Információk, érdekességek

Reggeli torokfájás – mi okozhatja?

2020. március 31.

Vegye komolyan, ha nincs egyéb, légúti betegségre utaló tünete, de reggelenként torokfájásra ébred! Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mi az a két gyakori ok, ami a reggeli torokfájást okozza.

Fotó: 123rf.comReggeli torokfájás – nehezen múlik el

Napok vagy talán hetek óta reggelenként arra ébred, hogy fáj, száraz vagy kapar a torka? Vízért, teáért nyúl, kávét készít, hogy a kellemetlen érzéstől szabaduljon? A torokfájás aztán a nap folyamán fokozatosan megszűnik, de a következő nap, megint ezzel ébred. A hosszabb ideje fennálló panaszoknak több oka is lehet, de gyakran krónikus orrdugulásra, horkolásra vagy reflux-ra lehet visszavezetni a megjelenését.

Nyitott szájjal alszik

Ha nátha esetén eldugul az orrunk, ahogy az orrspray hatása múlik, újra nem kapunk levegőt. Ilyenkor a szájon át lélegzünk, emiatt azonban a torok kiszárad. Ilyenkor sok folyadékot kívánunk, gyakran éjszaka is felébredünk az orrdugulás, torokfájás miatt, de szerencsére, a légúti betegség megszűnésével elmúlik a torokfájás is. 

Tartós éjszakai orrdugulás jelentkezhet orrpolip, orrsövényferdülés és orrkagyló megnagyobbodás miatt is, de lehet légúti allergia tünete is. A téli időszakban a beltéri allergének – poratka, penészgomba és háziállatok szőre – okoznak panaszokat. 

„Anatómiai okokból fekvő testhelyzetben az orrdugulás intenzívebben jelentkezik. Ha fennáll valamilyen kezelést igénylő fül-orr-gégészeti elváltozás, ami orrdugulást okoz, gyakran a reggeli torokfájás hívja fel rá a figyelmet. Ilyen probléma lehet akár a horkolás is, vagy a komolyabb szövődményekkel is járó alvási apnoe kórkép is.” 

Túl sok gyomorsav

Reflux betegség esetén a nyelőcső záróizmának túlzott renyhesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, egészen a garatig is visszajuthat. Fekvő testhelyzetben a reflux tünetei erősödnek, ám nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek.

A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek – torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyulladás – hívják fel rá a figyelmet.”


Az életet könnyűnek tervezték

2020. március 16.

Mázsás súlyokkal haladunk az élet útján, azt gondolva, hogy ez így van rendjén, és mindenkinek megvan a maga terhe. Nem is kérdés - van feladatunk elég. Van feladatunk, mégpedig csak olyan, amit képesek vagyunk elvégezni, aminek a megoldását megtalálhatjuk, és megkönnyebbülve, a jól végzett munka örömével mehetünk tovább.  

A napi feladatainkon túl magunkra veszünk még néhány „kötelező” hiedelmet, bedőlünk a médiumok által gerjesztett félelem-kampányoknak, és egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy a létezés maga meghaladja az erőnket.

Úgy gondoljuk, hogy a kihívások túlzottak, az élet igazságtalan velünk, tehetetlenek vagyunk bizonyos dolgokkal szemben. Nos, a jó hír az, hogy soha nem kapunk annál nagyobb feladatot, mint amit képesek vagyunk elvégezni. Nincs olyan kihívás, amivel ne merhetnénk szembenézni. Az életet nem azért kaptuk, hogy bele kelljen rokkanni. Ki és miért akarna ilyet? Vegyük elő a józan eszünket, de még célravezetőbb, ha elővesszük a csöppet sem józan, de mindig tökéletes vezérlést nyújtó bölcsebb (felső) énünket.

A bölcsesség születésünknél fogva mindannyiunkban adott, csak elfelejtettük, hogy miként tarthatjuk fenn vele a kapcsolatot. Ehhez a bölcsességhez magasabb rezgésen vagyunk képesek kapcsolódni, amikor is el tudjuk az elménket csendesíteni, képesek vagyunk befelé fordulni, függetlenedni a külvilág zajától, és nem utolsó sorban, az ego folyamatos ellenállásától.

Lehet ez a félrevonulás meditáció, lehet általunk választott ingerszegényebb környezet, lehet tudatos hálaadás, például a Ho’oponopono eszközeivel – végül is mindegy, de valamit csinálnia kell mindannyiunknak, hogy végre lecsillapodjanak a kedélyek, és ha valakik pánikot keltenek, senki ne legyen vevője a rémhíreknek, a manipulatív és félelemkeltő képzelt veszedelmeknek.

A felső én bölcsessége elegendő ahhoz, hogy azokat az információkat megkapjuk, amire szükségünk van. Bízhatunk abban, hogy az Univerzum a segítségünkre van, ha végezzük a saját dolgunkat, ha a saját életünkért felelősséggel vagyunk, ha nem folyton másokat akarunk megváltoztatni, és dolgozunk saját magunkon. Mert ma már ez elkerülhetetlen. Ha tetszik, ha nem, a földi élet célja a lelki fejlődésünk, és nincs arra módunk, hogy ezen tétlenül átlépjünk.


Hogyan hat az akupunktúrás fájdalomcsillapítás?

2020. március 13.

Fotó: 123rf.com

Aki próbálta és hatásosnak tartotta, nem biztos, hogy tudja, mitől vált be az akupunktúrás fájdalomcsillapítás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint is több teória létezik, amelyek egymást erősítve bizonyítják az akupunktúra hatását.

Bizonyított hatékonyság

Számos bizonyított elmélet ismeretes az akupunktúra hatásmechanizmusát illetően, és az eddig elvégzett klinikai kísérletek alapján elmondható, hogy a krónikus vagy akut fájdalom kórképekben az akupunktúra hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer, mint a tiszta placebo vagy az ál-akupunktúra. A WHO 2007-es állásfoglalásában számos mozgásszervi betegség esetében ajánlja ezt az ősi kínai módszert fájdalomcsillapításra, ezek közt vannak például a térd- és derékízületi fájdalmak, a nyak- és vállízületi panaszok, a lágyrész reumatizmus, a teniszkönyök, a lumbágó, a műtét utáni fájdalomszindrómák – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – A lényeg, hogy pontos diagnózis után a lehető leghatékonyabb és a páciens számára is elfogadható módszert válasszuk.

Hogyan hat?

Az akupunktúra hatásmechanizmusát számos elmélet magyarázza, amelyek önmagukban is megállják a helyüket, de a gyakorlatban valószínűleg együttesen érvényesülnek.
Az endorfin teória szerint az akupunktúra serkenti az endorfinok termelődését, így elnyomja a fájdalmat.
– A növekedést előidéző (augmentation) elmélet szerint a kezelések megemelik többek közt a trigliceridek, egyes hormonok, a fehérvérsejtek, a prosztaglandinok és az antitestek mennyiségét, így összességében immunstimuláló hatást hoznak létre.
– A neurotranszmitter teória azt hangsúlyozza, hogy az akupunktúra képes befolyásolni több neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) termelődését, így az érzelmi zavarok, depresszió kezelését is elősegíti.
A keringési/vazomotoros elmélet azt állítja, hogy az ősi módszer úgynevezett vazodilátor (értágító) anyagokat szabadít fel, mint például a hisztamin, amelyek hozzájárulnak a sérülést követő regenerációhoz, az ödéma, a neuropátia kezeléséhez.
– A „gate control” teória meglehetősen bonyolult hatásmechanizmust ír le, de lényege, hogy bizonyos akupunktúra által stimulált anyagok gátolják a fájdalom információjának áramlását, megélését.


Nyirokpangás is okozhat dagadó végtagokat

2020. március 11.

A végtagdagadás gyakori tünet, hátterében számos ok húzódhat meg, mint pl. visszérbetegség, szívbetegség, májbetegség, veseproblémák. Kevésbé ismert oka a nyirokrendszer problémája, a nyirokkeringés zavara. Az ún. nyiroködéma enyhe formája a narancsbőrre emlékeztet, és szinte csak szépészeti problémát okoz, ám súlyos esetben az életet lehetetlenné tevő un. elefantiázist eredményezhet – vezet be a limfödéma ismereteibe dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa.

A Fotó: 123rf.comnyirokkeringés szerepe

A nyirokkeringés fő feladata – a vénás rendszer mellett – a szövetközti folyadék elszállítása, visszajuttatása az érrendszerbe. Emellett a nyirokrendszer fontos szerepet lát el a szervezet immunvédelmében, az immunrendszer támogatásában. A nyirok folyadék a nyirokpályákon áramlik, és a nyirokutak hosszabb-rövidebb lefutás után a borsónyi-babnyi nyirokszűrő szervekbe, az ún. nyirokcsomókba nyílnak. A nyirokcsomók feladata – többek között – a nyirok szűrése és a nyirokáramba került szemcsés anyagok, baktériumok visszatartása, így a nyiroknedv a véráramba megtisztulva ér. Amennyiben a nyirokkeringésben zavar keletkezik, úgy az el nem szállított nyirok, szövet közti folyadék felgyülemlése esztétikai, illetve egészségügyi problémákat von maga után

Nyirokpangás a végtagdagadás hátterében

A nyirokrendszer működésének zavara esetén a nyiroknedv felgyülemlik a szövetek közti térben. Ekkor nyirokpangásról, azaz limfödémáról beszélünk. Jellemző tünete az egyik, vagy mindkét oldalon lévő végtagok – az ujjakat is beleértve- duzzanata, szorító érzése. Fontos megjegyezni, hogy a nyirokpangás sosem az egész testet érinti, csupán annak egy-egy részét!

Nyirokpangás kezdeti stádiumában a bőr benyomása után a „lenyomat” még hosszan látható – később már nem -, a bőr fakó színű, továbbá észrevehető hurkák jelennek meg, melyeket mélyebb ráncok határolnak. Mindezeken kívül jelzésértékű az ujjakon lévő apróbb ráncok eltűnése – mely a vizenyő nagymértékű jelenlétére utal- , valamint a bőr megvastagodása és érdessé válása. Az érintett részen a nyirokpangás miatt akár fájdalom is felléphet, aminek hatására az adott végtag mozgástartománya lecsökken.


Tudatod szerepe betegségedben és gyógyulásodban

2020. február 15.

A tudat, bár nem anyagi természetű jelenség, mégis a test minden része tükrözi azt. A tudat arra használja a testet, hogy gondolatokat fordítson le a fizikai valóság nyelvére, tehát kormányozza a testet.  

Az egész test az egyén önmagáról alkotott képét tükrözi, amely a tudat terméke. A test belső intelligenciája csak a saját szabadságunk megélésével tud kifejeződni.

A tudat és az agy kapcsolata
Tudatunk szabályozza agyunk kihasználásának mértékét. Az agy elfogadja és beprogramozza ezeket a szabályokat, és így válik minden testi működés központjává. Az ellenőrzés azonban a tudatnál marad, és így alakulnak ki az érzékelés legkülönbözőbb formái (mozgás, egyensúly, tapintás, látás, szaglás stb.) A tudat az érzékelendő élethelyzetre tereli az érzékszerv „figyelmét”, és az agyon keresztül irányítja a test működését, a minket körülvevő világ és bensőnk megismerésének folyamatát.

A feszültség megsebez
A tudatot az érzelmekre ható körülmények tudják a leghatékonyabban befolyásolni. Frusztráció (sikertelenség, tehetetlenség) vagy nehéz élethelyzet miatt éppúgy érezhetjük magunkat feszültnek, mint egy nagyvárosi hangzavar és büdös hatására. A feszültség gyakran együtt jár azzal, hogy sebezhetővé, gyengévé válhatunk.
Feszültség következtében az élet dolgait sem tudjuk könnyen térben és időben külön választani, mint ahogy a madárfüttyöt sem halljuk a csúcsforgalomban. Az izmaink sem működnek ilyenkor másképp: ahelyett, hogy ösztönösen a megfelelő izmot használnánk a helyes működéshez, más izmok egész kötegeit használjuk szükségtelenül és kevésbé hatékonyan. A helytelen mozgásformával azután még jobban kimerítjük magunkat, merevség alakul ki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...168