Információk, érdekességek

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat szteroidmentesen?

2013. december 28.

Mindenki érzett már fájdalmat, de valószínűleg csak kevesen gondolkoztak el azon, miért érezzük máshol, mint ahol képződik, vagy mi a különbség a sajgás, lüktetés és tompa fájdalom közt. A fájdalom természetéről és a csillapítás módjairól dr. Pál Mónika reumatológus beszélt.

A fájdalom hasznos
A fájdalom leggyakrabban a test önvédelmi mechanizmusaként fontos hatásokkal bír: egyrészt amint megérezzük, azonnal beszüntetjük azt a tevékenységet, amely okozza, például elrántjuk a kezünket a tűztől. Másrészt a fájdalom miatt pihentetni kényszerülünk a sérült testrészt, amely időt kap a regenerálódásra. Igaz ez egy bokaficam, és egy gyomorrontás esetén is. 
A fájdalom jelentkezésekor kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint mindennapi, nem rendszeresen jelentkező, nem túl erős és ismert fájdalmak esetében érdemes a házi gyógymódokkal próbálkozni, minden egyéb esetben ajánlatos orvosi segítséget kérni. Ahhoz azonban, hogy segítséget kaphassunk, az első lépés a fájdalom okának kiderítése, a diagnózis. 


Nem kell megszokni a visszeres fájdalmat

2013. december 27.

Akiknek vannak visszereik, azok azzal is tisztában vannak, hogy nem egyszerű velük az élet. Az még csak hagyján, hogy esztétikailag nem a legszebb látvány, de emellett sokszor okozhat fájdalmat is, amit már nem lehet egy egyszerű hosszú nadrággal elfedni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hozzá kell szokni a kellemetlenséghez, hiszen, mint ahogyan azt dr. Sepa György érsebész főorvos elmondta, a fájdalom igenis kezelhető.

A legtöbb esetben, amikor előkerül a visszeres fájdalom kérdése, akkor az emberek krémekkel és tablettákkal próbálják felvenni a harcot ellene, ám ez sokszor nem célravezető.
„Sajnos ez a fajta fájdalom nagyon makacs, így a krémek és tabletták ritkán segítenek. A hatékony eszközök a pólya, és a kompressziós harisnya, melyek viselése nem a legkellemesebb dolog, de a fájdalmat valóban enyhítik.”


A testmozgás segítheti a nőket a mellrák leküzdésében

2013. december 21.

mellrák A rendszeres testmozgás segítheti a nőket a mellrák leküzdésében, mivel csökkenti az ízületi és izomfájdalmakat, amelyek miatt számos beteg felhagy a betegséget kezelő és a kiújulás kockázatát csökkentő gyógyszerek szedésével. 

Melinda Irwin, a Yale Egyetem Rákkutató Központjának munkatársa és Jennifer Ligibel, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet szakembere először tanulmányozta azt, miként hat egy testedzőprogram azokra a nőkre, akik aromatáz inhibitorokat kaptak. Ezeket az ösztrogénblokkoló szereket az emlőrák kezdeti kezelése után öt éven át tanácsos szedni a leggyakoribb típus, a hormon vezérelte daganatok esetében. Ezeket a gyógyszereket egyre szélesebb körben használják magas kockázatú nőknél a betegség kialakulásának megelőzésére.


Visszérműtét után sem kell felhagynia az edzéssel

2013. december 20.

Sokan küzdenek visszerekkel, melynek egyik fő oka a túlsúly és a mozgáshiány. Ennek ellenére több aktívan sportoló embernél is megjelenhetnek a kitüremkedő, kacskaringós erek, melyek eleinte bár nem okoznak panaszt, később azonban fájdalmassá válhatnak. Sokan mégse vállalkoznak műtétre, mivel félnek attól, hogy utána már fognak tudni úgy edzeni, mint régen. Dr. Sepa György, érsebész-főorvostól megtudhatja, vajon kell-e ettől tartani.

Az amerikai Northern General Hospital tanulmánya szerint a műtét utáni testmozgás nem hogy tilos, de még segíti is a mihamarabbi gyógyulást! A kutatás során 16 visszérműtéten átesett beteget két csoportra osztottak: a beavatkozás után 4-5 héttel az egyik felük 8 héten át heti kétszer edzett, míg a másik részük nem. A tanulmány végeztével egyértelműen megállapították, hogy a mérsékelt alsó végtagi tréning javította az erek állapotát, mely hozzájárult bőr vérkeringésének javításához.


Hideg időre érdemes a visszérműtétet időzíteni

2013. december 04.

visszérműtétAzok, akik visszerekkel küzdenek, jól tudják, a nyári hónapok a legnehezebbek. Ősszel és télen sokkal kevésbé okoz fájdalmat, és emiatt sokan teljesen el is feledkeznek róluk, pedig ez az időszak a legalkalmasabb visszérműtétre. Hogy pontosan miért, arról Dr. Nyiredy Géza érsebész főorvos beszélt. 

Nem csak nyáron fájhat a visszér

Az igaz, hogy nyáron sokkal több panaszt okoznak a visszerek, hiszen a melegben a hő leadásban szerepet játszó felületes visszerek jobban fájhatnak, mivel a hőségben az amúgy is kitágult erek tovább tágulva még nagyobb gondot okozhatnak. Ennek ellenére ez még nem jelenti azt, hogy az ősz beköszöntével fel lehet lélegezni, ugyanis a sok állás, vagy ülés miatt nagy nyomás nehezedik a tágult visszerekre. Így azok - akár meleg van, akár nem-, főleg a nap végére fájdalmasak lehetnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...146147148...239