Információk, érdekességek

Kutyaharapást szőrivel - vajon tényleg gyógyít?

2021. január 13.

A fenti mondásnak vajon van-e valós tapasztalatokon nyugvó alapja, avagy valóban gyógyítható-e a kutyaharapás az állat szőrével? A népi gyógymódok között keresünk a kérdésre választ.  

Természetesen a kutyaharpás veszélyes dolog, hiszek a kutya - és különösen a macska - nyálában lehetnek olyan fertőzést okozó organizmusok, amelyek miatt nem szabad ezeket félvállról venni. Alapos fertőtlenítés után orvoshoz kell vele menni, és tudnunk kell, hogy a kutya be volt-e oltva. Tehát a kérdésre a válasz határozott nem. A mondás azonban nem is ezt jelenti, hogy a kutyaharapást gyógyítsuk meg kutyaszőrrel. Inkább azt, hogy a gyógymód lehet, hogy hasonló dolog, mint ami a bajt okozta. 

Például a másnaposságot egy kupica alkohol, a szerelmi bánatot egy új szerető, az égést az égett felület visszamelegítése orvosolni tudja.

A népi gyógyászatban a bölcs hármas szabály az egészség megőrzésére:

  1. A mértékletesség, amely nem csak a táplálkozásra vonatkozik, hanem egyetemesen az egész életvitelre. Önmegtartóztató, egyszerű élet.
     
  2. A természetesség: bajban a népi orvoslás természetes gyógymódrendszere szerint orvosolták magukat, elsősorban gyógyfüvekkel. 
     
  3. Szellemiség, lelki erő: lelki állapotunk hullámzó, de rajtunk áll, hogy boldogok vagyunk-e. Bármekkora szerencsétlenség ér minket, azon túl lehet jutni, a lényeg, hogy tanuljunk belőle és akrjunk, merjünk boldogok lenni. 

Új év - új ember, csak döntés kérdése! Mágus leszel vagy balfék?

2021. január 01.

Valóban minden ezen múlik? Csak egy döntés? ...hmmm Igen plusz még valami. Vágy a fejlődésre, kitartás és hit, önismeret és tett. Ha ez mind megvan, bármi sikerülhet, amit csak szeretnél.

Hozzáfogsz az újévi fogadalmaknak. Pozitív gondolatokat gyártasz? 
Légy vidám, hiszen minden megvalósulhat, csak akarni kell mondják sok helyen. De valóban elég ennyi? Csak ennyi az egész? Hát bevallom szerintem nem. Kell hozzá önismeret és egy adag kitartás. Nem elég akarni tenni is kell. Ha pozitív gondolatokat akarsz csak úgy magadra erőltetni, attól még nem fog működni, pláne ha a mélyben , a háttérben meghúzódva, valamilyen félelem rejtőzik.

Ha meg akarsz változni, kezd önismerettel. Kezdd el megfigyelni gondolataid, és viselkedésed, érzéseid, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, milyen eseményekre hogy reagálsz, ha ez már ügyesen megy akkor lassan megkezdheted a változást, Mint ősanyáink és ősapáink boszorkány rítusokban vagy a misztica magicában. Mágussá válsz, először önmagad mágusává majd, ezáltal a világ teremtését alakító mágussá.

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

2020. december 20.

A hiperbár oxigénterápia (HBOT)  egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt.  A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után.

A tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek, és megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával,  és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint  Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette. 


A műfogsorkészítés kulisszatitkai

2020. december 18.

Az Amerikai Parodontológiai Akadémia felmérése alapján a válaszadók 50%-a válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, ami feltűnik nekik egy emberen. No de ez nagy valószínűséggel hazánkban sincs másképp. Az első benyomást általában a külső alapján hozzuk meg embertársainkról és ebben óriási szerep jut a fogaknak és a szép, ápolt szájnak. 

De mi van akkor, ha már elveszítettük fogazatunkat? 

Cikkünkben végigvezetjük egy fogsorkészítés kronológiáján Dr. Szabó Lászlóa Fixfogsor Rendelők igazgatója segítségével. Ha műfogsora van vagy érintett a fogatlanság témájában, akkor cikkünk Önnek szól. 

A műfogsor is darabokból áll össze, mint a „LEGÓ”…

A műfogsor alapvetően 3 fő részből áll.

  • Alaplemez: ez tulajdonképpen a felépítmény (műíny és a fogak) általában műanyagból készült alapja. Feladata a rágónyomás közvetítése a nyálkahártya-csontalapzatra, a fogpótlás megtámasztása, mozgásának megakadályozása, a stabilitás biztosítása. 
  • Műíny: ez a teljes lemezes fogpótlás tulajdonképpeni teste, a fogpótlás felépítményének része.

Feladata az alaplemez és a műfogak közötti stabil kapcsolat létesítése, az ajaktartás helyreállítása, a stabilitás fokozása, a megfelelő hangképzés segítése. A műíny napjainkban már az eredetihez hasonlóan színezhető és festhető így a fogpótlás esztétikáját nagy mértékben javítja.

  • Műfogak: ezek a fogpótlás felépítményének részei. Feladata a fogpótlás gyönyörű esztétikai hatásának emelése, az étel leharapásában és felőrlésében való részvétel, a stabilitás biztosítása, a szép ajaktartás biztosítása.

Műfogsor-készítés egymásra épülő munkafázisokból álló összetett feladat-emeli ki Dr. Szabó László igazgató.


Mi az az enneagram? - 9 kilenc embertípus és önismeret

2020. december 10.

Manapság egy sor céges tréning épül rá az önismeretnek erre a titokzatos múltú, de a 21. században is hihetetlenül jól használható rendszerére, és a boltok könyvespolcain is találni erről szóló könyveket. Valójában azonban a 9 karaktertípus felismerése elsőre egyáltalán nem könnyű - már ahhoz is komoly önismeret és önmagunkra való rálátás kell, hogy saját magunkat be tudjuk azonosítani.  

Ha valaki már elég érzékeny és pontos megfigyelő, mások megjelenéséből, viselkedéséből jól tud következtetni azok várható reakcióira, „működésére”. Sokkal több ez, mint holmi játék. Valójában útmutató a játszmák poklából való kiszabadulásra, vagy ha úgy jobban tetszik, kiút a kilencfalú gumiszobából.

Kilenc típus van – csak ennyi?

Igen, de ezeknek számtalan árnyalata, fejlettségi szintje, altípusa, színezete („szárnya”), szív- és stressz-mozgása lehetséges. Vagyis nincs két egyforma ember, mégis az alap-reakciók nem túl változatosak. A kiváló írók pont attól voltak kiválóak, hogy jó megfigyelők és emberismerők voltak: szereplőik ezért az enneagram típusai szerint is hitelesek, nincsenek egymáshoz nem illő karaktervonásaik. A könyvekben sem találunk két egyforma figurát – hát még az életben!

Mégis, a típusok jól felismerhetőek. Teljesen természetes, hogy a zseniális nyomozó Sherlock Holmes (Ötös) kismonográfiát ír a szivarhamuk fajtáiról (ez Ötös viselkedés: olyasmit tudományos szinten kutatni, ami igazából csak nagyon keveseket érdekel), nem pedig magánnyomozó irodát vezet, vagy annak a munkatársa (az Ötösök nehezen illeszkednek be, megrögzött különcök tudnak lenni). Miss Marple, Agatha Christie hőse (Hatos) folyton összehasonlítja az új embereket a falujából ismert lakókkal (A Hatosok szeretik az összehasonlításokat), és „véletlenül” folyton bűnügyekbe keveredik (a Hatosok ösztönösen kalandvágyók, miközben félnek is a kalandoktól, ezzel az ellentmondással valósággal vonzzák a fura sztorikat), öltözködése praktikusan vidékies (kevés Hatos tud igazán stílusosan öltözködni).

Ez is csak egy újabb címkézése az embereknek…

Nem, nem címkézés. Hiszen nem azt mondja meg, hogy te ki vagy mi vagy – ezt jelentené a címke – hanem azt, hogy hogyan működsz bizonyos helyzetekben ösztönszerűen. Vagyis nem címke, hanem működési útmutató. Ha pedig az ember felismeri reflexes reakcióit, akkor képes úrrá is lenni rajtuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...388