Információk, érdekességek

Ezen a nyáron járjunk többet mezítláb

2022. június 21.

Fotó: gettyimages.com

Vajon tudjuk-e, milyen előnyökkel jár, ha az előttünk álló nyári időszakban, amikor csak tehetjük, gyakrabban járunk mezítláb? Ha nemleges a válaszunk, érdemes összegyűjtenünk néhány információt ezzel kapcsolatban.

Amikor alkalom adódik rá, hogy cipő nélkül járkáljunk, valójában másképpen, azaz környezetünkkel harmóniában mozgunk. Ami meglepő módon védelmet nyújt lábunknak és egész testünknek, így pl. sokkal kisebb lesz a sérülések esélye. 

A normál emberi láb a lábujjaknál szélesebb, a saroknál keskenyebb formájú, ugyanakkor gyakori, hogy a cipőket ezen jellemzőkkel ellentétes módon tervezik. Ez azt jelenti, hogy a lábunkat sokszor olyan cipőkbe szorítjuk, amelyek megváltoztatják a láb alakját, deformációt okoznak.

Amellett a vastag talpú cipő sem előnyös, mert „elzárja” a talpon lévő receptorokat (idegvégződéseket, melyek továbbítják a talp által érzékelt információkat az agynak), ami kevésbé természetes járást eredményezhet. Amikor módunkban áll mezítláb járni, elkerülhetővé válik az ezzel összefüggő, további problémák megjelenése. 

Ezért törekedjünk rá, hogy a jó idő beköszöntével, amikor csak tehetjük, minél többet járkálunk mezítláb pl. a kertünkben vagy más, alkalmas helyen (ahol változatos a talaj), hogy megtapasztaljuk a láb földdel való közvetlen érintkezésének előnyeit.

Idegvégződések jelzései az agynak

A lábunk hihetetlenül érzékeny testrészünk, mivel a talp idegvégződései jeleket közvetítenek az agynak, de cipőben tompítjuk ezeket a visszajelzéseket. Ha viszont többet járunk mezítláb, észre fogjuk venni, hogy javul az egyensúlyérzetünk (ahogy a lábfej izmai megfeszülnek és ellazulnak), valamint a különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése (propriocepció).

Ha pl. földúton, vagy köves talajon járunk, a proprioceptív reflexeinknek köszönhetően akkor is megtartjuk az egyensúlyunkat, és nem esünk el, amennyiben az előttünk lévő útra figyelünk.

Pszichésen hihetetlen érzés megtapasztalni a földet a lábunk alatt. Amikor  módunkban áll pl. homokos talajon járni (tóparton, tengerparton), valószínűleg alig várjuk, hogy levegyük a cipőnket, és mezítláb érezzük a homokot a lábujjaink között. A különböző szemcséjű,szerkezetű és hőmérsékletű talaj megtapasztalása mezítláb élményszámba megy. Ahogy egy vidéki séta földúton kellemesebb, mint a városi betonon, úgy sokkal többet jelent a természetben pl. iszapot, füvet, kavicsot érezni a lábunk alatt, ha mezítláb vagyunk.

A mezítláb járás segít felszínre hozni a föld jótékony hatásait

Amikor lábunkkal közvetlenül érintjük a talajt (földelés), jótékony hatást gyakorolunk a szervezetünkre, így többek közt a keringésre, az alvásminőségre, az immunrendszerre. Továbbá csökkenthetjük a stresszt vagy a gyulladást, javíthatunk hangulatunkon. A mezítlábas séta egyúttal olyan földelési elem, melynek gyógyító erejét tekintve egyre több kutatás folyik. De a harcművészek és a jógik már évezredek óta felismerték ennek a kapcsolatnak a jelentőségét…


Legyünk jó formában!

2022. június 13.

A nappalok egyre hosszabbak, ébred a természet – az energikusság hiánya, a levertség azonban sokunknál állandósulni látszik. Tennünk kell ellene, és segíteni, hogy a hosszú tél után anyagcserénk könnyebben alkalmazkodjon az új évszak viszonyaihoz. Nyerjük vissza energiánkat életmódváltással, táplálkozásunk módosításával, szervezetünk oxigénellátása növelésével.  Jó tanácsok a szervezet revitalizálásához.

Fotó: pixabay.comNehezen kelünk fel reggel, nem könnyű koncentrálnunk napközben és estére sem térünk magunkhoz?  A természet újraéledése, a tavasz megérkezése sajnos nem jár együtt energiánk visszanyerésével. a sötét téli hónapok okozta fáradtság, levertség után Ösztönző tanácsaink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idén  ismét jó formában és erőnlétben éljük át a tavaszi hónapokat..

A friss zöldségben-gyümölcsben bővelkedő étrend visszaállítása

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend a testi és lelki egészség egyik alapvető kulcsa. Tavasszal megjelennek a korai zöldségek, gyümölcsök, használjuk ki az alkalmat a primőr áruk/szezonális termények rendszeres vásárlására. Ügyeljünk arra, hogy betartsuk a napi öt adag zöldség-gyümölcs fogyasztását, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának felel meg.

Igyunk reggelente egy pohár zöldséglevet 

A nyers zöldségek fogyasztása feltölti szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, míg, ha főzzük, melegítjük őket, jelentős vitamin- és tápanyag veszteséget okozunk. Ha viszont érzékenyek a beleink, a nyers zöldségek miatt emésztési nehézségeink adódhatnak. Ez esetben különösen ajánlott zöldségleveket fogyasztanunk, melyek megőrzik a tápanyagokat, a rosszul emészthető rostok nélkül.

Ha nem szoktunk hozzá a zöldséglevekhez, lehet, hogy nem jó ízűnek találjuk őket Ilyenkor javasolt, hogy kombináljunk gyümölcslével. Példák az ilyen kombinációkra: édeskömény, uborka, spenót, és alma; spenót, ananász és citrom…

Alkalmazás: igyunk meg egy pohárral ezen zöldségek (és gyíümölcsök) levéből minden reggel, egy héten keresztül, és gyermekeknek is adhatunk belőlük.. Gondoljunk a turmixokra is, amelyek nagyon népszerűek felnőttek és gyerekek körében egyaránt. 

Méregtelenítő kúrát nyírfalével

A nyírfalé alapú méregtelenítő kúrának tavasszal van a szezonja, mert a nyírfa nedvét kora tavasszal nyerik ki a fából. A nyírfalét évszázadok óta értékelik a népi gyógyászatban is magas tápanyag, ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalma miatt. Napjainkban méregtelenítésre is ajánlott, vizelethajtó tulajdonsága elismert. Többféle jótéteményei közé tartozik, hogy életerőt, energiát ad, de hidratálja a bőrt is.

Feküdjünk le azonos időben, éjfél előtt 

Különösen ebben az átmeneti időszakban, amikor a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új évszak viszonyaihoz, fontos, hogy minden eszközt megragadjunk a minőségi alvás érdekében. Ehhez rendszeresen, lehetőleg azonos időben feküdjünk le, mindig éjfél előtt. Ez azt a célt is szolgálja, hogy lehetővé tegyük a szervezet megfelelő savtalanítását. Az alvásterapeuták emlékeztetnek még az egészséges, képernyőktől távoli környezet fontosságára is a jó alvás elősegítése terén..

Naponta gyakoroljuk a teljes légzést 

Nincs is jobb a szervezet revitalizálására, mint a sejtek minél több oxigénnel való ellátása, mivel így több méreganyag szabadul fel. Márpedig a méreganyagok a stressz és a fáradtság forrásai. Naponta többször gyakoroljuk a teljes légzést, amikor a be-és kilégzés orron keresztül történik. De természetesen különféle légzőgyakorlatok közül is választhatunk.

Tartózkodjunk minél többet a napon

Tavasszal újból fedezzük fel a napnak kitettség egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Használjunk ki minden lehetőséget, hogy többet tartózkodjunk a szabadban. A nyári napsütésnél (egyes időszakokban) kevésbé veszélyes tavaszi napsütés hatékonyan pótolja a tél folyamán megcsappant D-vitamin tartalékokat.


18+1 érdekes tény a szívünkről

2022. május 30.

Bár az orvostudomány már ott tart, hogy a beteg szív helyére egészségeset tudnak beültetni, a szív még mindig az egyik legizgalmasabb szervünk. Sokat tudunk róla, de mindig vannak olyan érdekességek, amik meglepetést okozhatnak. Összeszedtünk egy csokor izgalmas tényt a szívünkről. 

Fotó: gettyimagen.com1. Minél iskolázottabb valaki, annál kisebb az esélye annak, hogy szívbeteg lesz. Az iskolázottabbak ugyanis általában egészségesebb életet élnek, többet mozognak, nem dohányoznak, és egészségtudatosabban étkeznek. 

2. A dohányzásról való leszokást nagyon hamar meghálálja a szív: már egy évvel a leszokás után a felére csökken a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.

3. A legtöbben a karácsonyi ünnepek idején, december 25-én, 26-án és szilveszterkor kapnak szívrohamot.

4. Az embereknek valóban összetörhet a szíve. Legalábbis bizonyos válságos, nehéz élethelyzetek képesek arra, hogy átmeneti szívelégtelenséget okozzanak.

5. A szívünk körülbelül olyan nagy, mint amikor a két kezünket szorosan összefogjuk.

6. A szívünk átlagosan százezerszer ver egy nap alatt.

7. A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké. A nők szíve ugyanis percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké csak 70-szer dobban.

8. Bár a köztudatban másképp él, de Magyarországon több nő hal meg szív- és érrendszeri megbetegedések miatt, mint férfi. 

9. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata mindkét nemnél nagyobb, mint a rákbetegségeké. Vagyis nagyobb eséllyel lesz egy nő szívbeteg, mint mellrákos, és a férfiaknál is esélyesebb egy ilyen probléma, mint például a prosztatarák kialakulása.

10. Sokáig úgy vélték, hogy a szív az egyetlen szervünk, amelyik nem rákosodhat el. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, de a szív daganatos betegsége rendkívül ritka: 12 ezer rákos megbetegedés közül egy esetben fordul elő.

11. A szívbetegségek szinte az emberiség kezdete óta velünk vannak: 3000 éves múmiákon is megtalálták a ilyen típusú betegségek nyomait.

12. Az emberi szív a magzati fejlődés negyedik-ötödik hetében kezd el dobogni.


Szemészeti problémákat is okozhatnak a hormonzavarok

2022. május 28.

Az elhúzódó szemészeti problémák hátterében olykor hormonális zavarok is húzódhatnak, ezért érdemes ilyenkor endokrinológus orvost is felkeresni, ugyanis az alap probléma kezelése hiányában a panaszok továbbra is megmaradnak. Hogy milyen hormonális betegségek okozhatnak szemészeti problémákat, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Fotó: 123rf.comSzemszárazság, látásromlás, szemek kidülledése

A szemmel és a látással kapcsolatban számtalan panasz megjelenhet, ám az esetek többségében csupán múló problémáról van szó, ugyanis a kellemetlen tüneteket – mint pl. a szemszárazság, homályos látás, könnyezés- okozhatja a szem megerőltetése, fáradtsága, allergia, de akár az időjárás is. Amennyiben a panasz hosszabb ideje fennáll, ráadásul a szemorvosi terápia sem vezet tartós eredményre, úgy célszerű hormonzavarra is gyanakodni, ugyanis több endokrin probléma is okozhat zavaró szemtüneteket. A leggyakoribbak a látásromlás, látótér kiesés, szemszárazság, kettőslátás, szemfenéki eltérés, valamint a szemek kidülledése (exophthalmus).

Milyen hormonális zavarokra utalhatnak a szemproblémák?

  • Graves-Basedow kór 
  • Cushing szindróma
  • Hiperaldoszteronizmus
  • Cukorbetegség

Graves- Basedow kór

A Graves-Basedow kór gyakran húzódik meg a pajzsmirigy túlműködés hátterében. Az autoimmun zavar során a T3 és a T4 szintje megemelkedik, melyre az alacsony TSH hívja fel a figyelmet. Az állapot gyakran a pajzsmirigy gyulladásával, megnagyobbodásával jár (strúma), és a tipikus pajzsmirigy túlműködésre utaló tüneteken túl (idegesség, szapora pulzus, izzadás, csökkent melegtűrés, fogyás, menstruációs zavar) szemészeti problémákat is okozhat. Ugyanis a betegség során a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, így a szemgolyó kisebb-nagyobb mértékben kidülled, ami szemszárazsághoz és szemzáródási zavarokhoz is vezethet.

A jellegzetes külső tünetek miatt az endokrinológus szakorvosban gyakran már első ránézésre felmerülhet a gyanú az állapot meglétére, így labor és ultrahangos vizsgálatra irányítja a pacienst. Amennyiben bebizonyosodik a Graves-Basedow kór, úgy gyógyszeres/izotópos kezelésre is szükség lehet, sőt, megfelelő indikációval műtéti beavatkozás is indokolttá válhat.


Mit mutat a hasi ultrahang?

2022. május 17.

Fotó: gettyimages.com

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz például az epehólyag, vese és hasnyálmirigy panaszok kivizsgálására is.

Az ultrahang készülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem érzékelhető hanghullámokat bocsát ki, melyeket a vizsgáló fej segítségével továbbíthatunk a testszövetek felé. Az innen kapott információk a jelátalakítón haladnak át, míg végül a monitoron kirajzolódik az éppen vizsgált szerv alakja – foglalja össze röviden az ultrahang működésének lényegét dr. Szabó Andrea radiológus, az Ultrahang Központ főorvosa.

Az ultrahang segítségével meghatározhatjuk az adott szerv méretét, felfedezhetjük az eltéréseket, göböket, megnagyobbodást, a gyulladásra utaló jeleket.

Mit tud megmutatni az ultrahangos vizsgálat?

  • A hasi panaszok közül az ultrahang alkalmas a ciszták, vagy egyéb kóros növedékek észlelésére a májban, lépben, vagy hasnyálmirigyben.
  • Segítségével kimutatható a lép megnagyobbodása, vagy például a vese- és epekő is.
  • Vizsgálhatóak a hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói is.
  • A daganatos elváltozások áttéteinek diagnózisában is alkalmazható.
  • A kismedencében pedig a méh, petefészkek, petevezetékek, húgyúti szervek, prosztata és herék vizsgálatára.

A gyomor- és bélrendszer területén jelentkező panaszok esetében, a hasi ultrahang csak a gyanúját veti fel valamely szervi elváltozásnak, és azt további eszközös vizsgálatoknak – pl. vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, CT, stb – kell tisztázniuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...193