Információk, érdekességek

Amit tudni kell az E-vitaminról

2012. augusztus 18.

Az E-vitamint az 1920–30-as években fedezték fel, később izolálták és azonosították. A termékenység vitaminjának is nevezett vegyületnek először a spontán vetélést megakadályozó képességét ismerték fel. Az E-vitaminna (tokoferolok) számos formáját ismerjük, mint az alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol, továbbá szintetikusan előállított változatokat.


Vitaminok, ásványi anyagok és a sport

2012. augusztus 15.

Étrend-kiegészítők: sportolók számára egyszerre jelent veszélyt és segítséget. Sok termék tartalmaz doppinglistás anyagot, és pirulákkal nem lehet helyettesíteni sem a helyes étrendet, sem pedig a pihenést.

A szakszerűen összeállított étrend nagy valószínűséggel hozzájárul a sportoló teljesítményének javulásához; ellenben a helytelen étkezési szokások, a rosszul vagy egyoldalúan összeállított étrend akadályozza a nagy intenzitású edzéstervek végrehajtását, valamint versenyen a csúcsforma kibontakozását és a maximális teljesítmény elérését.


Melyek a legveszélyesebb sportok?

2012. augusztus 02.

A következő hetekben, az olimpiai játékok idején a sporté lesz a főszerep az egész világon. Ugyanakkor a versenysportolókon kívül is egyre többeknek fontos az egészséges életmód és a rendszeres sportolás, a veszélyekkel, melyeket a sportsérülések jelentenek, azonban sokan nincsenek tisztában.

Egy nemrég publikált felmérés szerint például több olimpiai sportág esetében is minden 100 ember közül általában 1-2 fő komolyabb balesetet is szenved, amennyiben rendszeresen űzi az adott sportot legalább egy évig.


Mit és mennyit igyunk a tikkasztó napokon?

2012. július 31.

Mit és mennyit igyunk a tikkasztó napokon?Nagy melegben a nem megfelelő folyadékfogyasztás igen rövid idő, akár néhány óra leforgása alatt is problémákat okozhat. Egy egyszerű enyhe fejfájástól, szédüléstől az erős rosszullétig széles skálán jellemezhetők a tünetek, sőt akár eszméletvesztés is előfordulhat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes egy kis figyelmet fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra mind a szokásos nyári hétköznapokon mind nyaraláskor, de hőségriadó idején főképp.


Akiknek ártalmasak a gyümölcsök - fruktózproblémák

2012. július 29.

A nyári hónapokban egymást követi a finomabbnál finomabb, friss gyümölcsök szezonja. Ha fogyasztásukat követően, rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat.

Fruktózfelszívódási zavar

A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...100101102...151