Információk, érdekességek

Tüdőtranszplantáció előtt és után

2014. január 13.

tüdőA tüdőátültetett betegek elő- és utógondozását 5 éve látja el a Semmelweis Egyetem Pulmonlógiai Klinikája. Összesen 47 betegnél történt sikeres tüdőtranszplantáció ez idő alatt, mely az összes tüdőátültetettnek több mint a fele. Ezek a betegek életük végéig kiemelt pulmonológiai ellenőrzésre szorulnak. 

Veszélyes tüdőbetegségek

A két leggyakoribb tüdőbetegség – az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) – legalább fél millió magyart érint. Európában a lakosság számához viszonyítva Magyarországon halnak meg a legtöbben COPD-ben is. A transzplantáció olyan ritkábban előforduló, a tüdőszövet gyors pusztulásával járó tüdőbetegségek esetében is szükséges lehet, mint például a cisztás fibrózis, vagy a tüdőfibrózisok.  Ezek a betegek döntően fiatalok, tüdejük nem képes az oxigénfelvételt biztosítani, az egyetlen lehetőségük az átültetés.


Fáradt? Vagy épp túl izgatott? – lehet, hogy pajzsmirigybetegsége van

2014. január 06.

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sajnos sokan már későn jutnak orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai meghatározottság mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért.

Dr. Szilvási István, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb nukleáris medicina és belgyógyász szakorvosa elmondta: a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködés egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal megbízhatóan megállapítható. Alulműködés esetén a vér TSH hormon értékének szintje megemelkedik, túlműködéskor pedig lecsökken. A panaszok és tünetek igen eltérőek.


Ez okozhat tartós köhögést

2013. december 28.

A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés, a panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek. Dr. Dózsa Izabella segítségével utána jártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

Asztmát is jelezhet
Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés – magyarázza tüdőgyógyász szakértőnk. Mielőtt orvoshoz fordulunk, jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.


Hogyan csillapítsuk a fájdalmat szteroidmentesen?

2013. december 28.

Mindenki érzett már fájdalmat, de valószínűleg csak kevesen gondolkoztak el azon, miért érezzük máshol, mint ahol képződik, vagy mi a különbség a sajgás, lüktetés és tompa fájdalom közt. A fájdalom természetéről és a csillapítás módjairól dr. Pál Mónika reumatológus beszélt.

A fájdalom hasznos
A fájdalom leggyakrabban a test önvédelmi mechanizmusaként fontos hatásokkal bír: egyrészt amint megérezzük, azonnal beszüntetjük azt a tevékenységet, amely okozza, például elrántjuk a kezünket a tűztől. Másrészt a fájdalom miatt pihentetni kényszerülünk a sérült testrészt, amely időt kap a regenerálódásra. Igaz ez egy bokaficam, és egy gyomorrontás esetén is. 
A fájdalom jelentkezésekor kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint mindennapi, nem rendszeresen jelentkező, nem túl erős és ismert fájdalmak esetében érdemes a házi gyógymódokkal próbálkozni, minden egyéb esetben ajánlatos orvosi segítséget kérni. Ahhoz azonban, hogy segítséget kaphassunk, az első lépés a fájdalom okának kiderítése, a diagnózis. 


Nem kell megszokni a visszeres fájdalmat

2013. december 27.

Akiknek vannak visszereik, azok azzal is tisztában vannak, hogy nem egyszerű velük az élet. Az még csak hagyján, hogy esztétikailag nem a legszebb látvány, de emellett sokszor okozhat fájdalmat is, amit már nem lehet egy egyszerű hosszú nadrággal elfedni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hozzá kell szokni a kellemetlenséghez, hiszen, mint ahogyan azt dr. Sepa György érsebész főorvos elmondta, a fájdalom igenis kezelhető.

A legtöbb esetben, amikor előkerül a visszeres fájdalom kérdése, akkor az emberek krémekkel és tablettákkal próbálják felvenni a harcot ellene, ám ez sokszor nem célravezető.
„Sajnos ez a fajta fájdalom nagyon makacs, így a krémek és tabletták ritkán segítenek. A hatékony eszközök a pólya, és a kompressziós harisnya, melyek viselése nem a legkellemesebb dolog, de a fájdalmat valóban enyhítik.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...239