Információk, érdekességek

Körömbetegségek

2008. április 20.

Sokan nem tudják, hogy a jelentéktelennek tûnõ opálosodás a lábkörmön – bizony gomba. Sokszor nem is okoz különösebb panaszt. De ha elterjed, enyhébb esetben csak esztétikai és szociális problémát (nem merünk mezítláb járni), máskor fájdalmat, esetleg körömvesztést is okoz. A körömgombásodás népbetegségnek számít, hazánkban minden harmadik ember valamilyen fokon érintett.

Fáj a fogam!

2008. április 19.

A fogfájdalom - mint mindenfajta fájdalom - vészjelzés, valamilyen mûködési zavar bizonyítéka. Ám testünk sok más részével ellentétben, itt spontán gyógyulás általában nem várható, ezért a fájdalom jelentkezésekor célszerû minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, hogy a gyógyítás esélyét ne csökkentsük felesleges idõhúzással.

2010-re eltûnhet a kanyaró az európai régióból?

2008. április 18.

A védõoltás alapvetõ jog, amely mindenki számára hozzáférhetõ kell, hogy legyen, de gyakran nem az.

Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ben hirdette meg az elsõ alkalommal az Európai Védõoltási Hét programját, akkor kilenc ország csatlakozott a felhíváshoz, ma már 24 ország, köztük Magyarország is részt vesz a kezdeményezésben.  Az évente ismétlõdõ kezdeményezés célja a figyelem felhívása, a kommunikáció javítása és a védõoltások támogatása a WHO Európai Régiójában. Egyre fontosabb, hogy a közvélemény és az egészségügyi szakemberek pontos, kiegyensúlyozott és érthetõ tájékoztatást kapjanak a betegségek kockázatairól és a védõoltás hasznáról - áll a WHO az idei (április 16 -22 között zajló) Védõoltási Hét kapcsán kiadott közleményében.


Sokakat elér: aranyér

2008. április 15.

Az aranyér nem ritka betegség, élete során átlagosan minden harmadik embernél elõfordul.

Az aranyér a végbél, illetve a végbélnyílás falában található ereknek a tágulata. Attól függõen, hogy a csomószerû vénás tágulatok a végbélnyíláson belül vagy kívül helyezkednek el, belsõ és külsõ aranyér különíthetõ el.

 

A tünetek ismertek:

végbéltáji viszketés és kisebb-nagyobb mértékû váladékozás, vérzés is elõfordulhat, különösen székletürítéskor; gyakran a WC-papíron látható vércsíkok hívják fel a figyelmet a betegségre. Súlyosabb esetekben égõ érzés, nyomásérzet és fájdalom tapasztalható az érintett területen.


Kell-e félnünk az altatástól?

2008. április 05.

Soha olyan gondosan, pontosan nem figyelik a beteg életfolyamatainak nagy részét, mint éppen altatás közben.

Magyarországon évente több mint százezer olyan mûtétet végeznek, ahol a beteg valamilyen, altatóorvos által kivitelezett érzéstelenítésben, altatásban részesül. Minden emberben munkál bizonytalanság, esetenként félelem a mûtét elõtt. A beszélgetésbõl általában kiderül, hogy nem annyira a mûtéttõl, hanem az altatástól, érzéstelenítéstõl tartanak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...209210211...239