Információk, érdekességek

Hemokromatózis - minden 200 ember érintett

2011. szeptember 06.

hemakromatozisBár sok tankönyvben még mindig a ritka betegségek között szerepel, a hemokromatózis, vagyis a vastúlterhelődés, a mai ismereteink szerint már a leggyakoribb örökletes betegségnek számít az északi féltekén.

Becslések szerint minden 200. ember érintett, ami Magyarországon 50 ezer beteget jelent. Ugyanakkor jó, ha az egész országban egy-két ezer esetet diagnosztizáltak a genetikai laborokban. Ez azt mutatja, hogy a legtöbbször rejtve marad a betegség – hangsúlyozta Dr. Várkonyi Judit, a Semmelweis Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikájának docense.


A meddőség és a pajzsmirigybetegségek gyógyításának természetes módja

2011. szeptember 05.

meddőségA hagyományos orvoslás mellett érvelők rendszerint kétkedve fogadják az egyes gyógynövények hatékonyságát igazoló eredményeket. A természet ajándékainak felhasználása azonban korántsem a mai kor vívmánya, egyes gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmaztak, például a hormonális problémák kezelésében.

A görög orvoslás megalkotta az egészség és a betegség ellentétpárját, az emberek hittek az ellentétek harmonikus egyensúlyában és a természet gyógyító erejében. A századunkig meghatározó, számtalan formában átvett és zsinórmértékül szolgáló görög orvosi-elméleti rendszerek (pl. a hippokratészi iskola tanításai) az egészség megőrzését, a betegségek megelőzését, a holisztikus szemléletet hangsúlyozták, és nem magát a gyógyítást. Jóllehet a szónak mai értelmében orvostudomány 3 ezer évvel ezelőtt még nem létezett, de számos olyan megfigyelést tettek, amelyek mai is lenyűgözők – magyarázza Prof. Dr. Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A legfontosabbnak azt  tartom, hogy egyes növények gyógyító hatásait  ismerték és alkalmazták. Ezek egyike volt a barátcserje.


A menopauza veszélyezteti a fogakat

2011. augusztus 25.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a menopauzán átesett nőknek jelentősen megnő az esélyük a fogaik elvesztésére. Milyen okok állnak a jelenség hátterében és mit lehet tenni a megoldás érdekében?

Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt a témáról.


A pánikbeteg: valójában szadista?

2011. augusztus 24.

Társadalmi szinten minden olyan megnyilvánulás elítéltetik, mely eltér a megszokottól, az átlagos viselkedési normáktól. Egyes esetek annyira mások lehetnek, hogy deviánsnak bélyegezzük őket, és gyakran nem elégszünk meg azzal, hogy a tudatalattinkba száműzzük a problémát kiváltó ember érzelmi megnyilvánulásait, de őt magát is hűvösre tesszük - a rendőrség részvételével. Mitől is tesszük ezt függővé? Attól, hogy mennyire minősül kártékonynak az illető viselkedésforma a környezetére. Természetesen az elfogadhatóság mértékét vallások, szokások és népcsoportok kialakult rendszerei nagyban meghatározzák.


Visszér problémák nyáron - Hogyan lehet kezelni?

2011. augusztus 15.

 A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Mit lehet tenni ellene?

Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa, érspecialistája a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...179180181...239