Információk, érdekességek

Fáj a torkom!

2008. január 17.

A leggyakoribb panasz, amellyel télvíz idején orvoshoz fordulunk, az a fenti kijelentés. De mitõl fáj? Mi az a meghûlés? És a nátha? Na és az influenza? Kérdéseinkre szakértõnk, Dr. Kelemen Zoltán háziorvos ad választ.


A náthás, orrfolyásos, torokfájásos panaszokat az esetek 90%-ban valamilyen felsõlégúti fertõzés okozza. Vagyis az orr, a garat vagy a légcsõ felsõ szakaszát valamilyen vírus vagy baktérium támadja meg - világosít fel minket háziorvosunk. A legfontosabb annak kiderítése, hogy vírusról vagy baktériumról van-e szó, hiszen csak ennek ismeretében lehet dönteni a kezelésrõl.


Köhögés - a hideg iõjárás gyakori "vendége" Ne féljünk tõle!

2008. január 14.

KöhögA köhögés télen különösen gyakoran jelentkezõ tünet... Leggyakrabban meghûlés, vagy influenza okozza. A köhögés kellemtlen, de nem véletlenül reagál így szervezetünk...


...ugyanis a köhögés korántsem káros: segítségével szabadulunk meg a lerakódott szennyezõdésektõl, a hörgõkben termelt váladéktól. A köhögés lehet száraz improduktív vagy nedves, bõséges köpetürítéssel járó.


Mit kell tudni a "csók"betegségrõl, azaz a mirigylázról?

2008. január 05.

MirigylázA hatvanas években az Egyesült Államok több városában a helyi fiatalok sorra kapták el ugyanazt a magas lázzal, nyirokcsomó duzzanattal, rossz közérzettel járó, úgynevezett "csók" betegséget. A vizsgálatok kiderítették, hogy az egymástól távol lakó ifjak valamennyien egy fõiskola hallgatói voltak. Megállapították azt is, hogy a járványt egy vírus okozta, terjedése pedig nyállal történik. Úgy tûnt, a vizsgaidõszak után vidáman hazautazó, a vonaton csókolózó fiatalok adták át egymásnak a betegséget...


Mirigyláz


A betegséget magyarul mirigyláznak (mononukleózis infekcióza) nevezik. Kórokozója egy, az Ebstein-Barr-vírus, és bár a felfedezése meglehetõsen romantikusnak tûnik, maga a betegség bizony elég kellemetlen lefolyású.


Egyre több fiatal cukorbeteg kerül kórházba

2008. január 03.

DiabetesAz elmúlt tíz évben jelentõsen megnõtt a fiatal kórházba kerülõ cukorbetegek száma az Egyesült Államokban - írják az Ann Arbori Michigan Egyetem kutatói a Diabetes Care címû szaklapban.


Dr. Joyce Lee és munkatársai vizsgálatukkal az országban tapasztalható tendenciára próbálták felhívni a figyelmet, mely szerint egyre növekszik az egyes és kettes típusú cukorbeteg fiatalkorúak száma. 1993-2004. között 38 százalékkal növekedett a kórházi felvételek száma a 0-29 éves korosztályban diabétesz diagnózissal. A trend függ az életkortól, ugyanis az emelkedés kizárólag a 20-29 éveseket érinti, a fiatalabbakat nem.


A mellrák kezelhetõ!

2007. december 16.

A melldaganatok mintegy egyharmada jóindulatú. A kötõszövetekbõl kiinduló tumort fibromának, a zsírszövetekben keletkezõt pedig lipomának nevezik. A mell tájékán elõforduló rendellenességek ciszták, azaz folyadékkal telt üregek is lehetnek. Bár ezek az elváltozások mind jóindulatúak, mégis gyógyszeres vagy mûtéti kezelést tesznek szükségessé.
 

A mellráknak számos kiváltó oka lehet. A szakemberek kockázati tényezõként nem csak a zsíros étrendet, a sugárveszélyes környezetet és az idõsebb korban való elsõ szülést tartják számon, hanem a szüléstõl, illetve a szoptatástól való elzárkózást is. Vitatott továbbá az is, hogy milyen szerepet játszik a nõi nemi hormonok (pl. a fogamzásgátló tabletták) szedése a betegség kialakulásában.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...239