Információk, érdekességek

A szív- és érrendszeri betegségek - 2.rész

2007. november 20.

TornaMegelõzés életmód-változtatással


A szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb része érelmeszesedéses eredetû. Az érelmeszesedés a szervezet valamennyi szervét tápláló ereket (artériákat) megbetegíti szûkületüket okozva. A szûkült éren csak kisebb mennyiségû vér tud áthaladni, romlik az adott szerv tápanyag- és oxigénellátása, ami elõbb-utóbb a szervek mûködésének romlásához vezet. Az érelmeszesedés következményei elõször leggyakrabban a szív, az agy, a végtagok mûködészavarát okozzák. A megelõzéshez elsõdleges az életmód-változtatás!


A szív- és érrendszeri betegségek - 1. rész

2007. november 17.

ÉrAz érelmeszesedés rizikófaktorai 

 

Az érelmeszesedés kialakulásának egyik jól körülhatárolható okát nem tudjuk meghatározni. Ismerünk azonban számos olyan állapotot, aminek jelenléte hajlamosít érelmeszesedés kialakulására. Ezek az ún. kockázati tényezõk vagy rizikófaktorok.

Mi az az érelmeszesedés?

 

Az érelmeszesedés lényege, hogy fõleg koleszterin és mész rakódik le az erek falában, belsõ felületükön, leggyakrabban egy jól körülhatárolható területen. Ezeket a lerakódásokat plakkoknak nevezzük.


Ha terjed a vírus... - 2. rész

2007. november 14.

Ha terjed a vírusNéhány jó tanács a vírusos fertõzések elleni védekezésre

Nem véletlen, hogy a nátha, a meghûléses megbetegedések terjedését rendszerint az év leghidegebb idõszakához kötjük. Hiszen amikor a hõmérõ higanyszála süllyedni kezd, nemcsak a hideg levegõt, hanem számos egyéb tényezõt is okolhatunk a fertõzés mind gyakoribb kialakulásáért.

 

Néhány gyakorlati tanács a téli idõszak baj nélküli átvészelésére


Az évnek ebben az idõszakában tehát a mind gyakrabban megjelenõ vírusok ellen fokozottabban kell védekeznünk. Kellõ elõvigyázatossággal a hideg beköszöntével jelentkezõ egyéb problémák jelentõs része is megelõzhetõ, otthon és kint a hideg levegõn egyaránt. Ne várjunk vele, idõben tegyünk meg néhány szükséges "óvintézkedést".


Diabétesz

2007. november 14.

DiabéteszMire ügyeljenek a cukorbetegek? 


Az esetek többségében a 2-es típusú vagy úgynevezett idõskori diabétesz éveken keresztül tartó bõséges és helytelen táplálkozásra vezethetõ vissza.

 

Vészjósló jel azonban, hogy az utóbbi években a gyerekek és a fiatalok körében is megnõtt a 2-es típusú diabétesz elõfordulásának gyakorisága.


Ha terjed a vírus... - 1. rész

2007. november 13.

Néhány jó tanács a vírusos fertõzések elleni védekezésre


Könnyezõ szem, eldugult orr, tüsszögés, köhögés... Mindnyájunk számára ismertek a nátha tünetei. E gyakori vírusos fertõzés veszélye újult erõvel leselkedik ránk, ha beköszönt a hideg idõ, így a téli idõszakban szinte elkerülhetetlennek tartjuk a betegséget. De ha ismerjük kialakulásának okait, és megfogadunk néhány jó tanácsot, könnyebben megbirkózunk vele.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...236