Információk, érdekességek

A szállópor miért veszélyes?

2011. november 07.

Szűk határon belül változik, de több helyütt a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja hazánkban. Jelenleg Nyíregyházán a legrosszabb a helyzet. November elsején már Várpalotán is átlépett a legmagasabb, 4-es szintre a szálló por koncentrációjának értéke, így ha továbbra is ilyen magas értékeket mérnek, akkor várhatóan ott is elrendelheti a riasztást a város polgármestere.

Tájékoztatási szint több hazai nagyvárosban is van: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Budapesten. Ezeken a helyeken egyelőre 3-as szintű a szálló por koncentrációja.
Ősszel és télen a szálló por okozza a legtöbb panaszt


C-vitamin-pótlás természetesen - Melyik zöldséget, gyümölcsöt fogyasszam?

2011. október 20.

zöldségA télre való felkészülés idején fokozottabban kell figyelni a vitaminbevitelre, hogy a náthának és az influenzának ellenálljon a szervezet. Különös fontos a C-vitamin, amit nem csak kapszulák, hanem zöldség és gyümölcs formájában is pótolhat.

Itt van az ősz, itt van újra – ahogy Petőfi Sándor is írta egyik versében, és így itt van a télre való felkészülés időszaka. Ilyenkor fokozottabban kell figyelni a vitaminbevitelre, hogy a náthának és az influenzának ellenálljon a szervezet.


A hagyományos kínai orvoslás titkai

2011. október 17.

A kínai gyógyászat diagnosztikájaAz európai emberek számára sokáig teljesen ismeretlen volt a hagyományos kínai orvoslás egyrészt a nagy távolság miatt, másrészt mert ezeket a módszereket titokban tartották.

A távol-keleti gyógymódok időről időre folyamatosan alakultak és fejlődtek. A hagyományos kínai orvoslás – Traditional Chinese Medicine, röviden TCM – a legrégebbi gyógymódok közé tartozik, azonban a mai napig megőrizte ősi jegyeit. Ezek az európai emberek számára sokáig teljesen ismeretlenek voltak, egyrészt a nagy távolság miatt, másrészt ezeket a módszereket titokban tartották. 


Az ingadozó vérnyomás is lehet normális?

2011. október 16.

A vérnyomásunk nem állandó, hanem az egyes napszakok során folyamatosan változik. A különböző időpontokban mért, eltérő vérnyomásértékek nem feltétlenül jelentenek rosszat, de jó tudni, mikor mi számít normálisnak.

Vérnyomásunk éjszaka, alvás közben a legalacsonyabb, majd felkelést követően elkezd emelkedni és a reggeli órákban mérhetjük a legmagasabb értékeket. A reggeli emelkedett szakasz után csökken, majd kora délután ismét emelkedni kezd. Ekkor újabb vérnyomáscsúcs alakul ki, ez azonban a reggeli értékekhez képest már alacsonyabb. Ez követően fokozatosan csökken a vérnyomás.


A hagyma veri a csokit, a sört és a csipszet is

2011. szeptember 22.

A hagyma adja a "legboldogabb" étkezési élményt - legalábbis a briteknek -, megelőzi még a csokoládét és a burgonyaszirmot is. Mivel a magyar is nagy hagymafogyasztó, így könnyen lehet, hogy nálunk is ez a rangsor?

A csípős zöldség győzelmét fogyasztói, vásárlói véleményezéssel vívta ki, a felmérést a Live Well For Less (Élj jobban olcsóbban!) nevű szervezet végezte. Az egyes ételek és italok értékelésében fontos szempont volt áruk is, így a hagyma valójában az "élvezet/penny" mutató alapján diadalmaskodott és hagyta le a tejcsokoládét, a sört, a chipset, a süteményeket, amelyek a "papírforma" szerint esélyesebbek voltak a győzelemre, ám még az élbolyban sem végeztek. A második helyre a sárgarépa került, bronzérmes a főtt bab.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...110111112...152