Információk, érdekességek

Luca napja a Boszorkányok napja

2017. december 18.

Szinte mindenki ismeri a Luca napi népszokásokat, babonákat, varázslatokat... ezt a napot Gonoszjáró napjának is nevezik, mert sokan Lucifer, a bukott angyal nevéhez kötik ezt az ünnepet. Pedig ez az ünnep Szent Lúciához fűződik, aki egy nemesi szicíliai családból származott és apácaként élte le életét. Szüzességét Krisztusnak szentelte és ezáltal Szent Lúcia neve a tisztasághoz és a fényhez kapcsolódik. Luca napján több tilalom is volt érvényben! Tilos volt sütni, fonni, pénzt kölcsönadni, mert úgy tartották a gonosz boszorkányok kezébe kerül.  

Luca napi babonák
 
Luca szék
13 fa darabból álló szék, amihez mindennap karácsony napjáig hozzá szegelnek egy darabot. Karácsony éjszakájára elkészül a várva várt Luca szék, aminek jó erősnek kell lennie, mert december 24-én este  egy hajadon lánynak rá kell állnia , hiszen arról látja majd meg a férjét.
 
Luca cédulák
Fogjunk egy papírt, írjunk rá 13 db fiú vagy lány nevet és karácsonyig mindennap dobjunk ki egy cédulát! Ami megmarad a rajta szereplő névvel, úgy fogják hívni a férjünket vagy feleségünket.

Advent...

2017. december 16.

Minden évben eljön az az időszak, amikor a nappalok rövidek lesznek, az éjszakák hosszúak, alig látunk napot és alig lehet világosban programot szervezni a családnak. A gyerekek sötétben indulnak el iskolába, és szinte sötétben is érnek haza, még akkor is, ha nem járnak különórákra.  

A tél, bár idén a hideg igencsak kegyes velünk, belopózik nemcsak az időjárásba, a házunkba, a testünkbe hanem a lelkünkbe is. Eljön a befelé fordulás, a lelassulás ideje, amikor a nyári kitárulkozás beburkolózásba, hideg, megfagyott estékbe fordul át.

Nálunk van egy pár Advent körüli szokás, ami olyan mélyen megérint engem évről-évre, hogy nem tudom figyelmen kívül hagyni. És itt nem a vásárról szeretnék mesélni, bár az is nagyon izgalmas a sok-sok kézzel, szívvel készített apróság bőségében, ami felé most fordulnék, az maga az Advent üzenetének fogadása, a felkészülés a Fény befogadására. Van-e még igazi advent? Vagy megengedtük magunknak, hogy a vég nélküli bevásárlásokról és ideges rohangálásokról szóljon a Karácsony előtti pár hét...


Ünnepi hangolódás

2017. december 12.

Karácsony varázsa örök. Hogyan hangoljuk magunkat az ünnepre? Hogyan tehetjük igazán meghitté az adventi készülődést és aztán az ünnepet?  

 

Sokszor halljuk, hogy itt a Karácsony a nyakunkban, pedig a szívünkben kellene lennie. Annyira rohanó az a tempó, amiben élünk, annyira értékcikk szagú lett a Karácsony is már, hogy szinte észre sem vesszük az ünnep, a fény erejét benne. Pedig jó lenne, mert a csendre, a fényre, a velük együtt megjelenő igazi szeretetre mindannyian vágyunk.

Én magam is féltve őrzöm ennek az ünnepnek a szentségét. Komolyan veszem az adventi időszakot. Kevesebbet dolgozom, többet pihenek és egyszerűen hangolódom.
Hangolom magam a lassabb, szeretettelibb jelenlétre. Tudatosan teszem, mert különben elsodródom, és elszalasztom a pillanatok varázsát.

Advent valóban a felkészülés időszaka. Ebben az időszakban lehet böjtölni, többet pihenni, megállni és elcsendesedni. Az időjárás is segít minket, hiszen hamar sötétedik, hidegek az esték, és ebben a hidegben jól esik egy forró tea, forralt bor, egy jó film vagy jó könyv, egy baráti beszélgetés.

Karácsonnyal együtt az évvége is közeleg, ami a számvetés ideje is egyben. Nézd végig mi minden történt ebben az évben. Mit tettél meg magadért és mit nem? Hol volt az, amikor tudtad magadat választani és hol volt az, amikor nem? Amikor nem, akkor miért mondtál le? 
2016 éve az igazzá válás éve volt. Most már könnyebbek az energiák, ha év közben valóban megdolgoztad a felbukkanó múltbéli feladatokat. 


Advent - az aktív elvonulás időszaka

2017. december 07.

Az adventi időszakkal összefüggésben általában az elvonulást, a várakozást, az aktív, külső tevékenységek háttérbe szorítását és az elmélkedések előtérbe helyezését szokás emlegetni. Mindez természetesen helytálló, hiszen a természet lecsendesedésével, elsötétedésével az embernek is ezt a kozmikus működést érdemes követnie.  

 

Azonban arról kevesebb szó esik, hogy a láthatatlan oldalon éppen ilyenkor „zajlik” a cselekvés, hiszen a Nap egyre több időt tölt az alsó égbolton, amely a belső világunk szimbóluma. Ahol pedig a Nap van, ott megjelenik a cselekvés fontossága.

Ahogy kint, a látható világban a sötétség veszi át a főszerepet, bent, a lélek világában éppen fordítva történnek az események. A Nap a cselekvés, a cselekvő én szimbóluma. Világító jellegéből adódik ez a szerepe, hiszen akkor és ott tudunk ténylegesen cselekedni, amikor és ahol világos van.

Mit kell cselekednünk tehát advent időszakában?

A Nap bevilágít – vagyis advent idején ez az égitest a belső világosságot (felismeréseket, megértést) segíti, olyan dolgokra világít rá életünkkel, önmagunkkal kapcsolatban, amelyek eddig láthatatlanok, ismeretlenek voltak számunkra. Mivel a Nyilas időminőségében járunk, amely köztudottan a tanulás, a távlatok és a kitágulás jele, ezért ebből a szemszögből is vizsgáljuk meg a kérdést. Mit kell ilyenkor megtanulni? Mire kell a figyelmünket helyezni? Azokra a dolgokra, amelyeket eddig nem ismertünk, amelyek eddig távol álltak tőlünk, rejtve voltak előttünk, hiszen azáltal, hogy újabb dolgokat ismerünk meg önmagunkról vagy a világról, kitágulunk, növekedünk. Tehát ez az időszak a tanulásról szól, arról, hogy ismereteket szerezzünk belső működésünkről, lelkivilágunkról.Még akkor is erről szerzünk ismereteket, amikor látszólag tanulmányaink nincsenek összefüggésben a lélek világával. Miért? Azért, mert minden ismeretszerzési mód vagy terület által önmagunkról is megtudunk valamit (ha mást nem, akkor annyit, hogy az adott terület nem érdekel – de már ezzel is közelebb kerültünk saját lényegünkhöz).


"Van zsákodban minden jó"…. avagy mit ne felejtsünk ki a Mikulás csomagból?

2017. december 06.

December 6. Miklós napja, a gyerekek misztikus ünnepe. De honnan is jön valójában a szokás? Mit szimbolizál a piros alma, mogyoró? Mit is jelképez a gyermekek és a családok számára a Mikulás napi ünnep?  

 

A gyerekek minden évben nagy izgalommal pucolják a csizmákat, és készítik ki az ablakokba december 5 – én este, hogy aztán a csillagos éj leple alatt a piros ruhás Télapó reggelre megtöltse azokat kedves ajándékokkal. 

Manapság ennek a hagyománynak az eredetére már nagyon kevesen emlékeznek, és a szimbolikáját is kevesen élik meg a családi életben. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...38