Információk, érdekességek

Tudta ezt a kalciumról és a D-vitaminról?

2017. december 02.

A csontok védelme elsősorban a csontritkulás és a következményes csonttörések megelőzését jelenti. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a D-vitamin önmagában való alkalmazása ehhez kevés. Ellenben a D-vitamin és a kalcium kombinációja segíthet leküzdeni a csontritkulás jelentette „néma kórt”, és jelentősen mérsékelheti a csonttörések gyakoriságát.

Mekkora bevitelre kellene törekedni?

 • D-vitaminból napi 600 NE bevitele javasolt a fiatal férfiaknak és a menopauza előtti korban lévő nőknek; míg napi 800 NE adag ajánlott az idősebb korúaknak.
 • A menopauza előtt a nőknek, illetve a férfiaknak napi 1000 mg kalcium bevitele javasolható. A menopauza utáni időszakban a nők kalciumigénye fokozott, napi 1200 mg-ra tehető.

A következőkben a kalciummal és a D-vitaminnal kapcsolatos néhány friss, nemzetközi kutatási eredményt mutatunk be:

Mégsem árt a „sok” kalcium!

Sokan – hibásan gondolkodva – tartanak a kalcium fogyasztásától. Mindezt arra alapozzák, hogy a kalcium székrekedést okozhat, felelőssé tehető a vesekövességért, továbbá növelheti a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Tudni kell azonban, hogy számos tudományos vizsgálat eredményei igazolják, hogy kalciumra igenis szüksége van a szervezetnek, és az előírásszerűen szedett dózisai kedvező hatásúak. Megjegyzendő, hogy a hazai kalciumbeviteli adatokat tekintve korábban sem kellett egy esetleges „túlfogyasztás” okozta szív- és érrendszeri rizikótól tartani, ugyanis – sajnálatos módon – az átlagos hazai napi kalciumbevitel még az ajánlott napi referenciaértéket sem éri el. Az ajánlott napi 800-1200 mg-os kalciumbevitellel szemben a magyar felnőttkorú lakosság napi kalciumbevitele csak kb. 733 mg.


Miről szól egy homeopátiás kezelés?

2017. november 29.

Tünetek alatt azt értjük, amit a páciens szubjektív módon érez. Azokat a tüneteket is ismernie kell a homeopatának, amik a születés óta történtek és a visszatérő betegségeket is. Ismernie kell továbbá a családi kórtörténetet, beleértve a szülők és a nagyszülők betegségeit is. A kikérdezés során rákérdezünk egy adott tünet vagy tünetegyüttes mikéntjére. Hogy hogyan éli meg azt a beteg, mi is a fájdalom/érzet jellege, hol érzi intenzíven a fájdalmat és esetleg összefüggésbe hozható más érzettel is. Milyen testhelyzetben, napszakban vagy éppen időjárási körülmények között javul vagy válik rosszabbá az állapota. A homeopata nem csak a fizikai jellemzőket veszi figyelembe, hanem nagyon fontosak a mentális jellemzők is. Meg kell ismernünk az egyént aki hozzánk fordul, hogy ki is ő valójában. Milyen ételeket szeret, mennyire fázós, hol érzi jobban magát, miket szokott álmodni, mi a hobbija és még sok-sok az egyén feltérképezéséhez szükséges információkat.  

 

Mi az a homeopátiás szerfelírás?
 
Amikor a homeopata már egy nagyon átfogó képet kapott a páciensről és nem csak egy betegség diagnózist láz, egy olyan homeopátiás gyógyszert tud adni, mely illeszkedik az páciens egyéniségéhez, beleértve az adott betegségét is. Ezt a folyamatot nevezzük individualizációnak. Hiszen minden ember különböző. Máshogyan éljük meg a fájdalmat és máshogyan viselkedünk egy adott helyzetben. Ezt a különbséget ismeri fel a homeopata és találja meg a személyre szabott homeopátiás készítményt. Ez a gyógyszer felel meg a páciens teljes képének, azaz a totalitást célozza meg. Ezen elmélet alapján egy másik betegen ugyan az a betegség valószínűleg egy teljesen másik készítménnyel gyógyítható meg. De a homeopátia nem csak az adott betegségre gyógyír. Mivel a kikerdezés során az egyén élettörténetét is megismerte a homeopata, így a felírt gyógyszer az páciens érzelmi problémáját is gyógyítja, feloldja a régebben kialakult blokkokat, hogy azok ne váltsanak ki további panaszokat. 

E-recept - Vannak kérdései?

2017. november 17.

A szeptember 1-jén élesített Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér (EESZT) és a részeként működő e-recept rendszerének betegekkel, olvasókkal való megismertetése szerkesztőségünk számára is fontos feladat. Ezért időről-időre anyagokat, híreket jelentetünk meg a témában (l.: e-recept rovatunk), ezzel is segítve az induló új rendszer használatát. 

Az EESZT-ről, s benne az e-receptről a Magyar Gyógyszerészi Kamara támogató információszolgáltatását is bemutatjuk Önöknek.

A nemrégiben portálunkon is és a gyógyszertárakban beszerezhető Patika Magazin hasábjain is megjelentek írások ebben a témában. A téma mindannyiónkat érint, ezért rengeteg kérdés és vélemény érkezett szerkesztőségünkbe, amelyeket meg is válaszolunk.

Hogy jutok a gyógyszeremhez ezután?

 • A gyógyszertárakban csak igazolvánnyal (TAJ, személyi) kaphatjuk meg a gyógyszereinket?

A gyógyszerkiváltás nem csak igazolvány alapú azonosítás után lehetséges. Az e-vényről az orvos papír „Felírási igazolást” is kiállít, amelyet a beteg átadhat hozzátartozójának, ismerősének – s ő ezt a gyógyszertárban bemutatva, kiválthatja a páciens gyógyszereit.

 • A patikusnak joga van elkérni a TAJ és a személyi igazolványomat?

Igen, ezt jogszabály írja elő.


Kérdezze meg gyógyszerészét…

2017. szeptember 12.

Az idei patikanapi program témája a különböző típusú allergiák gyógyszeres terápiája és gyógyszerészi gondozása, ami a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Orvoskamara támogatásával és szakmai irányításával valósult meg. 

A szakmák képviselői rendkívül fontosnak tartják a betegek gyógyszerész által irányított öngyógyítását, legfőképpen a kockázatok és a mellékhatások elkerülése érdekében. Ebben a cikkben néhány fontos „mérföldkőre” hívjuk fel az ön figyelmét, annak érdekében, hogy gyógyszerésze segítségével el tudja dönteni, allergiás rhinitisben szenved-e vagy sem, illetve mikor forduljon orvoshoz. Hangsúlyozzuk azonban, hogy 12 év alatti gyermekek esetén minden esetben keresse fel a gyermekgyógyász háziorvost, valamint, ha először észlel allergiás tüneteket, a komolyabb alsó légúti megbetegedések kiszűrése érdekében keresse fel háziorvosát!

Ha önnél már diagnosztizálták az allergiás rhinitis enyhe és intermittáló tüneteit, akkor az alábbi életmódtanácsok segítségére lehetnek a tünetek enyhítésében.

 • Kerülje a szabadtéri munkavégzést (pl. fűnyírást, szénagyűjtést),
 • lehetőleg naponta mosson hajat,
 • száraz szeles időben keveset tartózkodjon a szabadban, maradjon a lakáson belül és a lakás, ill. az autó ablakait tartsa zárva,
 • használjon légkondicionálót, pollenszűrőt a lakásban, autóban,
 • ruhát ne szárítson, ágyneműt ne szellőztessen a szabadban,
 • naponta mossa ki az orrjáratait,
 • panaszokat okozhat bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, mert hasonló allergéneket tartalmazhatnak, mint a pollenek (keresztreaktivitás), erről konzultáljon allergológussal.

Sebek, zúzódások, ficamok, törések kezelése homeopátiával

2017. július 12.

Homeopátiával a különböző sérülések gyógyulási idejét le tudjuk rövidíteni, csökkentjük a fájdalmakat és szövődménymentesen tud gyógyulni a beteg. 

A kórházak, rendelők legforgalmasabb osztályai a baleseti sebészetek, sajnos a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján. Az utakon, játszótéren, munkahelyen történnek gyakran esések, törések, zúzódások és egyéb sérülések. A segítségadás jó, ha gyors, hatékony és emellett fontos az is, hogy a beavatkozás, segítségnyújtás semmiképp ne ártson a betegnek, mellékhatásmentes legyen. 

Az Arnica montana 9-15-30 CH golyót minden típusú sérülésnél alkalmazhatjuk, alapszer, sebgyógyító, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító hatása miatt. Védi az ereket, a sebnél a kapilláris hálózat kialakulását elősegíti, ezzel is gyorsítva a gyógyulást. 

Horzsolásos sebeknél az Arnica mellé adjunk a Calendula officinalisból, mely segít a sebtisztulásban, csökkenti a vastag hegek képződését. 

Vágott, metszett sebeknél az Arnica mellett a Delphinium staphysagria szedése ajánlott, mely a sebszélek gyógyulását segíti elő. 

Ha a sérülés kapcsán az idegek is sérültek és az ideg lefutása mentén is fájdalom lép fel, akkor a Hypericum perforatum golyót is érdemes szedni fájdalomcsillapításra. 

Hirtelen baleseteknél az ijedtség, pánik, sokk csillapítására az Aconitum napellust javasolt szedni. 

Csonttörés esetén a fájdalom csökkentésére a Symphytum officinale alkalmas, a csontvégek összeforradását segíti a calcium phosphoricum használata. 

Izomrándulásnál az Arnica mellett jó hatású a Rhus toxicodendron és a Ruta graveolens is. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...55