Információk, érdekességek

A reggeli és a délutáni sport előrébb állítja a biológiai órát

2021. április 16.

A fotók illusztrációk: pixabay.comA sport megváltoztathatja az emberi test biológia óráját, a változás iránya és mértéke a sportolás időpontjától függ – állapította meg egy kutatás.

A The Journal of Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a sportolás csökkenti a jetlag, az éjszakai műszak és más, a test belső biológiai óráját megzavaró hatásokat.

A cirkadián ritmus, a napi biológiai óra az a 24 órás ciklus, amely számos fiziológiai folyamatot szabályoz, például az alvás és a táplálkozás ritmusát. Ezt a belső órát számos tényező befolyásolja, például a fény és az időjelzések.

A sportolásról eddig is ismert volt, hogy befolyásolja a cirkadián órát, a hatásról azonban keveset tudni.

A tanulmány szerint a reggel 7 órakor és a délután 1 és 4 óra között végzett sport korábbra állítja a biológiai órát, az este 7 és 10 óra között végzett testmozgás pedig késlelteti – ismertette az Eurekalert tudományos hírportál.

A hajnali 1 és 4 óra között és a délelőtt 10 órakor végzett sportnak azonban kevés hatása volt a biológiai órára.

A Kaliforniai Egyetem, a San Diegó-i Egyetem és az Arizonai Egyetem kutatói 101 résztvevő biológiai óráját követték figyelemmel sportolás után, 5 és fél napon keresztül. A résztvevők alapjáratú biológiai óráját 90 percenként vett vizeletminták alapján határozták meg. Ebből megállapították, mikor emelkedik a melatoninszint és mikor éri el csúcspontját.


Derékfájás mögött a hamstring izmok kötöttsége is állhat

2021. április 14.

Az amúgy is rövidülésre, zsugorodásra, túlfeszülésre hajlamos hamstring izmok, az urbanizációs ártalmak pl. sok ülés illetve bizonyos sporttevékenységek (pl. ugrás, futás) hatására még kötöttebbé válnak.

Mikor gyanakodhatunk arra, hogy hamstring rövidülés áll a panaszunk hátterében? 
– Fájdalom a fartájék, ülőgumó, derék tájékon, amely a comb hátsó, belső részére is kiterjedhet, akár térd alá is.
– Fájdalomfokozódás járáskor, futáskor.
– Háton fekvésben a nyújtott lábunkat nem tudjuk kb. 80 fok fölé felemelni.
– Nem tudunk nyújtott lábbal előrehajolni.

Mi a teendő?  –  Hamstring nyújtás! Medencestabilizálás! Testtartásjavítás!

Javasolt naponta pár percet nyújtani, de legalább heti 3x. Sportolóknak, főleg futóknak kötelező! A gyakorlatokat végezhetjük fekve, ülve, állva.

Érdemes gyógytornász-fizioterapeuta segítségét igénybe venni, mert a helytelenül kivitelezett gyakorlatok hatástalanok, sőt derékfájást okozhatnak. A rosszul végzett nyújtógyakorlatok az izmok sérülését okozhatják. Törekedni kell az optimális medenceállás elérésére, az alsó végtagi izomerő arányosságára, a törzs stabilitásának elérésére, valamint a törzs- és az alsó végtag flexibilitására. A hamstring izomzat okozta fájdalmat pedig nem szabad összetéveszteni az ülőideg okozta fájdalommal pl. isiász, porckorongsérv!


Az éjszakai felriadás és a rémálmok

2021. április 12.

Fotó: gettyimages.comMinden gyermek – és ezáltal szülő – életében van olyan nap, vagy időszak, mikor az alvás, az éjszaka nem annyira nyugodt. Ilyenkor talán felelevenednek a csecsemőkori rendszeres éjszakai felkelések, a hosszas sírások, és talán a feszültség, aggódás, fáradság is.

Főképp az óvodás korban, de akár iskoláskor idején is kísérhetik rendszeresen rémálmok a gyermekek éjszakáit. Ilyenkor elképzelhető, hogy a gyerekek kiabálva, sírva ébrednek, és elmondják, rosszat álmodtak. De megeshet olyan is, hogy csak feszülten, izgatottan, akár sírva ébrednek, de nem tudnak beszámolni, mi is történt. A szülők első reakciója sok esetben az ijedség, hogy mi lehet gyermekükkel, vagy hogyan tudnák megnyugtatni, illetve vajon miért kísérik rémálmok gyermekük életét.

A rossz éjszakák, nehéz elalvás, nyugtalan álmok sokszor testi problémákhoz kötődnek. Gyakrabban fordul elő, hogy nehezített az éjszaka, ha a gyermek beteg, főként, ha lázas. Az is előfordulhat, hogy aktuális testi érzései jelennek meg az álomban, persze sokkal jobban eltúlozva, ijesztően, vagy legalábbis rossz érzést vonva maguk után. Így egy elzsibbadt láb, vagy egy elaludt kéz, vagy telített húgyhólyagok járhatnak erős stresszel, vagy furcsa álmokkal, amelyek felriadást, rossz érzést eredményezhetnek.

Visszatérő rémálmok

De mi a helyzet a visszatérő rémálmokkal, a félelemérzettel olyankor, mikor a gyermek nem beteg? Mit jelenthet?

Az álom nagyon fontos része a gyerekek –és a felnőttek- életének. Bár úgy tűnik, hogy akkor „csak” alszunk, pihenünk, teljesen kikapcsolunk, de ez nem teljesen így van. Az alvás különböző típusú agyi aktivitást jelent, amely periodikusan változik. Az egyik ilyen szakaszban (REM, azaz gyors szemmozgásos alvás) történik az álmodás, ami nagyon is hasonlít az ébrenlét állapotához. Az álmodás során olyan emlékek, tartalmak, érzések dolgozódnak fel, amelyek aznap, vagy abban az időszakban értek minket. Valahogy úgy lehet elképzelni, mintha a „mesévé” alakítással kiválasztanánk az emlékekből azt, ami fontos, amire szükségünk van, ami befolyásol minket, és összekötjük korábbi élményekkel, érzésekkel.

Persze mindez szimbolikus képekben történik, sűrítve, sokszor bizarr formában, mert ezek a tartalmak mind egyszerre aktívak, és abból alakul ki egy történet. Így a rémálmok értelmét, ha sikerül megfejteni, megmutathatják, hogy mi az, ami jelenleg feszültséget, szorongást okoz a gyermek –vagy akár felnőtt- életében.


Hogyan ne bolondulj meg otthon, ha egyedül élsz?

2021. március 21.

Kép: Daria Shevtsova / PexelsAz introvertáltak most helyzeti előnyben vannak, de ők a kisebbség. Ha úgy érzed, bele fogsz hülyülni az egyedüllétbe, akkor ez neked szól: egy tucat tipp arra vonatkozóan, hogyan tudod hasznosra fordítani a kényszerű otthonmaradást.  

1. Szakadj le a Facebookról néha. Még ha úgy is érzed, ez lépett elő a mindennemű társadalmi érintkezések fő felületévé, az az igazság, hogy túl sok a felesleges infó, input, indulat. Hát még az álhír! 

2. Rakj rendet a számítógépeden, telefonodon! Itt a tökéletes alkalom arra, hogy elrendezd az utazós albumokat. Ha most úgysem mehetsz...

3. Írj bakancslistát azokról a helyekről, ahova szeretnél elmenni, ha újra lesz rá lehetőség. Kinézheted előre a fő látnivalókat, programokat, és komplett útiterveket is összeállíthatsz.

4. Kezdj el online új nyelvet tanulni, vagy fejleszd meglévő nyelvtudásodat! Ez nem könnyű feladat, kitartás is bőven kell hozzá, de gondolj arra, hogy milyen menő lesz jövőre portugálul becsekkolni a lisszaboni szállásra. (Vagy akármit is írtál az előző pontban szereplő bakancslistára.) Barátokkal együtt remek szórakozás, ha kikötitek, hogy minden este X ideig csak valamilyen idegen nyelven telefonáltok, cseteltek.

5. Gondold át, miben tudnál másoknak (online) segítségére lenni, és vállalj be pár feladatot!

6. Találj ki új recepteket! Fogadjunk, hogy betáraztál már egy csomó alapanyagot. Kísérletezz! Ha valami bejön, írd le a receptet, fotózd le a kaját, oszd meg másokkal is.

7. Mi az az otthon végezhető kreatív tevékenység, amit mindig ki akartál próbálni, csak sose jutott rá idő? Makramé, mandalafestés, origami? Tessék belevágni.

8. Selejtezz! Az a ruha, cipő, ami már évek óta nem volt rajtad, ezután se fog kelleni. Akkor meg minek foglalja a helyet a szekrényben? Nekieshetsz a lejárt szavatosságú kozmetikumok kiválogatásának is.


Milyen esetekben segíthet rajtad a kineziológus?

2021. március 14.

A kineziológia a természetgyógyászat illetve az alternatív gyógymódok közé tartozik, amely az izmok feszültségi állapotának vizsgálatával foglalkozik. Ennek alapján következtet főleg lelki-, pszichológiai eredetű problémákra. Az izmok egyensúlyi állapotának helyreállításával történik a kezelés. Számos olyan lelki eredetű probléma létezik, amelyeken segíthet egy kineziológus szakember.  

A munkahelyi stressz, a szorongás, az önbizalomhiány vagy valamilyen trauma feldolgozása is lehet tárgya a kezeléseknek. Párkapcsolati problémák, válás, egy hozzátartozó elvesztése vagy akár a terhesség utáni stressz is okozhat állandósult letargikus lelkiállapotot. Ezek feloldáshoz érezheted úgy, hogy segítségért kell folyamodnod. A pandémia idején a bezártság és a szociális kapcsolatok csökkenése tovább fokozhatja a lelki panaszok elmélyülését.

A kineziológia tudományos alapjai

A kineziológia azon a megfigyelésen alapul, hogy a test energetikai egyensúlyából történő kibillenése izomfeszültségeket, állandósult izomgörcsöket okozhatnak. Az alkalmazott kineziológia felhasználja a kínai gyógyászatból ismert meridiánok energiaáramlását, illetve az akupunktúra irányelveit. De a pszichológia- és a csontkovácsolás ismereteire is támaszkodik.
 
Az a tény, hogy a test, az izmok megfeszülésével vagy elernyedésével reagál bizonyos negatív vagy pozitív élethelyzetekre jól ismert. Elég csak arra gondolnod, hogy egy nyomasztó helyzetben görcsbe rándul a gyomrod, egy kellemes, nyugodt környezetben pedig az izmaid is könnyebben ellazulnak. A hazugságvizsgáló módszerek is az akaratlan izommozgások detektálásán alapulnak. Az alkalmazott kineziológia módszertanát az amerikai Dr. George Goodheart fektette le. Izomteszteléssel feltárta a test reflexzónáinak és izmainak kapcsolatát.
 
Módszerének lényege, hogy az izomfeszültségek lokalizációjából következtetni lehet a kiváltó lelki okra, amely akár tudatalatti szinten is megbújhat. Az izomlazító gyakorlatok és a lelki terápiák együttese alkalmazása hozhat javulást. A kineziológia holisztikus szemléletű alternatív gyógymód, amely az emberi testet-lelket egységként vizsgálja és kezeli. Hazánkban a kineziológia gyakorlása szakvizsgához kötött, amennyiben egészségügyi tevékenységként kívánja folytatni a szakember.

Hogyan történik mindez a gyakorlatban?

Amikor a páciens felkeres egy kineziológust a szakember izomteszteléssel igyekszik feltárni a probléma gyökerét. Különböző izomcsoportok kitapintásával megfigyeli, hogy azok hogyan reagálnak a beteg számára feltett kérdésekre, érzelmi ingerekre. Az izmok feszült vagy elernyedt állapotából lehet következtetni az energetikai-érzelmi állapotra. A tudatalatti rendszer az izmok megfeszítésével vagy elernyedésével „jelez”, így reagál az adott problémára, a kineziológus által feltett kérdésekre. A pozitív ingerek erősítik, míg a negatívok gyengítik a test válaszreakcióját, amik a gyakorlott szakember számára kitapintható. A folyamatot bio-feedbacknek hívják.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...180