Információk, érdekességek

Gyümölcsragus csirkemell

2019. május 19.

A gyümölcsös-húsos fogások kedvelőinek ajánljuk ezt az ételt, érdekes és finom ízhatás!  

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 20 dkg őszibarack konzerv, 2 alma, egy marék aszalt szilva, pici vörösbor, fahéj, barnacukor, só, 10 dkg vaj

A vajat kétfelé osztom, az egyiket egy serpenyőben, a másikat egy nyeles lábaskában felolvasztom. A csirkemellet megmosom, felszeletelem, és a teflon serpenyőben vajon megsütöm. Mindkét oldalán, hogy ne maradjon nyers, de ne is száradjon ki. 

A gyümölcsöket összevágom, az almát meghámozom, a szilvát apróra vágom. A másik edénybe teszem, barnacukorral és fahéjjal, csipet sóval ízesítem, majd egy kis bort öntök alá. Összepárolom és már kész is!

Párolt rizzsel tálalom a húst és mellé teszek a gyümölcsös raguból.


Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával

2019. május 13.

A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszerbolt és a piac!  

Hozzávalók:
1 közepes kínai kel,
10 dkg sonka,
1 köz. hagyma,
fél-fél zöld és piros húsú paprika, 
3-4 szem szárított gomba (tongu v. shiitake) 
1 dl tyúkhúsleves (lehet kockából is)
4 ek. ecet,
1 ek. szójaszósz,
1 kis paradicsom püré
1 ek méz,
cukor, csilli szósz,  olaj,  keményítő, izlés szerint.

Elkészítés:
Felaprítjuk a kínai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk, és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.

A tyúkhúslevesbe belekeverjük a paradicsom pürét,  a szójaszószt, a mézet és a sót, az ecetet, majd a kellel együtt az edénybe öntjük, és még pár percig pároljuk. Sűrítjük a keményítővel, majd cukorral és csillivel izesítjük.


Cikória: több mint kávépótló

2019. május 08.

A cikóriát a legtöbben csak pótkávéként ismerik, de magas élelmi rosttartalma, ásványi anyag és vitamin gazdagsága értékes zöldségnövénnyé teszi. Érdemes többféle felhasználási módját figyelembe venni.

A cikóriának (a mezei katáng vadféle nemesített változatának) számos fajtája létezik, melyek közül hazánkban a legismertebb a salátának való levélcikória és a gyökércikória. Az utóbbiból készül a jól ismert pótkávé, illetve a cikóriagyökér kivonata, főzete a fitoterápiában használatos. A cikória bővelkedik A-,  B1-, B2- és C-vitaminban, de ásványi anyagokban is. Található benne magnézium, folsav, kalcium, inulin rost, kálium, foszfor, vas… Kivonata erős antioxidáns hatású.

Elterjedése

A 17. századi Hollandiában felfedezték, hogy a cikória porított gyökere pörkölés hatására elveszti keserű ízét, és kissé karamellás ízvilágú, finom ital készíthető belőle. A hajtatott cikória termesztése a 19. században indult meg, és a mai napig kedvelt, minőségi ital és téli zöldségféle Nyugat-Európában, elsősorban Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Hazánkban is termesztik – a pótkávén kívül egyre elterjedtebb felhasználása salátákban, különféle ételekben.

Gyógyhatásai

Mint minden keserű növény, a cikória is epehajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A belőle készült gyógytea segíti az epehólyag teljes kiürítését; enyhíti az epehólyag renyhe működése során fellépő, epepangással kapcsolatos panaszokat: serkenti az epetermelést.

A cikória gazdag inulinban, mely vízben oldódó, probiotikus tulajdonságú rost. Kedvezően hat a bélflórára, könnyíti az emésztést, gyorsítja a béltranzitot, és emiatt ellenszerként szolgál a székrekedésre.

Egy másik jó tulajdonsága, hogy csökkenti a koleszterinszintet is. Kávépótlóként előnye, hogy koffeinmentes, nem emeli a vérnyomást, és nem savasítja a szervezetet, de ízben hasonlít az igazi kávéhoz. Nem árt tudni azt sem, hogy a cikóriagyökér pörkölve elveszti hatóanyagainak nagy részét, de inulinban gazdag marad.


Spenótos pulykás rizottó

2019. május 04.

Finom és fehérjedús! Végre itt a tavasz, a napokban már mutattunk pár hasonló receptet, s most itt a minisorozat befejező része. Jó étvágyat!  

Hozzávalók 4 főre:
2 gerezd fokhagyma
40 dkg Gallicoop pulykamell
10 dkg vaj
ízlés szerint fehérbors
25 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
1 liter húsleves vagy alaplé (kockából is lehet)
1 db salotta hagyma
1 dl száraz fehérbor
8 dkg parmezán
25 dkg spenót
1 csokor bazsalikom
ízlés szerint só

Elkészítés:
Egy evőkanál vajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, nagy lángon hozzáadjuk a rizst, és a fehérbort. Felöntjük egy merőkanál húslevessel, a főzőlapot alacsonyra vesszük és gyakori kavargatás (lyukacsos fakanállal!) mellett főzzük a rizst.

Folyamatosan kavargatjuk és apránként hozzáadjuk a levest. A rizsnek „al dente”-nek kell maradnia, ezt rizstől függően kb. 20 perc alatt érjük el. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, parmezánt. Ha nem elég krémes, tehetünk hozzá még kevés húslevest vagy forró vizet.

A húst felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, félretesszük.

Az alaposan megmosott, felcsíkozott spenótot pici vajon megpároljuk egy serpenyőben néhány perc alatt.


Különleges joghurtöntet

2019. április 24.

Húsokra, zöldfélékre hűtő, emésztést segítő öntetet kínálhatunk.  

Hozzávalók
1 nagy pohár joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi fehér bor
1 főtt tojás sárgája
friss mentalevelek
kovászos uborka

Elkészítés
A kovászos uborkákat reszeljük le káposztareszelőn. A levét kicsit nyomjuk ki. A joghurtba keverjük el az apróra tört főtt tojás sárgáját, a fehér bort, és az összetört fokhagymát. Pici fehér borssal ízesítsük, és adjuk hozzá a reszelt uborkát.

A friss mentaleveleket vágjuk apróra, és ezzel hintsük meg a tetejét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...187