Információk, érdekességek

Február, Böjtelő hava - Népi megfigyelések és teendők

2024. február 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Számos népi megfigyelés és hagyományos teendő kötődik februárhoz. Őseink még összeköttetésben éltek a természettel és az isteni renddel. Ünnepeink ennek a kapcsolatnak a jelentőségéről adnak bizonyságot. A február még nevében is hordozza az elmúlást és a megtisztulást, felkészülést az újjászületésre.  

Február neve

Február a rómaiaknál a legősibb időkben az utolsó hónap volt, a végzés, a befejezés ünnepe. Ez magyarázza, hogy részben a halállal, részben a termékenységgel kapcsolatos kultuszok fűződnek hozzá. Az ókorban pedig az engesztelés hónapjaként tartották számon. Ovidius által a római naptárban fellelhetők a február ünnepei. Februa névvel illettek minden olyan anyagot, ami a tisztító szertartásokhoz kell. A hónap latin neve, Februarius, ami lehetséges, hogy a szabin februm, azaz tisztulás szóból ered. Való igaz, hogy február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki megtisztulás idejének számított.

A régieknél Böjtelő hava

Február régi magyar (katolikus) neve Böjtelő hava. A farsang utáni és húsvét előtti időszakot jelöli, mivel ez a katolikus vallásban böjti időszak. Vannak írások, ahol télutó néven tartják számon. A régi székely-magyar naptár szerint Jégbontó havának nevezik, illetve őseink Szarvastor havának is nevezték februárt.

Népi megfigyelések

Ha gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ameddig besüt a nap gyertyaszentelőkor a pitvarajtón, addig fog még a hó beesni. Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.

Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fénylik az idő, hideg lesz, tartja a mondás, de ha keményen fagy, vége a télnek. Ugyanez vonatkozik Péter és Mátyás napjára is.


Vízkereszttől hamvazószerdáig - Varázslatok farsang idején

2024. január 09.

A tavaszvárás Kép: Fernand De Canne / Unsplash lelki varázsával hintett farsang régóta az emberiség ünnepei közé tartozik. A pogánykori népszokásoktól indulva a Saturnália ünnepeken át a mai álarcos bálokig élő hagyomány a sötétebb időszak vidámabbá tételére. A tél kevesebb fényt ad számunkra és ezt a negatív hatást enyhítik a farsangi mulatságok. Tavasszal, mikor az élet újjáéled, szirmukat bontják a virágok, csicseregni kezdenek a madarak és élettel telik meg a táj, akkor a fény újból betölt minket. A farsangi játékok és mulatozás erre irányítja figyelmünket, örömöt és jókedvet hozva, a sötétebb napokban. 

Vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang időszaka vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig, a 40 napos nagyböjt kezdetéig tart. A tavaszvárás pogánykori, ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. A téli sötétebb napok kellemesebbé tételét is szolgálták az ünnepségek, no meg persze ilyenkor nem volt annyi munka a paraszti gazdaságokban és a szórakozással mulatták az időt.

Termékenységvarázsló

A tél temetését és bőséges új esztendőt, szimbolizál számos ez idő tájt kialakult népszokás. Például termékenységvarázsló cselekményekkel is kiegészülhet a farsangolás. Ha gazdasszony kukoricát szór a farsangolók lába alá, hogy minél több csirkéje keljen ki, mint ahogy a letaposott kukorica is kikel, úgy bújik minden kiscsibe is a tojásból történjék bármi. Magyarországon a farsangi dramatikus játékok között ismert volt a lakodalmas és a halottas játék is. A telet általában szalmabáb szimbolizálta. Ezt végigvitték a faluban, aztán általában elégették, vagy betemették a hóba, földbe.

Tehát ebben az időszakban érdemes elvégeznünk mindenféle termékenységgel, bőséggel kapcsolatos rítust.


A másnaposság ellenszere a folyadékpótlás

2024. január 06.

Fotó: 123rf.com

Előfordul néha, különösen az év végi bulik és szilveszter idején, hogy az ember kirúg a hámból, és a kelleténél több alkoholt iszik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor milyen élettani folyamatok zajlanak le a szervezetben, és hogyan segítheti a folyadékpótlás, hogy gyorsabban túljussunk a másnaposságon.

A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő, akkut tünetegyüttes, amelynek súlyossága több mindentől függ, az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől kezdve az egyéni tűrőképességen át a szervezet folyadék-ellátottsági szintjéig. Tipikus tünetei a fejfájás, hányinger, hányás, a felgyorsult szívverés, szédülés, levertség, ingerlékenység, szomjúság és a koncentrációs zavarok.

De miért okoz másnaposságot az alkohol?

Azért, mert az alkohol nem alapvető tápanyag, a belőle származó energiát nem tárolja a szervezet, hanem azonnal elkezdi lebontani a májban. Ráadásul a lebomlás közben felszabaduló vegyületek, amelyek főként az alkoholos italok ízét és aromáját adják, még csak fokozzák a rosszullétet okozó tüneteket.

Az alkoholmérgezés élettani hatásai

Az okozott tünetek

az alkohol vízhajtó hatása miatt fellépő kiszáradás

fejfájás, ingerlékenység

gyomorbántalmak, túlzott savképződés, lelassult emésztés

hányinger, hányás

a vércukorszint leesése

szédülés, levertség, gyengeség

gyulladásos folyamatok

étvágytalanság

kitágult erek

szédülés, fejfájás

rossz alvás

kimerültség, kialvatlanság


Ünnepek utáni zsírpárnák: ötvenszeresére nőtt sejtek

2024. január 05.

„Le kell adnom, amit felszedtem az ünnepek alatt” – mondjuk gyakran még január végén is. Hogy nehezen megy? A válaszunk viszont: mi sem könnyebb ennél, ha betartunk néhány óvó rendszabályt és a megfelelő diétát. Tíz nap is elegendő lehet hozzá, de persze csak akkor, ha utána sem eszünk meggondolatlanul, és folytatjuk a rendszeres mozgást is…

Fotó: 123rf.comA karácsony és szilveszter közötti időszakban megevett finomságok nem túl mértékletes fogyasztásának az év elején látjuk a kárát. De vajon ezek a súlyfeleslegek miért oda rakódnak le, ahová nem kellene? Egyszerűen azért, mert a szervezet energiaraktározásra szakosodott, speciális sejtekkel rendelkezik, amelyek a nőknél főleg a comb-, fenék- és gyomortájékon találhatók. Mindegyik ilyen sejt akár ötvenszeresére is nőhet – ha nem vigyázunk. Emiatt jelennek meg aztán a zsírpárnák, amelyektől mielőbb szeretnénk megszabadulni. De hogyan?

Jól válogassuk meg, mit eszünk!

Az év ünnepi időszakaiban hajlamosak vagyunk túl sokat és kiegyensúlyozatlan módon enni. Fehér kenyér, sütemények, cukorban gazdag egyéb ételek – minden jöhet. No meg az egész évben alig fogyasztott alkoholból is bőven fogy ilyenkor, ami erősen megemeli a szervezet inzulintermelését. Ennek hatására a szervezet azonnal raktároz az említett sejtekbe. Meg kell tehát állítani ezt a tendenciát azzal, hogy gondosan ügyelünk a táplálkozásunkra. Együnk kevesebbet, és különösen jól megválasztott étrenddel, amelyről tudjuk, hogy felveszik a harcot a zsírpárnákkal.

A jótékony pektinek

Törekedjünk arra, hogy főképpen értékes rostokban legyen gazdag az étrendünk. Ilyenek a pektinek, amelyek a növényekben, elsősorban a gyümölcsökben gyakori, nem cukorszerű, óriásmolekulájú szénhidrátok, és tulajdonságaik jelentősen eltérnek a cukrokétól. Kettős szerepkört töltenek be: egyfelől „elkapják” a zsírok egy részét, mielőtt lebomlanának, másfelől késleltetik a cukrok felszívódását, ami megelőzi az azonnali elraktározódást.

Az étkezések elején lehetőleg mintegy 10 g-ot fogyasszunk belőlük naponta, így a pektinek leköthetnek akár 100 kalóriát is. Szerepeltessük tehát minél többet az étrendünkben az olyan zöldségeket, mint a zöldbab, a zöldpaprika, a padlizsán, a tök vagy a gyümölcsök közül a narancs, az alma, a birsalma (kompót formájában). Nem mellékes az sem, hogy a zöldségek-gyümölcsök pektintartalmukon kívül a legtöbb esetben C-vitaminban is gazdagok. Ezzel közvetve segítik a szervezetet abban, hogy kisebb mértékben raktározzon a zsírsejtekben.

A hasznos kalcium és az izomerősítő proteinek

A zsírpárnák elleni harc egy másik kitűnő eszköze a kalcium. Ha nem jut belőle megfelelő mennyiség a szervezetbe, az fékezi a zsírtartalékok természetes csökkenését. Ezért jó, ha bőven fogyasztunk például kalciumban gazdag tejtermékeket. És ne hagyjuk ki a proteineket (egyszerű fehérjéket) sem! Ha valaki fogyni akar, gyakran mellőzi a húst és a halat. Pedig amikor a szervezet proteinben szegény diétát „észlel”, az energiát először az izmokban és nem a zsírtartalékokban keresi. Ezért a súlyvesztés ilyenkor az izomtömeg csökkenéséből ered. Ezért az izomtömeg megőrzése érdekében feltétlenül gondoskodni kell az elegendő protein-bevitelről (ami naponta legalább egy grammot jelent a testsúly minden kilogrammja után). Egy 55 kg-os személy például hamar hozzájut a napi „kvótához” fehér sajt, két joghurt és 150 g hús vagy hal segítségével naponta.


Kínai horoszkóp: 2024 a Sárkány éve

2024. január 04.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.2024 a Fa Sárkány éve a kínai asztrológia szerint. 2024. február 10-én, a kínai újév napjával kezdődik és 2025. január 28-ig tart.  

A sárkány a hatalmat, a nemességet, a becsületet, a szerencsét és a sikert szimbolizálja a hagyományos kínai kultúrában. A kínai sárkány az egyetlen fiktív lény a 12 állatöv jegy közül.

A sárkány nagyon jó hírnévnek örvend, és ősidők óta képviseli a jóindulatot és a birodalmi hatalmat. A tekintély, a méltóság, a becsület, a siker, a szerencse és a tehetség jelképe – nem véletlen, hogy a hajdani kínai császárok saját magukat is Sárkánynak tartották.

A Sárkány évei közé tartozik 2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964, 1952… és így tovább, 12 évenként. A Fa Sárkány év a kínai újévvel veszi kezdetét, azaz 2024. február 10-én, és az azt követő „kínai szilveszterig” tart, 2025. január 28-áig.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...59