Információk, érdekességek

Alma alkat, azaz a magnézium és a testsúly kapcsolata

2018. szeptember 18.

Alma-alkat, és el van intézve azzal, hogy "rossz a genetikám". Nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik hasra híznak elsősorban, ami veszélyesebb, mint akik elsősorban a csípőn, és a combon raktároznak. Hozzáteszem, esztétikai okokból ez sem jobb, én már csak tudom. De a has falán lévő zsírréteg megnöveli a kockázatát egyes betegségnek, mint a cukorbetegségnek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.  

Ahogy most körbenézek a strandon, nem csak 40 felett, a változó korban jelenik meg az úszógumi,, hanem ha megnézem a szépségkirálynő választásokról készült képeket, akármilyen sovány minden versenyző, izom nincs, úszógumi van. Mégis elsősorban a változó korra koncentrálnék.

Úszógumi kialakulásának okai:

§ „Ugyanannyit, ugyanazt eszem, mint 20 éves koromban” csak nem számolsz azzal, hogy ugyanazon életvitel mellett az alapanyagcseréd elvileg csökken, illetve az izomzatodból veszítesz. Egységnyi idő alatt a zsírszövet 4 kcalt, az izomszövet pedig 9 kcal-t használ fel.
Tehát a csökkent izomzatnak hála kevesebb étel is elég a hízáshoz.

§ „Mindenképp úgy fogok kinézni, mint 20 évesen”
A másik lehetséges ok, ha foggal-körömmel ragaszkodsz a régi alakodhoz, de nem jó módszert választasz, és ilyenkor 2 eset fordul elő:

a./ koplalás szintű éhezés
b./ elkezded lassú, hosszú futásokra kényszeríteni magadat

§ . Nem megfelelő a vitamin-és ásványi anyag beviteled, nem fogyasztasz elég B-vitamint


Egészséges táplálkozással a rák ellen

2018. szeptember 13.

A táplálkozás szövetségesünk lehet a rák elleni harcban. De mit tehetünk a bővebb ismeretszerzés és az elvek gyakorlatban történő alkalmazása érdekében?

Ha a rák megjelenését elősegítő olyan tényezők ismertek, mint pl. a genetika, az életkor, a káros környezeti hatások stb., vannak magatartásformák is, amelyeken ellenlépésként változtathatunk. Ezek közé tartoznak táplálkozási szokásaink, étkezési és folyadékfogyasztási magatartásunk. A feladat trendünk módosítása úgy, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, miközben  rákellenes tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk –  ez az egyik legjobb módszer a rákbetegség elleni harcban.

„Csodatáplálékok” azonban nincsenek  – figyelmeztetnek a szakemberek.Nem lehet azt ígérni senkinek, hogy ha adott élelmiszer(ek)et fogyaszt vagy egy konkrét diétát követ minden nap, 100%-ig biztosan megvédi magát a ráktól. Az viszont elfogadható, hogy bizonyos táplálkozási szokások és élelmiszerek hozzájárulhatnak egyes tumorok kialakulási kockázatának csökkentéséhez, a gyógyszeres kezelés hatékonyságához és a visszaesés veszélyének mérsékléséhez.


Érdemes halolajos készítményeket szedni?

2018. szeptember 09.

Kismamáknál és gyerekeknél kifejezetten jótékony hatású lehet a halolajos készítmények fogyasztása, főképp, ha a mindennapi táplálkozással nem sikerül elegendő mennyiségű ómega-3 zsírsavat bevinni a szervezetbe.

A halolaj az ómega-3 zsírsavak egyedülállóan gazdag forrása, de a magyarok nem sok halat esznek. Pedig a halolajban található többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak kedvező élettani hatása egyre több területen bizonyított.

Az ómega-3 zsírsavak közül kiemelendő az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az EPA és a DHA a szív- és érrendszer és az idegrendszer egészségének kulcsfontosságú molekulái, amelyek szerepet kapnak a gyulladásos folyamatokban és a látásban éppúgy, mint a magzati fejlődésben vagy az allergiaprevencióban.

– Két hónapos terhes vagyok. Az a kismamavitamin, amelyet szedek, nem tartalmaz halolajat. Érdemes lenne a következő hónapokban azt is szednem a most szedett vitaminok mellé? Fontos ez a gyermek szempontjából?

– A terhesség alatt a DHA az anyai szervezetből jut át a magzatba, a DHA-nak a magzatba való átjutása különösen fontos a harmadik trimeszterben. A magzatok elégtelen DHA-ellátása méhen belüli növekedési zavarokkal hozható összefüggésbe: azaz a magzatok visszamaradnak a fejlődésükben, ha nem kapnak elegendő mennyiségű DHA-t. A várandós nők ómega-3-bevitele tehát – különösen a harmadik trimeszterben – hozzájárulhat a magzatok egészséges szenzoros, kognitív és motoros fejlődéséhez.


Barackos immunerősítő ital

2018. szeptember 06.

Kortyolgassuk ezt az antioxidáns hatású immunerősítő italt, valahányszor kimerültnek és erőtlennek érezzük magunkat.  

4 szem sárgabarack, kimagozva
4 sárgarépa
1 őszibarack, kimagozva
1 narancs, meghámozva
néhány csepp kasvirágtinktúra
¼–½ teáskanál őrölt chaga vagy más gyógygomba vagy őrölt macagyökér, ízlés szerint

Ez a ragyogó narancsszínű gyümölcslé gazdag C-vitaminban, karotinoidokban, káliumban és magnéziumban, növeli az energiaszintet és javítja az állóképességet. Az ital élénkítő hatásához a sárgabarack vastartalma is hozzájárul, szilíciumtartalma pedig a hajat és a bőrt erősíti.

A sárgabarack, a sárgarépa, az őszibarack és a narancs levét gyümölcspréssel nyerjük ki, majd adjuk hozzá a kasvirágtinktúrát és a chagát. (A gyümölcslevet, a tinktúrát és az őrleményt turmixgépben is összedolgozhatjuk.) Fogyasszuk azonnal.

Jótékony hatások

A chagából, illetve más gyógygombákból készült őrlemények erőteljes immunerősítő és öregedésgátló hatásukról ismert étrend-kiegészítők. Segítenek a rák megelőzésében és nagy mennyiségben tartalmaznak létfontosságú fitokemikáliákat, más tápanyagokat és antioxidánsokat, többek között melanint, a bőrben és a retinában is megtalálható festékanyagot.


Sörbet: egy hűsítő finomság

2018. szeptember 05.

A házi fagylalttal mindig az volt a gondom, hogy épp olyan összetevők kellenek bele, mint a tojás, és valamiféle tejtermék, ami nyáron könnyen megromlik, ha nem vigyázunk. Ezért szeretem a sörbetet, amelyhez nem kell más, mint cukor, víz és az ízesítő anyagok, ráadásul számtalan variációban elkészíthetjük.  

Hogy készül a jó sörbet?
Az alap víz és cukor keverékéből főzött szirup, az arány függ attól, hogy milyen ízű sörbetet készítünk. Viszont arra is figyelnünk kell, hogy ha túl kevés cukrot rakunk a sziruphoz, akkor híg lesz, ha viszont sokat, akkor nem hagyja megfagyni a sörbetünket. De idővel és egy kis gyakorlattal rá lehet érezni, hogy kell igazán jól elkészíteni.

Tehát először is megfőzzük a szirupot, és hagyjuk kihűlni. Az összetevőket turmixoljuk össze. Beletesszük a kihűlt szirupba, és berakjuk az egészet a mélyhűtőbe. Időnkét villával, vagy botmixerrel keverjük meg, hogy lazább, kásásabb legyen a sörbetünk.

Tálaláskor friss gyümölccsel díszíthetjük. Pár recept, hogy gyakorolhassunk és élvezhessük az eredményt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...171