Információk, érdekességek

Kronobiológia: figyeljünk „belső óránk” jelzéseire

2021. január 09.

Ahhoz, hogy jó formában legyünk, tanácsos igazodnunk „belső óránk” jelzéseihez.

A fotó illusztráció: pixabay.comA biológiai ritmusok tanulmányozása alapján a kronobiológusok úgy tartják, hogy kognitív képességeink, fizikai teljesítményünk, hangulatunk, alvásunk… majdnem mind egyik biológiai funkciónk alávetett a fiziológiai ciklusoknak. A 24 óráig tartó ciklus a cirkadián ritmus (napi biológiai óra). Az alvás/ébrenlét váltakozása pl. a cirkadián ritmus szerint történik. Vagy a hormonkiválasztás is, mint pl. a mellékvese által kiválasztott kortizol, a stressz és az ébredés hormonja, amely reggel 6–8 óra között a maximális, azután pedig éjfél felé a minimális szintet éri el.

A biológiai óra lehetővé teszi, hogy szervezetünk működése igazodjon a nap eltérő szakaszaihoz. Ha nem veszünk tudomást róla, az nem jár következmények nélkül egészségünkre nézve. Ezt az órát pl. egyeseknél megzavarhatja az éjszakai munka, a váltott műszak vagy kontinensek átrepülésekor az időzónák megváltozása. Ilyen esetekben az összhang megbomlik, álmatlanságot, alvászavart vagy a kognitív képességek romlását okozza, sőt, még bizonyos betegségek kockázatát is növelheti (rák, elhízás, diabétesz, magas vérnyomás stb.). Ezzel szemben a biológiai ritmus figyelembevétele hatékonyabbá teszi életvezetésünket. Íme néhány jó tanács ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes ritmust.

Alvás – érezteti hatását, amikor szükségünk van rá

Az alvási ciklust a tobozmirigyben termelődő melatonin hormon szabályozza. Este, amikor csökken a fényhatás, e hormon termelődése sötétben fokozódik. A melatonin termelődése tehát attól függ, mennyi fény jut el a tobozmirigyig, amely a fényre nagyon érzékeny.

Kronobiológusok egy közelmúltbeli tanulmánya kimutatta, hogy pl. működését leállíthatja egy 1,5 lux erősségű, gyenge fény (a napsütés délben, nyáron kb. 100 000 luxra tehető). Ez az agyban elhelyezkedő, apró mirigy ily módon elősegíti az elalvást, enyhe testhőmérsékletcsökkenést előidézve. Testünk hőmérséklete átlagosan 37 °C fölött van 23 óra körül, de hajnali 4 órakor 36,5 °C-ra esik vissza.

Jó tanácsok
Lehúzott redőnyű szobában aludjunk, és lefekvés előtt legalább 30 perccel ne nézzünk tévét, de kerüljük a laptopok, tabletek, mobiltelefonok használatát is. Ha teljesen nem tudjuk őket kikapcsolni, redukáljuk az általuk kibocsátott kék fényt, amely megzavarja a biológiai óránkat.


Immunerősítés egy kis csavarral, avagy mire jó még a vitaminital?

2020. december 01.

Nyakunkon a hideg évszakok, amikor is nagy hangsúlyt kell fektetni az immunrendszerünk védelmére – pláne 2020-ban. A sportolók és az aktív életmód hívei sem gondolnák, hogy mennyi lehetőség van egy palack vitamintalban.

Testsúlytól függően akár 2-3 liter folyadékot is meg kell innunk naponta, de valljuk be, ezt sokan nem igazán teljesítik. Elmegy az idő, nem vagyunk szomjasak, nem kívánjuk a vizet. A pandémia árnyékában az is kiemelten fontos, hogy erős maradjon az immunrendszerünk, s még több fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttassuk szervezetünket. Jó megoldásnak tűnik egy vitaminital, amelyet ha kreatívan újragondolunk, akár változatos ételek, italok kerülhetnek az asztalunkra – az élet különböző területein megtámogatva szervezetünket.

Íme 3 recept, ami vitaminnal turbózza fel a napodat:

Vörösáfonya gumivitamin

Sokunk étkezésében kritikus pont a nassolás: egészséges reggeli, kiegyensúlyozott ebéd, aztán becsúszik egy délutáni csoki vagy csipsz. Pontosan ilyen helyzetekre találtuk ki a Power Fruit Vörösáfonya gumivitamint, amivel garantáltan bűntudatmentes lesz a nassolás!

 • 200 ml Power Fruit Vörösáfonya C- és D-vitaminnal
 • 100 g friss bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder, málna)
 • 10 g expressz zselatin
 • 2 evőkanál lime vagy citromlé
 • 1 evőkanál méz
 • csipet só

Elkészítés

 1. A gyümölcsüket pürésítsük össze!
 2. Egy szűrőkanál segítségével passzírozzuk át, hogy eltávolítsuk a kis magokat.
 3. Öntsük egy tálba, adjunk hozzá a mézet, a sót, a citrom vagy lime levét, a Power Fruit Vörösáfonya italt és az expressz zselatint!
 4. Keverjük el, és adagoljuk tetszés szerint jégkocka formába vagy egy kisebb téglalap formájú tálba!
 5. Minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy gumicukorrá dermedjen.

Tényleg el vagyunk savasodva?

2020. november 26.

Fotó: unsplash.com

Már-már mindenki számára evidenssé vált, hogy a szervezet „elsavanyodása” káros, ezért az egészség fenntartásáért ez ellen küzdeni kell. De valóban igaz-e, amit a lúgosítás fontosságáról hallani?

Többek között a napjainkban is aktív, orvosi végzettséggel nem rendelkező Robert Young neves természetgyógyász a lúgosítás mellett kampányol. Állítása szerint a betegségek oka a vér elsavasodása, amely ellen a szervezet minden lehetséges módon küzd. Az elsavasodás elleni harcban a szervezet kimerül, és különböző tünetek, kórképek (a megfázástól az elhízáson át egészen a rákig) alakulhatnak ki. Szerinte a megelőzés egyszerű: minden lehetséges módszerrel lúgosítani kell.

Ennek eszközei a megfelelő táplálkozás: sok zöldség, gyümölcs, friss hal, magvak, és lehetőleg tartózkodni kell a savasító élelmiszerek, így a cukor, hús, tojás, tejtermékek, gomba, finomított gabonatermékek, alkohol, kávé, csokoládé fogyasztásától. Ha utóbbiak fogyasztása túlsúlyba kerül, a keletkező savak eltávolításáért folytatott erőfeszítés megbetegedéshez vezet.

Csakhogy Young egyetlen tudományos cikkel sem támasztja alá, hogy az általa propagált diéta valóban hasznos és egészséges lenne az emberek számára. Sőt, Young ellen több eljárás indult kuruzslás miatt.

A módszer hívei gyakran hivatkoznak azokra a kísérleti bizonyítékokra, amelyek szerint a daganatos sejtek savas közegben gyorsabban szaporodnak, a daganatellenes szerek viszont lúgos környezetben hatásosabbnak mutatkoznak. Ezek az állítások sejttenyészeteken végzett vizsgálatokon alapulnak, és semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy mindez az élő szervezetben is érvényes.


Így vigyázzon szeme egészségére a koronavírus idején!

2020. november 22.

Modern vizsgálóegység segíti a biztonságos szemvizsgálatotGyakori szem- és fejfájás, a szemben érzett szúró-égő, fáradt érzés vagy szemgyulladás esetén a koronavírus járványra tekintettel sem érdemes halogatni a szakorvosi vizitet, ugyanis a kellemetlenségeket akár rejtett kancsalság, zöldhályog vagy szemszárazság is okozhatja. Ezekkel a panaszokkal érkeznek leggyakrabban a páciensek a szemészorvoshoz kivizsgálásra, amit egy új berendezésnek köszönhetően most még higiénikusabban és a fertőződés szempontjából biztonságosabban lehet elvégezni.

A jelenlegi járványhelyzetben többen elbizonytalanodnak, és szempanaszaikkal félve mennek orvoshoz, nehogy esetleg a vizsgálat során fertőződjenek meg a koronavírussal. A páciensek megnyugtatására és a fokozott egészségvédelem miatt egy új, modern vizsgálóberendezést állítottak be a Czeizel Intézetbe, amelynek köszönhetően még inkább csökkenthető a vizsgálat alatti koronavírus fertőződés esélye.

„Az új, lábpedállal és gombnyomással működő, elektronikus irányítású vizsgálóegység modern berendezés, amelyhez a műszereket tartalmazó asztal, a vizsgálólámpák, a szemüvegszekrény, a szem dioptriai- és görbület adatait mérő refraktométer, illetve a komputerizált vizsgálótáblák is hozzátartoznak. Így minden egyhelyben történik, amire egy komplett szemészeti vizsgálat során szükség van, és a betegnek nem kell mozdulnia, mivel előtte helyezkedik el az összes eszköz” – árulta el Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa. Hozzátette, hogy az új vizsgálóberendezésnek hála a jelenlegi helyzetben még inkább be lehet tartani a higiéniás előírásokat, és nem kell olyan közel menni a pácienshez, így a vizsgálat járványügyi szempontból még kisebb kockázatot jelent.


A vitaminok és a koronavírus

2020. november 16.

Fotó: pixabay.com

A koronavírus-pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, amelyek erősíthetik az immunrendszer funkcióit, és hozzájárulhatnak a fertőzések megelőzéséhez, könnyebb legyőzéséhez.

Az immunrendszer erősítésében szerepet játszó vitaminok közül a laikusok általában a C-vitamint nevezik meg elsőként. Noha tény, hogy a C-vitamin szerepet kap az immunrendszer funkcióinak támogatásában, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az A-, a B- vagy a D-vitaminok szerepe legalább ennyire fontos lehet.

A-vitamin
Az A-vitamin szervezetbeni funkcióinak a részletes megismerése a jövőben hozzásegíthet a különféle fertőzésekkel szembeni védekezési folyamatok hatékonyabbá tételéhez [1].

B-vitaminok
A vitaminok hiánya, különösen a B6- és a B12-vitamin alacsony szintje, befolyásolhatja azt, hogy az immunrendszer kellőképpen veszi-e fel a harcot a szervezetbe behatoló mikroorganizmusokkal szemben.

C-vitamin
A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit azoktól az oxidatív károsodásoktól, amelyeket az immunsejtek által termelt, a patogének elölése céljából előállított szabad gyökök jelentenek. Emellett a C-vitamin stimulálja a fehérvérsejtek termelődését, amelyek a baktériumok és a vírusok okozta „támadások” kivédésében játszanak szerepet.

D-vitamin
Mivel a D-vitamin előnyösen befolyásolja az immunrendszer működését, a felső légúti megbetegedések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében is szerepe lehet. A D-vitamin adagolása akár 42%-kal csökkentheti a légúti infekciók előfordulási gyakoriságát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...117