Információk, érdekességek

Intim fertőzés? Tegyen ellene!

2014. február 21.

Kellemetlenek, sokszor kínosak lehetnek az intim fertőzések, amelyek egy részének okát és kezelését dr. Demjén László, nőgyógyász világította meg.

Gombás fertőzések 
Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre,
amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni, és a vizelést csípő érzés is kísérheti. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Néha azonban betegségeket okozhat, különösen terhesség, cukorbetegség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén. A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk. Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a meleg vizű medencékben könnyebb összeszedni fertőzést. Fontos, hogy tisztálkodjunk fürdőzés előtt! 


A rettegett rák - fontos a korai diagnosztika

2014. február 08.

Február 4-e a rák világnapjaFebruár 4-e a rák világnapja, ilyenkor esik világszerte a legtöbb szó a „rettegett kórról”. A szakértők idén arra hívják fel a figyelmet, hogy a genomelemzésre épülő személyre szabott orvoslás hozhatja majd meg a valóban átütő eredményeket, de nem szabad elfeledkezni a korai diagnosztika fontosságáról sem. 

A gyógyító tevékenység valamennyi szegmensében óriási várakozás előzi meg a génkutatásra épülő személyre szabott orvoslást, amelynek egyre több eleme épül be az egészségügyi ellátás napi gyakorlatába.
 
„A személyre szabott orvoslás legfontosabb eleme, hogy a beteg saját géntérképének megfelelő terápiát, gyógyszereket kaphat, vagyis a számára leginkább megfelelő hatóanyagú, összetételű „gyógyszerkoktél” a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben segíti a gyógyulást. Így nem csupán a gyógyulás esélyei javulnak, hanem a kellemetlen mellékhatások is jelentősen csökkenthetők” – mutat rá a bizakodásra okot adó eljárás lényegére Dr. Lengyel Zsolt, a Pozitron-Diagnosztika Központ főorvosa.


E-vitamin Alzheimer-kórt ellen?

2014. február 04.

arcNagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását - derült ki egy amerikai tanulmányból. 

A kutatás során az E-vitamint szedő, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek leépülése lassúbb lett, mint a placebót kapó pácienseké. Az első csoportba tartozók mindennapi feladataikat hosszabb időn át tudták ellátni és kevesebb gondozói segítségre szorultak - tudósított a The Independent online kiadása a The Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányról.

E-vitamin naponta

A kutatás idején 613, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros páciens egy csoportja kapott naponta E-vitamint, a másik hatóanyag nélküli szert, azaz placebót. Átlagosan két éven keresztül vizsgálták, mennyire változik náluk a mindennapi tevékenységek - mosakodás, öltözködés - végrehajtásának képessége.


Trombózis a videojátéktól?

2014. január 31.

Trombózis a videojátéktól?Napjainkban egyre több ember otthonában található PlayStation vagy Xbox, melyek akár hosszú órákra a kanapéhoz láncolják az illetőt. A szakemberek szerint azonban számtalan negatív hatásuk van az ilyen játékoknak - többek között a mélyvénás trombózis. Cikkünkben Prof. Blaskó György véralvadási specialista elárulja, mikor kell komolyan venni a lábában jelentkező fájdalmat. 

Hideg időben a legtöbben a négy fal közé húzódnak, így egyre több időt töltenek egy helyben ülve. Kutatások szerint szórakozás céljából sokan ekkor X-boxon, illetve PlayStation-on játszanak, ami csak tovább ront a helyzeten, ami az elhízáson és az ízületi bántalmakon túl a trombózis veszélyével is fenyeget, és nem egyszer fordult elő, hogy halálos áldozatokat követelt egy-egy maratoni videojátékozás.


Ön tudja, mit vizsgál az urológus?

2014. január 23.

urológusEgy új felmérés szerint a férfiak több mint felének vannak urológiai jellegű panaszai, jobban tartanak a vizelési és szexuális zavaroktól, mint a fájdalomtól, de 55% nem is tudja, hogy a férfi nemi szervek megfelelő működésével is az urológia foglalkozik, és 33% soha vagy nagyon ritkán jár szűrésre. 

A Főnix Medical Center online felmérése, amely 504 főt, döntően férfiakat kérdezett meg, érdekes, egyben figyelmeztető eredményeket jelez.

Tájékozatlanok vagyunk

Önmagában már a kérdés, hogy mivel foglalkozik az urológia, nem egyértelmű sokak számára. Bár több választ is adhattak a megkérdezettek, és több mint 90% jól tudja, hogy a húgyutak (vesétől a húgycsőig) problémái ide tartoznak, azonban alig több mint 55% tudja csak, hogy a férfi nemi szervekkel, és alig több mint 45%, hogy az időskori férfi zavarokkal kapcsolatos bajok is érintik az urológia területét. Bár a tájékozottságunk nem teljes, úgy gondoljuk, (a megkérdezettek közel 70%-a), hogy tisztában vagyunk a legfontosabb urológiai problémákkal, közel 15% pedig úgy gondolja, hogy az összes urológiai jellegű lehetséges betegséget, veszélyt ismeri.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...143144145...238