Információk, érdekességek

Hasznos utazási tippek cukorbetegeknek

2013. augusztus 29.

A várva várt nyaralást, vagy nagyobb utazást megelőző napok a legtöbbek számára a lázas csomagolás és készülődés jegyében telnek. A cukorbetegségben érintetteknek azonban még több kihívással kell szembenézniük a nyaralás megszervezésekor, legyen szó az egészséges menüsort biztosító szállás kiválasztásáról vagy a rendszeres vércukorszint-önellenőrzésről. Aggódniuk azonban nekik sem kell, hiszen megfelelő előkészületekkel gondtalanul élvezhetik a nyári pihenést.

Hazánkban a cukorbetegségben érintettek száma 5-10 százalékkal nő évente, így sok családban akad olyan utazni vágyó, akinek pihenését különösen körültekintően kell megszervezni. Az utazás nagyban megváltoztathatja a hétköznapi rutint, ami hatással lehet az inzulinigényre is, ezért a megszokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítani az önellenőrzésre. „Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a nyári élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel,naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és ismerhet meg új helyeket a világban”- osztja meg tapasztalatait Erős Antónia.


Nem csak az idősek betegsége a visszeresség

2013. augusztus 28.

Nem csak az idősek betegsége a visszerességSzeretnénk azt gondolni, hogy amíg az ember fiatal, esetleg még a 30-at sem érte el, addig nem kell különösebben foglalkoznia a testével, hiszen az olyan problémák, mint a visszeresség, ilyenkor még elkerülik. Ám dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze elmondta, hogy bizony nem csak az idősek lábain jelennek meg a kacskaringós, kidudorodó erek. 

Sokan gondolják azt, hogy a fiatalokat nem érinti az idősebbekre jellemző visszér, de sajnos egyre többen szenvednek tőle a húszas, harmincas korosztályból is. Hogy mi lehet ennek az oka?

„A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, illetve nőknél a várandósság következtében kialakult hormonális státusz megváltozása, valamint a magzat vénákra gyakorolt nyomása következtében alakul ki. Ezek pedig nem olyan események és problémák, amik csak és kizárólag az idősebb korosztályt érintenék. Attól, hogy valaki fiatalabb, még oda kell figyelnie arra, hogy mozogjon, és megfelelően étkezzen, hogy elkerülhesse, vagy késleltethesse a visszeresség kialakulását.”


Ajánlott az életmódváltás visszértágulatok esetén

2013. augusztus 02.

visszértágulatAzok, akik visszerességgel küzdenek, tudják: ez nem csak azt jelenti, hogy nyáron félénkebben viselik a rövidnadrágot, vagy a fürdőruhát. Ezzel a betegséggel ugyanis együtt jár az is, hogy az ember kénytelen változtatni az életvitelén, hogy elkerülhesse az állandó fájdalmakat, illetve azt, hogy az állapota romoljon. Hogy miből áll ez az életmódváltás, arról dr. Kósa Éva főorvost, a Trombózisközpont angiológusát kérdeztük. 

Ha az embernél visszértágulatok alakulnak ki, akkor léteznek olyan mozgásformák, amiket ajánlott végezni, és vannak olyanok is, amiket kerülni érdemes. Ennek oka a lábra, a visszerekre és az azokat körülvevő izmokra gyakorolt hatásukban rejlik. Míg egyes sportágak segítenek nekünk abban, hogy javuljon a keringésünk, és megfelelően tornáztatják az érintett végtagot, addig mások akár ronthatnak is a helyzeten.


Idős korban is oka van a magas vérnyomásnak!

2013. július 31.

Egy idős nénit magas vérnyomás betegséggel szállítottak kórházba, amelyet korábban sokan a kor természetes velejárójának tekintettek. Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus úgy vélte, nem minden esetben a legkézenfekvőbb megoldás a célravezető.

Jó anamnézis fél diagnózis
-A klasszikus, régi belgyógyászok azt tanították, hogy a jó anamnézis fél diagnózis. Ha ehhez még egy jól kivitelezett fizikális vizsgálat is társul, akkor sínen van az ügy - hangsúlyozza dr. Marton Anna, belgyógyász, diabetológus, kardiológus főorvos.


Hepatitis C, a csendes vírus - Nézz szembe vele!

2013. július 29.

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés, melyet a hepatitis C vírus okoz. A fertőzés elsődlegesen a májat támadja meg, de a kórokozó más szerveket is elérhet, illetve a máj sokrétű funkcióinak károsításával súlyos károsító hatása van az egész szervezetre. Minden évben július 28-án, a Hepatitis Világnap keretein belül a hepatitis C vírus (HCV) fertőzés megelőzésére, a szűrések fontosságára és a hatékony kezelési lehetőségekre hívják fel a figyelmet világszerte.

A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan. A betegség tünetmentes jellege miatt a betegek nagy száma már kialakult májbetegséggel jelentkezik először orvosánál. A HCV fertőzés a krónikus májbetegségek, a májrák és a máj transzplantáció vezető oka. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...239