyermekek között, mint a zöldségek, de itt is adódhatnak problémák. Érdemes ilyenkor elővenni a kreativitásunk és ötletesen tálalni a finomságokat. A leleményes szülők tálalhatják a gyümölcsöket aranyos állatka-,  virágformákban vagy készíthetnek belőle arcot is.


Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen

2022. június 22.

Fotó: gettyimages.com

A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Rossz higiéniás viszonyok

Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász,  gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet  a kiszáradás kezelésére.

Probiotikumok a megelőzésért

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek számos kedvező élettani hatással bírnak. A szervezetbe jutva a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumok kedvező hatásait már egy 1989-es kutatás is igazolta – magyarázza dr. Polgár Marianne. A randomizált dupla vak, placebokontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette a négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40 százalékkal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.


Mentás-citromfüves limonádé

2022. június 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Megérkezett a várva várt nyár! Mindenki vágyik a hűsítő finomságokra, legyen az ital vagy étel! Ez az ital nálunk minden nap készül többször is, gyerekek-felnőttek kedvence! 

Mentás-citromfüves limonádé

Hozzávalók 1 literhez: 1 citrom, 1 lime, 2 ek. méz, 1-1 marék citromfű és menta levél

A citrom és a lime levét kicsavarom, beleöntöm a kancsóba. Hozzákeverem a megmosott és összetépett leveleket, belecsurgatom a mézet. Felöntöm annyi hideg vízzel amennyi a kancsóba fér, összekeverem és hűtőbe teszem.

Nálunk naponta többször készül egy-egy adag mert nagyon szeretjük! Kevesebb mézzel is lehet készíteni aki savanykásabban szereti.


Mi micsoda? A tahini

2022. június 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az arab konyhából már ismerős lehet ez az összetevő, most megtudhatod mi is ez valójában!  

Honnan származik a tahini, vagy tahina?

A tahini szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból, amelyet aztán ízesítve fogyasztanak. Magyar elnevezése szezámpaszta, vagy szezámmag krém. Alapanyagát már az egyiptomiak is ismerték, az ókori görögök nem csak élelmiszerként de gyógyszerként is használták. Elterjedt ezen kívül még Kínában, a Közel-Keleten, Mexikóban és Indiában is. A belőle készített krémes ízesítő a keleti konyhában gyakran előfordul.

Mit tartalmaz?

Magas kálcium tartalma miatt fogyasztása javasol. Emellett tartalmaz még mangánt, rezet, magnéziumot, vasat, foszfort, B1 vitamint, cinket, E vitamint. Fiatalító, rákmegelőző hatása bizonyított, érdemes bevezetni étrendünkbe.

Mi készüljön belőle?

Használható ízesítőként főételekhez, keleti fogásokhoz, salátaöntetekhez. Magában kenyérre kenve mint szendvicskrém funkcionálhat, de íze nem túl intezív, ugyanakkor elég tömény, mindenképp ízesíteni érdemes.

Kiválóan illik tésztás, zöldséges, sovány húsos ételekhez, akár diétás étrendbe is. Kis mennyiség is sok hasznos anyagot, telítetlen zsírsavakat tartalmaz! A csicseriborsó krém a hummusz elegedhetetlen kelléke, de a krémlevesek krémesebbé tételére is kiválóan használhatjuk, nagyszerűen passzil a tojáskrémbe is. 
Szigorúan a hűtőszekrényben tárolandó, a tetejére érdemes egy réteg olívaolajat, vagy szezámmag-olajat tenni, ami elzárja a levegőtől!


Meddővé eszik magukat a férfiak!

2022. június 03.

Ma a modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a női szaporítószervek és a hormonháztartás felborulása lehet a ludas abban, hogy a meddő párok száma egyre magasabb, de ez nem így van. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfi oldalán keresendő a hiba, és a meglepő, hogy ennek legjelentősebb hányadáért a táplálkozás a felelős. A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre

Fotó: 123rf.comMeddőre esszük magunkat

Sajnos a táplálkozásunk mára erősen átalakult. Nem arról van szó, hogy több húst eszünk, vagy nagyon zsírosan étkezünk, hanem arról, hogy elképesztő mennyiségű éhes szájat kell etetni. A több, mint 7 milliárd ember élelmezése már olyan technológiákat kíván, melyek hátulütőit csak mostanában kezdjük felismerni.

Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó 3-4 év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán, szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Ezeket az eredményeket nem azért tudjuk elérni, mert így nemesítettük, tenyésztettük ki az állatokat és növényeket. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével meggyorsítjuk a folyamatokat.

Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, amik a szervezetünkre is hatással vannak. Felborítják a hormonháztartást, mely már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyen formán nagyon nehezen lehet kikeveredni.

Bio étkezés és tápanyagok

A megoldás az, ha elfelejtjük a boltok polcainak kínálatát, legalábbis a nagy áruházláncokét. Ezek ugyanis tartalmazzák a hormonkezelt termékeket, vagyis nem leszünk képesek kikerülni a körforgásból. A háztáji, bio, vegyszer és hormonmentes élelmiszerek azonban komoly segítséget jelenthetnek a megoldáshoz. Ezek beszerzése nem olyan egyszerű, és az áruk is magasabb, cserébe azonban nem csak a meddőség leküzdésében segítenek, hanem a szervezet megfelelő szinten tartásában is.

Kizárólag bio élelmiszereket venni azonban a legtöbb esetben nem is lehetséges, így még egy fortélyhoz érdemes folyamodni, ez pedig a tápanyagpótlás. A hormonbevitel megszüntetésével (vagy minimalizálásával) és a tápanyagraktárak feltöltésével nagyon jó esélye van a férfiaknak arra, hogy spermatermelésük helyreáll. A raktárak feltöltésében a megfelelő táplálékkiegészítő, vagyis a jó férfivitamin segíthet. Ahhoz, hogy hasznos legyen, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia (pl.: magnézuim-citrát, réz-glükonát) mivel így azok felszívódási aránya 80%kal is jobb lehet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...245