Információk, érdekességek

Trombózis a videojátéktól?

2014. január 31.

Trombózis a videojátéktól?Napjainkban egyre több ember otthonában található PlayStation vagy Xbox, melyek akár hosszú órákra a kanapéhoz láncolják az illetőt. A szakemberek szerint azonban számtalan negatív hatásuk van az ilyen játékoknak - többek között a mélyvénás trombózis. Cikkünkben Prof. Blaskó György véralvadási specialista elárulja, mikor kell komolyan venni a lábában jelentkező fájdalmat. 

Hideg időben a legtöbben a négy fal közé húzódnak, így egyre több időt töltenek egy helyben ülve. Kutatások szerint szórakozás céljából sokan ekkor X-boxon, illetve PlayStation-on játszanak, ami csak tovább ront a helyzeten, ami az elhízáson és az ízületi bántalmakon túl a trombózis veszélyével is fenyeget, és nem egyszer fordult elő, hogy halálos áldozatokat követelt egy-egy maratoni videojátékozás.


Ön tudja, mit vizsgál az urológus?

2014. január 23.

urológusEgy új felmérés szerint a férfiak több mint felének vannak urológiai jellegű panaszai, jobban tartanak a vizelési és szexuális zavaroktól, mint a fájdalomtól, de 55% nem is tudja, hogy a férfi nemi szervek megfelelő működésével is az urológia foglalkozik, és 33% soha vagy nagyon ritkán jár szűrésre. 

A Főnix Medical Center online felmérése, amely 504 főt, döntően férfiakat kérdezett meg, érdekes, egyben figyelmeztető eredményeket jelez.

Tájékozatlanok vagyunk

Önmagában már a kérdés, hogy mivel foglalkozik az urológia, nem egyértelmű sokak számára. Bár több választ is adhattak a megkérdezettek, és több mint 90% jól tudja, hogy a húgyutak (vesétől a húgycsőig) problémái ide tartoznak, azonban alig több mint 55% tudja csak, hogy a férfi nemi szervekkel, és alig több mint 45%, hogy az időskori férfi zavarokkal kapcsolatos bajok is érintik az urológia területét. Bár a tájékozottságunk nem teljes, úgy gondoljuk, (a megkérdezettek közel 70%-a), hogy tisztában vagyunk a legfontosabb urológiai problémákkal, közel 15% pedig úgy gondolja, hogy az összes urológiai jellegű lehetséges betegséget, veszélyt ismeri.


Kezeletlen cukorbetegnél egy megfázás is végzetes lehet

2014. január 19.

A cukorbetegek mindennapjai eleve bonyolultak, hát még akkor, ha valamilyen betegség ledönti őket a lábukról. Kezeletlen esetben számukra egy egyszerű megfázás is komoly problémákat okozhat, hiszen a vírus vagy baktérium okozta fertőzés jelentős vércukorszint emelkedést idézhet elő. Dr. Bibok György, diabetológus főorvos elárulja, mit érdemes meghűlés, komolyabb fertőzés esetén tenni. 

Miért emelkedik megfázás, influenza esetén a vércukorszint?
Fertőzés esetén károsodik az inzulin hatása a szervezetben, így a cukorbetegek által használt inzulinelválasztást segítő, vagy azt pótló gyógyszerek hatása elégtelen lehet a kívánatos vércukorszint fenntartásában. Egészséges szervezetben a hasnyálmirigy képes pótolni a megnövekedett inzulinigényt, a szükséges inzulinelválasztást, viszont cukorbetegekben hozzáadott gyógyszerek, vagy terápiaváltás válhatnak szükségessé.


Ekcéma

2014. január 18.

EkcémaA bőr krónikus ekcémája folyamatos, hosszan tartó kezelést igényel, ezért a gyermekkel rendszeresen kell járni kezelőorvoshoz. 

A bőr akut gyulladásos elváltozásait bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, viszketéssel járó tüneteket nevezzük dermatitisnek vagy ekcémás dermatitisnek. Ezek hosszabb ideig fennálló, krónikus változatát ekcémának.

Kezelése

A terápia legfontosabb eleme a kiváltó anyag kerülése. Ha a bőrreakció kiváltásában a fénynek is szerepe van, akkor a betegeknek kerülniük kell a közvetlen napfényt. Makacs bőrtünetek esetén a gyulladt területeken helyileg alkalmazott nem irritáló hatóanyagú krémek használata javallott, melyeket vékonyan felkenve kell használni, így gyorsan felszívódnak, ezáltal a bőr élettani funkcióit nem gátolják. A bőr védő funkcióinak biztosítása alapvető feltétele az ekcémás bőr gyógyulásának.


Depresszió: betegség vagy úri huncutság?

2014. január 16.

Ahogy az ablakon kinézünk nem fogad más csak rideg, hideg, ködös és nyirkos idő. Aztán ahogy befelé tekintünk sokszor ott sem jobb a helyzet: évkezdeti problémák, lendülethiány, kedvetlenség. Ez vajon már depresszió?

Vajon milyen egy jó könyv a depresszióról? Őszinte? Szókimondó? Kőkemény és tényszerű? Vagy inkább simogató? Ápolgató? Figyelmesen fegyelmező? 

A depresszióról szóló könyvet vajon a depressziós elolvassa? Vagy azoknak segít, akik szembe találják magukat ezzel a betegséggel? 

A depresszió sokak életét megkeserítő és tönkretevő nyavalyakórság, a lélek rákja, amely megosztja a gondolkodó embereket, és amellyel sokan mind a mai napig nem tudnak mit kezdeni. Vajon mi az oka ennek?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...239