Információk, érdekességek

Ezért kellenek a társasjátékok...

2020. július 04.

A társasjáték nem csupán szórakozás, hanem készségfejlesztés is; a gyermekek fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulhatnak ezek a játékok, különösen abban az esetben, ha az egész család részt vesz benne.  

A társasjáték során a gyermekek rengeteg kreatív ötletet fogalmaznak meg magukban, ezek némelyikét meg is valósíthatják. A grafikus elemeket használó társasjátékok hasonló szerepet töltenek be, mint a mesék: lehetővé teszik egy koncepció megragadását, amit a gyermek a saját fantáziáját alkalmazva tovább gondolhat. A játékokban szereplő karakterek izgalmas kalandorokká fejlődnek a gyermeki fantáziának köszönhetően.
A társasjátékoknak köszönhetően a gyermekek megismerkedhetnek a tervezés fogalmával. Rengeteg olyan játék létezik, amiben előre kell gondolkodni, stratégiát kell kialakítani, ami majd győzelemre vezeti őket. Ez a folyamat tulajdonképpen felkészülés a való életre, ugyanis egy társasjáték kiválóan mutatja, hogy egyes döntések milyen következményekkel járnak.

Számos társasjáték lehetőséget ad arra, hogy a játszótársakat figyelve a gyermek különböző készségeket sajátítson el. A játék kihívást jelent számára, így a játékelemeket és a folyamatokat többszörösen ismételve válik egyre hatékonyabbá. Minél eredményesebbnek érzik magukat az adott játékban, annál motiváltabbá válnak a további gyakorlásra és az újabb eredmények elérésére. Részben ennek köszönhető, hogy a társasjátékok tökéletes eszközként szolgálnak a gyermekek motorikus és kognitív képességeinek fejlesztésére. 

Kézenfekvő, hogy a társasjátékok hozzájárulnak a matematikai alapfogalmak és alapműveletek megértéséhez, illetve a számolás készségének fejlesztéséhez. Rengeteg olyan társasjáték létezik, amelyben alapszintű matematikai műveleteket kell elvégezni; legyen szó lépések számolásáról, a dobókockák számainak összeadásáról vagy összetettebb feladatokról. Az első sikerélmények után a gyermekek egyre összetettebb feladatok megoldására lesznek képesek, végül pedig eljutnak a matematikai stratégiaalkotás szintjére. Számukra a játék sokkal inkább az örömről szól, mintsem a tanulásról; az ilyen jellegű módszerek sokkal hatékonyabbak lehetnek a kockás füzetnél és a ceruzánál.

6 ok, amiért érdemes egyedül utazni

2020. július 03.

Fotó: pixabay.comItt a vakáció, az utazások ideje, és sokunkban felvetődhet a kérdés: vajon érdemes-e nekivágni egy – akár belföldi, akár külföldi – útnak egyedül? Számos érv szól mellette, többek közt az, hogy az önálló utazás egy újonnan felfedezett, a korábbiakhoz képest másképpen elénk táruló világot nyithat meg előttünk. Amellett, ha visszaérkezéskor sikeresnek érezzük ezt a „kalandot”, növelheti önbizalmunkat és magabiztosságunkat. Néhány jó tanács, hogy kellemes és hasznos legyen az utunk – szingliként is.

1. Érezzük ösztönzőnek az ilyen utazást

Az „egyéni kaland” több megközelítésből rendkívül ösztönző és hasznos lehet számunkra. Lehetőséget nyújt önálló döntések meghozatalára, új kultúrák vagy életmód megtapasztalására. Amellett úgy érezhetjük, hogy csak mi ízlelhetjük meg ennek a „szóló kalandnak” az ízét! A szabadság érzését is biztosíthatja számunkra, ami arra alkalmas, hogy önmagunkra összpontosítsunk. Mindez végül felhatalmaz és ösztönöz minket különféle, pl. életmódbeli, vagy általános beállítottságunkkal kapcsolatos változások meghozatalára, mikor hazatértünk.

2. A nyomasztó magányérzés megjelenését előzzük meg

Az egyedül történő utazás egyik legnehezebb (és talán elriasztó) része lehet a magányosság érzése. Bár sok más emberrel találkozhatunk az út során, vannak időszakok, amikor szívesen vennénk mások társaságát (pl. étkezések alkalmával, vagy ha már „kifogytunk” a látnivalókból, és csak úgy sétálgatni, parkban üldögélni van kedvünk). Még akkor is, ha egyébként elégedetten töltjük szabadidőnket egyedül… 

Néhány javaslat ezen érzés elkerülésére: mindig vigyünk magunkkal az útra egy szórakoztató könyvet, vagy amit kevésbé felejtünk el, egy elektronikus eszközt. Pl. az étkezési idő vagy a (szabadban töltött) szieszta jó alkalom arra, hogy kövessük az otthoni eseményeket. Letölthetünk fényképeket, küldhetünk e-maileket, vagy kapcsolatba léphetünk a rokonokkal, barátokkal akár Skype-on. is (sok országban az éttermek, hotelek ingyenes Wi-Fi-vel rendelkeznek).  És ha belefeledkezünk egy jó regénybe az egyedül fogyasztott vacsora közben, mindjárt nem érezzük annyira a magányt…


Bármilyen kutyából lehet-e mentőkutya?

2020. június 30.

A hazai mentőcsoportok személykeresése 80%-ban sikeres a mentőkutyáknak köszönhetően. Nem csak mancs, a híres keresőkutya szobra állít ennek emléket. Magyarországon még egy apró tacskó - Smile - is lehet híres romkutató-személykereső kutya! Miért?  

Magyarországon számos segítő- és mentőkutya él, de vajon mely példányok és hogyan válnak a világ legügyesebb életmentő kutyáivá? Hogyan lett például Smile-ból hazánk egyetlen romkutató és személykereső tacskója? Minden válasz kiderül, magáról a teljes kiképzési folyamatról pedig ajánlott a Viasat Nature természetcsatorna Kutyacsapat – kölyöksuli című műsorából tájékozódni 2020. június 15-től hétköznaponként 18:30-tól.

Melyik kutyából lesz segítő?

Sokuknak csak az a dolguk, hogy aranyosak és hű társak legyenek, azonban egy részükre fontos küldetés vár: segítőkutyák vagy mentőkutyák válnak belőlük. A segítőket egy-egy dedikált tevékenységre képzik ki, hogy gazdijukat szolgálhassák egy életen át (vakvezető, személyi segítő, rohamjelző stb.), a mentőkutyák pedig egyszerre több területen is remekelnek.

Vannak köztük rendőrkutyák, személykeresők, drogkeresők, romkutatók, de vízi bevetésre alkalmas állatok is. Hatalmas szerepük lehet terepbiztosításnál: a bombakereső vagy romkutató kutyák 100%-os megbízhatósággal tudják jelezni, hogy adott épület biztonságos-e, maradt-e ember a romok alatt, nincs-e robbanószer stb. A mentőkutyák a felderítésben is jeleskednek: személyi eltűnések esetén ugyanúgy bevethetők, mint különböző tárgyak, szerek keresésekor. A hazai mentőcsoportok személykeresési akciói 80%-ban sikeresek a dolgozó kutyáknak is köszönhetően!

A tacskó - mint Smile is, - fajtájánál fogva kotorék eb, kiválóan tudja érzékelni a föld, a felszín alatti mozgásokat. Mivel a fajta évszázados múltja alatt erre lett kitenyésztve, így a képességeit kiválóan tudja használni az életmentésben is. Mivel a testmérete apró - hogy könnyen beférjen a kotorékba - így a romkeresésben is könnyebben tud dolgozni, mint nagyobb testű társai. Minden kutyát a fajtája, hajlama és alkata szerinti munkára lehet bevetni, számukra ez a komoly munka azonban egyfajta játék, ahol bizonyíthatják ügyességüket.

A folytonos mobilnézegetés a legidegesítőbb

2020. június 30.

Fotó: pixabay.com

Nem számít, nők vagyunk-e vagy férfiak: egyaránt az idegeinkre megy, ahogy néhány ember a mobilját használja – illetve képtelen normálisan használni azt. A Microsoft Facebook-on készített felmérése rámutatott, hogy az okostelefon-használók többségét nem zavarják saját mobilozási szokásaik – de a férfiak és a nők is azokat az embereket találják a legidegesítőbbnek, akik folyton nézegetik a mobiltelefonjukat.

Természetesen van számos más frusztráló dolog is azok között, amiket a mobilunkkal művelhetünk. A következő lista a megkérdezettek által legidegesítőbbnek tekintett öt tevékenységet sorolja fel:

1. A telefon folyton nézegetése
2.Hangos telefonálás
3.A telefon használata olyan esetekben is, amikor ez nem lenne illendő
4.A telefon használata négyszemközti beszélgetés közben
5.Az autóforgalom akadályozása mobilozás miatt

A mobilbiztonság

Az idegesítő mobilozási szokások között találjuk még azt, amikor az emberek véletlenül felhívnak valakit a „zsebükből”, vagy egyszerűen csak elhagyják a készüléküket, ezzel teremtve lehetőséget a digitális adatokkal való visszaélésre. A megkérdezettek 39 százaléka gondolja azt, hogy a nők és a férfiak hasonlóképpen gondoskodnak a mobiltelefonjuk biztonságáról. A valóság azonban nem ezt mutatja. 

A Microsoft Computing Safety Index (MCSI) szerint a férfiak némileg jobbak ügyelnek a műszaki eszközök megfelelő használatára:

  • Harmincöt százalékuk esetén csak PIN kóddal vagy jelszóval lehet a mobilhoz hozzáférni. A nőknél ez az arány 33 százalék.
  • Harmincöt százalékuk biztonságos Wi-Fi hálózatot használ, miközben a nők 32 százaléka tesz így.
  • Harminckét százalékuk folyamatosan frissíti a mobilját. Erre a nők mindössze 24 százaléka figyel.

Mégis, mintha a férfiak gyakrabban esnének a mobiljukkal kapcsolatos csapdába, többször kapnának idegenektől olyan e-mailt, amelyben személyes információkat kérnek (70 százalék a nők 65 százalékával szemben), nagyobb arányban találkoznának hamis vírusirtó programokkal (66 százalék és 58 százalék), valamint többször tapasztalnak olyan esetet, amikor más személyazonosságát szándékos megtévesztésre használják fel (31 százalék szemben a 26 százalékkal).


Így leszel jó gazdi! - Pirka Ildikó kutyakiképző tanácsai

2020. június 21.

Babakocsi (kerékpár, talicska, fűnyíró, porszívó vagy bármilyen mozgó tárgy) támadása, ugatása, illetve gyerekekre ugrálás… Mit lehet tenni ilyen esetben? Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Bármi olyan helyzet adódik kutyánkkal, ami gyakorolható, azt gyakorolni kell, és a kutyát fokozatosan hozzászoktatni a különböző, számára zavaró ingerekhez, helyzetekhez. Ha csak fegyelmezéssel próbáljuk nevelni, esélyt sem adunk neki arra, hogy hozzászokjon, hiszen a fegyelmezés egy stresszhelyzet lehet, ami ronthat a helyzeten.  

Tehát, ha azt látjuk, hogy valamire túl érzékenyen reagál a kutya, akkor közömbösítjük az adott ingerre. Ehhez jó, ha van segítségünk is, de a legtöbb dolog egyedül is gyakorolható.

Babakocsi (bicikli, talicska, fűnyíró, porszívó, stb.) – mielőtt a kutya közelében tolni kezdjük, az álló babakocsit mutassuk meg neki, járjuk körbe, közben kapjon jutifalatot. Ha fél a kutya, tegyünk rá pórázt, és fokozatosan vezessük oda, biztassuk. Amikor a kutya már nem fél az adott tárgytól akkor lassan kezdjük el tolni, a kutya lehetőleg legyen pórázon. Ha egyedül nem megy, akkor kérjünk meg valakit, hogy lassan tolja a babakocsit, mi pedig a kutyát vezessük, és jutalmazzuk, ha ügyes. Ezzel megtanítjuk a kutyának, hogy ez tök jó buli, nem kell félni, és elkerülhetjük a fegyelmezésből adódó stresszt.

Eleinte otthon az udvaron gyakoroljunk, később már közös sétára is lehet menni. Ugyanez a gyakorlatsor alkalmazható bármilyen guruló tárgyhoz szoktatáshoz. A fűnyíró és porszívó esetén eleinte ne indítsuk el, csak akkor, ha már úgy tudjuk elindítás nélkül tologatni, hogy a kutya közömbös marad. Ezt követően indítsuk el, majd kezdjük előről a folyamatot, tehát járjuk körbe, majd ha már ez megy, akkor kezdjünk el vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy ne kezdjünk el nevetni, ha kutyánk például ugatja a porszívót, vagy fűnyírót, mert ezzel megerősítjük a helytelen viselkedést. Akármennyire vicces, akkor is maradjunk komolyak.

Gyerekre ugrálás – először is meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy mit NE csináljanak a kutya közelében. Tudni kell, hogy bizonyos helyzetekben bekapcsolhat a kutyák zsákmányszerző ösztöne, ezért nem javaslom a kutyával kergetőzős játékot, mert fellökheti a kutya a gyermeket, vagy ráugorhat. A szülők felelőssége megtanítani a gyermekének, hogy mit-hogyan lehet a kutyával. Meg kell tanítani hogy mindig nyugodt mozdulatokkal simogassa, meg kell tanítani hogyan játszanak, és azt is, hogy ha a kutya bármi olyan dolgot tesz, ami a gyereknek nem tetszik, akkor ne síkitozzon, ne hadonásszon, és ne szaladjon a kutya elől. Meg kell tanítani, hogy ilyenkor egy helyben álljon meg, és szóljon a szülőknek, akik megoldják a helyzetet, például ha ugrál a kutya, akkor megfegyelmezik. Soha nem szabad elvárni egy gyerektől, hogy ő oldja meg a helyzetet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...381