Információk, érdekességek

Miért nem múlik a fejfájásom? Ételintolerancia is okozhatja?

2017. december 17.

Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől – gyomor-és bélrendszeri panaszok, bőr- és idegrendszeri tünetek - sokan szenvednek, a felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre. Ilyenkor diétázni kezdenek, rendszerint a leggyakrabban problémákat okozó összetevőket: glutént, tejet és cukrot hagyják el, ám sok esetben a tüneteik idővel mégsem javulnak. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint ilyen a kevésbé ismert, alacsony-hisztamintartalmú étrend is segíthet.
 

Fejfájással gasztroenterológushoz?

A tartós fejfájás oka lehet neurológiai, hormonális probléma, de okozhatja ízületi elváltozás, vagy a váll-nyaki területen elhelyezkedő izmok merevsége, sőt a stressz is. A nemzetközi szakirodalmi adatok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy gyakrabban szenvednek fejfájástól azok, akiknek emésztőszervi panaszaik is vannak. Ilyen esetben tehát mindenképp érdemes arra is gondolni, hogy a fejfájás hátterében valamilyen gyomor- és bélrendszeri probléma áll.


11 fontos tipp térdfájdalom esetén

2017. november 16.

A térdünk számos akut és krónikus ok miatt fájhat, megsérülhet, kophat benne a porc. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos számos hasznos tanáccsal szolgál, amelyekkel kezelhető, kivédhető a fájdalom. Íme, a leghasznosabb tanácsok!

1. Ne pihenjünk túl sokat!

A túl sok pihenés elgyengítheti az izmokat, ami tovább fokozhatja a fájdalmat. Ezért mindenképpen érdemes egy olyan mozgásprogramot követni, amelyet a szakorvos és/vagy a gyógytornász állít össze. Így biztonságosan, sőt egészségvédő módon tarthatjuk magunkat formában.

2. Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is!

A kardiomozgás megerősíti a térd körüli izmokat, és fenntartja a flexibilitást, ahogyan a megfelelő izomerősítő és nyújtógyakorlatok is. Remek kardioedzést jelenthet a séta, az úszás, a vízi aerobik, az elliptikus tréneren végzett mozgás – ezek kímélik a térdízületet is. Az izomerősítő gyakorlatsort feltétlenül szakemberrel kell egyeztetni, leginkább speciális, a térd körüli izmokat erősítő gyakorlatokat ajánlatos végezni, amelyek önmagukban is jelentősen javítanak az állapoton.


A Hold hatása a testünkre, lelkünkre, életünkre

2017. november 12.

A hold jelképezi életünkben a változást, a befogadást, a lágyságot, a nőiességet. Igen nagy hatással van a tengerekre és a szárazföldekre is. Képes akár 10 méterrel is megemelni a tengerek szintjét, és még a földet is fel tudja gyűrni,ha nem is oly nagy mértékben, mint a vizeket.  

 

Tanít arra, hogy mindennek lehet örülni. Újholdkor semmi t nem látni belőle , utána elkezd növekedni, majd teljesen kikerekedik,és a telihold után elkezd fogyni. Az élet ciklikusságára hívja fel a figyelmet.
Régen sokkal jobban figyelembe vették ezeket a ciklusokat, manapság újra felfedezik, és használják a gyógyításban, a mezőgazdaságban,a háztartásban, szépségápolásban és az emberi kapcsolatokban.
Az ősi időkben tudták az orvosok, hogy műtétet teliholdnál nem szabad végezni.

Minden olyan anyag, amit be szeretnénk építeni, vinni a szervezetünkbe növekvő hold idején hatékonyabban megtehető, és minden méregtelenítő folyamat hatékonyabb fogyó hold esetén.
Az asztrológiai jegyek és a testrészek kapcsolata is ismeretes, például, ha valakinek a holdja a kosban van, érdemes figyelnie a fejére, lehet, hogy hajlamosabb fejfájásra, de ugyanez érezhető akkor is, ha a hold éppen akkor a kos jegyben jár, azoknál is akiknek nem a kos a hold jegye.


Őszi depresszió? - Megoldás melankóliára

2017. október 30.

Ősszel, az időjárás hatásaink és az évkör metódusának megfelelően, egy kicsit leülünk, leállunk, elfáradunk. A modern társadalmakban a nyaralás után azonban ez egy aktív időszak, amikor komoly eredményeket akarunk elérni, és komoly terveket szövögetünk. A forróság és kitikkadás után azonban nem biztos, hogy ez a legjobb időszak a sikerek elérésére.  

 

Őszi félév - nehéz tanév
A legnehezebb, hogy az oktatás, az iskola is ekkor kezdődik meg. Párássá válik az idő, és hol túl meleg, hol túl hideg van. Főként jellemző ez a mai kiegyenlítetlen időjárási viszonyokra. Nagyon nehéz ebben az időben frontátvonulásokkor koncentrálni, és kihívás a gyermeknek is ekkor bekapcsolódni egy új évbe. Érdemesebb lenne ezért a tanéveket tavasztól tartani, akkor indítani, amikor a természet ad lendületet a cselekedeteknek. 

Fények, színek, hangok
Az őszi depresszió egyik oka a fényekben keresendő. A legjobb, ha ezért energiatakarékos fénytesteket vásárolunk, és aktív időszakunkban, ha kell világítás mellett dolgozunk, tevékenykedünk. Természetesen ez nem mehet a környezet rovására, és egészségünket sem tehetjük ki a spórolás szellemének.

Másik ok a színhatás a fényjátékon belül. Talán nem véletlen, hogy sárga, vörös, barna színekkel vesz körbe minket a természet ilyenkor, vagyis a meleg színekkel. Természetesen ősszel a fákon ezek sötétebb tónusát találjuk, de egy fokkal halványabb árnyalatban e színek behozhatók otthonunkba, és egész évben meleg környezetet teremthetünk. (Közben pedig, a hangok is finomodnak, tompulnak, a más páratartalom miatt) 


Mutasd a rajzod!

2017. október 29.

A rajz az életed, a lelked tükre. Megmutatja a problémák gyökerét és többet is ennél, a jelen helyzetben ható tendenciákat. A változtatás lehetőségét és irányát.  

A ház-nap-fa- kígyó-kerítés-út teszt megrajzolását kértem kliensemtől, nevezzük őt Évának. 

Válás utáni állapotot látunk. Éva már elköltözött, a személyisége rendezett és stabil - ez a ház. Nincs viszont kémény, ami azt jelzi, nincs módszere a feszültség levezetésére. Ez azt a veszélyt hordja magában, hogy ha a veszteség miatti dühünket visszafojtjuk, az robbanhat. Vagy fizikai betegséget okozhat. Ráadásul a környezetünk tükrözi azt,  amit önmagunkból elutasítunk, megtagadunk, jelen esetben a düh megélését és elengedését. Ezért Éva kislányának dührohamai jelzik, ezzel Éva elakadt. 
 
A nap, mint az optimizmus, a férfi erő szimbóluma a rajzon hangsúlyos fekete  gyűrűt kapott. A veszteség áthatja a mindennapokat, depresszív. 
 
A kígyó, aki a férfit szimbolizálja, kívül van az én-határokon , ezt a kerítés mutatja meg. Útja lefelé vezet, ahogy Éva útja is, az út a domb mögött eltűnik a semmiben. Ez azt az állapotot jelzi, hogy a gyászból fakadó szomorúság miatt a kiteljesedő, boldog jövőbe vetett hit elveszett. Átmenetileg. Azt éljük meg, az adott pillanatban, a helyzetünk romlik. Jó hír, hogy ez az állapot megváltozik a párkapcsolati gyász feldolgozásával.

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...145