Információk, érdekességek

Elég vizet iszunk?

2018. augusztus 14.

A víz az egyik legalapvetőbb dolog, amire a testünknek szüksége van. Fogyasztása nem csak ajánlatos, hanem kötelező. Bárhol, bármikor, minél többet. Jó, ha tudod: a száraz száj már a kiszáradás jele: "Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságodat!"  
1. Gyógyító ereje van
 
Amikor a sejtek megfelelően hidratáltak belülről, akkor az kívánatos reakciók egész sorát indítja be. A test öngyógyító üzemmódba kerül, beindul a fehérje képződés, az izom és a szövetek javítása, megemelkedik a növekedési hormon termelődése. Ez a hormon felelős az izmok építéséért, a test önjavításáért, amikor alszunk. Szintén gátolja az öregedés folyamatait, csökkenti a sejtek savasságát, csökkenti az autoimmun reakciókat, növeli a vírusokkal szembeni ellenálló képességet, megjavítja a DNS-t és beindítja a zsírégetést.

2. A víz az univerzális oldószer

A sejten kívül a tápanyagok vízben oldódnak, ami lehetővé teszi a sejtmembránon való átjutásukat. Másrészt a sejt belsejében szintén a víz az a közeg, amiben a legtöbb kémiai reakció végbemegy. Az élet számára a legfontosabb oldószer tehát a víz.


A nők védik a férfiak szívének egészségét?

2018. augusztus 04.

Kardiológusok megfigyelése szerint sokszor a nők jelentik be, kísérik el párjukat az egészségi szűrésekre, hiszen az urak hajlamosak legyinteni az enyhébb tünetekre. Írásunkban Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa hívja fel a figyelmet a korai felismerés jelentőségére – mindkét nem esetében.

A férfiak hajlamosak a halogatásra

Külföldi és hazai felmérések is igazolják, hogy a nők nyitottabbak az életmóddal kapcsolatos információkra és gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak. Az erősebb nem tagjai ugyanis hajlamosak félresöpörni az általánosabb panaszokat, többségük csak a párja unszolására jelenik meg orvosi vizsgálaton. Ugyanakkor az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium adatai valamint a magyar lakossági felmérések alapján a férfiak többet dohányoznak és több alkoholt is fogyasztanak életük során, mint a nők. Vagyis nekik különösképpen szükségük van támogatásra a korai felismerés érdekében.

Az Egyesült Államok és hazánk férfilakossága körében is a szív-és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. Ezt követik a daganatos betegségek, míg a harmadik helyen az USA-ban a balesetek, míg Magyarországon az emésztőszervi megbetegedések állnak. A szív-és érrendszeri betegségek megjelenése férfiak körében már 50 éves kor előtt megkezdődik. Ezért rendkívül fontos a megelőzés és a korai megjelenés a szűrővizsgálatokon. A megelőzésben alapvető szerepe van az egészséges életmódnak és a szív-érrendszeri rizikófaktorok kiküszöbölésének.


Így hozd egyensúlyba az edzést, a munkát és a családot

2018. július 23.

A komolyan edzők egyik legnagyobb kihívása, hogy össze tudják egyeztetni a munkájukat, a tanulást, a magánéletüket és a sok időt követelő edzéseket. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője ebben próbál segíteni.

Vannak olyan sportágak, amelyek különösen sok időt igényelnek, ilyen például az öttusa, a triatlon, a hosszútávfutás vagy a kerékpározás. Azok a sportolók, akik rendszeresen edzenek, szeretnének fejlődni és konkrét célok felé törekszenek, pontosan tudják, hogy napi 60 perc nem feltétlenül elég az optimális teljesítményhez.

– Valószínűleg nincs egyetlen olyan megoldókulcs, amely mindenkinél beválik az egyensúly kialakításánál, de az biztos, hogy a komolyan sportolóknak ki kell hozni a helyzetből a lehető legkedvezőbb verziót. Ideális esetben az edzők is úgy próbálják összeállítani egy-egy sportoló edzéstervét, hogy tekintetbe veszik a sporton kívüli elfoglaltságaikat is. Biztos vagyok benne, hogy csak akkor lehet valóban elégedett a sportoló az életével, ha sikerül valahogyan fenntartani ezt a nagyon kényes balanszot, hiszen a sportsikereken kívül az élet más területein is fontos a jelenlét.

Az 5 legjobb tanács

1. A pihenőnap pihenésre szolgáljon

A pihenőnapokon igyekezni kell valóban pihenni. Ha ilyenkor füvet nyírunk, vagy a gyerekeket fuvarozzuk egész nap, a másnapi megmérettetésen sem fizikailag, sem szellemileg nem leszünk csúcsformában. A pihenés során a szervezet „újjáépíti” önmagát, és ha ezt nem engedjük meg neki, jelentősen csökkenthet az elvárt teljesítményünk. Próbáljuk olyan napokra időzíteni a pihenést, amikor semmi komoly, időrabló feladat nem vár ránk.


A gyilkos hétfő reggel szindróma - segítünk túlélni!

2018. július 22.

Minden harmadik magyarra halálos veszélyt jelentenek a hétfő reggelek - különösen 35 éves kor felett. A "hétfő reggel szindróma" egy stressz-tünetegyüttesnek a neve, ami a vérnyomás, a légzés és a lelki feszültség együttes hatása a szervezetre.  

Ez a szindróma valószínű okozója a sztróknak, az infarktusnak és több stressz-eredetű betegségnek.

Egy japán kutatás szerint a hétfő - és főleg a hétfő reggel - a legveszélyesebb nap a héten. A legtöbb ember persze ezt kutatás nélkül is pontosan tudja - gyakorlatilag mindenki, aki ezen a szép, derűs reggelen egy vidám séta helyett a munkahelyén csücsül.

Hazánkban igen elterjedt a magas vérnyomás betegség - körülbelül minden harmadik ember érintett valamilyen formában. A statisztikák szerint a hétfő reggel számukra különlegesen gyilkos hatású. Hétfő reggel azért emelkedik a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek száma, mert a nyugodtabb, békésen töltött vasárnapi nap után hirtelen zúdul az emberre egy sor olyan stressz, amit a szervezet egy idő után nem képes jól kezelni.


Mire figyeljünk hőség idején?

2018. július 11.

A mostani nyár is bővelkedik olyan napokban, amikor éjjelre is alig hűl le a levegő. Ez bizony próbára teszi a szervezetünket. Szerencsére testünk sok mindent képes korrigálni, kompenzálni, de érdemes pár dolgot megfogadni.  

Folyadékpótlás: akkor is igyunk, ha nem érezzük a szomjúságot. Az ajánlott 2-2,5 liter folyadék feletti mennyiségre lehet szüksége a szervezetünknek, attól függően, hogy mennyit izzadunk, mennyit vagyunk a napon. Legjobb a tiszta víz, tea, de amennyiben a gyerekek nem isznak elegendő vizet ajánlható a limonádé is. Felnőtteknek mentalevéllel kitűnő hűsítő.

A folyadék pótlása mellett a sókat is pótolni kell, ilyenkor több sóra van a szervezetünknek szüksége.

Nem ajánlott a tűző napon lenni 11-15 óráig, ám aki munkája miatt kényszerül erre, fedje a testét lenge szellős ruhával, vagy használjon napvédő krémet.

Az öltözet legyen-világos, könnyen szellőző ruha, fejvédőként szalmakalap, kalap.

Vigyázzunk a gyerekekre, csecsemőkre. Ők még érzékenyebbek, mint a felnőttek.
Ne hagyjunk a gépkocsiban bezárva gyereket, állatokat! Sajnos minden évben beszámolnak tragikus eseményekről ezzel kapcsolatosan.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...98