Információk, érdekességek

Az amfetaminszármazékok károsíthatják az aortát

2010. augusztus 20.

Azt észlelték, hogy csak a fiatalabb felnõttek körében növekszik az aortadisszekció gyakorisága

 

Azoknál a fiataloknál, akik stimuláló szerként metamfetamint vagy egyéb amfetaminszármazékokat szednek, a késõbbiekben fokozottabb az aorta belsõ rétege többnyire halálos kimenetelû hosszanti megrepedésének (aortadisszekció) kockázata.
A kutatásról az American Heart Journal kardiológiai szaklapban jelent meg tanulmány.


Hogyan csináljunk új betegségeket?

2010. július 31.

Sok, korábban teljesen egészségesnek tekintett emberre mondhatják a jövõben azt, hogy beteg az új kórképek alapján.


Az orvosoknak szóló mentális egészségügyi biblia legújabb frissítése olyan diagnózisokat tartalmazhat önálló "zavarként", mint a gyerekek hisztije vagy a mértéktelen evés, ami szakértõk szerint azt jelentheti, hogy lassacskán senki nem számít normálisnak.


Minden harmadik férfi küszködik vele

2010. július 24.

Hatékony, megbízható terápiával enyhülnek a gondok, ehhez azonban szükséges urológushoz fordulni.


- Magyarországon a prosztatarák, a tüdõrák után a 2. leggyakrabban elõforduló rosszindulatú daganat. Évente a prosztata megnagyobbodás miatt majd’ 400 ezer új beteget regisztrálunk – mondja Pajor László professzor, a Magyar Urológus Társaság elnöke és mindjárt hozzá teszi –, bátran állítom, hogy népbetegségrõl van szó, hiszen a 30-40 esztendõs férfiak 10-25 százaléka, 70-80 felettieknek pedig már 75-90 százaléka érintett és szorul kezelésre. A páciensek száma pedig évrõl évre növekszik. Nemzetközi statisztikák szerint a világban 3 percenként egy embert prosztatarák miatt elveszítünk, miközben idõben történõ szûréssel legalább 20 százalékkal csökkenthetõ az emiatti haláleset.


Roham békeidõben: lappangó epilepszia?

2010. július 23.

Akár harminc évvel a fejsérülés után is kialakulhat epilepszia a katonáknál.

 

Akár harminc évvel a fejsérülés után is kialakulhat epilepszia a katonáknál, állapították meg amerikai orvosok vietnámi veteránok követéses vizsgálatával. A Neurology címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett tanulmány szerint igen hosszú idõ elteltével is megjelenhet a poszttraumás epilepszia a harctéren szerzett fejsérüléseket követõen.


Bármikor kialakulhat és nagy bajt okozhat

2010. július 11.

A petefészekciszta növeli a meddõség és az érelmeszesedés kockázatát.

 

A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Elõfordulhat azonban, hogy a rutinvizsgálat során felfedezett ciszta akár meglepõen nagyra nõ, ilyenkor elkerülhetetlen a mûtéti eltávolítás. A petefészek-tömlõk kialakulásáról, kezelésük lehetõségeirõl dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nõgyógyász szakorvosa beszélt az orvostkeresek.hu portálon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...236