Információk, érdekességek

Tökös-baconos tészta

2019. október 19.

Tökös tésztaétel? Ez nem gyakori de egy próbát megér. A baconnel kiegészítve finom ételt kapunk! 

Tökös-baconos tészta

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 10 dkg húsos bacon, 40 dkg tészta(szarvacska, rövidcső, penne), só, bors, olaj

A sütőtököt meghámozom, lereszelem és kevés olajon megpárolom. Ízesítem sóval, borssal, közben kifőzöm a tésztát. Ezután összekeverem, majd a kis kockákra vágott és kisütött baconnel koronázom meg.

Finom, ízes tésztaételt kapunk ami akár ebédre, akár vacsorára jó!


Zöldségragus penne

2019. október 19.

Egy egyszerű tésztát is feldobhatsz, ha finoman elkészített zöldségragut tálalsz hozzá! Próbáld ki!  

Hozzávalók:
1 cukkíni,
2 paradicsom,
1-1 sárga, zöld és piros kaliforniai paprika,
10 cm hosszú póréhagyma,
só, bors, kakukkfű,
olaj,
30 dkg penne tészta

Elkészítés:
A cukkínit meghámozom, kis kockákra vágom, a paradicsomot, paprikát és a póréhagymát is összevágom. A tésztát felteszem főni, közben egy nagy teflon edénybe teszek kevés olajat. Hozzáadom a cukkínit és a pórét, összepárolom.

Amikor már félig kész, jöhet hozzá a paradicsom és a paprika. Készre főzöm - én akkor szeretem, amikor nem túl puha. Ízesítem sóval, borssal és kakukkfűvel. A kifőtt tésztával összekeverem, és tálalom!

Tipp: Ízlés szerint reszelhető a tetejére egy kis parmezán sajt!


A paradicsom sokrétű felhasználása

2019. október 17.

Fotó: pixabay.comA paradicsomban a béta-karotin mellett a másik leghatékonyabb antioxidáns a likopin, amely ezt a zöldséget az egyik legegészségesebb élelmiszerré teszi.

A termesztett paradicsom (Lycopersicon esculentum L.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a XVI. sz. végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, illetve angol kereskedők vitték el a XVII–XVIII. században. A paradicsomot ma már az egész világon termesztik, ráadásul az utóbbi fél évszázadban a világ paradicsomtermesztése 450%-kal növekedett. A legnagyobb termelők az Egyesült Államok, Kína, Törökország és Olaszország.

100 g paradicsom energiatartalma mindössze 23 kalória.

Jótékony összetevők
• 1 gramm fehérje és 4 gramm szénhidrát mellett közel 2 gramm élelmi rostot tartalmaz
• Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma (20-30 mg)
• Jelentős mennyiségben (1 mg) tartalmaz karotint, melyből A-vitamin képződhet
• K- és E-vitamin-tartalma is említésre méltó
• Az ásványi anyagok közül elsősorban káliumban, magnéziumban és rézben gazdag


Megőrzik a fagyasztott élelmiszerek a vitaminokat?

2019. október 17.

Azt már az óvodában megtanultuk, hogy a legtöbb vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben van. Vajon igaz ez a gyorsfagyasztott zöldségekre is?

Fotó: 123rf.comAz egészséges táplálkozás elveinél olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint az alapanyagok, az ételkészítési módok változatossága, a szélsőségektől való tartózkodás, kiegyensúlyozott makro- és mikrotápanyag-bevitel. 

Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért azokat külső forrásokból kell beszereznünk. A legtermészetesebb forrás a komplett összetételű táplálkozás, amely megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket

Mi a helyzet a fagyasztott ételekkel?

Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nemcsak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatók, szezontól függetlenül bármikor elérhetők, és percek alatt elkészíthetők.

Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetők belőlük a finomabbnál finomabb ételek.

A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon. Az is fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztott zöldségekkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal. 


Olaszos egytál - maradék rizsből!

2019. október 04.

Megmaradt egy kis rizs a vasárnapi ebédből? Ne dobd ki! Készíts gyors és ízletes egytálételt belőle!  

Hozzávalók:

2 bögrényi főtt vagy párolt rizs,
2-3 kemény paradicsom,
1 tk. olívaolaj
ízlés szerint friss bazsalikom és oregano
csipet bors, só

Elkészítés:

A paradicsomot kis kockákra vágom (ha zavar a magot ki lehet belőle szedni), a zöldfűszereket is aprítom. A rizst az olajon átmelegítem, majd hozzászórom a paradicsomot és a fűszereket. Alaposan összekeverem, 1-2 percig átmelegítem, és már kész is!

A tetejére lehet egy kis reszelt parmezánt szórni vagy mellé szeletelni néhány karika mozzarellát!

Langyosan a legjobb, finom, könnyű vacsorára vagy ebédre való!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...197