Információk, érdekességek

Őszi allergiák

2017. október 26.

A legtöbb allergiás ősszel fellélegzik. Vége a pollenszezonnak, jöhetnek a nyugalmas hónapok. Sokuknak azonban folytatódnak a szenvedései, vagy éppen ilyenkor erősödnek fel.  

 

Ősszel a hidegebb időjárás miatt egyre többet tartózkodunk a négy fal közt, a lakásban vagy a munkahelyünkön. Ennek következtében előtérbe kerülnek az épületen belül található allergének, amelyek közül a gombák és a házi poratka a két leggyakoribb. 
A szabadtéri és lakásbeli penészgombák a páratartalom emelkedésével érzik igazán jól magukat. Spóraszórásuk, így allergén hatásuk ősszel jelentősen felerősödik, ami az allergiások és asztmások számára különösen rossz hír. A lakáson belüli penészgombák elsősorban a nedves helyeken (fürdőszoba, konyha), kőhidak táján fordulnak elő. 

Az ősz az otthoni munkában a falevelek összegereblyézésének és a télre való felkészülés ideje. A szabadtéri penészgombák kedvenc élőhelyei a lehullott falevelekből álló kupacok, a talaj, növények, korhadó fák. 


Allergia darázs- és méhcsípéstől

2017. október 05.

Tavasz közepétől az őszi hidegek beálltáig gyakoriak a különböző rovarcsípések. Ezek közül súlyosságuk miatt kiemelkednek a darazsak és méhek csípései, amelyeket számos esetben követhet allergiás reakció. Ez nem az első csípéskor jelentkezik, mivel ott a szervezet először találkozik a méreganyagokkal, súlyosabb következményekkel csak a későbbi csípések során számolhatunk. A nyakat és a szájüreget érintő csípések a helyileg kialakuló duzzanat miatt már első alkalommal is okozhatnak életveszélyes állapotot.

A legtöbb csípés csak kis helyi reakciót okoz, amely fájdalmas duzzanat kialakulását jelenti, 10-15 perccel a csípést követően, a házi patika készítményeiből ellátható tünetekkel. Néhány esetben nagyobb helyi elváltozás alakul ki a csípés körül: A duzzanat 12-24 óra múlva 5 cm-nél nagyobb átmérőjűvé válik. Esetenként a teljes végtag feldagad.

A csípést követően rövid időn belül kialakulhatnak különböző súlyosságú, szisztémás (anafilaxiás) reakciók. A tünetek, mint csalánkiütés, nehézlégzés, szédülés, gyomorgörcsök, hasmenés, hányás, ájulás jelentkezésekor célszerű azonnal orvost hívni, mivel az állapot gyorsan életveszélyesé válhat. Amennyiben ismert az allergia megléte, és van öninjekciózásra alkalmas készítménye a betegnek, úgy azt késlekedés nélkül be kell adni. Ezt követően is fontos orvosi segítség igénybevétele, mivel a tünetek pár órával később újrakezdődhetnek.


Fényérzékenység

2017. október 03.

Az idei, XIV. Patika Nap témája az allergia volt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság szakmai ajánlásával egy éven keresztül tájékoztatjuk az olvasókat a témában.

A gyógyszerszedőknek, akár a krónikusan alkalmazóknak, akár az alkalmi használóknak – pl. ha hirtelen kialakuló fertőzés kezelésére antibiotikum-kúra válik szükségessé – a tavaszi-nyári időszakban, de a téli szabadság előtt is információt, tanácsot kell kérniük a gyógyszerésztől a helyes napozási, esetleges szoláriumozási módozatról.

A fénnyel szembeni tolerancia csökkenését idézhetik elő a szervezetbe kerülő bizonyos anyagok, gyógyszerek. Számos olyan gyógyszer van, amely megváltoztathatja a bőr megszokott napfénnyel szembeni reakciókészségét, ezért már kevesebb fény is bőrreakciót válthat ki. Kisgyermekek és idős személyek még inkább veszélyeztetettek.


Köhög, tüsszög? Lehet, hogy a tettest a lakásban kell keresni!

2017. szeptember 18.

A jó időben tapasztalt náthás tünetekért gyakran a huzatot, a jeges üdítőket, vagy egy éppen virágzó növénnyel szembeni allergiát teszünk felelőssé. Sok esetben azonban nem is sejtjük, hogy a panaszaink hátterében egy, a lakásban megbújó, szabad szemmel nem látható élőlény a felelős.

Bárkinél előfordulhat

Háziporatka bárhol előfordulhat, ahol emberek élnek, mivel a bőrünkről lehulló, elhalt hámsejtek jelentik számára a táplálékot. Kedveli a párás, meleg helyeket, emiatt különösen nagy számban fordul elő a lakások kárpitozott bútoraiban, szőnyegekben, ágyak matracaiban, párnában.

Atkák milliói élhetnek velünk az otthonukban, jelenlétükről azonban csak akkor szerzünk tudomást, ha valamilyen allergiás tünetet okoznak – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A legtöbben szénanáthás tünetekre – orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés – panaszkodnak, de van, akinél bőrtünetek, kiütések jelzik az allergiát.

Hogyan okoznak allergiát?

Az atkák tehát jelen vannak az otthonunkban, az pedig egyéni érzékenység kérdése – csak úgy, mint az allergiáknál általában –, hogy kinél okoznak allergiás tüneteket. Nem lehetetlen megszabadulni tőlük, ám kétségtelen nehéz feladat, hiszen gyorsan szaporodnak, és nem csak életükben allergizálnak – az allergiás tüneteket az atkák ürüléke okozza – de az elhullott atkatetem is hosszú ideig képes tüneteket okozni.


Ezeket ne szedje!

2017. szeptember 15.

Egyre többen tapasztalnak kellemetlen tüneteket tejcukor-, vagyis laktóztartalmú ételek fogyasztása után. Ha rendszeresen hasfájás, hasmenés, puffadás jelentkezik, jobb mielőbb kivizsgáltatni a panaszokat, ám bizonyos gyógyszerek szedését rövid időre fel kell függeszteni.

A laktóz a tejtermékekben található tejcukor, amely az arra érzékenyeknél kellemetlen tüneteket okozhat. Ha valakinél a laktózt lebontó laktáz enzim valamilyen okból nem termelődik a szükséges mennyiségben, akkor a tejcukrot a szervezete nem tudja megfelelően lebontani, ez okozza a panaszokat – tudtuk meg dr. Csikós Dóra belgyógyász-gasztroenterológustól, a Budai Allergiaközpont orvosától. Az érintetteknél a tejtermékek fogyasztását követően, rövid időn belül puffadás, intenzív bélhangok jelentkezhetnek, emellett hasfájás és hasmenés a leggyakoribb panasz.

Mit mér a hidrogénkilégzéses teszt?

A laktózintolerancia hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható. A teszt során 25 kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25 kg felett pedig 50 g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni. Laktózintolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztőbaktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...44