Információk, érdekességek

Az egyik legjobb belföldi program: bringázni a Balatonnál

2019. május 18.

A kerékpározók körében egyre népszerűbbek a balatoni biciklis túrák. Jó hír, hogy a jövőben jelentős fejlesztések, új túraútvonalak várhatók. A kerékpáros szezon márciusban indult, és az időjárás egészen október végéig megfelelő a kisebb-nagyobb túrákhoz, melyeknek ideális kiindulási helyszíne lehet Siófok.  

A balatoni bringakörutat a 2000-es évek elején alakították ki. A teljes szakasznak mintegy harmadán épült igazi bicikliút, a bringakör többi részén kerékpáros barát, azaz kerékpárútnak kijelölt közúti szakaszok és járdák váltják egymást. A balatoni bringakört a gyakorlott kerékpárosok akár egy nap alatt is tudják teljesíteni, de ha szeretnénk nézelődni és minél többet kihozni a kirándulásból, érdemes több napot szánni rá.
 
Prohászka Attila, a Tour de Pelso országúti kerékpárverseny főszervezője szerint azért érdemes Siófokot választani kiindulópontként egy balatoni körúthoz, mert a városban minden adott ehhez. Számos különböző szállástípus közül választhatnak a kirándulók, ahol a kerékpáros turistákat is szívesen látják. Ráadásul a komp is közel van Siófokhoz, így könnyen át lehet jutni a túlpartra, és mivel ma már hajón is lehet kerékpárt szállítani, akár összeköthetjük a balatoni hajózást is a biciklitúrával.

Ha valaki Siófokon pihen, és a város környékét is szeretné felfedezni biciklivel, kifejezetten jó kirándulólehetőség a Sió csatorna mellett haladó kerékpárút. A túra a siófoki Fő térről, a Víztoronytól indul, majd a Sió vonalát követve Siójut – Ádánd – Ságvár útvonalon kerékpárúton és kis forgalmú közúton halad. A 28 km hosszú túra alatt szép kilátás nyílik a Sió menti tájra, egy rövid ádándi kitérővel pedig a falu határában álló XIII. századi templomromot is megtekinthetjük. Prohászka Attila elmondta, hogy a tervek között szerepel a kerékpárút meghosszabbítása egészen Szekszárdig.


Egyre többen sportolnak

2019. május 10.

Fotó: pixabay.com

Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan – mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – hangsúlyozta.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért – tette hozzá – várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.


A probiotikumokról: Melyik az igazi?

2019. május 07.

A probiotikus színtenyészetekkel előállított tejtermékek a múlt század utolsó évtizedeiben rendkívül elterjedtek. Legismertebbek közülük a savanyú tejkészítmények és -italok, de a következő években a probiotikus sajtok nagymérvű elterjedése is várható.

Joghurtok és étrend-kiegészítők mint probiotikumforrások
Gyomor- és bélrendszerünkben többfajta mikroorganizmus található. A gyomorban viszonylag kevés, majd a bélcsatornában lefelé haladva egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elô a baktériumok, a vastagbélben kb. 400–500 fajta baktérium él.
Egyes számítások szerint a baktériumok száma egy gramm béltartalomban eléri az egybilliót, a mikróbák össztömege felnútteknél nagyjából egy–másfél kg.

Azokat a humán, vékony- és vastagbélben élô jótékony hatású, ún. bélbarát tejsavbaktériumokat, amelyek nélkül az emberi élet nem képzelhetô el, probiotikumoknak nevezzük, a velük készített élelmiszeripari termékek pedig probiotikusak. A probiotikumok szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.

A legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek nagyobb részben a Lactobacillus (Lb.), kisebb részben a Streptococcus (Sc.) nemzetséghez tartoznak. Mai ismereteink szerint minden tejsavbaktérium olyan metabolitokat termel, amelyek elônyösek az ember egészségére, de nem minden tejsavbaktérium-törzs probiotikus (1). Egyértelmûen hasznos tulajdonságú bélbaktériumok közé tartoznak a Bifidobacteriumok (B.) is.

A probiotikus színtenyészetekkel előállított tejtermékek a múlt század utolsó évtizedeiben rendkívül elterjedtek. Legismertebbek közülük a savanyú tejkészítmények és -italok, de a következő években a probiotikus sajtok nagymérvű elterjedése is várható.

Az egészséges vastagbélben a probiotikumok aránya 40–45%, ez az arány a hazai lakosságban mindössze 12%. Ez a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet és a Pécsi Tudományegyetem által közösen végzett klinikai vizsgálatok adata. A probiotikumok nagy számban pusztulnak antibiotikumkúra során, a helytelen életmód és táplálkozás következtében, környezeti ártalmak hatására stb., ezért indokolt, hogy a probiotikumokról szót ejtsünk.


Acerola, a C-vitaminbomba

2019. március 10.

Ez a C-vitaminban rendkívül gazdag kis „cseresznye” (valójában citrusféle) csodát tehet a fáradtság ellen. Az acerola (Malpighia emarginata) vagy más néven barbadosi cseresznye egy skarlát bogyójú növény, mely vadon nő, de termesztik is, pl. Brazíliában, Dél- és Közép-Amerikában vagy Jamaikán.

Hatásai
Egy maroknyi friss gyümölcs vagy csészényi kipréselt lé már hat a láz és hasmenés (vérhas) ellen, többek közt gyulladásgátló és vizelethajtó hatása miatt.

Az acerola fő erénye magas C-vitamin-koncentrációja:
kb. 2 g-ot tartalmaz belőle 100 g gyümölcshús, ami 10-40-szerese a narancsénak!

Bővelkedik még magnéziumban és káliumban, tartalmaz A- és B-vitaminokat, vasat és erős antioxidáns hatású polifenolokat. Egyes tanulmányok kimutatták fertőzések (pl. gombás vagy tbc-fertőzés) ellen kifejtett hatását, sőt állatokon rákellenes tulajdonságát is. Élénkíti a májat és a vesét.

Az acerola fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott (kivéve a néhány adott betegségben szenvedőket) élénkítő és tonizáló hatása miatt. Ami a magas C-vitamintartalom jelentőségét illeti: a mellékveséknek nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségük a hormonok szintéziséhez, ennek hiánya állandó és tartós fáradtságot okozhat. A C-vitamin pótlására szolgálhat az acerola rendszeres fogyasztása.


Az étrend-kiegészítők 10-60 százaléka szennyezett

2019. február 22.

A fotók illusztrációk: pixabay.comElső teljes évén van túl a Testnevelési Egyetem berkein belül működő Sport-táplálkozástudományi Központ, melynek célja, hogy sportolók, edzők, más sportszakemberek képzését, felvilágosítását segítse, egyik fő gyakorlati feladata pedig, hogy a tiltott anyagokat kimutassa étrend-kiegészítőkből, ezzel segítve a vétlen doppingolás elkerülését.

“A 2017. októberi ünnepélyes átadást követően a 2018-as év, hogy sportosan fejezzem ki magam, az alapozási időszak volt. Bízom abban, hogy ez jól sikerült, így 2019-ben ki tudjuk elégíteni a felmerült igényeket” – nyilatkozott Martos Éva professzor, a központ vezetője.

Folyamatosan fejlesztik a módszereket, hogy a doppingtilalmi listán szereplő anyagok lehető legkisebb mennyiségét ki tudják mutatni a vizsgált étrend-kiegészítőkből. “Bekapcsolódunk az egyetemi oktatásba is, valamint más tanszékekkel együttműködve kutatási projektben is részt veszünk.” – jelezte.

Martos Éva elmondta, hogy egyelőre kilencen alkotják munkatársainak csapatát, van köztük dietetikus, táplálkozástudományi szakember, vegyészmérnök, élelmiszermérnök, sportorvos egyaránt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...104