Információk, érdekességek

A visszeres láb is lehet ápolt

2013. május 19.

Kanyargós, duzzadt erek, lilás-pókhálós képződmények, kényszeres fásli viselés helyett a visszerek ma már műtéti úton, vagy kisebb beavatkozásokkal is eltüntethetők. A panaszok kiújulásában az életmódnak is nagy szerepe van, emiatt azonban senkinek sem kell lemondania az ápolt lábakról.

Pókhálók és duzzadt erek
A felszínes erek a szív szintjétől lefelé álló helyzetben teljesen természetes módon egy bizonyos fokig kitágulnak. Ez a folyamat magasabb hőmérséklet mellett még inkább megfigyelhető, jellegzetes például a nyári melegben a buszmegállóban hosszabb ideje egy helyben álldogálók kezén megjelenő értágulat. Kóros folyamatról akkor beszélünk, ha a vénák – kanyargósan, zsákszerűen kidomborodnak és izmos faluk elernyed. Ez érintheti a mély és felszíni vénákat egyaránt. A jelenség esztétikai okokból az alsó végtagon zavaró leginkább.


Trombózis, vetélés téves immunválasz miatt

2013. május 09.

Immunrendszerünk szerepe megvédeni bennünket a veszélyes kórokozóktól. Egyes esetekben azonban az immunrendszer saját szervezetünk ellen támad. Trombózist, sorozatos vetélést, agyi érelzáródást eredményezve. Ilyen esetben fontos a folyamatos véralvadásgátló terápia, mely mellett egészséges gyermek is szülhető - mondja prof. Blaskó György a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Az immunrendszer hibás működésének egyik formája, amikor az alvadási rendszer ellen támad olyan módon, hogy több ponton is aktiválja a véralvadást. Ez történik például, ha az antitest a foszfolipidek ellen képződik.


Hullik a haja? Atkák is okozhatják!

2013. május 07.

Legyengült immunrendszer, vagy hormonális problémák hatására a megváltozott fejbőr állapota ideális feltételeket biztosít egy bizonyos atka megtelepedésének, mely aztán a hajszálak elvesztését okozza.

Élősködők a fejbőrön

A pontos szakmai nevén „demodex folliculorum” egy apró, nyolclábú, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú atka, amely beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, ezzel a haj szerkezetének károsodását okozza. Végső soron ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladást okoz a környező szövetekben – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben, és a faggyúmirigyekben.


Az ízületi panaszok autoimmun betegséget is jelezhetnek?

2013. május 06.

autoimmun betegségTavasszal az időjárási változások hatására és a téli, mozgásszegény hónapok után a hirtelen megnövekedett fizikai aktivitás és fokozódó igénybevétel miatt sokan panaszkodnak sajgó ízületeikre. A fájdalmakat azonban nem minden esetben a gyakori légköri változások, vagy a fokozatosság és a bemelegítés hiánya okozza, az ízületi panaszok autoimmun betegséget is jelezhetnek.

Nem minden arthritis egyforma

Az ízületi fájdalmak eredete különböző lehet. Az osteoarthritis néven ismert jelenség jellemzően az idősebb korúak betegsége: a porcok elhasználódásából, kopásából eredő, vagy sérülések kapcsán jelentkező fájdalom. Ez esetben nem gyulladás miatt, hanem az ízületek elhasználódásából erednek a panaszok, melyek kezelése inkább fizioterápia, gyógytorna, és mozgásszervi rehabilitáció segítségével valósulhat meg.


Melyik szakma betegít meg?

2013. április 11.

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a sokak által ismert rizikófaktorok: a munkával járó stressz, rendszertelen étkezés, vagy mozgáshiány mellett a munkakör jellege önmagában is károsíthatja egészségünket. Mely szakmákban dolgozók a leginkább veszélyeztetettek? 

Bőr és légúti tünetek

A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák előfordulása nem pontosan rögzített, ezért valójában jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják – mondta el dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. A bőrfelszín után a munkahelyi környezet leggyakrabban a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...238