Információk, érdekességek

Hogyan kezelhető az úszófül?

2013. július 17.

A betegség elsősorban gyerekek, vagy gyakran úszók körében fordul elő, neve is innen ered. Az úszófül gyakori probléma a nyári időszakban. 

Érzékeny fülek
A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége, melynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így könnyebben kaphatunk el fertőzéseket. Ezt az állapotot a víz mellett kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések, mechanikai, kémiai irritáció, vagy bizonyos, a fület is érintő betegségek, például seborrhea, vagy pszoriázis is előidézheti. A hallójárat sérült bőrén ezután a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.


A körömgomba kezelése

2013. július 16.

A körömgomba kezeléseA körömgomba kórokozói a kéz és a láb körmeit egyaránt megtámadhatják. A gombás fertőzések ritkán gyógyulnak meg gyógyszeres kezelés nélkül, a terápia több hónapos, általában féléves időszakra is elnyúlhat, és a gyógyszeralkalmazás idő előtti megszakítása gyakran a gombás fertőzés kiújulását eredményezi.

Tegyük szabaddá a hatóanyag útját

A külsőlegesen alkalmazott krémek (a vény nélkül kapható gyógyszerek között pl. bifonazol tartalmúak) és körömlakkok (amolorfin vagy ciklopirox hatóanyaggal) közvetlenül a körmön kerülnek alkalmazásra, azonban a hatásuknak a vastag és sok esetben a hatóanyagok számára nehezen átjárható köröm szab határt. Ezt a „gátat” segít leküzdeni a köröm hidratáltságának növelése (pl. a kezelést megelőző vízben történő áztatás), de egyszerűen kivitelezhető a köröm kezelés előtti reszelése, horzsolása, lekaparása, ami során szintén csökkenthető a köröm vastagsága, így a hatóanyag jobban hozzáfér a gombás körömrészekhez. Gyógyszeres megoldások is léteznek a köröm „átjárhatóbbá” tételére. Ilyen céllal található meg - a gombaellenes hatóanyag mellett - a kezelés hatékonyságát fokozó karbamid egyes körömgomba ellenes szerekben.


A migrén gyors leküzdése

2013. június 26.

A testünkben fellépő panaszok enyhítésére sok esetben elég ha természetgyógyászhoz fordulunk, hiszen a tőlük kapott segítség kímélő hatással van szervezetünk egyéb területeire. Balázs István természetgyógyász csütörtöki rovatában gyógyult eseteit adja közre.

Vásárolni voltam a városban. Beléptem egy kis üzletbe, ahol máskor is  jártam néhányszor. Az eladó mindig igen előzékeny volt és egyéni  kívánságaimat is mindig méltányolta.


A királyi családok tragédiája - vérzékenység

2013. június 19.

A vérzékenység a XX. században még Európa történelmét is megzavarta. Viktória királynő ugyanis hordozója volt a betegségnek. Tekintettel arra, hogy a királyi családok leginkább csak egymás közt házasodtak, így nem meglepő az a fejlemény sem, hogy a betegség hamar elterjedt Európa királyi utódai között... 

Az örökletes vérzékenység leggyakoribb formája az ún. hemofília A. Ezt a formát a véralvadási kaszkádban kulcsszerepet játszó ún. VIII-as faktor csökkent, vagy ritkán teljesen hiányzó mennyisége okozza.


Szabaduljon meg a szemölcsöktől!

2013. június 19.

Fiatalokon és felnőtteken is jelentkezhet, a pattanások után a második leggyakoribb bőrprobléma. Többféle típust különböztetünk meg, köztük is legismertebb a közönséges szemölcs, a verruca vulgaris.

Vírus okozza
Az immunrendszer éretlensége miatt főként a fiatalabb korosztály tagjai között fordul elő, de szemölcs valójában bármely életkorban kialakulhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus.  A bőrnövedékek megjelenését vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Tipikusan óvodás, kisiskoláskorú gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. A közönséges szemölcs megjelenése a tavaszi időszakban viszonylag gyakrabban megfigyelhető, kialakulásához a téli betegségek miatt legyengült immunrendszer is hozzájárul.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...153154155...239