Információk, érdekességek

Lapul a pocak, tágulnak az erek

2012. április 19.

Minél több zsírt ad le egy túlsúlyos ember, annál rugalmasabbá válnak erei - derítették ki amerikai kutatók.

Az már régi megfigyelés, hogy a túlsúly a szív-és érbetegségek fontos kockázati tényezője, de ennek magyarázatával kapcsolatban a legkülönbözőbb föltételezések láttak napvilágot. Az Amerikai Szív Szövetség minapi kongresszusán ezzel kapcsolatban újabb megfigyelést ismertettek.

Hasi zsírszövet és az erek – a kísérlet menete

Kerry J. Stewart professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy a pocakon tornyosuló zsírszövet és az ütőeres rendszer között milyen közvetett kapcsolat létezik. Ha már ennek kapcsán koplaltatják a kövér vizsgálati alanyokat, akkor azt is igyekeztek tisztázni, hogy ilyen szempontból van-e különbség a szénhidrátban szegény, vagy a kevés zsírt tartalmazó étrend hatása között.


A hosszútávfutók öröme

2012. április 18.

futó

Az emberek szervezete olyan természetes fájdalomcsillapítókat termel testmozgás, hosszú távú futás közben, amelyeket a vadászgörényé például nem: a vegyület megjelenése amerikai kutatók szerint ahhoz köthető, hogy az evolúció a "futó" fajoknál az élet továbbviteléhez szükséges viselkedést jutalmazza.

Természetes fájdalomcsillapító képződik futáskor

Az emberek erőteljes fizikai aktivitás után feldobott hangulatról, örömérzetről számolnak be, ez a "futók gyönyöre". A feldobottságot a természetes fájdalomcsillapítók, az endokannabinoidok váltják ki, amikor mozgás közben aktiválják az agy jutalomközpontjaiban lévő kannabinoid receptorokat.

David A. Raichlen és kutatócsoportja szerint ez a fajta biológiai jutalom azonban csak azokra az emlősfajokra korlátozódik, amelyeknek túlélésükhöz és fejlődésükhöz az emberhez hasonlóan nagy állóképességre volt szükségük.


Kémiai biztonság: a hypon túl

2012. április 10.

méreg

Évente 14-16 ezer mérgezéses eset történik Magyarországon. A vegyi anyagok minden háztartásban megtalálhatók, így fontos, hogy már a gyermekekben is tudatosítsuk: a nagymama gyógyszere nem játék; a tisztítószerek ugyan szép színesek, ám mérgezőek. A legjobb, ha ezeket olyan helyen tároljuk, ahol a gyermekek nem férnek hozzá.

Gyakorló pedagógusoknak, kémia tanároknak, védőnőknek, kémiai biztonsági felügyelőknek szervezett konferenciát az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) csütörtökön.


Gyógyító ásványvizek – csontritkulásra, akár értágításra is

2012. március 31.

Az ásvány és gyógyvizek használata az emberiség történetében évezredekre nyúlik vissza. A természetes forrásokból származó vizek fogyasztására, azok egészségre gyakorolt jótékony hatására számos monda, népmese utal.

A gyógyvíz és ásványvíz fogalmát először az 1929-es un. fürdőtörvényben különböztették meg és foglalták írásba. Eszerint az ásványvíz minden literjének legalább 1000 mg a talajrétegen keresztül szivárgó, kőzetekből kioldott ásványi anyagot kell tartalmaznia, a gyógyvíz pedig olyan ásványvíz, amely vegyi összetétele és fizikai tulajdonságai következtében gyógyító hatású. Egészen 2004-ig, az Európai Unióhoz való csatlakozásig ezt a fogalmat használták Magyarországon, az új szabályozás azonban nem tér ki a minimális ásványianyag-tartalomra.


A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?

2012. március 28.

A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető– állítja egy, a napokban megjelent kutatás. A pontos összefüggés azonban egyelőre nem tisztázott, a szakértők pedig óva intenek a vitamin túlzásba vitt fogyasztásától, mivel az súlyos szövődményeket is okozhat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...106107108...152